• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Obsesif-Kompulsif tedavisi gorenler?

cepitto

Üye
Kayıtlı Üye
15 Kasım 2014
45
5
13
Dun her seyi cok takmam cok kurcalamam sebebiyle psikiyatriste gittim obsesif oldugumu dusundu ve faverin verdi.
Ama baktim ki obsesifler surekli bir el yikama, temizlik yapma, banyodan saatlerce cikamama, acaba ocagin altini kapattim mi, kapiyi kilitledim mi tarzinda seyler yapiyorlarmis. Bende bunlarin hic biri yok. Bu tedaviyi gorenler ne durumdaydi acaba, benim gibi olan yoksa baska doktora gidecegim.

Bir gorusme suresi icersinde tani konuldugundan suan sizin bubsekilde.kendinizi anlatmaniz oylesin ya da degilsin demek icin yeterli olmaz. Obsesiflerin cogu zaten bunu takinti olark gormez ve normal karsilar. Gorusme sirasinda belki bazi anahtar kelimelerden size bu tani konmus olabilir. Doktorun ozgecmisine bakin doktoru yeterli bulmadiysaniz bir baskasina daha gorunun.
Illa temizlik ya da el yikama seklinde degil farkli sekillerde de obsesyon olusabilir. Yoldaki seritleri sayma gibi. Oyuzden burdan oylesin ya da.degilsinlere pek kulak asma.

Bir gorusme suresi icersinde tani konuldugundan suan sizin bubsekilde.kendinizi anlatmaniz oylesin ya da degilsin demek icin yeterli olmaz. Obsesiflerin cogu zaten bunu takinti olark gormez ve normal karsilar. Gorusme sirasinda belki bazi anahtar kelimelerden size bu tani konmus olabilir. Doktorun ozgecmisine bakin doktoru yeterli bulmadiysaniz bir baskasina daha gorunun.
Illa temizlik ya da el yikama seklinde degil farkli sekillerde de obsesyon olusabilir. Yoldaki seritleri sayma gibi. Oyuzden burdan oylesin ya da.degilsinlere pek kulak asma.
Ben her seyi cok takmamdan bu sorunum yuzunden de derse konsantre olamamaktan gitmistim yoldaki seritleri sayma, belli karelere basma gibi seylerim yok. Bilmiyorum ya icim hic rahat etmedi. İlac bana bakiyor ben ilaca..

gunaydın canım ,
bende obsesıfım mesele gordugum cızgılerı serıtlerı sayıyorum sekıllere takıntım var ellerımı yıkıyorum sureklı bırde bıseyımı bırıne soyledgımde kotu bısey olcak gbı dsunuyorum hep ve oluyoda

gunaydın canım ,
bende obsesıfım mesele gordugum cızgılerı serıtlerı sayıyorum sekıllere takıntım var ellerımı yıkıyorum sureklı bırde bıseyımı bırıne soyledgımde kotu bısey olcak gbı dsunuyorum hep ve oluyoda
gecmis olsun. bu saydıklarınız bende yok malesef. siz ne kullandınız ilac olarak

gecmis olsun. bu saydıklarınız bende yok malesef. siz ne kullandınız ilac olarak
bn bu davranıslarımdan sıkayetcı degılım fazla ,
bnm sorunum sureklı gelecegı dusunup sacma sapan seyler kurmam kafamda
ve yanlız hıssedıyorum kendımı kımseye guvenmıyorumhep bı supheyle yaklasıyorum ınsanlara

Benim tanıdığım obsesifler, kendim de dahil hep temizlik konularında sıkıntılıydı daha çok. Sağlık, temizlik, güvenlik filan. Başına birşey gelmesiyle ilişkilendirebileceğin temalar yani.
Psikiyatrist görüşmeleri kısa sürer genelde, kendini tam ifade edememiş olabilirsin.
Başka bir doktora daha gitmekten zarar gelmez.

bn bu davranıslarımdan sıkayetcı degılım fazla ,
bnm sorunum sureklı gelecegı dusunup sacma sapan seyler kurmam kafamda
ve yanlız hıssedıyorum kendımı kımseye guvenmıyorumhep bı supheyle yaklasıyorum ınsanlara

evet işte bu benim :) sürekli geleceği düşünüyorum planlar yapıyorum saçma sapan. hayatı daha basit yaşamak istiyorum tek isteğim bu :(

Benim tanıdığım obsesifler, kendim de dahil hep temizlik konularında sıkıntılıydı daha çok. Sağlık, temizlik, güvenlik filan. Başına birşey gelmesiyle ilişkilendirebileceğin temalar yani.
Psikiyatrist görüşmeleri kısa sürer genelde, kendini tam ifade edememiş olabilirsin.
Başka bir doktora daha gitmekten zarar gelmez.

ben daha çok mükemmelliyetçi olduğumu düşünüyorum (temizlik hariç) başka bir dr.a gitsem iyi olacak sanırım teşekkürler

ben daha çok mükemmelliyetçi olduğumu düşünüyorum (temizlik hariç) başka bir dr.a gitsem iyi olacak sanırım teşekkürler
Aslında mükemmelliyetçilik iyidir.
Gelecek kaygıları, güven problemi, endişeler filan, bunlar çok gerekirse ayrı bi konu olarak ele alınabilir.
Ama çok gerekirse yani, bunlara takılmamakta fayda var.
Yani evet mükemmelliyetçisin, endişeli bi yapın var, e nolcek beya? kendini böyle kabullen, geç.
Biraz hayalperestsin sadece.
Raadol, cool ol.

