• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nüfusunda İslam yazıyor cenazesi kiliseden kalktı çünkü...

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
4'ü Hıristiyan 7'si Müslüman çocukları olan Ferman Gez'in ölümü, aileyi ikiye böldü. 60 yıl önce Müslüman olan Gez'in cenazesi 'kiliseden mi camiden mi kaldırılsın" tartışması çıktı. Gez, sonradan Hıristiyan olan eşinin onayıyla kilise töreni sonrası Ermeni mezarlığına gömüldü.
Sitene Ekle
nufusunda-islam-yaziyor-cenazesi-kiliseden-kalkti-cunku--5094580.Jpeg

Ermeni asıllı Ferman Gez (84) 60 yıl önce Müslüman oldu. Evlendiklerinde eşi Ferziye Gez Müslüman'dı, ilerleyen dönemde Hıristiyanlık'a döndü. Çiftin 11 çocuğu oldu: 7'si Müslüman kaldı. 4'ü Hıristiyanlığı seçti. Çift, çocuklarının bir kısmını akrabalarının üzerine kaydettirdi. Sabah'tan Mustafa Kaya'nın haberine göre Ferman Gez, geçen gün İstanbul Samatya eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde göz ameliyatı geçirdikten sonra öldü.

POLİS GÜVENLİK ÖNLEMİ ALDI

Hıristiyan olan çocukları, cenazesini Meryemana Kilisesi'ndeki morga götürdü. Cenaze töreni için de işlemleri başlattı. Ancak Müslüman olan çocuklar, buna karşı çıktı. Hıristiyan çocuklar, cenazeyi kiliseden, Müslüman çocuklar ise camiden kaldırmak isteyince aile birbirine düştü. Müslüman çocuklara göre; Batman Sason'a bağlı Örengil köyünde yaşayan Gez, ölene kadar tam bir Müslüman gibi yaşadı. Oruç tutar, namaz kılardı. Hatta hacca gitmek için Diyanet'e müracaat etmişti. Bu nedenle onun camiden uğurlanması ve Müslüman mezarlığına gömülmesi gerekiyordu. Gez'in Müslüman olduğunu belirten çocukları, kiliseden cenazeyi istedi. "Cenazenin kiliseden kaldırılmasına müsaade etmeyeceğiz. Cenazeyi gerekirse zorla çıkaracağız" diyerek duruma tepki gösterdi. Bunun üzerine devreye Meryemana Kilisesi Başpiskoposu, Türkiye Ermeniliği Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan girdi. Konu Diyanet'e soruldu. Diyanet "Eşinin rızasına göre hareket edin" deyince; Gez, Meryemana Kilisesi'nde dün düzenlenen törenin ardından Ermeni mezarlığında toprağa verildi. Polis, tören sırasında bir olay çıkmaması için güvenlik önlemi aldı.Müslüman olan çocuklar ise cenaze törenini üzüntüyle izledi.

fft16_mf5094592.Jpeg

'DİYANET EŞ RIZASINA ONAY VERDİ'

Meryemana Kilisesi Başpiskoposu Aram Ateşyan: Bu durumla ilk kez karşılaştık. Ferman Gez, Hıristiyan'ken 60 yıl önce çevrenin baskısı yüzünden Müslümanlığı seçmiş. Yıllar sonra çocuklarından bir kısmı ve eşi Hıristiyanlığa dönerek kilisemizde ve Ermeni okullarında çalışmaya başladı. Kimliğinde İslam yazsa da kökü Ermeni olduğu için çocukların ve eşinin şahitliğini kabul ederiz. Diyanet'e sorduk. Eşinin rızasına göre hareket etmemiz gerektiği söylendi. Biz de bu onay ile hareket ettik.

'O BİR MÜSLÜMAN GİBİ YAŞADI'

Nuri Gez: Annem ve 4 kardeşim Hıristiyan oldu. 20 yıldır babamızı arayıp sormadılar. Babam ise Batman'da Müslüman gibi yaşadı. Namazını kılar, orucunu tutardı. İki yıl önce hacca gitmek için müracaatta bulunmuştu. Babamızın cenazesini rızamız olmadan alıp kiliseye getirmişler. Biz, cenaze 'Camiden kalksın' diye müracaat ettik. Ancak herkes bize çocuklar arasında uzlaşma sağlanması gerektiğini söyledi. Karar veremediler. milliyet

fft16_mf5094606.Jpeg

bende hiristiyanlığı seçtim..hiristiyan gibi hiristiyan mezarlığını isterim..aynı onlar gibi en güzel kıyafetimle süslü taputla gömülmek isterim..insanın sonrada karar vermesi önemli sonradadan hangi dini seçmişse ona göre yapılmalı..ben önceden Müslümanın diye camiden kaldıracak halleri yok..en son seçim önemli..:cry:

Adam müslümanmış neden ,kiliseye gömüyorlar yahu çocuğunun dediğine göre camiden gömülmek isterdi,

bu yaptıkları yanlış,seçimine saygı göstermeliydiler.

