• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nasıl daha zeki bir bebek yetiştirilebilir?

giovinetta

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
12 Mayıs 2010
222
9
46
Diğer
Forumda "Bebeklerimiz TV izlemeli mi izlememeli mi" tartışmalarına dalmış okurken, nette biraz araştırma yaptım. Ben kızıma baby tv izletmenin zararı olmayacağını düşünüyordum.

Bilime değer veren güvenen biriyim. Okuduğum makalelerde televizyonun yararı üzerine yapılan çalışmalardan çok zararı üzerine yapılan çalışmalardan bahsedilmiş. Kendimce aldığım ve uyguladığım karardan biraz utandım :26: Sanırım yanlış yapmışım ama geç kalmış da sayılmam.

O yazılar arasında, çok güzel bir yazıya daha rastladım.

Bebeğinin daha zeki olmasını tv izleterek sağlamaya çalışan ebeveynlere farklı tavsiyelerde bulunulmuş. Çok ilginç. Maddelerden biri de "Televizyonu kapatın". Bu madde hariç tüm önerileri zaten yapıyor olduğum için çok mutlu oldum. O da çok zor değil, kuzum için iyi olduğunu düşünerek TV'ye vakit ayırıyordum. Tüm okuduklarımın üzerine kapatma vakti geldi!

Dr. Nilüfer TOPRAKÇI'nın aşağıdaki yazısını mutlaka okuyun.

NASIL DAHA ZEKİ BİR BEBEK YETİŞTİREBİLİRİZ?

İnsan hayatının ilk yılları beyin gelişimi için çok önemlidir. Bu dönemde bebeğinizi desteklemek, zeki bir bebek yetiştirmek anne baba olarak sizin elinizdedir. Bunun için ihtiyacınız olan biraz sabır, bebeğinize ayıracağınız biraz zamandır. Bebeğin gelişimi için en gerekli şey insanlarla iletişime girmektir. Gelişimini desteklemek için yapabileceklerinize örnekler şunlardır:

Yenidoğan bebeğinizle göz teması kurun, gözlerinin açık olduğu o değerli anları kaçırmayın.

Bebekle konuşun, ona bir şeyler anlatın.

Bebeğinizi emzirin. Anne sütünün yararları yanında, beslenme seansları bebekle göz göze gelme, konuşma, şarkı söyleme fırsatı yaratacaktır.

Bazı mimikler yapın, yüzünüzü komik şekillere sokun. 1-2 günlük yenidoğan bebekler bile yüz hareketlerini taklit edebilirler.

Aynada kendisini görmesini sağlayın.

Onu gıdıklayın, gülmesini sağlayın.

Birlikte yürüyüşlere çıkın. Etrafta gördüklerinizi, duyduklarınızı ona anlatın. Onu markete, alışverişe, parka götürün.

Ona şarkılar söyleyin. Bu, sizin uydurduğunuz bir şarkı da olabilir.

Ona müzik dinletin. Bazı çalışmalarda, müzik ritmlerini öğrenmenin ileride matematik öğrenmeyi kolaylaştırıldığı gösterilmiş.

Bir şey yapmadan önce, ona ne yapacağınızı söyleyin ( Şimdi ışığı kapatıyorum…gibi ) Böylece, neden-sonuç ilişkisi kurmaya başlayacaktır.

Ona kitap okuyun, resimleri gösterin, her şeyin adını söyleyin.

Değişik dokulu kumaşları, giysileri ellemesini sağlayın, onları cildine değdirin.

Yiyecekleri ellemesine, kendini beslemeye çalışmasına izin verin.

Hareketlenip emeklemeye başladığında, yerde yastıklar, oyuncaklarla engelli bir parkur oluşturun.

Ona masal anlatın.

Televizyonu kapatın.

Banyo sırasında, plastik kaplara su doldurup boşaltmasına, suyla oynamasına izin verin.

bende yazılanlardan şu masalı bir türlü icraate geçiremedim.oğlum 1 yaşından sonra tv izlemeye başladı sadece yumurcak tv izletiyordum .sıradan normal programlara asla bakmaz dikkkatini çekmez,reklamlara bakardı ve tehlikeli olduğunu bildiğim için çok aşırı izlememesini sağlamaya çalışıyordum sonralarında 2. yaştan sonra bu afacanlaştı ve evde iş vs yapamıyordum ki mecburen tv açıyordum bende evi temizliyordum günde 2-3 saat çizgi film izleyerek geçiriyordu.bu arada tv nin zararı olarak geç konuşmayla tanıştık.bizim oğluş bir de yalnız anne ve babayı gördügü için gün içinde de malesef tv izlediğinden konuşma için uyarıcı eksikliği ortaya çıktı.yani olumsuz olduğunu biliyordum kısıtladıkça çocukta şiddetlendi. bu sefer ödül şeklinde yapdım ve şimdi azaldı çok şükür.bu arda 3 yaşına kadar geldik ve geç konuşma sebebiyle doktora gittik.sebep olarak uyarıcı eksikliği yani arkadaşsızlık ve çok tv izleme oldu.direk kreşe yazıldı.doktor oğlumun çok zeki olduğundanda geç konuşabileceğini söyledi.1 ay içinde şık şık bir açıldı pir açıldı.kuş oldu.şimdi aklının yetmediği birşey yok.hala masal anlatmak isterim dinlemez resimleri seyreder.böyle bir deneyim yaşadım.keşke hiç tv ile tanışmasaymış diyorum.geç oldu güç olmadı şükür.şimdi canavar gibi .ben beslenmeninde etkisi olduğu kanısındayım.kuruyemiş karışımımız var 9 aylıkken doktorumuz tavsiye etti ve hala tüketiriz.yaştılarından çok daha zeki ve pratik düşünüyor.çok güzel puzzle yapar.1 sefer görmesi yeterli .2 sefer tek başına şık şık yapıverir.ve hafızası çok çok kuvvetli .dediğim bir şeyi aylar geçsede asla unutmuyor.

