Merhaba kızlar. Oğlum tam 5 aylık. Doktorumuz 4 aylıkken sırasıyla meyve sularına, yoğurda, çorbaya ve muhallebiye başlattı. Şuan hepsine alışmış durumda. Fakat kafama takılan o kadar çok şey varki. Sizlerde bildiklerinizi cevaplarsanız çok mutlu olurum.
1) Şuan kış mevsiminde olduğumuz için sadece elma mandalin portakal tadını biliyor. Yaza daha çok var malum bu nedenle bebelacın içinde kayısı şeftali ve armut olan kavanoz mamalarından alıyorum 2 günde 1 tattırıyorum. Yaz meyvelerinin tadına da aşina olsun istiyorum. Yanlış mı yapıyorum sizce?
2) Doktorumuz muhallebiye şeker koydurmuyor sadece su ve pirinçunu ile yaptırıyor. Bana çok saçma geliyor hiçbir besleyici yanı yokmuş gibi hissediyorum. İçine aptamil karıştırıyorum. Yine de yemiyor. 1-2 kaşık alıyor onu da kusuyor. Yine bebelacın sütlü pirinçlisini aldım onu yiyor ve kusmuyor. Bu konuda hazır mama vermem yanlış mı sizce. Günde sadece 1 kez akşamları veriyorum bu arada.
3) Oğlumun sebze çorbasına evde bulunan tüm malzemelerden katıyorum. Hepsini karıştırmak yanlış mı sizce?
Tecrübeli anneler yardımcı olursanız çok sevinirim. Bu benim ilk bebeğim ve bilmediğim çok şey var. Bu nedenle sizlerin tecrübeleri, fikirleri benim için önemli. Hepinize sevgiler..
arkadaşım benimde bebeğime dr. 5 aylıkken senin verdiklerini vermemi söyledi ben 6. ayda vermeye başladım çünkü bence 5 aylık bütün bu besinler için erken sonuçta 6 aya kadar anne sütü şimdi bebeğim 7 aylık ve sebze , meyve , yoğurt , çorbalar ve akşam muhallebi veriyorum muhallebiyi miluba 2 veriyorum pirinç unuyla karıştırarak ancak malesef kahvaltıyı yediremiyorum zaten yemek yedirmek çok zor bende meyva olarak armut elma muz veriyorum dr. armutun çokdaha faydalı olduğunu söylemişti ama korkma herşeye zamanı gelince alışıcak sonuçta daha domatesi var salatalığı var yani varda var nasılsa alışıcak zamanı geldikçe Allah yardımcımız olsun kolay gelsin :)))
benim dr.um 6 aylık başlamamı söyledi ama ben 5 ayda vermeye başladım.
1)bu mevsimde armut bulabilirsin. ankara ve deveci armudu var. ben ondan veriyordum. bebelac kavanoz meyvelerini bende verdim çeşit olsun diye.
2)pirinçununun hiç bir yaraı yok. ve 1 yaşından önce önerilmiyor. su ve pirinç unu karşımı bulamacın hiçbir yararı yok. sadec gof kilo yapar.
bebelac yiyebilir ama kilosu normalse çok fazla verme derim haftada 2 sefer yeterli.
3) sebze çorbasına aynı anda birden fazla malzeme koyma.
ilk havuç+pates ile başla mesela. 3 gün sonra bir sebze koy. böyle böyle sebzeleri çoğaltırsın.
ama her seferinde 1 sebze ilave et.
ıspanak 9 aydan önce önerilmiyor.
kivi verme mesela.
muzuda 4/1 oranında ver. haftada bir defa kabız yapabilir.
yoğurdu 100 gram yiyebilir ama yavaş yavaş artırabilirisn.
ben babymix verdim. hergün 1 taneyi severek yiyor.
aklıma gelen bunlar.
başka sorun olursa yaz cevaplarım.
hazır gıdayı zaten arada çeşit olsun diye veriyorum sorun omadı tabi ki.
sabah anne sütü aldıktan sonra ufak ufak kahvaltıya başlarsın.
ben bebelac kahvaltı maması ile başladım. içine labne peynir koyuyorum. 1 tatlı kaşığı ile başla.
içine 1 çay kaşığı pekmez koy yavaş yavaş 1 tatlı kaşığına çıkarırsın.
