• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Mum ışığından Nobel ödülüne…

• Konu Sahibi Konu Sahibi Chess
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
Mum ışığından Nobel ödülüne…

07/10/2015 19:39

Prof. Dr. Aziz Sancar, Mardin’in Savur ilçesinde ders çalştığı mum ışığından Nobel ödülüne uzandı.

Aziz-Sancar1.jpg

Fotoğraf: DHA

ABD vatandaşı bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, DNA konusundaki çalışmasıyla bilim dalında ödül alan ilk Türkiye doğumlu kişi oldu.

Mardin’in Savur ilçesinde sekiz çocuklu bir anne-babanın çocuğu olarak doğan Sancar, lise dahil memleketinde okuduktan sonra İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdi.

DHA Sancar’ın Savur’da doğup büyüdüğü evi görüntüledi, yakınlarıyla konuştu. Sancar’ın ilkokul ve ortaokuldayken mum ışığında ders çalıştığını söyleyen yakınları, “Bizleri gururlandırdı” dedi.

İşte Sancar’ın köyü ve evinden görüntüler…

azizsancarev.jpg
Sancar’ın doğup büyüdüğü Mehmet Sait Erdem Caddesi’ndeki üç katlı tarihi taş eve, haberin alınmasıyla Türk bayrağı asıldı. Okuma- yazma bilmeyen anne- babanın sekiz çocuğundan biri olan Prof. Dr. Aziz Sancar’ın geçmişte kullandığı kitapların halen evde olduğu görüldü.

azizsancarevbir.jpg

azizsancarevdort.jpg

azizsancareviki.jpg

azizsancarevuc.jpg

http://www.diken.com.tr/mum-isigindan-nobel-odulune/

mum ışığında okumuş biri olarak büyük başarı, nette ama türkiyeden değilmiş diye tırı vırı yapmışlar, insanlara yaranmak mümkün değil
biriside siyasi görüşünü açıklasında bir anda harcayalım demiş o da doğru

Mum isiginda ders calisan biri olarak, cok gurur duydum. Bugün bu haber beni cok mutlu etti. Darisi ülkemin cocuklarinin basina diyorum. Ne demek Nobel ödülü bir hayyal bir yillar boyu emek demek. Insanlik adina ne kadar büyük bir iyilik yapmis oldu. Dilerim ülke adimiz hep böyle güzel ve basarili eylemlerle gündemde olur. Ne mutlu !!!

mum ışığında okumuş biri olarak büyük başarı, nette ama türkiyeden değilmiş diye tırı vırı yapmışlar, insanlara yaranmak mümkün değil
biriside siyasi görüşünü açıklasında bir anda harcayalım demiş o da doğru
Bence de büyük başarı, helal olsun Profesöre.
Bayılırız gereksiz Eleştirilere, nette onu diyenler laf üretmekten başka ne üretmiş sormak lazım.
Türkiye'de olmaması bizim ayıbımız, biz ne zaman sahip çıktık üreten araştıran geliştiren beyinlere.
Kaç tanesinin araştırmalarına bütçe verildi? Kaç tanesinin buluşu kabul gördü? Insanlar buluşlarının patenti için bile yokuşa sürüldü.
Yıllardır az çok takip ederim buluşları olan Kişilerin bazılarını, kapı kapı gezip o Kapılar yüzlerine kapanınca TV'de buluşları hakkında konuştukklarında, gerçekten ülke için faydalı işlere imza atabileceklerini kısıtlı bilgimle ben dahi anlayabilmişken sahip çıkılmadılar.

Ne yapacaklardı peki mum ışığında okumak için mücadele ettikten sonra atanamadan açıkta kalarak Profesör olabilecekken işsizler ordusuna mı katılacaklardı? NASA'da çalışan Neva Çiftçioğlu Türkiye'ye döndü işsiz kaldı. 20 yıla yakın NASA'da çalışmış, patentleri olan bir bilim kadınını ülkemize hizmet etmek istediği halde geri çevirdik. Bizim NASA'mız neden yok?

Biz sahip çıkamıyorsak sahip çıkan bulunur.

aaaaa Mune Mune dondum kaldim, verdigin bilgiler icin tesekkürler. Sayende, demin o malum sözlükte arastirdim Neva Ciftcioglu `nu. Bilimsel aratirmalari ile Avrupa´da öne cikarken, Finlanda`da docent olan ilk türk kadini, bizim ülkede reva görmemis, hatta Ankara`da docentlik tezi " cöpe atilmali " gerekcesiyle geri cevrilmis. Kendisi su an NASA`da calismalarini sürdürüyor. :KK57:
Eeee o zaman kimse beyin göcünü kinamaya hakki yok.
Benim icin su mum isiginda ders calismanin, cok büyük bir anlami var, bende hep mum isiginda herkes uyurken rahatsiz etmiyeyim diye calisirdim. Prof. Dr. Aziz Sancar`da öyle calismasi beni cok etkiledi.
Benimde anne ve babamin okur yazarligi yoktur onun gibi. Bilmiyorum ne kadar gurur duysak azdir.
Üzüldügüm su koskoca KK`da 3 kisi kendi aramizda aldigimiz o nobel ödülünü konusurken, o cok bizden cok cok vatanlarini sevenler yoklar, demek onlar icin insanlara baska bölümlerde iftira atmak daha kolaylarina geliyor.
Neyse. Hepimiz kimlerin nasil oldugunu, kimlerin gercekten yürekten vatani icin sevinip, basarisini kutlayip ama yeri geldigindede elestirisini yaptigimizi ama bu vatanini sevmedigi anlama gelmedigini, cok iyi biliyoruz.
Tekrar gözümüz aydin olsun ülke olarak, keske vatanimizin icinde cikabilseydi, yinede bu basariyi ülkem adina görüyorum, cünkü vatanimin taaaaa bagrindan gelmis bir vatandisin bunu basarmasi cok gurur verici ülkem adina.

olivia olivia bilgim, kültürüm yettikçe satır aralarında bazı şeyler paylaşıyorum, forumların ana amacı bu.
Lakin Üzülerek söylüyorum ki insanların bir kısmı forumları doğru kullanmıyor.
Bak sen ben Yazdığım için bir bilim kadınının hayatını öğrendin, ben senin sayende başka bir bilgiye erişirim, böyle böyle bilen, öğrenen, gelişen bir toplum oluruz.

