• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Oğlum 5 aylık ama benim kafam karmakarışık. Lütfen yardım eder misiniz???

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
bu arada unuttuğum bir konu var. babymix yoğurt 6 aydan itibaren yazıyor üzerinde.

cicibebe büsküvisi çok şekerli bir yiyecek olduğu için ve 1 yaşına kadar şeker ve tuz vermeyi düşünmediğim için vermedim.
şimdi veriyorum ama haftada 1 defa.
yumurta alerjik bir yiyecek olduğu için ilk 8/1 oranında başlanır.
her dr. farklı bir şey söylüyor halbuki aynı şeyi okuyorlar.

hazır reçellerin içinde glukoz şurubu bulunduğu için ev reçeli daha doğal.

bu arada unuttuğum bir konu var. babymix yoğurt 6 aydan itibaren yazıyor üzerinde.

cicibebe büsküvisi çok şekerli bir yiyecek olduğu için ve 1 yaşına kadar şeker ve tuz vermeyi düşünmediğim için vermedim.
şimdi veriyorum ama haftada 1 defa.
yumurta alerjik bir yiyecek olduğu için ilk 8/1 oranında başlanır.
her dr. farklı bir şey söylüyor halbuki aynı şeyi okuyorlar.

hazır reçellerin içinde glukoz şurubu bulunduğu için ev reçeli daha doğal.

Canım inanılmaz bilgilisin :nazar: İyiki tanıdım seni :54: Ne kadar teşekkür etsem az. Tüm sorularımı aydınlattın. Artık içim rahat bazı konularda. Ek gıda olayına geçtiğimizden beri elim ayağım birbirine girmişti. Şimdi burada öğrendiklerimle elim ayağım artık yerinde duruyo :1: Kesinlikle ev reçeli kullanacağım, yumurta olayınıda doktorun bana verdiği kitapçığa baktım orda da 8/1 oranında başlanır diyo. Yarın kahvaltı deneyeceğim azıcık. İnşallah yavrum üzmez beni.

canım bu hafta içinde biri ankarada biri de yaşadığımız ilçede iki ayrı doktora gittim. ikisinin de ortak söylediği tek şey kesinlikle hazır bişey kullanmaydı üstüne basa basa. ben zaten kullanmıyorum kullanmayı da düşünmüyorum. yalnız kendi doktorumuz kahvaltıya başlamamı önerdi. öğleden sonra meyve püresi akşam üstü de yoğurt onun dışında hep anne sütü vermemi söyledi. kahvaltıda pekmez, tuzsuz peynir, ekmek içi, elma muz olabilir dedi. 15 gün sonra yarım yumurta sarısı eklersin dedi. bugün yarın biraz daha netleştircem kafamda olayı. sonra yine yazarım. yalnız bebeğine reçel vermeni ben pek tavsiye etmem. hem boş boş şeker sadece hem de 1 yaşında kadar şeker ve tuz vemeyin diyolar bebeklere.

merhaba anneler yazdıklarınızı okudum
benimde tam 6 aylık oğlum var 5. aydan sonra başladık ek gıdalara
emiyor da aynı zamanda önce meyve suyu verdim sonra elma armut muz püresi verdim
muhallebi ve sebze pürelerine başladım

oğlumun kilosu yerinde ama yemeyi de seviyor
sabah kalkınca emiyor daha kahvaltıya başlamadık bu ay başlamayı düşünüyorum aynı zamanda inek sütüne alerjimiz var o yüzden ek gıdada sıkıntı yaşıyoruz)

uyuyor kalknınca da sebze püresi(dönüşümlü olarak patates+havuç+pirinç sabit her gün bir sebze ekliyorum..)
ıspanak vermiştim ama erkenmiş bir daha vermem
kabak ta organik gıda pazarından alıyorum ilaçsız serada yetişiyor etrafınızda varsa organik pazar ordan alın derim pirinçten karışık tahılına sebze meyve pekmeze tavuğa kadar var ..
hele tavuğa geçince kesinlikle dışardan tavuk alıp yedirmeyin derim kendimde gıdacıyım ve antibiyotik ve ilaçla hormonla yüklü her gıda çocuklarımıza zararı..

