nasıl yaaa ???

Revolucion

Artık Güneş Doğmuyor :(
Kayıtlı Üye
6 Mart 2007
2.549
115
kızlar biraz önce bi durumla karşılaştım afam karıştı. birazda garipsemedim desem yeridir.bu konu hakkında bilginiz varmı.kısaca olayı anlatayım:
sabahtan beri ufaklık hiç hareket etmedi meraklandım. kalktım bağlı olduğumuz sağlık ocağına gittim.daha önce hiç gitmemiştim takiplerimi düzenli hastahanede yaptırdığım için gerek duymamıştım.neyse uzatmıyım. tam çıkarken bebk üç günlük olduğunda getirmemi istediler neden dediğimde topuğundan kan alınıp bazı testlerin yapılacağını sölediler bunlar arasında zeka testi beslenmesiyle ilgili bilgi alınacağını falan.dedim bu topuk kanı olayı zaten hastahanede doğduğu gibi yapılıyor.ayrıca down sendromu incelemeleride 16. haftada alınan kanla yapılmıştı. yok tekrar burda yapılacak dendi. ama bu durum benim kafamı karıştırdı bu konuda bilgisi olan varmı. ayrıca sağlık ocaklarının durumu ortada (hijyen ve kullandıkları aletler açısından) nasıl güvenipte oraya götürücem o çocuğu şimdiden düşünüyorum açıkçası.:uhm:
 
götürmene gerek yok cnm hastanede bebek doğduktan sonra yapılıyor bu topuktan kan alma olayı eğer aksi bı durum varsa 15 gun içinde arıyorlar yoksa aramıyorlar...sağlık ocağında keremın almışlardı hastanede aldıkları halde....
 
bizimde dogumdan sonra hastanede alindi. Sonra saglik ocagina sadece verem asi icin mecburduk gitmeye onu o zaman özel yapamiyordu. Onun disinda oraya gitmek zorunda degilsin ki.
 
dönüşüm programı kapsamında iki yıl önce başlatılan topuktan kan numunesi alma yöntemi, bebeklerdeki birçok hastalığın erken teşhisine imkan veriyor.

sağlık Bakanlığı'nın talimatıyla Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'nın 81 ilde yürüttüğü programla, her yıl dünyaya gözlerini açan 1 milyon 300 bin bebeğin topuğundan alınan kanla fenilketonüri, doğumsal hipotiroidi ve biyotinidaz eksikliği olmak üzere 3 Hastalık teşhisi yapılıyor. Bu üç taramayla, zeka geriliği, cücelik, körlük, sağırlık ve nörolojik rahatsızlıklar erken teşhis edilerek kolayca tedavi ediliyor.

Eczanelerde satılan 3 TL tutarındaki ilaç ve özel mamalarla bebekler bir ömür boyu taşıyacakları Hastalıktan kurtulMuş oluyor.

Yenidoğan Tarama Programı kapsamında geçen yıl yaklaşık 1 milyon 500 bin bebeğe fenilketonüri, doğumsal hipotiroidi ve biyotinidaz eksikliği yönünden tarama testleri uygulandı.

ılk tarama sonuçlarına göre bu bebeklerin bir kısmından ikinci kez kan numunesi istendi. Gelen ikinci kan sonuçlarına göre 574 bebek fenilketonüri için, bin 757 bebek doğumsal hipotiroidi için hastanelere yönlendirildi. Bu bebeklerin tedavisiyle bine yakın bebek birçok rahatsızlıktan kurtuldu. 23 Ekim 2008 tarihinden itibaren ise 285 bin bebekten kan numunesi alınarak sağırlık ve körlük tespiti yapıldı. ıkinci kan sonuçlarına göre 62 bebek biyotinidaz eksikliği kaynaklı duyma ve görme güçlüğü ile nörolojik rahatsızlık olduğu için sağlık kuruluşlarına sevk edildi.