Son düzenleme:
Adam müslümanmış neden ,kiliseye gömüyorlar yahu kızının dediğine göre camiden gömülmek isterdi,

bu yaptıkları yanlış,seçimine saygı göstermeliydiler.
kızı en doğrusunu biliyordur..dinlerde gelenekçilik olduğundan yapmışlardır..karısı Hristiyan demiş kızı Müslüman..çok garip..ikinci eşimi acaba..adam vasiyet etseydi keşke..
bence vasiyet etsse bile tartışma çıkardı..

bende hiristiyanlığı seçtim..hiristiyan gibi hiristiyan mezarlığını isterim..aynı onlar gibi en güzel kıyafetimle süslü taputla gömülmek isterim..insanın sonrada karar vermesi önemli sonradadan hangi dini seçmişse ona göre yapılmalı..ben önceden Müslümanın diye camiden kaldıracak halleri yok..en son seçim önemli..:cry:
canım ailende Hristiyan varmı?
tabiki saygım sonsuz seçimlere..ama birkaç gün sonra çürümeye başlıycakki cenazeler..:KK53:

kızı en doğrusunu biliyordur..dinlerde gelenekçilik olduğundan yapmışlardır..karısı Hristiyan demiş kızı Müslüman..çok garip..ikinci eşimi acaba..adam vasiyet etseydi keşke..
bence vasiyet etsse bile tartışma çıkardı..

pardon ya kızı değil oğluymuş fark etmez gerçi de ben Nuriyi Nuriye diye okumuşum .
ne tuhaf bir konu adamın tercihi neyse o olmalıydı.

canım ailende Hristiyan varmı?
tabiki saygım sonsuz seçimlere..ama birkaç gün sonra çürümeye başlıycakki cenazeler..:KK53:

yok canım..kendi tercihim..çocuklarımda benden yana onlarda istiyorlar ben gibi..saygınızdan dolayı size teşekkür ederim..kendimi daha yakın hissediyorum..küçükken kilisede büyüdüm sayılır..rahiplerle çok sıkı bir ilişkim oldu..çocuklarımda aynı benim gibi..ben kimseyi zorlamıyorum..islamda çok baskı var kadına karşı özellikle..beni soğuttu resmen..

yok canım..kendi tercihim..çocuklarımda benden yana onlarda istiyorlar ben gibi..saygınızdan dolayı size teşekkür ederim..kendimi daha yakın hissediyorum..küçükken kilisede büyüdüm sayılır..rahiplerle çok sıkı bir ilişkim oldu..çocuklarımda aynı benim gibi..ben kimseyi zorlamıyorum..islamda çok baskı var kadına karşı özellikle..beni soğuttu resmen..
sende haklısın..aslında öyle değil ama bazılarının işlerine öyle geldiği için..

senin gibi düşünen çok insan var,özelliklede lise ünüversite gençliği,soğuyanlar ataist oluyor,
bende genç kızken Hristiyan olmak istemiştim,HZ isa mesihten çok etkilenmiştim..psikoloğa gittim o bana Müslümanken bu kadar haksızlığa uğradığınız ülkenizde Hristiyan olsanız ne olurdu dedi haklısınız demiştim..yıllar sonra kendi dinime yöneldim..hz muhammed efendimiz de çok naif olması aza kanatt eden,yoksul ama tertemiz felsefesi iyilik olan biri olması beni etkiledi..ben onun yolundayım şu an..
her Müslümanız diyenlerin yaptıkları kötü örneklere aldanmayın,onlar hem çevresini hemde kendini kandırıyor..çoğunun altında sadece menfaat var..

sende haklısın..aslında öyle değil ama bazılarının işlerine öyle geldiği için..

Yok işlerine geldiği için değil gerçekten de hıristiyanlık islamiyete göre daha "light" bir dindir. Bunu kötü anlamda söylemiyorum kuralları daha esnektir, kadınlara yaklaşımı daha özgürlükçüdür çünkü Hıristiyanlık bir reform dönemi geçirmiştir. Katolikler biraz daha sıkıyken protestanlarda giyim kuşam, yaşam gibi konularda çok fazla kısıtlayıcı kurallar yoktur.