öğleden sonra meyve püresi veriyorum muz ve elmayı çok seviyor denizim..:))
bu arada istediği her an emiyor tek aşkı memesi..:))

akşam yatmadan pirinç unu ve sudan muhallebi yapıp içinde diet maması var devam sütü yani 4 ölçek ondan katıp bir yemek kaşığıda pekmez ilave ediyorum besleyici hale geliyor..
hazır ürün kullanamıyorum çünkü inek sütü partikülleri er hepsinde bende herşeyini ama herşeyini evde kendim hazırlıyorum hiç hazır ürün ve kavanoz maması kullanmıyorum imkanınız varsa sizde öyle yapın derim..

bu arada yoğurt vermeyiyorum ama bu ay içinde keçi sütünden mayalayıp onu da devam sütüyle mayalayıp vermeyi düşünüyorum eğer alerji yaparsa onuda veremeyeceğim

Allah bebişlerimize sağlık versin hepsi iyice beslensin

canım senin tarzını çok tuttum ben tam benim uygulamak istediğim program. ben hazıra karşıyım biraz. görüştüğüm doktorlar da öyle hep. hatta bugün doktor kahvaltıya ekmek içi ekle diyince, bebek ekmeklerinden mi dedim. hayır normal ekmek hatta mümkünse köy ekmeği dedi.

doktorla görüşmeme göre yarından itibaren bi süre şöyle bi menü uygulamayı düşünüyorum canım;

kahvaltı; tuzsuz peynir, pekmez, ekmek içi(mümkünse köy ekmeği dedi), hergün değişik bir meyve, 15gün sonra da yarım yumurta sarısı eklenecek.

öğleden sonra; sebze püresi, patates, havuç, pirinçle yapıp, her gün farklı bir sebze daha eklicem.

akşam üstü; yoğurt

bunların dışında mümkün olduğunca anne sütü.

öğünleri emdikten 1 saat sonra vermemi söyledi.

kolay gelsin..

arkadaşlar benım de 5 aylık bi kızım var fakan henuz anne sütü düşünda hiç birşeyin tadını bilmiyor herkesin tecrübesine fikrine saygı duyarım fakat bu konuda tek doğruyu doktorlar ve gelişim uzamanları kesin bişeyler söyleyebilir kımseyi incitmek istemem fakat genç yaşta diyabet şeker vb hastası olan insanların erken bebeklik dönemimde yanlış beslenmesi sebep gösteriliyor yemeğin tadına baktırıyim onun tadına alışsın o kadar yanlışki bağırsak kanamasıyla sonuçlanabiliyor muz,portakal ve kivi ilerki aylarda verilmesi gereken meyveler allerji riskini yükseltiyo çünkü. bunlar benım uzmanlardan ve okuduklarımdan öğrendıklerım elimizin altında internet var neyın doğru neyin yanlış olduğu bılgisine ulaşmak çokta zor değil dediğim gibi lütfen kesin hükümler vermeyelim benim çocuğuma allerji yapmayan veya bağırsak kanamasına yol açmayan bişey sizin bebeğinizde bunları yapabılır. sadece biraz daha dıkkatli olabilmek adına söyledim fikrimi doğru veya yanlış saygılar....

arkadaşlar benım de 5 aylık bi kızım var fakan henuz anne sütü düşünda hiç birşeyin tadını bilmiyor herkesin tecrübesine fikrine saygı duyarım fakat bu konuda tek doğruyu doktorlar ve gelişim uzamanları kesin bişeyler söyleyebilir kımseyi incitmek istemem fakat genç yaşta diyabet şeker vb hastası olan insanların erken bebeklik dönemimde yanlış beslenmesi sebep gösteriliyor yemeğin tadına baktırıyim onun tadına alışsın o kadar yanlışki bağırsak kanamasıyla sonuçlanabiliyor muz,portakal ve kivi ilerki aylarda verilmesi gereken meyveler allerji riskini yükseltiyo çünkü. bunlar benım uzmanlardan ve okuduklarımdan öğrendıklerım elimizin altında internet var neyın doğru neyin yanlış olduğu bılgisine ulaşmak çokta zor değil dediğim gibi lütfen kesin hükümler vermeyelim benim çocuğuma allerji yapmayan veya bağırsak kanamasına yol açmayan bişey sizin bebeğinizde bunları yapabılır. sadece biraz daha dıkkatli olabilmek adına söyledim fikrimi doğru veya yanlış saygılar....