SAĞLIKLI BEBEKLER ıÇıN MUTLAKA TOPUK KANI VERıN

Refik Saydam Hıfzıssıhha Başkanlığı Yenidoğan Tarama Sorumlusu Dr. Gülsüm Apak Özdemir, topuk kanının hayat kurtardığını belirtti.

Topuk kanıyla tespit edilen Hastalıkların kalıtsal olduğu için 6 aydan sonra ortaya çıktığına dikkat çeken Özdemir, "Ailelerin uyanık olması ve bebeklerinin sağlıklı olması için topuk kanı alınıp alınmadığını kontrol etmeleri gerekiyor. Bebeğinden topuk kanı alınmayan anne babalar sağlık kuruluşlarına başvurmalı. Bu Hastalıklar topuk kanıyla kolayca teşhis edilip kolayca tedavi ediliyor." dedi.

Topuk kanıyla tespit edilen rahatsızlıkların çocuklarda cilt bozuklukları, metabolizma krizleri, sağırlığa, körlüğe ve zihinsel özürlülüğe neden olduğunu aktaran Özdemir, birçok bebeğin söz konusu rahatsızlıklara bağlı olarak bir yaşına gelmeden öldüğüne işaret etti.

Özdemir, "sağlıklı bebekler için mutlaka topuk kanı verin. Tarama ile teşhisin doğru olarak konulması için kan alma zamanı çok önemlidir. Doğru zaman, doğumdan sonraki 3-5. günler arasıdır." uyarısında bulunuyor.

TOPUK KANININ SERÜVENı

Türkiye çapındaki resmi ve özel tüm sağlık kuruluşları tarafından yenidoğan bebeklerin topuğundan alınan kan özel bir filtre kağıdına emdiriliyor. Daha sonra illerde Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması şubeleri tarafından toplanarak haftada iki kez kargo ile Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezine gönderiliyor. Bu kanlar Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı bünyesinde Ankara ve ıstanbul'da olmak üzere iki tarama laboratuarına geliyor. Laboratuarlarda günde 3 bin -5 bin kan numunesinin her üç Hastalık içinde analizi yapılıyor.

Kanlar öncelikle bu laboratuarlardaki numune birimlerine geliyor. Anne baba isimleriyle birlikte bebeklerin isimlerinin yazılı olduğu kağıtlardaki kanlar tasnif ediliyor. Ardından otomasyon odasına giden kan numune kartları bar kodla okutuluyor. Gelen kan numuneleri kimlik bilgileri teyit edildikten sonra analiz öncesi hazırlık aşamasına geçiliyor. Kağıtlardaki kanlar özel kaplara pançır denilen aletlerle aktarılıyor. Buradan sonra Hastalık analizine geçiliyor. Kuru kanın analiz edilmesi için özel sıvılar kullanılarak kandaki rahatsızlık tespit ediliyor. Analiz sonuçları bebeklerin anne baba isimleriyle bilgisayara giriliyor.

Tarama sonuçları şüpheli olan bebeklerin aileleri il sağlık müdürlüklerindeki yazılım ağıyla anında bilgilendiriliyor. Ailelerin adreslerine ulaşılarak bebeklerin tedavisi için sağlık kuruluşuna götürülüyor. Ardından yapılan ilaç ve özel mama takviyesiyle bebekler sağlığına kavuşuyor. Haber verilmeyen ailelerin bebekleri ise sağlıklı oluyor.



Bende şimdi araştırırken bu yazıyla karşılaştım.bilginize sunuyorum.
ayrıca aklımdan bir şey daha geçmedide deil.eğer alınması gerekiyorsa gelip burda alıcaklar o pis ortama yeni doğmuş bebeğimi sokamam doğrusu.ben bile içeri girerken şüphede kaldım kokusundan ve etrafın pisliğinden dolayı.
 
antikacım kızımda önce hastanede aldılar ve 7 gün sonrada hacettepede alınması gerektiğini söylediler ve bebişim 7 günlükken hacettepeyede gittik ve oradada tekrar aldılar....hatta bendende kan almışlar....allahdan bi sorun çıkmadı....yerimseniben
 
bizim buradaki sağlık ocağı da çok güzel ve temiz canım bence sen kötü bi yere denk gelmişsin... topuk kanı ben de hastanede alıyorlar diye biliyorum...
 