2-3 cicibebe büsküvisi ama haftada 1-2 sefer yeter. (şekerli olduğu için ben pek vermedim.)
tam buğday ekmeğini iyice ezerek koy. ilk başta alışana kadar pütürsüz sonra alışınca 6 aylık gibi pütürlü bırakarak ver.
öğlen uyanma saatine göre sebze çorbası sebze püresi
akşam ise meyve püresi meyve suyu vermen yeterli. sebze çorbası ile yoğurt yiyebilir.
yada meyve püresine yoğurt karıştırıp verebilrisn.
başta az yer ama zamanla 6 aydan sonra miktarı artar.
şimdilik bu kadar öğün yeterli.
yediği kadar yesin. alışnca daha fazla yer.
mesela benim ölçüm 6-7 aylık iken kavanoz mamasının kavanozu ile ölçüyordum.
aklına ne takılırsa sor canım yardımcı olurum.
benimde 13 aylık oğlum var, insan zorlanıyor tek başına.
ama dediğim gibi pirinç unu bulamacı yapma.
aptamil sevmiyorsa bebelac verebilirisin.
benim de sıkıntım aynı. oğlum 15inde 6 ayını doldurcak. 4 ayı dolunca sebzeleri meyveleri tattırarak başladım. şimdi günde 2 tatlı kaşığı kadar meyve veya bi sebzenin püresini, iki çorba kaşığı kadar da yoğurt veriyorum. 15ine kadar doğru düzgün bir menü oluşturmam lazım ama kafam çok karışık. anne sütü ne kadar almalı, ek gıdaları ne kadar almalı, anne sütü verdikten sonra mı ek gıda vermem lazım, ek gıdanın üstüne mi emzirmem lazım. kafamda bi sürü soru işareti var. pc'de bi dosyam var ek gıda diye şimdiye kadar araştırıp bulduğum bilgileri oraya kaydetmiştim. cts de doktora kontrole gidicem muhtemelen o da bişeyler önerecek ona göre bi plan oluşturcam inşallah kendime. yalnız benim önümde bi yeğenim var örnek. ablam ona bi kere bile hazır gıda vermedi, ne mama ne meyve pürelerinden falan filan. her şeyin doğalını evde hazırlayıp verdi. ben de vermek istemiyorum, mecbur kalmadığım sürece her şeyi evde hazırlamak istiyorum bakalım nasıl olcak.
rica ederim canım.
yaşadığın zorluğu bildiğim için yardımcı olmaya çalıştım.
karışımlar tatsız tuzsuz ıolduğu için tadı tuhaf.
bu arada aklıma geldi çorbasına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave et.
devam sütü konusunda emzirmeye devam et. o doymadığını anlatır sana sütün yetersiz kaldığında devam sütüne geçersin.
ben çalıştığım için hazır kavanoz mamalarına mecbur kalıyorum bazen.
ama oda haftada 1-2 oluyor. zarar gelmez ondan da.
bebelacta sütlaç var ondan verebilrisn.
1 yaşına kadar şeker tuz verme.
ben hala vermiyorum.
tabi paylaşırım canım. hatta günlük menülerimizi yazalım buraya, daha iyi olur. ama benim öğrendiğim kadarıyla işin temel felsefesi şu. 1 yaşına kadar anne sütü temel gıda, diğerleri ek olacak. yani ağırlık anne sütünde. 1 yaşından sonra da ek gıdalar temel öğe anne sütü yardımcı besin olacak. bakalım doktorumuzla bi görüşeyim de o neler önerecek. o aynı zamanda yeğenimin de doktoru çünkü.
Merhaba kızlar. Oğlum tam 5 aylık. Doktorumuz 4 aylıkken sırasıyla meyve sularına, yoğurda, çorbaya ve muhallebiye başlattı. Şuan hepsine alışmış durumda. Fakat kafama takılan o kadar çok şey varki. Sizlerde bildiklerinizi cevaplarsanız çok mutlu olurum.