bende yazılanlardan şu masalı bir türlü icraate geçiremedim.oğlum 1 yaşından sonra tv izlemeye başladı sadece yumurcak tv izletiyordum .sıradan normal programlara asla bakmaz dikkkatini çekmez,reklamlara bakardı ve tehlikeli olduğunu bildiğim için çok aşırı izlememesini sağlamaya çalışıyordum sonralarında 2. yaştan sonra bu afacanlaştı ve evde iş vs yapamıyordum ki mecburen tv açıyordum bende evi temizliyordum günde 2-3 saat çizgi film izleyerek geçiriyordu.bu arada tv nin zararı olarak geç konuşmayla tanıştık.bizim oğluş bir de yalnız anne ve babayı gördügü için gün içinde de malesef tv izlediğinden konuşma için uyarıcı eksikliği ortaya çıktı.yani olumsuz olduğunu biliyordum kısıtladıkça çocukta şiddetlendi. bu sefer ödül şeklinde yapdım ve şimdi azaldı çok şükür.bu arda 3 yaşına kadar geldik ve geç konuşma sebebiyle doktora gittik.sebep olarak uyarıcı eksikliği yani arkadaşsızlık ve çok tv izleme oldu.direk kreşe yazıldı.doktor oğlumun çok zeki olduğundanda geç konuşabileceğini söyledi.1 ay içinde şık şık bir açıldı pir açıldı.kuş oldu.şimdi aklının yetmediği birşey yok.hala masal anlatmak isterim dinlemez resimleri seyreder.böyle bir deneyim yaşadım.keşke hiç tv ile tanışmasaymış diyorum.geç oldu güç olmadı şükür.şimdi canavar gibi .ben beslenmeninde etkisi olduğu kanısındayım.kuruyemiş karışımımız var 9 aylıkken doktorumuz tavsiye etti ve hala tüketiriz.yaştılarından çok daha zeki ve pratik düşünüyor.çok güzel puzzle yapar.1 sefer görmesi yeterli .2 sefer tek başına şık şık yapıverir.ve hafızası çok çok kuvvetli .dediğim bir şeyi aylar geçsede asla unutmuyor.

Ben de kuruyemiş veriyorum ama öyle dr tavsiyesi ile değil.Size önerilen kuruyemiş karışımınıda bizle paylaşsanız.

Benim nacizane fikrim çocukların daha zeki olmaktansa,Sağlıklı algıları açık bir şekilde yetiştirilmesi.Üniversitede gördüğüm derslerde ve okuduğun bebek eğitimi kitaplarında zekanın büyük bir kısmının doğuştan geldiğini kalan kısmının çevresel etkenler tarafından oluşturulduğunu biliyorum.
Kızım 21 aylık, çok zekimidir bilemem:61: ama bu yaşlardaki her bebek gibi algısı çok açık.Her söylediğimi anında kapıyor ve sonrada bana söylüyor.Ben evde onunla aktiviteler yapıyorum,ayrıca kitap okumanın inanılmaz faydasını görüyorum.Bütün bebeler zeki oluyor bu dönemde,biz arkadaşlar arasında folik asit bebekleri diyoruz :1:
Kızımla ilgili yaptıklarımı ve yapmayı düşündüklerimi onun için tuttuğum blogda yayınlıyorum.Fikir verme açısından ilginizi çekerse ziyaret edebilirisiniz.

hptt://aselname.blogspot.com/

Bende bir iki şey paylaşayım çocukların düşüp başlarını vurmalarına elden geldiğince engel olacak şekilde dikkat etmek lazım çünkü her başlarını vurdukca beyin hücreleri ölüyormuş birde ne kadar az enfeksiyonlu hastalık geçirirlerse okadar iyiymiş.Sağlıklı beslemek lazımmış demir eksikliği zekayı etkiliyormuş o nedenle haftada bir iki muhakkak kırmızı et beyaz et ve balık yedirmek lazım ve balık yağını ihmal etmemek lazımmış.Ama şuda bir gerçek zekanın çok büyük bir oranı doğuştan gelen genetiktir.

paylaşım için çok teşekkürler benim bebişim daha küçük ama ihtiyacım olacak bu bilgilere zaman çok kötü etrağfımda gördüğüm çocuklar ya tv izzliyo ya bilgisayar başında en büyüğünden en küçüğüne .. umarım bu yazılanları bebeğime uygulamakta zorlanmam

Back