• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Normal Adet Düzeni / Düzenli Adet

oRacLe

Guru
Kayıtlı Üye
10 Mart 2009
108
18
298
İstanbul
Adet kanamaları 9-16 yaşları arasında başlar. Genç kız 15 yaşına gelmesine rağmen hala adet kanamaları başlamadıysa bir hekime başvurup kontrolden geçmesi gerekir.İlk adet kanamasına menarş denir.

Bir adetin başlangıcından diğer adetin başlangıcına kadar geçen süre (1 siklus) 21-35 gün arasında olmalıdır. Kanama süresi 2-7 gün olması normaldir. Ortalama kan kaybı ise bir adet döneminde 35-40 ml civarındadır. Bu da genellikle günde 3-4 pet eder. Genellikle 80 ml’nin üzerindeki kanamalar fazla olarak değerlendirilir. Adet kanamalarının başladığı dönemlerde bu kanamalar her ay aynı şiddette olmayabilir. Kanama bir ay daha fazla, diğer ay çok daha az olabilir.

Adet kanamasının ilk günü adet periyodunun da ilk günü dür. Buna son adet tarihi denir. Kadınların son adet tarihini akılda tutması bazı durumlarda önemli bilgi sağlar.

Adetler üreme çağı boyunca gebelik ve emzirme dönemleri dışında her ay düzenli olarak olmakta ve menopozla birlikte sona ermektedir.


Adet periyodunun yaklaşık 14. gününde beynin hipofiz bölgesinden salgılanan hormonlardan LH'nin miktarı, aniden artar. Takiben olgun follikülün zarı çatlayarak yumurta hücresi serbest kalır. Bu olaya yumurtlama (ovulasyon) adı verilmektedir. Adet peryodunun iki dönemi vardır.Yumurtlamadan önceki dönem "folliküler dönem - proliferatif dönem", yumurtlamadan sonraki dönem ise "luteal dönem - sekretuar dönem" olarak adlandırılır.
 
Kadınların bir kısmı adet kanamasını "aybaşı" olarak tarif ederler. Bu, insanoğlunun ay ile kadının adet döngüsünü çok önceden beri ilişkilendirdiğini gösteren önemli bir bulgudur. Aynı ilişkilendirme yabancı dillerde de yaygındır.

"Menses" Latince'de "adet kanaması" anlamına gelmekle beraber yine bu dilde aynı zamanda "ay" anlamına gelen "mensis" kelimesinin çoğuludur yani "aylar" anlamına da gelmektedir. Bu kelime Latince'ye muhtemelen Yunanca'da "ay" anlamına gelen "mene" kelimesinin aktarılmasıyla türetilmiştir.

Ay ile adet döngüsü ve kanaması arasındaki en önemli benzerlik dünyanın uydusu olan Ay'ın da aynen adet döngüsü gibi kendine özgü bir döngüsü olmasıdır. Bu döngünün başından sonuna doğru ay dünyamızda farklı şekillerde görünür. Ay'ın bir döngüsü 29.5 gün sürer ve bu döngüde bir şaşma olmaz.

Bazı kültürlerde tüm kadınların aynı zamanda adet gördüklerine ve kadınların hepsinin Ay ile birlikte çeşitli ruhsal ve bedensel evrelerden geçtiklerine inanılmaktadır. Bilimsel olarak kanıtlanmamış, ancak Amerikan halkının kullandığı bir yönteme göre adet düzensizliği olan kadınlar odalarında ay ışığını temsil eden hafif bir ışığı açık bırakarak uyumakta ve iddialarına göre adetleri düzene girmektedir. Yine eski bir Amerikan geleneğine göre adet sorunları olan kadınlar ayla konuşmaktadırlar.
 
Çocukluk çağından ergenlik çağına geçiş döneminde, ortalama olarak 12.5 yaşında kız çocuğu ilk adet kanamasını görür. Bu "ilk kanama" henüz yumurtlama süreci devreye girmediğinden, gerçek ve düzenli aralıklarla oluşan bir adet kanaması olmaktan uzaktır. Kız çocuğunun hormon salgı mekanizmaları ve genital organları olgunlaştığında yumurtlama süreci de başlar ve oluşan adet kanamaları, adet döngüsünün bir parçası olarak düzenli hale gelir.
 
Hamilelikte adet görülür mü ? Gebelikte adet kanaması olur mu ?

Bazen hastalar hamile kaldıktan sonra bir veya birkaç kere adet gördüklerini ifade ederler. Gebeyken adet görülmez ancak gebeyken kanama olabilir. Adet görmek yani menstruasyon hamile olmayan kadınlarda hormonal değişikliklere bağlı oluşan vajinal kanamadır. Her vajinal kanamaya adet görme denilmez. Hamileyken görülen vajinal kanamalar da adet değildir.

Gebeliğin başlangıcında oluşan implantasyon kanaması şeklinde lekelenmeleri anne adayı adet sanabilir, bu kanama embriyonun rahime yerleşmesine bağlıdır. Bunun dışında hamileliğin ilerleyen haftalarında düşük ile ilgili kanamalar olabilir, bunlar da adet değildir. Hamilelikte olan herhangi bir kanama durumunda hemen doktora başvurulması gerekir.

Özetle her kanama adet görme demek değildir. Gebelikte de çeşitli nedenlerle kanamalar olabilir ancak bunlar adet değildir. Hatta gebe olmayan kişilerde de olan her kanama adet kanaması değildir. Örneğin hamile veya hamile olmayan bir kadında rahim ağzındaki bir hastalığa bağlı kanama olabilir ancak bu adet kanaması değildir.
 
Halk arasında hamilelikte (gebelikte) üstüne görmek, üste görmek, üstüne adet olmak gibi isimlerle adlandırılan durum aslında adet (regl, mens) kanaması değildir. Hamileliğin başlangıcında gebeliğin rahim iç tabakasına yerleşmesinden kaynaklanan kanamadır, buna implantasyon kanaması denir. Her gebelikte bu kanama meydana gelmez. Hastalar bu kanamayı şöyle anlarlar: Hasta gebeliğin başlangıcında hemen hemen adet dönemine denk gelen günlerde bu gebeliğin yerleşmesine bağlı kanamayı farkeder ancak hamile olduğunu farketmediği için adet kanaması sanar. Bir ay sonra yani gebelik iki aylık olduğunda adet görmeyince ancak fark eder hamile olduğunu ve geçen ay gördüğü kanamayı "üstüne gördüm, üstüne görmüşüm, hamileliğin üstüne adet görmek, gebeliğin üstüne adet görmek" gibi isimlerle ifade eder.

Bu kanama adet kanaması değildir. Bu nedenle çoğu zaman miktarı ve rengi de kadının normal adetinden farklıdır ancak hasta bunu her zaman farketmeyebilir. Gebeliğin rahim duvarına gömülürken yani implante olurken oluşturduğu bu az miktarda kanama zararsızdır, gebeliğe veya bebeğe zarar verecek bir durum değildir. Tek sakıncası hasta bu kanamadan dolayı adet gördüğünü sandığı için gebe kaldığını farketmez ve gebeliği farkedene kadar gebelik açısından zararlı ilaçlar v.b kullanabilir veya röntgene maruz kalabilir. Bu açıdan korunmayan ve gebelik planlayan bayanların dikkatli olmaları gerekir.
 
Back