Nasil anlatmaliyim??

MeseZeytini

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
21 Eylül 2009
196
37
8. sinif ogrencilerine noktalama isaretleri konusunu anlatacagim. Siniflarda projeksiyon vs yok o yuzden slayt kullanamayacagim. Biraz daha onlari da isin icine sokarak anlatmak istiyorum ama aklima gelen etkinlikler 8.sinif icin biraz cocuksu kaliyor. Ne gibi bi etkinlik yaparak eglenceli ve katilimli olmasini saglayabilirim sizce?
 
Ne guzel bir dert bu böyle. Ins.guzel fikirler gelir. Ben bol kitap okuyarak pekistirmistim. Hatta ogrenciyken kompozisyon yazdigimizda, hic hatam olmadigi icin hocalar hep taktir ederdi. Genel anlamda bilgi verip okuma mi yapsaniz? Bir ogrenci yuksek sesle okusun,noktalama kisimlarinda dursun;digerleri de hangi isaretin gelecegini soylesin mesela?
 
Tesekkur ederim evet olabilir belki ama baskalarinin fikirlerini de duymak istiyorum. :) Aklina gelen biri var mi?
 
Bence ilk ders olarak iki tane farkli cumle oku. Basta tahtaya yaz,ve oku. Bi kac denemeden sonra sadece oku.
Bi cumle dogru noktalama ile digeriyse yanlis noktalamayla.
Hangisi dogru? Birincisimi ikincisimi?
1 diyenler? El kaldirsin vs.

Yada gibi gibi..
Bi fikir yuruttum hemen aklima ilk gelenle.
 
beşinci sınıf değil sekizinci sınıf. çocukların teog senesi. oyundan ziyade konuyu öğrenip bol test çözdürmen lazım ki ilk defa nokta virgül görecek çocuk değiller
 
Benim ilköğretim öğretmenim tahtaya paragraf yazardı.
Noktalama işareti gelecek yerleri kırmızıyla işaretleyip boş bırakırdı.
Sırayla hepimizi kaldırıp yapmamızı isterdi.
Doğru veya yanlış olmasını önemsemeden, o noktalama işaretini çıkan öğrenciyle beraber anlatır, öğrenene kadar örnek üzerinde açıklardı.
Bir cümle de bizim yazmamızı isterdi tahtaya.
Sonra hazırladığı bir fotokopiyi dağıtır, aynı şekilde boşlukları doldurturdu.
İsimlerimizi yazdırmadan toplayıp, tüm sınıfta başkalarının kağıtlarını dağıtıp inceletirdi, hatalarını bulurduk hep beraber derste.
Tabi oldukça klasik bir yöntem olsa da eğlendiğimi hatırlıyorum.
 
Oncelikle ogrencilere hangi noktalama isaretlerini bildiklerini ve nerde kullanildiklarini sorabilirsin. Boylece hem derse katilmis olurlar hemde sen genel durumlarini ogrenmis olursun. Daha sonra kisa kisa cumlelerle isaretlerin kullanim yerlerini gosterebilirsin. Ama her isaretin farkli kullanimlarini anlatacak ornek cumleler bulki her kullanimini ogrensinler. Cumleler uzerinde kullanim sekillerinide anlatirsin. Herbisaret icin bunlari yaptiktan sonra bi calisma kagidi verip paragraf yada cumlelerdeki bosluklara uygun noktalamalari getirmelerini isteyebilirsin. Bunun cevaplarini sinifta ogrencilerden isteki tek tek neden o isareti sectiklerinide anlatsinlar. Daha sonrasi pekistirme kismi zaten testler verebilirsin. Paragraflar falan. Bu sekilde anlatabilirsin. Anlarlar sanirim bu sekilde.
 
Doktora öğrencilerinden bahsetmiyoruz. Ders ne kadar eğlenceli olursa bir o kadar da öğretici olacaktır. Aklıma hemen "insan virgülü kaybetti" şiiri geldi. Bununla başlayabilirsiniz. Devamında da noktalama işaretleri barındırmayan özlü söz, şiir ya da yaşlarına uygun romanlardan paragrafları tahtaya yazarak onların bulmasını sağlayabilirsiniz.
 
Ben de lisede edebiyat öğretmeniyim. Bence Oğuz Atay'ın "Tutunamayanlar" romanının içinde tamamen noktalama işaretsiz yazılan bir kısım vardı. Onun bir sayfasını fotokopi çektirip , öğrencilere dağıtıp okutturabilirsin. Okurken çok zorlanacaklardır ama zorlandıkları için de çok eğleneceklerdir...Metin bittiğinede de noktalama işaretlerinin aslında ne denli önemli olduğunu kavrayacaklardır, ardından da konuya giriş yaparsın.. Dikkati çektin mi gerisi geliyor zaten :KK66:
 
Tesekkur ederim herkese, baska onerisi olan var mi acaba?? Lutfen akliniza gelenleri soyleseniiiz..

Bu arada ilk defa gormuyorlar ki teog ogrencisi bunlar test cozdur onlar onu onemsiyor falan diyenler olmus da zaten ilk defa gordukleri bi konu olmadigini biliyorum ama cocuklar bu konuda cok fazla hata yapiyorlar. Simdiye kadar cozdukleri testler de yeterli olmamis belli ki. Yine ayni seyleri yapmaktansa farkli bir yol deneyip daha etkili olmasi cok daha mantikli bence. Belki bir ders saatinde bitecek konu uc saat surecek ama sonunda hem eglenmis hem de ogrenmis olarak çıkması daha önemli benim icin. Testi yine cozeriz olay sadece teog degil. Sadece sinava odaklanirlarsa sinavda siklar arasindan dogruyu buluyorlar belki evet ama kucucuk bir yazida bile onlarca yazim ve noktalama hatasi yapiyorlar. Bence odak nokta da burasi.
 
X