1) Şuan kış mevsiminde olduğumuz için sadece elma mandalin portakal tadını biliyor. Yaza daha çok var malum bu nedenle bebelacın içinde kayısı şeftali ve armut olan kavanoz mamalarından alıyorum 2 günde 1 tattırıyorum. Yaz meyvelerinin tadına da aşina olsun istiyorum. Yanlış mı yapıyorum sizce?
2) Doktorumuz muhallebiye şeker koydurmuyor sadece su ve pirinçunu ile yaptırıyor. Bana çok saçma geliyor hiçbir besleyici yanı yokmuş gibi hissediyorum. İçine aptamil karıştırıyorum. Yine de yemiyor. 1-2 kaşık alıyor onu da kusuyor. Yine bebelacın sütlü pirinçlisini aldım onu yiyor ve kusmuyor. Bu konuda hazır mama vermem yanlış mı sizce. Günde sadece 1 kez akşamları veriyorum bu arada.
3) Oğlumun sebze çorbasına evde bulunan tüm malzemelerden katıyorum. Hepsini karıştırmak yanlış mı sizce?
Tecrübeli anneler yardımcı olursanız çok sevinirim. Bu benim ilk bebeğim ve bilmediğim çok şey var. Bu nedenle sizlerin tecrübeleri, fikirleri benim için önemli. Hepinize sevgiler..
Benim oğlum da beş aylık olmaya yaklaştı.Yeni doğduğunda aptamil 1 almıştık hala onu veriyorum ve çok az yiyor tadını sevmiyor.Bu tür mamaların açıldıktan sonra belli bir kullanım süresi mi var?Ben bitene kadar kullanılır sanıyordum
MeLoDi çok sağol canım arkadaşım. Yardımcı olan herkesten Allah razı olsun. ! tatlı kaşığı zeytin yağı koymaya başladım. Daha lezzetli oldu hem. Bu arada sebze çorbasını artık sulu bırakmıyorum. Kavanoz mamalarının kıvamında koyu bırakıyorum biraz yutma refleksi gelişsin diye. Umarım mantıklı bir iş yapıyorumdur :) Bu arada aptamili aldığıma pişman oldum, üzüldüm senin yazdığını da okuyunca. Doğru aslında şükür sütüm yetmiyo değil niye para verdiysem o zımbırtıya. Hem çocuğum daha önce sevmemişti. Gittim bi daha aldım içiririm diye. Kendi sütüme devam gerekirse bunu da atarım ne yapayım :) Allah emziren anneleri sütsüz bırakmasın. ŞEker tuz 1 yaşına kadar koyma demişti doktorumuz koymuyorum bende.
dt_noxeee çok iyi fikir bence canım çok iyi düşünmüşsün. Günlük menülerimizi yazalım hemdeğişik şeyler öğreniriz birbirimizden. Bu arada doktorumuzda senin gibi demişti : 1 yaşına kadar anne sütü temel gıda.
Günlük menümüz şöyleydi
sabah elma püresi
ara öğün anne sütü
öğle patates-kabak-havuç-irmik-pirinç karışımndan sebze püresi
ara öğün yoğurt
akşam 1 ölçek aptamilli yukarıdaki sebze püresi
Bu arada bir akşam muhallebi bir akşam 2. kez çorba vermeyi düşündüm bugün kafamda.
Bebeklerimizin günlük menülerini paylaşıyoruz. Herkesi bekliyoruz
Benim oğlum da beş aylık olmaya yaklaştı.Yeni doğduğunda aptamil 1 almıştık hala onu veriyorum ve çok az yiyor tadını sevmiyor.Bu tür mamaların açıldıktan sonra belli bir kullanım süresi mi var?Ben bitene kadar kullanılır sanıyordum
Kavanoz mamalarindan gundebir kere verebilirsin bana doktorum oyle soylemisti.
Zarari yok yarari var bence.
