• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Oğlum 2,5 yaşında ve hiç konuşmuyor.

MorMenekse333

Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
16 Ağustos 2022
4
3
6
36
Herkese Merhaba,
Kafama çok taktığım, düşündükçe uykularımı kaçıran bir konuda sizlere danışmak istedim.
2,5 yaşında bir oğlum var, baba ve gel diyebiliyor sadece, cümle kurmuyor. Anne, su, yemek vs. Bari bunları diyebilse, o da yok. 1 yaşında bir çocuğum daha var, tayinden dolayı memleketimizden uzaktayız. Çocuklarımın temel ihtiyaçları, evin sorumluluğu derken yetişemediğim anlar oluyor çok zorlanıyorum. Eşimde umursuz birisi, faydasından çok zararı oluyor. Tükendiğimi hissediyorum. Çocuğa kitap okumak, masal anlatmak falan yani hal kalmıyor açık konuşmak gerekirse. İlçede olduğumuz imkanlarda kısıtlı. Elim kolum bağlı, üzüntüden şeker hastası oldum. Acaba otizm olabilir mi diye düşünmekten kafayı yeme raddesine geldim.
Fakat bakıyorum çocuğuma, hareketlerinde bir gariplik yok. Yani normal sağlıklı bir çocuk gibi. Sadece konuşmuyor. Ne yapmalıyım, nasıl bir yol izlemeliyim? Var mı çocuğu benimki gibi olan? Lütfen şu yüreğime bir su serpin..🙏🏼🙏🏼🙏🏼

Canim arkadasimin ogluda ayni sekilde 2.5 yasinda konusmuyor gecen doktora gitti ama hic bi sorun yok demis umarim sizinde oyledir iyi dusun iyi olsn 💜

3 yaşına kadar bu durum normal karşılanıyor diye biliyorum. Yeğenim geç konuştu. Erkenden kreşe verdi yengem. Kreş baya fayda sağlamıştı. Şimdi gayet güzel konuşuyor.

Kuzenimin cocugu 3 yasinda konustu oncesinde ih ih diye parmagiyla isaret ederek kendini ifade etmeye calisiyordu

Herkese Merhaba,
Kafama çok taktığım, düşündükçe uykularımı kaçıran bir konuda sizlere danışmak istedim.
2,5 yaşında bir oğlum var, baba ve gel diyebiliyor sadece, cümle kurmuyor. Anne, su, yemek vs. Bari bunları diyebilse, o da yok. 1 yaşında bir çocuğum daha var, tayinden dolayı memleketimizden uzaktayız. Çocuklarımın temel ihtiyaçları, evin sorumluluğu derken yetişemediğim anlar oluyor çok zorlanıyorum. Eşimde umursuz birisi, faydasından çok zararı oluyor. Tükendiğimi hissediyorum. Çocuğa kitap okumak, masal anlatmak falan yani hal kalmıyor açık konuşmak gerekirse. İlçede olduğumuz imkanlarda kısıtlı. Elim kolum bağlı, üzüntüden şeker hastası oldum. Acaba otizm olabilir mi diye düşünmekten kafayı yeme raddesine geldim.
Fakat bakıyorum çocuğuma, hareketlerinde bir gariplik yok. Yani normal sağlıklı bir çocuk gibi. Sadece konuşmuyor. Ne yapmalıyım, nasıl bir yol izlemeliyim? Var mı çocuğu benimki gibi olan? Lütfen şu yüreğime bir su serpin..🙏🏼🙏🏼🙏🏼
Adını söyleyince bakıyorsa ve göz teması varsa kesinlikle otizm değildir. Eğer fazla ekran varsa hayatınızda uyaran eksikliği yaşıyor olabilir. Asla TV telefon tablet vetmeyin. Tane tane anlaşılır ve açıklayıcı konuşmalar yapın. Konuşmaya teşvik edin. Mesela " sandalyeye oturmak mı istiyorsun" gibi. Tekerlemeler çok dikkatlerini çekiyor şarkılar da öyle. Tabiki bol sohbet ve bol bol kitap ,masal okumak ama iki çocukla Allah kolaylık versin. Eşinize de biraz sorumluluk vermeden olmaz

Adını söyleyince bakıyorsa ve göz teması varsa kesinlikle otizm değildir. Eğer fazla ekran varsa hayatınızda uyaran eksikliği yaşıyor olabilir. Asla TV telefon tablet vetmeyin. Tane tane anlaşılır ve açıklayıcı konuşmalar yapın. Konuşmaya teşvik edin. Mesela " sandalyeye oturmak mı istiyorsun" gibi. Tekerlemeler çok dikkatlerini çekiyor şarkılar da öyle. Tabiki bol sohbet ve bol bol kitap ,masal okumak ama iki çocukla Allah kolaylık versin. Eşinize de biraz sorumluluk vermeden olmaz
İnanın evli bir dul kadınım ben. Aslında 2 çocuğum var ama, eşimle birlikte 3 çocuğa birden bakıyor gibiyim. Anlatacağım çok şey varda, takatim yok. Kaç kere oturdum konuştum, hiç bir şey değişmiyor. Allah'a havale ettim artık, yapacak bişey yok.