canım doğru söylüyosun ama bi şekilde anne olarak kendi iç güdülerine göre hareket etmek zorundasın çünkü doktorlar arasında bile bi fikir birliği yok. benim gittiğim bir doktor 4 aylıktan tattırmaya başla derken, birisi 6 aydan önce asla diyo. birisi yoğurdu kesinlikle açık sütle yap paketli kullanma derken birisi asla açık süt kullanma bu yüzden tüberküloz olan bebekler var diyo.. hangisine inanacaksın canım?

gkcnnn , Bu konuda tek doğruyu doktorlar ve gelişim uzmanları söyler diyorsun. Öyle zaten ona ne şüphe. Fakat dt_noxeee arkadaşında dediği gibi doktorların ve uzmanların bi dediği bi dediklerini tutmuyor. Bir doktor hayır derken diğeri evet diyebiliyor. Dediğin gibi internet elimizin altında ufak bir araştırma yaparsan Dünya Sağlık Örgütünün bile 4-6 ay arasında ek gıdalara geçmeyi uygun gördüğünü bulabilirsin. Bu nedenle doktorlar arasında bir fikir ayrılığı var. Biri 4-5 aylıkken başlatıyor öbürü asla 6 ay dolmadan başlatmıyor. İstisnalar hariç hiçbir annenin bu zamanda bir doktora, beslenme - gelişim uzmanına danışmadan evladına kafasına göre ek gıda verdiğini düşünmüyorum. Herkes evladının üzerine titriyor ama doğumdan itibaren bebeğimizi takip eden doktorun söylediklerine de uymak gerekir. Çünkü bu işin eğitimini almış kişi olarak onları ciddiye almalıyız. Sevgiler...

ikinizinde söylediklerine sonuna kadar katılıyorum hiç bir doktorun söylediği bir diğerini tutmuyor ama tuz yağ gibi kesinliği kanıtlanmış bebeğe zarar veren şeyler var dikkat edilmesi gereken şeyler bunlar bunun dışındada bebeğinizi takip eden doktora güvenip herkesden duyduğumuza göre kafamızı karıştırmanın bı anlamı yok canım arkadaşlarım

ikinizinde söylediklerine sonuna kadar katılıyorum hiç bir doktorun söylediği bir diğerini tutmuyor ama tuz yağ gibi kesinliği kanıtlanmış bebeğe zarar veren şeyler var dikkat edilmesi gereken şeyler bunlar bunun dışındada bebeğinizi takip eden doktora güvenip herkesden duyduğumuza göre kafamızı karıştırmanın bı anlamı yok canım arkadaşlarım

evet kesin şekilde net olan şeyler var. mesela 1 yaşından önce tuz, şeker, çilek, kivi, patlıcan, domates, inek sütü (ki benim doktorum kahvaltısına inek sütü koyabilirsin dedi :53: ) yasak. onların dışında sana ne mantıklı geliyosa ona göre hareket etmek en iyisi. doktorların genel olarak dediğine göre 4 ay dolunca sindirim sistemi ek gıdalara hazır oluyor. zaten sadece mamayla beslenen bebekleri direk başlatıyolar 4ay dolunca. ideali ilk 6 ay sadece anne sütü ama tatlara alışması açısından yavaş yavaş tattırmakta ben sakınca görmedim şahsen, zaten sağlık ocağındaki kontrollerde de artık başla demişlerdi 4 ay olunca.
işte canlarım ne bilim çok da kasmamak gerek diye düşünüyorum büyüklerimiz bizi sütlü muhallebilerle, yemek sularıyla büyütmüş gayet de sağlıklıyız. Allah bebişlerimize sağlık ve uzun ömürler versin.

