şimdi yazdıklarımı okurken hem bir öğretmen olduğumu bilerek hem de atanamamış öğretmen olduğumu bilerek oku lütfen;
4 yıllık biyoloji mezunuyum. büyük bir hevesle okudum okulumu.
2.yılımda sınavsız hakla 2.üniversitemi okudum,bölümümle ilgili iki yıllık (şu an devlete ataması kaldırıldı)3.yılımda, okurken formasyon alırsanız ücret almayacağız dediler, hevesle başladım. çünkü yetenek ilgi arzu hepsi var.
her zaman okul harici bile araştırma yapardım, ders anlatacağm zaman hevesli, dinlerken hevesle...stajımın son günü sadece bir ay gittiğm okulun öğrencileri, "öğretmenim burda olmayı siz hakediyorsunuz, neden gitmek zorundasınız diye ağladılar. ben de ağladım...
okulla formasyonu da bitirdim. yani 4yılda 8 yıllık bilgi depoladım. çünkü bilgiye açsan, gayretliysen yapıyorsun. ben sınırları zorladım.
şu anda 25 yaşındayım.okul biteli 3 yıl oldu. öğrendiğim hiç bir işime yaramadı canım...çok acı ama gerçek. 3 kez kpssye grdm. hepsi birbirinden büyük hüsrandı. alımlar 1000i bulmuyor benim bölümde. tarih çok daha az.
özel sektör tecrübe istıyor olmuyor. "sıradan bir yere gireyim çalışaym" diyosu;çağrı merkezi de olur, satış danışmanlığı da olur vs. sen tamam diyorsun,onca yılın emeğini,çabasını,masrafını çöpe atacağım iş ki açıkda durmıyım; "şimdi bu okumuş çok maaş ister" diyorlar. almıyorlar. gidip lise mezununu alıyor. sen işsiz kalıyorsun,okumayan işsiz kalmıyor.
suriyeliler öğretmen oluyor. sen olamıyorsun.
bir dönem ücretli yaptım. haftada 5 gün okula gittim. toplamda 2.5 gün sigortam yattı. aylık 700lirayı hiç görmedim. çünkü branş öğretmeniysen böyle olur. seninle aynı zamanda girip çıkan öğretmen 2500 alır sen 500 alırsn. aynı şeyi aynı şekilde anlatırsın, planı birlikte yaparsın. ama o senden kıymetlidir...
sınava hazırlanmak çok pahalıdır ha, herkes bilmez bunu; iş aramak pahalıdır. bisürü sınava girersin; sınav ücreti yüzlerce lira. geçersin mülakata çağırırlar. tee istanbula gidip gelirsin yüzlerce lira.sana orda "zaten sizin bölümden alım yapamayız" derler.bir de alay edilirsin...
2 yıllık evliyim. evim olsun istiyorum,işim yok tek maaşla krediye giremiyoruz, bebeğim olsun istiyorum, güvenemiyorum,arabam olsun istiyorum,bebek olunca şart diyorum,para birikmiyor tek maaş.
yani ben de öyle diyordum "ben istersem başarırım, atanamayanlar aptal herhalde...bunca yıl aynı sınava girip nasıl atanamazlar..."öyle olmuyormuş...her sene aynı sınava girmiyorsun. her sene önünde bammbaşka bir sınav oluyor. hiç bir kaynak,dersane,soru bankası sınava yetişemiyor, hepsi geriden geliyor.
sen geride kalıyorsun.
bildiklerin unutuluyor, kıymeti kalmıyor.
enzimlerin neden denatüre olduğunun, kök hücrenin nasıl ekildiğinin,leyleklerin göç yollarının, balinaların yüzgeçlerinin önemi kalmıyor. sonunda mükafatını alamayacaksan önemi kalmıyor.
bu ülkede, geçmişine dönüp bakmayan, ders çıkmayı bilmeyen bu ülkede senin okuduğun bölümün de benimki kadar kıymeti yok bize iş verecek insanların "kalbinde"...
sevgiyle...