3 yaşına kadar bu durum normal karşılanıyor diye biliyorum. Yeğenim geç konuştu. Erkenden kreşe verdi yengem. Kreş baya fayda sağlamıştı. Şimdi gayet güzel konuşuyor.
Kreşe vermenin faydalı olabileceğini bende duymuştum, fakat hala bez kullanıyoruz. Nasıl olur hiç bilmiyorum..

Herkese Merhaba,
Telâşınızı öyle iyi anliyorum ki...bende sizinle aynindurumdayim.33 aylik ve 17 aylik bebeklerim var.oglum 33 aylik anne baba dede anane elma armut muz mavi araba vb seyler söylüyor goz temasida gayet iyi.pandemi bebekleri olduklari icin cok insan görmediler.simdilerde olabildigince parka cikariyorum tv tlf yok (vermistim kestim pusmanliklarin dibini gördüm) bolbol konusuyoruz aktivite oyun vb seyler yapiyoruz.bende psikatr götürdüm anket verdi izlemeye aldi.2 hafta sonra tekrar götüreceğim.benim tek sikintim ellerini çırpıyor heyecanlaninca bunu diyince dr hafif otizm olabilirde olmayabilirde izlicez dedi.ama ben sanmiyorum komutlari anliyor bizi anliyor göz temasi var oyuncaklarıyla layikiyla oynuyor(dizmiyor dondurmuyor falan) yani demem o ki çok dusunmemeye calisin bende kafalari yicektim gündür..Allahin izniyle hicbirsey yoktur cocuklarimizda🤲🤲🤲

Hayır gitmedik henüz, ama en kısa zamanda gitmeyi düşünüyoruz.
Allah yardımcınız olsun benimki üç yaşına girecek oğlum 20-30 kelime konuşuyor. biz psikiyatrist ,pedagog ,dil terapisti hepsine gittik ama hala bir çözüm alamadık. Hayatına hiç tv tablet vs de girmedi. Otizm olmadığı kesin. Bilişsel ve fiziksel sıkıntısı da yok ama konuşmuyor 😔 siz de bütün bu seçenekleri eleyin önce. Duyma da problem var mı, otizm mi ıyaran eksikliği mi bir bakılsın.
Fakat kendi adıma konuşacak olursam dil terapisi eğitimine de başladı ama henüz bir faydasını göremedik 12 ders aldık, devam ediyoruz

Mutlaka çocuk psikiyatrisine ve dil terapistine götürün. Otizm değil ama uyaran eksikliği olabilir.

Birde kitap okumaya, aktiviteye vaktim olmuyor demişsiniz ya sadece konuşsanız o bile yeter. Mesela ben ilk kızımda gün boyunca iletişim halinde olurdum. Mutfakta ona kahvaltı vs hazırlarken bile yaptıklarımı anlatırdım. Sürekli konuşurdum. Bilmiyorum bundan mı ama erken konuştu. İkinci kızım daha bebek onunla da aynı şekilde konuşuyorum.

3t den (TV tablet telefon) elinizden geldiğince uzak tutun. Oda çok etkiliyor.

Eşiniz de yardımcı olsa keşke. O konuda üzüldüm. Allah yardımcınız olsun.

Allah yardımcınız olsun benimki üç yaşına girecek oğlum 20-30 kelime konuşuyor. biz psikiyatrist ,pedagog ,dil terapisti hepsine gittik ama hala bir çözüm alamadık. Hayatına hiç tv tablet vs de girmedi. Otizm olmadığı kesin. Bilişsel ve fiziksel sıkıntısı da yok ama konuşmuyor 😔 siz de bütün bu seçenekleri eleyin önce. Duyma da problem var mı, otizm mi ıyaran eksikliği mi bir bakılsın.
Fakat kendi adıma konuşacak olursam dil terapisi eğitimine de başladı ama henüz bir faydasını göremedik 12 ders aldık, devam ediyoruz
Hemen sonuç almayı beklemeyin uzun bir yol benim oğlum 3 yaşından sonra kelime kelime konuşmaya başladı 6 ay eğitim aldırdık kendi isteğimizle şimdi kreşe gidiyor yaşıtlarından biraz geri ama ilerleyecek ❣️

Back