sevgili gkcnnn :) Mektuba başlar gibi :1:
Tuz şeker ve yağ konusunda haklısın. Tuz-şeker 1 yaşına kadar yasak olduğunu, çorbasına ocaktan indirdikten sonra 1 tatlı kaşığı kadar zetinyağı koyabileceğimizi söyledi bizim doktorumuz.
Topik yanlış anlaşılmış olabilir. Şöyle açıklıyayım burada birbirimizin dediklerini aynen yapma mantığıyla konuşmuyoruz. Günlük menüler hakkında bilgi alışverişi yapıyoruz kim neyi hangi saatte veriyor paylaşıyoruz. Ne biliyim birimizin koymadığını öteki koyar haberdar oluyoruz falan filan. Zaten burada konuşulanları yine kendi doktorumuzun tavrıyla çakıştırıp hareket ediyorum şahsen ben.
Sevgiler :16:

sevgili gkcnnn :) Mektuba başlar gibi :1:
Tuz şeker ve yağ konusunda haklısın. Tuz-şeker 1 yaşına kadar yasak olduğunu, çorbasına ocaktan indirdikten sonra 1 tatlı kaşığı kadar zetinyağı koyabileceğimizi söyledi bizim doktorumuz.
Topik yanlış anlaşılmış olabilir. Şöyle açıklıyayım burada birbirimizin dediklerini aynen yapma mantığıyla konuşmuyoruz. Günlük menüler hakkında bilgi alışverişi yapıyoruz kim neyi hangi saatte veriyor paylaşıyoruz. Ne biliyim birimizin koymadığını öteki koyar haberdar oluyoruz falan filan. Zaten burada konuşulanları yine kendi doktorumuzun tavrıyla çakıştırıp hareket ediyorum şahsen ben.
Sevgiler :16:

sevgili gülşah:1:
seni tebrik ediyorum kocaman öpüyorum:54:

bir düzeltme yapmak istiyorum. 6-9 ay arası sebze çorbası için
ilk patetes havuç püresi yada biraz sulu çorba şeklinde. içine 1 tatlı kaşığı pirinç,bulgur,irmik dönüşümlü olarak konulur.
pişince 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilavesi yapılır.
Yaklaşık 1 hafta sonra sebze çorbasına kabak, taze fasülye, bezelye veya enginar ilavesine başlayabilirsiniz. eğer dolabınızda varsa.
yoksa brokoli,karnabahar,pırasa ilave edebilirsiniz.
Yer elması, kereviz, patlıcan ve ıspanak gibi fazla nitrat içerikli sebzeleri bu aylarda
verilmiyor.
elma, havuç veya armut pure olarak verebilir.

kereviz verilebilir diye yazmıştım düzeltmek istedim.

ben muzu çeyrek olarak mamasına koydum kahvaltıda. ama 6 aydan sonra.
domateside 7-8 aydan itibaren verdim. 1 yaşına kadar önerilmiyormuş. ben bilmeden vermiştim. sorun yaşamadım ama yinede dikkatli olun derim.

Merhaba kızlar. Oğlum tam 5 aylık. Doktorumuz 4 aylıkken sırasıyla meyve sularına, yoğurda, çorbaya ve muhallebiye başlattı. Şuan hepsine alışmış durumda. Fakat kafama takılan o kadar çok şey varki. Sizlerde bildiklerinizi cevaplarsanız çok mutlu olurum.
1) Şuan kış mevsiminde olduğumuz için sadece elma mandalin portakal tadını biliyor. Yaza daha çok var malum bu nedenle bebelacın içinde kayısı şeftali ve armut olan kavanoz mamalarından alıyorum 2 günde 1 tattırıyorum. Yaz meyvelerinin tadına da aşina olsun istiyorum. Yanlış mı yapıyorum sizce?
2) Doktorumuz muhallebiye şeker koydurmuyor sadece su ve pirinçunu ile yaptırıyor. Bana çok saçma geliyor hiçbir besleyici yanı yokmuş gibi hissediyorum. İçine aptamil karıştırıyorum. Yine de yemiyor. 1-2 kaşık alıyor onu da kusuyor. Yine bebelacın sütlü pirinçlisini aldım onu yiyor ve kusmuyor. Bu konuda hazır mama vermem yanlış mı sizce. Günde sadece 1 kez akşamları veriyorum bu arada.
3) Oğlumun sebze çorbasına evde bulunan tüm malzemelerden katıyorum. Hepsini karıştırmak yanlış mı sizce?
Tecrübeli anneler yardımcı olursanız çok sevinirim. Bu benim ilk bebeğim ve bilmediğim çok şey var. Bu nedenle sizlerin tecrübeleri, fikirleri benim için önemli. Hepinize sevgiler..

