Adım adım yalnizliga alıştırmayı deneyin çocuğu. Odanda uyumaya alışana kadar senin yanında olacağım diye açıklayabilir baba. Bir süreliğine eşiniz çocuğun odasında iki üç kat battaniye yorgan gibi özensiz bir yatakta çocuğun yatağına yakın yatsın. Yatağı eşiniz tam yatma zamanı çocuğun göreceği şekilde kendisi hazırlarsa iyi olur, çocuk geçici bir birliktelik olduğunu daha iyi kavrar. Siz sürecin tamamen dışında olabilirsiniz.
Baba çocuğa ilk gün talep ettiği kadar yakın uyusun. Bu süreçte mutlaka uyku öncesi rutini oluşturun. Yaşı gereği en uygun seçenek kitap okumak olur. Özkan Öze'nin acayip şeyler serisini inceleyebilirsiniz mesela. Kitaptan sonra kitap hakkında sohbet etsinler, sohbetin konusu spontan bir şekilde değişebilir önemli degil, önemli olan çocuğun babayla birlikte hissedecegi zamanı uyku öncesine çekmek. Sohbet kendiliğinden bitmezse hadi artık uyuma zamanı desin baba, aralarindaki iliskiye uygun basini oksamak gibi bir ten temasinda bulunup ya da öpüp iyi geceler dileyip kendi özensiz yatağına geçsin.
Bu düzende üç dört gün devam ettikten sonra baba her gün özensiz yatağını bir bahaneyle ya da çocuğun yapısı müsaitse sebebini açıklayarak odanın kapısına biraz daha yakın hazırlasın. Toplamda bir hafta on gün sonunda yatak kapiya olabildiği en yakın konumda dursun ve ertesi gün yatağı tamamen kaldırın ve yerine bir sandalye koyun. Yine uyku öncesi rutinleri gerçekleştirip iyi geceler diledikten sonra baba yatağın yerine koyduğu sandalyeye çocuğa bedeninin yan kısmı bakacak sekilde otursun ve cocuk uyuduktan sonra yatak odasına geçsin. Beklerken baba çocuğa dönmemeli, hiçe yakın konuşma olmalı, yoksa birlikteliği uzatmak için çocuk konusmak isteyecektir. Belki baba da oturduğu yerde uyukluyor gibi görünebilir iletişimi engellemek için.
Iki üç gün de bu duzende devam edip sandalyeyi odanın dışına koyun. Kapi acik olmali ve cocuk yattığı yerden oturan babasını gorebilmeli, odanin yapisi buna uygun degilse bile kapiyi yine de açık tutun. Bir kaç gün de bu şekilde devam ettikten sonra baba kapıyı kapatıp beklesin. Normalde kapıları kapalı tutmuyorsanız, özellikle kapatmaniza gerek yok. Sandalyeyi odanın kapisindan biraz daha uzaklastirmaniz da yeter. Bir kaç gün sonra ise sandalyeyi de kaldırın. Baba rutinleri gerçekleştirip odadan ayrılsın ve yatak odasına girsin.
Süreç bu şekilde ilerlemeli fakat her adımın ne kadar süreceği size ve çocuğun tutumuna göre değişir. Isterseniz her bir adımı 2 gün isterseniz 1 hafta uygulayabilirsiniz. Çocuğun aşırı tepki göstermeyeceğini düşünüyorsanız baba için hiç yatak koymadan dogrudan cocugun yatağının dibine bir sandalye koyarak da baslayabilirsiniz. Yine ayni sekilde sandalye ilk gunden son gune kadar kademe kademe cocuktan uzaklasacak ve baba sandalyede cocukla iletisimi kesecek. Çocuk sandalye de kalktıktan sonra direnc gosterip yine odaniza gelirse, babası lafi uzatmadan kalksin, şefkatle çocuğu odasına götürsün. Ona sevdiğini ifade eden bir seyler soylesin, yalniz yatabileceği konusunda cesaretlendirsin ve ten temasi, iyi geceler rutinini tekrar edip daha fazla konusmadan odadan çıksın ve kendi yatağına gitsin. Cocuk aglayarak birlikte uyumayı talep ederse, ayni sekilde baba çocuğu odasına götürüp kapının disinda yere oturup beklesin uyumasını ve yine ayrılsın. Direnci bir kac gün sonra kırılacaktır.