mükemmelliyetçilik obsesiflliğin temellerinden biridir ve aşırısı zehirlidir :) size bir tanı konduysa ilacınızı almalısınız bence..

evet işte bu benim :) sürekli geleceği düşünüyorum planlar yapıyorum saçma sapan. hayatı daha basit yaşamak istiyorum tek isteğim bu :KK43:
bu da bı takıntı aslında ,
mesela ısyerındeyım patron bana ufak bı sesını yukseltse hmn benı ısten cıkaracagını dsunuyorum hemen kurmaya baslıyorum kafamda cıkarırsa napcam nerden ıs bulurum naparım vs vs bırsuru sey kafayı yıycem sonunda

Bence tek drla kalma bende tedavi ssurecine girdim ilac kullandim sonra baktim boylee olmuyor ilaci biraktim cok takintiki oldugum ve artik beni de asiri rahatsiz eden seyleri gozume batsada yapmamaya çalıştım. Esim cok yardimci oldu..yani cabalaya cabakaya hafifledi sanki..ama o ocak altı acikmi kapi kilitlemi falan lar o hic geçmiyor fayans saymamaya çalışıyorum bakmıyorum yere cizgilere basmazdim basiyorum simdi sanki igne batiriyolar ama kendi kendime bunun cook sacma olduguna sartlandiryorum..bence sende eger cok ileri derecede rahatsiz değilsen ilac kullanma.

Anlatilan seyler bende de var yahu hic bunun psikolojik rahatsizlik oldugunu ve ilac almam gerektigini dusunmemistim.:KK57:

Bir de cogu seyi unutmuyorum kendimle alakasi olmasa bile. Arkadasimin evindeki kitaplikta hangi kitaplar hangi sirayla duruyor, 2 sene onceki bir arkadas toplantisinda kim kimin yanindaydi ne giymisti gibi sacma seyleri hic untmuyorum

Obsesiflerde saydığınız şeylerin yanı sıra negatif düşüncelerde oluyor sanırım.
Benim sözlümün hem panik atağı var hemde obsesif. Yani aklı genelde karışıktır ilk obsesyona yakalandığında aklında hep ölüm ve hastalık varmış, hastalanıcam ölücem diyormuş hep, içind3n kelime tekrarı yapıyoomuş ama bu genelde ölücem ölücem tarzında oluyormuş. Tövbe allahım, allaha küfrettiği zamanlar oluyomuş ama bu istem dışı, etrafımdakilere bişey oolucak korkusu başlamış ve ailesini sürekli telefonla arayarak onları kontrol etme ve sürekli uyarıda bulunması başlamış ulaşamadığı zaman elleri uyuşuyor ve vücudu ısınıyor ki bu hala devam ediyor.
Psikiyatr tanıyı koyduktan sonra 2 tane ilaç veriyor ama sanırım biraz ağır ilaçlarmış. Sözlüm o ilaçları kullanırken aynı zamanda dinlerle ilgili şeyleri araştırıyor kafasıni dağıtmak için ve zikir çekiyor ara ara.
Çok şükür 6 ayda hastalığın %80inden kurtulmuş o sıkıntıları yok. Sadece panik atak kısmı kaldı ve çok stresli olduğu zamanlar obsesyonu tetikliyor. Çünki uzun zamandır psikoloğa fitmiyor ve ilacını düzenli almıyor.
Üzerine düşerseniz kurtulunabilir bi rahatsızlık.

ama bu gelecek kaygısı, temizlik takıntısı, sürekli kafada kurma, olumsuz düşünme, güvenememe bendede var :(
çok şaşırdım. hayatımı çok zorlaştırıyo hatta bikaç sefer psikologa gitmeyi düşündüm ama bu kadar ciddi bişey olabileceği aklıma hiç gelmemişti :KK57:

Obsesyon rahatsiz eden kaygilandiran dusuncedir. Kompulsif ise onunla basa cikmak icin olusturdugimuz davranislardir. El yikamak,serit symak gibi. Her obsesyonhn bir kompulsif.davranisi olmak zorunda degil yani hayattan cok endise duyuyorsun kaygili bir insansin ama bu kaygiyi indirgemek icin bir.davranis olusturmamissindir. O zaman sen sadece obsesif bi hasta oluyorsun. Obsesif kompulsif.bozukluklar davranis.bozuklugu oldugu icin ilacla tedavi desteklenerek ilerler. Ama tekrarliyorum bir.gorusme sonucu uzman birisinden tani aliyorsun burda tam cevap alamazsin. Her obsesyon ayni olmak zorunda degil. Icine sinmiyorsa baska bir uzmana gorun. Ozgecmisinde davranis bozukluklariyla uzmanlasmis olanlara bak

Ayrica genel olarak eklemek istedigim sey su; herkesin hir obsesyonu ve kompulsif davranisi olabilir bu minimum seviye de oldugi surece yani yasam kalitenizi bozmadigi surece bir bozukluk olarak adlandirilmaz. Mesela evden cikmadan tuvalete gitme gibi bir davranis gosteriyorsunizdir. Herkeste olabilen normal bir davranis ama gidecehiniz yere gec kalmayi goze alarak tuvalete girmeden cikmiyorsaniz bu bir bozukluktur.

Back