Yok işlerine geldiği için değil gerçekten de hıristiyanlık islamiyete göre daha "light" bir dindir. Bunu kötü anlamda söylemiyorum kuralları daha esnektir, kadınlara yaklaşımı daha özgürlükçüdür çünkü Hıristiyanlık bir reform dönemi geçirmiştir. Katolikler biraz daha sıkıyken protestanlarda giyim kuşam, yaşam gibi konularda çok fazla kısıtlayıcı kurallar yoktur.
canım eğer gerçekten Müslümanlığı yaşamak istiyorsa biri kulaklarını tıkayıp önündeki yola bakarak yaşayabilir..çok huzur verici,takvaya yönelmek tabiiki tam bir takva içinde olamayız ama gerçek olan hepimizin ölümlü olduğu onedenle dünyaya sıkı sıkı bağlanmıyorsun..hep bir gün öleceyin aklında..esnekliği kişi kendi yaratabilir..birkaç palyanço gösteri yapıyor diye dinimden vazgeçecek değilim..

canım eğer gerçekten Müslümanlığı yaşamak istiyorsa biri kulaklarını tıkayıp önündeki yola bakarak yaşayabilir..çok huzur verici,takvaya yönelmek tabiiki tam bir takva içinde olamayız ama gerçek olan hepimizin ölümlü olduğu onedenle dünyaya sıkı sıkı bağlanmıyorsun..hep bir gün öleceyin aklında..esnekliği kişi kendi yaratabilir..birkaç palyanço gösteri yapıyor diye dinimden vazgeçecek değilim..

Sevgili cryptic sen istediğine inan tabii ki, kimse için de değişme. Benim yaptığım objektif bir yorum. Hıristiyanlığı seçtiğini söyleyen arkadaş kadınlar üzerinden yaklaşmış mevzuya, protestanlarda kadınlar erkeklerle birlikte kiliseye gider, ilahi söyler, kadının kıyafetine ya da erkeklerle olan sosyal ilişkilerine çok bir müdahale olmaz. Yani İslam'ı seçerek sen de hareketlerinde ya da giyim kuşamında bu şekilde davranıp bir esneklik yaratabilirsin ama İslami kurallara uygun davranmamış olursun, Hıristiyanlık'ta din sınırları dahilinde kalabiliyorsun.

Sevgili cryptic sen istediğine inan tabii ki, kimse için de değişme. Benim yaptığım objektif bir yorum. Hıristiyanlığı seçtiğini söyleyen arkadaş kadınlar üzerinden yaklaşmış mevzuya, protestanlarda kadınlar erkeklerle birlikte kiliseye gider, ilahi söyler, kadının kıyafetine ya da erkeklerle olan sosyal ilişkilerine çok bir müdahale olmaz. Yani İslam'ı seçerek sen de hareketlerinde ya da giyim kuşamında bu şekilde davranıp bir esneklik yaratabilirsin ama İslami kurallara uygun davranmamış olursun, Hıristiyanlık'ta din sınırları dahilinde kalabiliyorsun.
gelenekçi değilim islamiyete karşı arkadaşım..sende biliyorsun Hristiyanlık bir reform geçirdiyse Müslümanlık on reform geçirmiştir..elimizde kalan kuranı kerim..onun haricindeki söylemlere kulak tıkıyorum..dinlerin özündeki şey..iyi ,gözü tok, faydalı bir kul olmaktır..diğer herşey fasa fiso bence..

bi karikatür vardı şimdi buraya eklemeyeyim anlatayım sadece, çıplak bir kadın orta sehpayı temsilen dizleri dirsekleri üzerinde duruyor, koltuklarda oturan din adamları(her dinden) kadının sırtına ayaklarını uzatmış muhabbetteler...

Sevgili cryptic sen istediğine inan tabii ki, kimse için de değişme. Benim yaptığım objektif bir yorum. Hıristiyanlığı seçtiğini söyleyen arkadaş kadınlar üzerinden yaklaşmış mevzuya, protestanlarda kadınlar erkeklerle birlikte kiliseye gider, ilahi söyler, kadının kıyafetine ya da erkeklerle olan sosyal ilişkilerine çok bir müdahale olmaz. Yani İslam'ı seçerek sen de hareketlerinde ya da giyim kuşamında bu şekilde davranıp bir esneklik yaratabilirsin ama İslami kurallara uygun davranmamış olursun, Hıristiyanlık'ta din sınırları dahilinde kalabiliyorsun.[/QUOTE

beni tiksindiren sadece kadınlara karşı baskı değil..bunu bir kaç örneklerden biri..her yönde giyim kuşam..erkeklerin özgürlüğü..oruç tutmayınca kötü olarak görmeleri..daha bir çok neden var..uzatmak istemiyorum..tercih benim..kendimi daha koruma altında hissediyorum..ve kendimi böyle daha mutlu hissediyorum..sağlıcakla kalın kızlar..:KK36:

sonuçta allahın dini,ve senin iyi hiisetmen arkadaşım..

Back
X