valla bence oturdugun yere göre cok degisiyor bu temizlik konusu. Benim önceki evim cok acayip bir yere bagliydi saglik ocagi.Karsimdaki saglik ocagi mis gibiyken bizim ev baska bir yere bagli mis oraya gittik. Aman allahim ögle bir sey görmedim ben. Nasil pis nasil igrenc bir yerdi. Eve gelir gelmez aldim cocugu küvete yikadim bütün giyisilerimizi makineye. Acayip korkmustum o zaman cocuk birsey olucak diye.
 
selina aynen senin dediğin durum bizim burda geçerli işte canım. nasıl güvenirim oraya.
blueflover canım zaten hastahanede alınanın yanı sıra bide burda alınıcak dediler ona kafam takıldı.ayrıca bide şehrin tam merkezindeyim ben bi alt sokağım adliye tm gün ortalık avukat hakim savcı kaynıyo böle bi yerde böle izbe bi sağlık ocağı işte.
 
doktoruna sorarsın o zaman canım ben ekstradan gerekli olduğunu düşünmüyorum... ama doktorun ne der bilemem... vay be ööyle bir yerde böyle sağlık ocağı :Saruboceq:
 
anitkacım sağlık ocağına gerek yok hastanede yapılıcak zaten
ama istersen sağlık ocağına da götürebilirsin birde orda yapılsın garanti olsun istiyosan dabi
 
antıkacım bende bugun saglık ocagına gıttım banada soledıler aynı seyı tatlım bılemıyorummmmm
 
Benim sağlık ocağım çok nezih bir semtte. ve son derece ilgililer
topuk kanını banada söylediler. bebek doğduktan tam 48 saat sonra gitmeliymişim. Hastanede alınsa bile... Sağlık ocağında bi çok şey için tahlil yapılıyormuş o kanla ve çok önemli olduğundan bahsettiler. hastanede tam 48 saat gçmeden alınıyormuş kan ve o kadar detaylı bakmıyorlarmış. Ben kesinlikle gideceğim..
 
valla bizim burda gebelikte sağlık ocağında başlıyorlar kilo ve tansiyon takibine ve sonra bebek olduktan sonra bu sefer periyodik aşıları ve bebğin gelişimi için sağlık ocağına çağırıyolar evet özel bir doktoru olmalı ama genede aylık ben götürürüm şahsenn çünkü aile hekimimiz ve hemşiremiz çok şeker ben seviyom onları çoook opuyorumnanaktan
 
arkadaşlar aranızdakı en tcrubelı benım galıba.benım ıkı çocuğumdada hastanede alınmasına rağmen sağlık ocağı aldı çunku hastanelerde yapılan guvenlı ama tabı kı araştırma hastanelerı kadar değıl sağlik ocaklarından kan araştırma unıversıte hastanelerına gıdıyo ve eğer bır problem olursa allh korusun arıyolar yoksa dönmuyolar sana.bence hepınız yaptırın arkadaşlar bu bızım ıyıylımız için .
 
kızlar biraz önce bi durumla karşılaştım afam karıştı. birazda garipsemedim desem yeridir.bu konu hakkında bilginiz varmı.kısaca olayı anlatayım:
sabahtan beri ufaklık hiç hareket etmedi meraklandım. kalktım bağlı olduğumuz sağlık ocağına gittim.daha önce hiç gitmemiştim takiplerimi düzenli hastahanede yaptırdığım için gerek duymamıştım.neyse uzatmıyım. tam çıkarken bebk üç günlük olduğunda getirmemi istediler neden dediğimde topuğundan kan alınıp bazı testlerin yapılacağını sölediler bunlar arasında zeka testi beslenmesiyle ilgili bilgi alınacağını falan.dedim bu topuk kanı olayı zaten hastahanede doğduğu gibi yapılıyor.ayrıca down sendromu incelemeleride 16. haftada alınan kanla yapılmıştı. yok tekrar burda yapılacak dendi. ama bu durum benim kafamı karıştırdı bu konuda bilgisi olan varmı. ayrıca sağlık ocaklarının durumu ortada (hijyen ve kullandıkları aletler açısından) nasıl güvenipte oraya götürücem o çocuğu şimdiden düşünüyorum açıkçası.:uhm:

canım ben de ilk tetenoz aşımda sağlık ocağına gitmiştim doktorumun yönlendirilmesiyle...o zamandan beri beni arada arıyolar aşım geldiğinde haber veriyolar. geçenlerde de eve geldişer. gerekli bilgiler verdiler (bildiğimiz şeyler) bi önceki gidişimde de bu gelişlerinde de ısrarla doğumdan sonraki 3. gün alınan topuk kanını vurguladılar... bu bahsedilen topuk kanından bi rahatsızlığa bakılıyor ve asıl sağlık ocağında takip eilmesi gerekiyor hastanede yapsalar bile...baktıkları rahatsızlık anne sütünden bebeğe geçen bi rahatsızlık ve bebek de bu durum ortaya çıkarsa anne sütü direk kesiliyo. sağlık ocaklarının temizliğine gelince çoğu özel hastaneden daha sıkı kontrol eidliyolar. ve bazı şeyler zorunlu olarak sağlık ocağında yapıldığı için çoğı ilaç aşı ve testler hem daha yeni ve daha güvenilir olabiliyo.. duruma çok şaşırma ve topuk kanını sağlık o cağında aldır derim... ben de aldıracam çünküüü....
 
mrb arkadaşlar.ben sağlık ocağında çalışıyorum.topuk kanı yenidoğanda fkü ve tsh hastalığı için alınıyor ve iyi sonuç almak için bebeğin 3 gün anne sütü alması gerekiyor. eğer sonuçlar iyi çıkmazsa direk aile bilgilendirilip hastaneye sevk ediliyor. sağlık bakanlığı topuk kanına çok önem veriyor.bir kişi doğum yapmış ve topuk kanı alınmamışsa bunun arkasını arıyo.çünkü fkü zeka geriliği ile ilgili. erken teşhis edilirse tedavi edilebiliyor.yani hastane farklı sağlık ocağı farklı. mutlaka aldırın derim.ikincisi bebeklerin bir sürü aşıları var.bunlar hastanelerde sanırım yapılmıyor.eczanelerden kendimiz alıp yaptırtırız diyorsanızda ben sağlık ocaklarına daha çok güvenirim.çünkü sağlık ocaklarında soğuk zincire çok önem veriliyor.yani aşıların bozulmadan nakil edilmesine.en azından bizim sağlık ocağında böyle.ve bebeğin takipleri oluyor. anne sütü alıyormu kilosu iyimi boyu iyimi gelişimi nasıl. mesela 1. ayda neler yapabiliyor,2. ayda yapması gerekenleri yapıyormu diye.çok konuştum galiba
 
canım benim bizim sağlık ocaklarıda çok temiz
ayrıca eltim bir sağlık ocağında hemşire oradan biliyorum normalde sağlık ocaklarındaki ilaç ve aşı sirkülasyonu hastanelere göre daha fazla dolayısıyla taze oluyor öyle olmasa eltim kendi bebişini oraya götürürmüydü bende sağlık ocağında takip ettirecem aşılarını felan
 
bu gün kontrolümüz vardı ve hem kendi doktorumla hemde bebişimi takibe alıcak olan doktorla görüştüm bu konuyu benim derdim alınması deil ortamın hijyenik olmyışı güvenmiyorum oraya. bunuda üzerine basarak vurguladım. alınması gerektiğini ve ne olursa olsun ordan daha iyi sonuç alacağımı öğrendim. ayrıca bu uygulama için bebeği götürmek zorunda olmadığımı taleb ettiğim taktirde kendilerinin eve gelerek bu uygulamayı yapmaları gerektiğini ve bunun yasal hakkım olduğunuda öğrendim.
 
X