Nasil anlariz...

anksiyete bozukluğu varsa da aynı tepkileri verebilir...
bipolar depresyon bozukluğunda da...
şizofrenide de...
bipolar kişilik bozukluğunda da...

yani şu şu var o zaman budur denemiyor maalesef...
bazen aylar sürüyor teşhis etmek...
hele bir de hasta kişi psikiyatriste karşı rol yaparsa o zaman daha da zor oluyor

bipolar çok yanlış anlaşılıyor. uzman değilim ama bildiğim kadarıyla bipolar günlük değil aylık periyotlarda seyrediyor. örneğin bahar aylarında mani yükselirken sonbahar aylarında depresif yükseliyor. yani bi gün öyle bi gün böyle olması başka bir hastalığın göstergesi olabilir.

bipolar çok yanlış anlaşılıyor. uzman değilim ama bildiğim kadarıyla bipolar günlük değil aylık periyotlarda seyrediyor. örneğin bahar aylarında mani yükselirken sonbahar aylarında depresif yükseliyor. yani bi gün öyle bi gün böyle olması başka bir hastalığın göstergesi olabilir.

bipolarda da atak sıklığı kişiye göre değişiyor...
2 gün iyi 2 gün kötü olan da var 2 ay iyi 2 ay kötü olanda...
mesela benim ataklarımın sıklığı azdı...
haftalık değişirdi...
ilerledikçe işte atak dönemleri uzuyor...
o da tehlikeli oluyor artık...
depresyondayken intihara sürüklenme...
depresyonda değilken gereksiz özgüven patlamaları ile kendine zarar verici etkinliklere bulaşma vs oluyor...

bipolarda da atak sıklığı kişiye göre değişiyor...
2 gün iyi 2 gün kötü olan da var 2 ay iyi 2 ay kötü olanda...
mesela benim ataklarımın sıklığı azdı...
haftalık değişirdi...
ilerledikçe işte atak dönemleri uzuyor...
o da tehlikeli oluyor artık...
depresyondayken intihara sürüklenme...
depresyonda değilken gereksiz özgüven patlamaları ile kendine zarar verici etkinliklere bulaşma vs oluyor...

uzman değilim ama gözlemlerim doğrultusunda yorum yaptım. tesekkur ederim ek bilgilerle aydınlattığınız için. sizin için de acil şifalar diliyorum :KK36:

Kizlar selam sizlere birsey danismak istiyorum,bir insanin manik depresif yada ne biliyim o tarz bir psikolojik sıkıntısı oldugunu nasil anlariz,ornek vermek gerekirse bazen cok cok mutlu bazen hep aglayan bazen kavgaci bir insan,bu bazenler uzun zaman degil ama gun asiri yada 3 gunde bir olabiliyor,tembellik yillardir hat safhada ve aklina esince aksamlari gece yarisina kadar temizlik yapar, bir doktora gidilse hemen ne oldugu cikarmi yada tedavi edilirmi ve ne demeli doktora nasil anlatacak derdini?bazen okadar aci cekiyoki eski olan seyleri dusunup dusunup kalbinin alev aldigini soyluyo cani yaniyor (manevi anlamda) ertesi gun muzik acip gobek atiyor fikirlerinize ihtiyacim var
Kişinin kendi rızası var ise. Uygun bir psikolog ile görüşün. Ve randevu alın. Baska birsey de olabilir. Bipolar ya da duygu durum bozuklugu ya da sizofreni başlangıç. Kisi ile psikolog bag kurmaya calisir. Teshisi koyar . Ona gore hangi kuram destekcisiyle tedavi uygular veya psikiyatrist e yonlendirerek ilac kullanimina başlanır. Ama önceliğiniz psikolog olmasi lazım. Çünkü obsesif bozuklukta olabilir. Burdan teshis koymak yada gorur görmez psikologun teshis koymasi cok zor. Basit birsey bile olabilir. Gecmiste yaşadığı bir tranvanin etkiside olabilir. Bilincalti bu sekilde bastiriyorda olabilir. O yüzden kisi kimse görüşün. Bu bir kusur degil. Ve biz uzmani degiliz. Zamanında bir psikolog ile gorustugumde ona neden buraya geldigimi bende bilmiyorum dedim. Oda bana bak sana su şekilde anlatiyim. Ben psikologum sana akil vermem senin paylastiklarini dinlerim ve sana göremediğini ya da gormek istedigini iletirim ve yaninda dururum. Ama arkadas aile ve cevreye durumunu anlatirsin neyden rahatsiz oldugunum yargilar veya yonlendirir. Sacma sapan dusnme inu yapma sunu yap gibi hepimiz bir bireyiz ve digru yanlışı eger biyolojik veya agir nevrotik bir durumumuz yok ide ayirt edebiliriz. O yüzden bu durumun icin dogru yerdesin . Mantikliydi. Sorun bir ay da çözülmüş tu. Beni dinlendi duygularimi ifade etti bana geri. Ve son olarak kendime mektup yazarak birlikte okuduk . Sonucunda beler hissettigimi neden boyle davrandigim ortaya cikti . Ve bilincaltinin istemsiz bazi seyleti kodladigi bunlar icin kendimin suçlu olmadığını gormemei saglayarak daha rahatlamis olarak bitirdim.

En iyisi gerçekten işinin ehli olan çok iyi bir psikologa gitmek, psikolog gerek duyarsa sonrasında psikiyatriye gidilebilir

Back