merhaba benım oğlumda bır hafta sonra besıncı ayını bıtırecek ben mamanın hıc bı turlusunu vermıorum daha kıs meyvalarındanda mandalına ve portakalı vermıorum doktor erken dedı elma havuc armut verıorum bunlara bı alıssın sonra alır yaz meyvalarınıda merak etme seker ıcınde doktor dogru solemıs bana corbalarına tuz ve salca atma dedı sebze corbasıda ılk patates ve havucla basla ıkı uc gunde bır ıcıne farklı mevsım sebzelerı ekle mesela bır yaprak ıspanak sonra karnıbahar pırasa yavas arttır bıde corbalarına bır cay kasıgı ırmık koy bagırsak hareketlerını duzenler faydalı

merhaba benım oğlumda bır hafta sonra besıncı ayını bıtırecek ben mamanın hıc bı turlusunu vermıorum daha kıs meyvalarındanda mandalına ve portakalı vermıorum doktor erken dedı elma havuc armut verıorum bunlara bı alıssın sonra alır yaz meyvalarınıda merak etme seker ıcınde doktor dogru solemıs bana corbalarına tuz ve salca atma dedı sebze corbasıda ılk patates ve havucla basla ıkı uc gunde bır ıcıne farklı mevsım sebzelerı ekle mesela bır yaprak ıspanak sonra karnıbahar pırasa yavas arttır bıde corbalarına bır cay kasıgı ırmık koy bagırsak hareketlerını duzenler faydalı

sbolu arkadaşım;
mandalina portakal asitli bir meyve olduğu için verilmiyor.
Yer elması, kereviz, patlıcan ve ıspanak gibi fazla nitrat içerikli sebzeleri bu aylarda
verilmiyor.

Bir arkadas ispanak kereviz 6-9 aylarda verilmiyor yazmis.
İspanak kerevize 6 aylikken basliyorsunuz.
Gene 6.ayda baslanan gidalardan biri de muz ve kivi.
Unutulmamasi gerekn tek sey kivinin alerjen oldugu ve az verilmesi gerektigi.
Bezelyede 6-9 ay arasi baslaniliyor.
Karnabahar lahana portakal mandalina gaz yaptigi icin onerilmiyor.
Ayrica gida vitamin yonunden cok daha faydali olan mercimek ezogelin tarhana yayla corbalarida 7.ay bitimine
dogru baslaniliyor.
Bunlari tavuk kemik et suyuyla yapmak vitaminine vitamin katiyor.
Bir ceviz buyuklugunde kiymayi yada bir parca didiklenmis haslanmis tavuk etini de corbalara ekleyebilir bebeginiz
daha iyi beslenmesine katkida bulunabilirsiniz.
Omega yonunden zengin olan balik da corbasina katilarak verilebilir tabi 8.9. Aylarda baslamak sartiyla.

