Merhaba. 11 haftalik hamile iken yurt dışı nipt testi yaptırdım. 6.500 TL vererek İzmir de Eurofins adlı bir firmaya.12 haftalık iken yani bir hafta sonra sonuç trizomi18 geldi . 2 ay hayatımız cehenneme döndü. 16.yi haftayı bekledim amniyosentez yapılabilmesi için .Tam bir ay bekledim her gün ağlayarak. 16. Haftada 9 Eylül üniversite hastanesinde amniyosentez yaptırdım . Bu süreçte perinatoloji prof.u bir kaç kez kontrol etti ve bebeğin ultrason görüntülerinde hiç bir sorun görünmedi. Gayet sağlıklı idi ultrasonda ve her şey yolunda idi . Ancak sürekli nipt testinin ne kadar güvenilir olduğu ve amniyosentez sonucu da aynı gelirse gebeliğin sonlandırılması gerektiği ifade edildi bizlere . Amniyosentezden 23 gün sonra sonucumuz çıktı ve nipt testinin yanlış olduğu ,bebekte bir sorun olmadığı söylendi.yani hayatımızı cehenneme cevirdikleri o iğrenç nipt testi gayet de yanilabiliyormuş . Bunları şunun için yazıyorum . O iki aylık süreçte okumadığım yazı kalmadı internette . Benim gibi güzel sonuç alan sadece 2 kişi paylaşımda bulunmuş. Diğerleri kötü sonuçlar alıp yaşadıkları sıkıntıları anlatmışlar. Genelde de bu testin yanılma payının olmadığından bahsetmişler . Bu da insanın umudunu kırıyor. Oysa bebeğin ultrason bulgularinda hiç bir sorun yoksa bu nipt testinin down sendromunda iyi çalıştığını ancak diğer trizomilerde yanılma ihtimalinin olduğunu bilin. Doktorlar hep en kötüyü söylüyor. En kötüyü hazırlıyor . İnternette yazanların çoğu zaten hep olumsuz durumlar . Testi yapanlar cihazlarına laf kondurmuyor . Siz sarılacak minnacık bir umut ararken onlar cihazlarını teknolojilerini övüyor size . Ben ülkemizde yapılan tarama testlerini yaptırmadan direk nipt testi yaptırdım ama bunun ne kadar yanlış olduğunu anladım .Sıralamaya uymak gerekirmiş. Önce tarama testlerini yaptırmak ,eğer doktor gerekli görür ve önerirse nipt testi yaptırmak mantıklı imiş. Hele ki ultrasonda bir bulgu yoksa hiç gerek yokmuş. Sırf güvenirliği daha yüksek dediler diye yaptırmak istedim ve hayatımızı maf ettik 2 ay . Bir de yaptırmak gerekirse 15. Hafta civarı yaptirmak en doğrusu sanırım . Çünkü sonuç kötü gelirse amniyosentez için çok fazla beklemeye gerek kalmaz . Ben bir ay beklemek zorunda kaldım . Sonrasında sonuç için de nerdeyse bir o kadar bekledik . Bunlar benim olumsuz ama sonucu güzel olan tecrübelerim . Eğer yaşayan olursa ultrason bulgulari güzel şeyler söylüyorsa korkmayın hemen . Gayet de yanilabiliyormuş bu yurt dışı fetal DNA testi.Bunu unutmayın . Benim kadar kendinizi maf etmeyin . Trizomi18 de ultrasonda bir bulgu muhakkak gözüne çarpar doktorların. Bir sorun yok deniliyorsa sürecin sonunu umutlu bekleyin ve ne bebeğinizi ne kendinizi gereksiz yere üzmeyin .
Son düzenleme: