- 16 Ağustos 2010
- 293.164
- 603.168
- 43
Tüm eşyalar ve giysiler elden geçirilmeden bahar temizliği yapılmış sayılmaz. Bahar temizliğinde elinizin evin her köşesine değmesi gerekir. Bu sırada mutfaklar da en ince ayrıntısına kadar temizlenir.
Ocak temizliği
Ocak mutfakta en çabuk ve en sık kirlenen yerdir. Yapılan yemek lekeleri ocağın başlıca düşmanıdır. Lekeler anında temizlenmediği zaman, kalıplaşır ve sonrasında daha zor temizlenir.
Temizliğe başlamadan önce ocağın çakmak ve düğmesini streç film ya da peçete ile kapatın. Daha sonra ocağınızın iyi temizlenmesi için, ocağın gözeneklerini ve üzerindeki teli çıkartın.
Krem temizleyiciyi tüm ocağın üzerine bölüm bölüm dökün. Mutfak bezi yardımıyla kremi ocağa yayın ve kirlerin kabarması için birkaç dakika bekleyin. Bekledikten sonra mutfak beziyle dairesel hareketler çizerek ocağınızı silin. Eğer lekeler katılaşmışsa ocağı ovmanız gerekecek.
Ankastre çelik bir ocak kullanıyorsanız, ocağınızın çizilmesini önlemek için, çelik için uygun temizlik malzemeleri kullanmaya dikkat edin.
Davlumbaz temizliği
Davlumbazı çalıştırırken filtresinin olup olmadığını kontrol edin. Temizlik haricinde davlumbazın filtresini yerinden çıkarmayın.
Özellikle kızartma yaparken mutfağı saran koku oldukça rahatsız edicidir. Mutfağı bu kokudan arındırmak için davlumbazı çalıştırma ihtiyacı hissedersiniz. Davlumbazı çalıştırdığınızda sık sık kontrol edin. Kızmış yağ davlumbaza sıçrayarak tehlike yaratabilir.
Davlumbazınız çalışır durumdayken ocağı boş olarak açık bırakmayın. Ocağın üzerinden tencereyi alacaksanız, kesin suretle ocağın altını kapatın.
Yemeğin pişme işlemi bittikten sonra davlumbazı bir müddet daha çalıştırın. Böylece mutfağınızı saran yemek kokusundan daha kolay arınmasını sağlayabilirsiniz.
Mutfağınıza davlumbaz alırken, davlumbazın bacaya mı bağlı olarak çalıştığına, ya da dahili dolaşıma mı uygun olduğuna dikkat edin.
Davlumbazı filtreleri çıkabilen parçalardır. Ayda bir kez davlumbaz filtrenizi yenisi ile değiştirmelisiniz.
Davlumbazın dışını ise, leke bırakmayan bir bez ya da süngerle silerek temizleyebilirsiniz. Yalnız davlumbazın çizilmesini önlemek için kullandığınız süngerin sert olmamasına özen gösterin.
Yemek masası temizliği
Masanın üzerinde örtü kullanıldığı için tabla kısmı pek kirlenmez. Masanın ayak kısmı en çok kirlenen kısımdır.
Metal masaların temizliği
Metal masaları nemli bir bezle silip, arkasında kurulayabilirsiniz. Masada yemek artıkları, yağ gibi kurumuş lekeler varsa, ilk olarak deterjanlı sıcak bir bezle masayı silmelisiniz. Daha sonra kurulamalısınız. Metalin özelliğine göre, ihtiyaç duyulduğu zamanlarda kaol gibi maddelerle parlatılabilir.
Ağaç masalar
Ağaç masaları nemli bir bezle silip, ardından kurulayabilirsiniz. Lekeleri deterjanlı bezle temizleyebilirsiniz. Ayrıca masanın aşınan kısımları cilalamalısınız. Belirli aralıklarla cilalanan masa, parlak görüntüsünü uzun süre korur.
Verzalit ve plastik masalar
Temizliği en kolay olan masa çeşididir. Süngerle silinip kurulanabilir. Yemek artıkları masa üzerinde leke bırakmaz.
Buzdolabı temizliği
Dolabın daha kolay temizlenmesi için buzdolabını fişten çekin ve içindeki tüm ürünleri dışarı çıkarın. Dolabın içinde bulunan, çabuk eriyebilecek ve tazeliğini yitirecek yiyecekleri buz dolu bir kovanın içine yerleştirin.
Raf, sebzelik, meyvelik gibi dolabın sökülebilen tüm parçalarını çıkarın ve ılık suyla yıkayın. Daha sonra süzülmesi için tezgahın üzerine dizin.
Buzdolabını silmek için, temiz bir kovanın içine, yarısı dolduracak kadar su ve biraz bulaşık deterjanı koyun. Dolabın içini hazırladığınız suyla yukarıdan aşağıya doğru silin. Deterjanın leke bırakmaması için sildikten sonra, dolabı iyice durulayın.
Aynı işlemleri buzluk bölümüne de yaptıktan sonra dışarıda bulunan ürünlerin son kullanım tarihleri geçmiş mi kontrol edin ve fazlalıklardan kurtulun.
Mutfak aletlerinin temizliği
Çaydanlığın iç yüzeyindeki kireç tabakasını temizleyebilmek için, patates kabuklarını çaydanlığın içine koyun ve üzerine su ekleyin. Çaydanlığı, içindeki patatesler ve su ile kaynatın. Daha sonra suyu boşaltın. Çaydanlığın içinin nasıl temizlendiğini göreceksiniz.
Buzdolabında uzun süre kalmış, bozulmuş yemeklerin kokusu buzdolabına siner ve çıkarılması oldukça zordur. Kokunun çıkması için, öncelikle buzdolabınızı deterjanlı suyla temizleyin. Daha sonra, limonu, kabuklarıyla beraber dilimleyip, buzdolabının en üst rafına koyun. Kısa süre sonra kötü kokuların yok olduğunu göreceksiniz.
Topraktan yapılmış güveçleri, kullanmadan önce sirkeli suyla doldurun ve bir süre bekletin. Güveçleri sirkeli suda bekletme işlemi bitince, bol su ile durulayın. Bu şekilde, oluşabilecek çatlaklara karşı, güvecinizi korumuş olacaksınız.
Kaynak:ev hayat