İlaveten,bebeginiz kabizlik cekiyorsa corbada bir sureligine patatesi iptal edip yerine pirasa koyun.
Pirasa bebeklerde bagirsaklari iyi calistiriyormus.
Kahvaltiyi dvam sutu yogurt yada peynirle hazirliyorsaniz icine pekmez koymayin birinden birinin demiri oluyor cunku.
Onun yerine pekmezi meyvesine katin.
Gene kan ilaci veriyorsaniz onuda meyvesinin icine karistirarak vermeyi deneyin.
Bebekle ilaci dogrudan icmeyi pek svmez cunku
kan ilacina baslamadiysaniz basladiginizda bebeginizin kakasinin renginde degisme koyulasma olur endiselenmeyin
gayet normal.
Bebege suya basladiginizda ilk hayat erikli sularindan biriyle baslayin.cunku mineral yonunden en zengin su hayat
suyu.kaynatip ilik olarak veriyorsunuz onuda.
Pekmezi bazen sulandirarak veriyorum ben hosuna gidiyor oylede tavsiye ederim

Bir arkadas ispanak kereviz 6-9 aylarda verilmiyor yazmis.
İspanak kerevize 6 aylikken basliyorsunuz.
Gene 6.ayda baslanan gidalardan biri de muz ve kivi.
Unutulmamasi gerekn tek sey kivinin alerjen oldugu ve az verilmesi gerektigi.
Bezelyede 6-9 ay arasi baslaniliyor.
Karnabahar lahana portakal mandalina gaz yaptigi icin onerilmiyor.
Ayrica gida vitamin yonunden cok daha faydali olan mercimek ezogelin tarhana yayla corbalarida 7.ay bitimine
dogru baslaniliyor.
Bunlari tavuk kemik et suyuyla yapmak vitaminine vitamin katiyor.
Bir ceviz buyuklugunde kiymayi yada bir parca didiklenmis haslanmis tavuk etini de corbalara ekleyebilir bebeginiz
daha iyi beslenmesine katkida bulunabilirsiniz.
Omega yonunden zengin olan balik da corbasina katilarak verilebilir tabi 8.9. Aylarda baslamak sartiyla.

canım verilmemesi gerektiğini ben yazdım.

0-6 Ay Bebekler - Bebelac.com.tr

burdan da bakabilirsin. doktorumda aynı şeyi şöyledi.
içindeki nitrat yüzünden verilmiyor.
bebekler henüz küçük ve ek gıdaya yeni geçiyor.
muz için ben 6 aylık verdim ama küçük muzun çeyreğini yedirdim.
çilek kivi 1 yaşından önce verilmiyor.
dikkat edersen hiçbir kavanoz mamasında yok.
ben özellikle bebelac a mesaj attım. kivi alerjen bir meyve olduğu için pürelerde yok dediler.
karnabahar gaz yapmadı bizde. deneyerek verilebilir.
portakal ve mandalina asitli bir meyve o nedenle verilmiyor.

İlaveten,bebeginiz kabizlik cekiyorsa corbada bir sureligine patatesi iptal edip yerine pirasa koyun.
Pirasa bebeklerde bagirsaklari iyi calistiriyormus.
Kahvaltiyi dvam sutu yogurt yada peynirle hazirliyorsaniz icine pekmez koymayin birinden birinin demiri oluyor cunku.
Onun yerine pekmezi meyvesine katin.
Gene kan ilaci veriyorsaniz onuda meyvesinin icine karistirarak vermeyi deneyin.
Bebekle ilaci dogrudan icmeyi pek svmez cunku
kan ilacina baslamadiysaniz basladiginizda bebeginizin kakasinin renginde degisme koyulasma olur endiselenmeyin
gayet normal.
Bebege suya basladiginizda ilk hayat erikli sularindan biriyle baslayin.cunku mineral yonunden en zengin su hayat
suyu.kaynatip ilik olarak veriyorsunuz onuda.
Pekmezi bazen sulandirarak veriyorum ben hosuna gidiyor oylede tavsiye ederim

pekmez konusunda haklısın ben kahvaltısına koyuyorum.
ama benim oğlum kreşe gidiyor ve ben evde kahvaltı yaptırıyorum.
oraya göndersem pekmezi meyvesine koyup uğraşacaklarını sanmıyorum.
sulandırmayı bende deneyim bakalım sevecek mi ama sabah zamanım olmuyor.

Back