Merhaba..
Ben Öykü Kanneci.. Bir Etnomüzikoloğum ve evlenmeden önce 2 yıl boyunca bir Eğitim uygulama okulu ve İş eğitim merkezinde müzik öğretmenliği yaptım..
İş teklifi ilk geldiği zaman mental çocuklar ile nasıl müzik dersi yapılabileceğini az çok bilmeme rağmen, konu hakkında yeterli fikrire sahip olma ihtiyacı ile çok uzun süre yurt dışında, mental çocuklara ders veren okulların programlarını; ayrıca bu konuda Türkiye'de ve yurt dışıdnaki üniversitelerde yazılmış tez, makale ve kitapları inceledim.. Daha sonra bunları kendi okulumdaki çocuklarıma uygulamay başladım.. Gözle görülür ciddi gelişmeler kaydettim.. Şimdi bunları sizinle paylaşmak istiyorum.. şu anda oğlum sebebi ile bulunduğum bölgedeki okullarda çalışamıyorum ve biliyorum ki çocuğunuz profesyonel müzisyen değilsiniz.. Çocukların konuşma gelişiminden tutunda odaklanma sıkıntıları ve hırçınlıklarını sakinleştirebileceğiniz, en önemlisi bir profesynel olmadan bunu evde sizin yapabileceğiniz yolları anlatmaya çalışacağım..
İlk konumuz ki bence herşeyin başlangıcı olan.. Sakinleştirme.. Çünkü sakinleştiremediğiniz bir çocuğu (mental olsun olmasın) odaklatamaz ve gelişimi için yükleme yapamazsınız..
Müzik ile çocuğunuzu sakinleştirmeye başladığınızda öncelikle odaklanma süresinin yavaş yavaş arttığını fark edeceksiniz.. Bu çok önemli zira herşeyin başı odaklanma sürelerinin artabilmesi.. Odaklanma süresi artan çocuğunuz daha fazla bilgi depolayabilecek.. Ayrıca söylemye bile gerek ancak dikkatli dinletilen müzik her zaman beyin işlevlerini geliştirir..
Mental problemleri olan çocuklarda genellikle sorunlardan biri hırçınlık ve fazla hareketliliktir.. Çocuklarımız her daim ritimli parçaları severler.. özellikle el çırpabilecekleri türden.. Şimdi sizlere bir parça listesi vereceğim.. ben en son bu listeyi dinletiyordum.. Listeyi dinletirken iki şeye dikkat etmelisiniz.. Öncelikle ve mümkünse çocuğunuzun hiç bir şey ile uğraşmadan bunu dinlemesini sağlamalısınız.. Bu ilk başta çok kolay olmayacak.. 1 - 2 dakika ile başlayabilirsiniz..
Ben okulda dinlettiğim için çocuklarım mecburen 40 dk boyunca dinliyorlardı.. İlk zamanlar 3-4 dakika sonra kıyamet kopmadı desem yalan olur.. ama ilk senenin sonuna doğru hepsi alışmıştı.. Üstelik ben bu 40 dakikayı hafta bir yapıyordum.. Ev, okul ortamına benzemyeceği için işiniz biraz daha zor.. Bu bir gerçek.. Ancak otoritenizi kullanarak, dediğim gibi 1 - 2 dakika ile başlayabilirsiniz.. Zamanla bu süreyi arttırın mutlaka.. Her gün bir iki dakikadan her gün yarım saate kadar çıkarabilirsiniz. Bu bir çeşit ev ödevi olabilir (Çocuklarını okula gönderen velilerimiz, öğretmenleri ile konuşup bunun çocuğuna ödev olarak deklare edilmesini isteyebilir)..
Bunun dışında gece uykuya daldıktan sonra sabaha kadar baş ucunda mutlaka açık kalsın.. Çünkü İnsan bilinci uykusunda da çalışmasını sürdürür..
Aşağıda adını yazacağım parçaları satın alabileceğiniz bir yer bilmiyorum ben maaleserf.. Ancak internetten indirebilirsiniz.. İnternetten nasıl indirebileceğinizi sanırım burada yazmak uygun olmayacaktır.. Bu yüzden isteyen anneler bana özel mesaj atabilirlerse temin edebilecekleri linkleri araştırıp yollarım.. (ben indireli 2-3 sene oldu - en kötü elimdekileri ulaştırmaya çalışırım)
Dolphins - Anan Ajad
Songs of the whales - Anugama
Dolphins and Humpbacks - The songs of nature
Whales of the pacific - Anton Hughes
As Baile - Enya
Sounds ıf the humpbacks whales - Gentle persuasion The sounds of nature
Bonny portmore - (From not to be)
Öykü Kanneci