Pirinc ununa gelince ben gece yatarken veriyorum.zararli olduguna asla inanmiyorum.bugune kadar 7 tane doktor
gezdim birinin verdigi listede de pirinc unu vermeyin soyle boyle yazmiyordu aksine gece yatarken verin yaziyordu.
Ben arinin muzlu yada elmali pirinc ununu pisirip icine 6 olcu milupa ekliyorum doktorlarimin verdigi tarif bu sekilde.
Kasik mamasina gelince ben kahvalti karisimini balli irmiklisin yada pirinclisinin icine yumurta sarisi tereyag labne cici bebe milupa ekliyorum.
Bu sekilde verebilirsin.
Sebzeleri karistirmanda da sakinca yok ama enginar yada kereviz kullaniyorsan sadece patates havuc koymani oneririm.
Baska birsey varsa yardimci olabilirim seve seve
Canım ekmeğe bende geçmek istiyorum biraz daha tok durur diye ama erken olmaz mı? Sabahları ilk uyandığında meyve püresi vermiyorum zaten önce anne sütü sonra uyuyor tekrar uyandığın meyvesini veriyorum. Ya o kadar pişmanım ki yazdan dolaba bir şeyler atmadığıma şimdi şimdi dank ediyor kafama. Hiç düşünememişim çocuk ek gıdaya geçince bunlardan yiyecek diyesebze çorbasını sulu bırakmasanda olur. bazen sulu çorba ver içine ekmek ufala.
bazende püre seklinde ver.
menün güzel ama sabah meyve püresinden çnce anne sütünü alsın. sonra kahvaltı verebilirisin. anne sütünü sağıp içine peynir ekmek meyve püresi koyabilirsin.
kabağın şu an mevsimi değil istersen verme.
onun yerine kereviz,brokoli ,pırasa koyabilrsin.
ıspanak için erken daha küçük.
buzluğunda fasulye bezelye varsa dediğim şekilde sırayla ekleyerek zenginleştir çorbasını.
öğleden sonra yoğurt güzel ama şu an için akşam öğünü için erken. birden çocuğa yüklenme. akşam öğünü 9 aydan sonra başlıyor.
bende bebelacın kitapçığı var. onda yazanları uygulamaya çalıştım.
şu an seninki ek gıda dışında bol bol anne sütü alacak. muhallebide kilosu iyiyse haftada 2 sefer yeterli. kilosu azsa daha sık verebilirsin.
Gunluk menunuz soyle olmali bes aylik bebek icin.
Cogunluk anne sutu oncelikle.
Kahvaltida devam sutu yada kendi sutunuz icine labne peyniri 1 tatli kasik,1 cay kasik tereyag,1 tatli kasik recel,
yumurta sarisinin sarisi daha baslamadiysan yarim yumurta sarisi vererek basla sonra tam ver. İcine cici bebe veya kasik mamai yada her ikisi.miktar o aylarda 30 cc den baslanmali giderek artirilmali.
2 saat sonra corba sebze,yogurt,yayla,tarhana hangisini severse yada seviyorsa.
2 saat sonra yogurt ev yogurdu sevmezse hazir daninolardan yada babymixlerden.
2 saat sonra meyve puresi yda meyve suyu bir cay bardak yaklasik.meyve puresi sevmiyorsa yogurduna karistirin
arada degisiklik olsun diye hazir kavanozlardan da verbilirsiniz o aylarda bebek kabul ederse o kavanozun yarisi bitebilir ilerde yada severse tamamen de bitirebilir.
2 saat sonra sebze puresi .benimki patates puresini sviyor haslayip devam sutuya sulandiriyorum.
İki gunde bir sebzeli kavanozlardan da verebilirsin.milupa organik serisinden.
Gene 2 saat sonra pirinc unu muhallebisi.pistikten sonra icine devam sutu ekle.gunluk sut ihtiyacinin bir kismini bu muhallebiye kattigin devam sutunden alsin.pirinc ununu kustu demissin koyu mu oldu acaba ondan mi kustu.birde sulu dene belki kusmaz eger onuda kusarsa bebelacin meyveli pirincli veya pirincli kasik kutu mamalarindan yedir gece
yatarken tabi bunlarada devam sutu ekle birkac olcek
buara bebeginde kilo skintisi oldugundan doktor erken baslatmis ek gidalara sanirim.ne kadarki bebegin kilosu.
Benim oğlumda aptamili hiç sevmedi. Başka bir devam sütü de denemedim. Ama buradaki birçok arkadaş bebelac devam sütünü tavsiye ediyor. İlerleyen zamanda ondan alacağım. Bu arada kutu açılınca 4 haftada bitmesi gerekiyor.
Kavanoz mamalarından haftada 2 kavanoz veriyorum ben. İçim rahat artık. Pirinç ununun zararlı olduğunu söylemek istemedim canım ben, sade pirinç unu ve suyun çok çok yararlı birşey olduğuna inanmadığımı söyledim. Yani daha besleyici olabilir. Ama dediğin gibi meyveli hazırda satılan pirinç unlarında en azından meyvenin şekeri vardır lezzet verir. Benim oğlum sade pirinç unu ve suyla yapılan muhallebiyi kustu. Zaten almak istemedi hiç ben zorla iki kaşık vermiştim onuda kustu. Kahvaltı için 1 ay daha beklemelimiyim bilmiyor 5 ay erken değil mi sence? Cici bebenin zararlı olduğunu söylüyorlar onu kullanmak konusunda endişelerim var, içim rahat değil. Sanırım bu zamanda enginar bulamam bende malesef buzluğa bir şey atmadım kış için, oğlum ek gıdaya geçince aklıma geldi ama iş işten haliyle geçmiş oldu. Tecrübesizlik işte :) Artık oğlum için kış hazırlığı yaparım :) Kereviz şuan kullanabilirmiyim? Gaz, kabızlık vs.
Canım ekmeğe bende geçmek istiyorum biraz daha tok durur diye ama erken olmaz mı? Sabahları ilk uyandığında meyve püresi vermiyorum zaten önce anne sütü sonra uyuyor tekrar uyandığın meyvesini veriyorum. Ya o kadar pişmanım ki yazdan dolaba bir şeyler atmadığıma şimdi şimdi dank ediyor kafama. Hiç düşünememişim çocuk ek gıdaya geçince bunlardan yiyecek diyeKabak vermiyim, taze fasülye yok, enginar yok bezelye yok off Bunları dondurulmuş gıda olarak bulabilirmiyim, doğalmıdır? Bezelyeyi konserve olarak alsam konservenin zararı var mı? Akşam öğünü 9 dan sonra mı başlıyomuş bebeklerde :44: Kilosunun iyi olduğunu söyledi doktorumuz ama muhallebiyide sadece akşamları günde 1 kez vermemi söyledi.
Canım verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Çok yararlı oldu benim için. Muhallebiyi ne çok cık ne çok katı yaptım kavanoz mamalarının kıvamındaydı. Kavanoz mamalarını severek yiyor yarısını. Kendim 2 gün muhallebi yaptım ilk gün doktorun dediği gibi su+pirinç unu bunu sevmeyince 2. gün aptamil ekledim 2 ölçek lezzet versin diye yine beğenmedi. Bebelactan sütlü pirinçli aldım onu çok sevdi. Meyve şekeri var ya içinde sanırım lezzetli geldi. Devam sütünü bebelac sütlü pirinçliye henüz karıştırmamıştım. Bu akşam deneyeceğim ama. Yine iterse artık iyice emin olacağım Aptamilden nefret ediyor oğlum diye :) Doktorumuz kilomuzun gayet iyi olduğunu söyledi bugüne kadar çok memnundu ama 4. ayda yavaş yavaş tattırmanın uygun olacağını böylece ek besinlere geçişi kolaylaştıracağını söyledi. Şuan 7280 gr oğlum. Bu arada kahvaltılardaneden labne peyniri kullanılıyor? Reçel ne reçeli olmalı, ev yapımımı gerekli yoksa hazır reçeller de olur mu?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?