Ben beyin göçünü haklı buluyorum, aradıklarını bulamadıklarından geçim için bile farklı Ülkelere gidilirken, üretken, üretme ateşliyle Pırıl Pırıl parlayan insanlar niye gitmesin?

Okumanın amacı nedir o zaman? Ki ben Sayın Çiftçioğlu gibi Kişilerin gidişine Ülkem adına üzüldüm, böyle nice insanımız var, NASA'da çalışan tek Türk bilim insanı değil Çiftçioğlu, uzay mekiklerinin yazılımını yapan kişi de Türk'tü.
Yazılım diyorum, Ay'a, Mars'a Gönderilen Uzay mekiklerinin yazılımı.
Bu ne büyük birşey, nasıl bir zeka Örneği değil mi?

Neden bizim ülkemizde istihdam edilmediler, Ar-Ge çalışmaları yapsalardı, devlet kaynak sağlasaydı, biz bugün uydumuzu kendimiz yapıyor olabilirdik, bizimde bir uzay mekiğimiz olabilirdi, keza özellikle Hava kuvvetlerinin çok işine yarayacak buluşlarda vardı, buluşun sahibinin adını hatırlamıyorum ama en az 15 sene önce bir kişi öyle bir madde buldu ki, bu madde uçaklara sürüldüğünde radara yakalanmıyor.
Çok çırpındı, buluşu ABD gibi ülkeler istedi, patentini bizim ülkede çıkaralım, Kullanım hakkı da bizim olsun dediler, o insan reddetti, Ülkem için kullanacağım dedi ama sesini duyan oldu mu?

Ama biz ne yapıyoruz? Sayın Sancar'ı tebrik edip gurur duymak yerine mezhebini, etnik kökenini, hangi partiye yakın olduğunu merak ediyoruz.

Merak ettiğimiz şeylere bak:KK14:

Harika bilgiler, tesekkür ederim.
Evet cok etkilendim Mune Mune , yani demekki yeterki yap, azim et, hersey oluyor.
Inan ben BDV`deki konulari görünce, acaba bu kadarmi görüyorlar sadece su koskoca dünyayi diye ic cekiyorum.
Yani hayatta en son kuvvetine kadar, calisacaksin, ögreneceksin, ögreteceksin.
Iste keske bunlari konu yapan bir belgesel olsa, insanlara anlatilan. Buda ayri bir dert, dizilerle hipnoz etmisler halki.
Yani cok az biliyoruz basarilarimizdan,bu cok üzücü. Cünkü böyle haberler insani motive ediyor.
Ben dün yürüyüsüm bile degisti gururdan, her hastama konuyu oraya getirip bahsettim. Aaayyy cok mutluyum aklima geldikce seviniyorum. NOBEL ödülünü bir türk Aldi, sanki ben almis gibi mutluyum, dilerim gecnlerimize örnek olur ! :rolleyes::KK5::KK58:

olivia olivia bu ülke insanının zekası üst düzeylerde aslında ama ne yazık ki tv bunu köreltecek programlar üreten bir kutu, aklını ne kadar çok çalıştırırsan o kadar çok kapasiten artar, bu bilimsel bir gerçektir.

Eğitimde bile çocukları yeterli ve üst düzeyde müfredata tabii tutmuyorlar, çocuklara hobi Alanları sunulmuyor, teşvik yok, okuldan arta kalan kısmı sokaklarda boş boş geçiriyor gençler, oysa devlet spor aktiviteleri yapabilecekleri ücretsiz salonlar yapmalı, öğrenci kartıyla girip sporunu yapmalı, hobi odalarında aktivitelere katılmalı, bu ülkede para verip özel ders alanlar dışında kaç çocuk bir müzik aleti çalma imkanı buluyor? Bunların hepsi beyni çalıştırıcı şeylerdir halbuki.

Biz tüm gün tv karşısında tüketici bir toplum olduk çıktık, üretende zaten gerekli teşviki göremiyor.
Bu ülke insanı kendi kendine yetebilir, çok şeyde üretebilir aslında.

Belgesel mi:( doğru dürüst belgesel yok ülkemizde, diziler daha tatlı geliyor.

Mune Mune o kadar dogru o kadar dogruki tespitlerin, eklenecek bir cümle bulamadim.
Neden burada bu konu ragbet görmedi orasini cok merak ediyorum. Nobel umurumuzda degilmi ?
Yoksa bu basarinin bir anlamimi yok ? Eeee Türk olmasi bizi mutlu etmesi gerekirken nedir su an burada sadece 3 kisi yazmis bu konu hakkinda ?
Eger görümcemi veya kayinvalidemi anlatsaydim kesin daha cok ragbet görürdü.
Hani uzun uzun yazilmasinada gerek yok. sevindik diyin, mutlu olduk diyin, bu topigin alti güzel sözlerle dolsun.
Ben böyle insanlara kendimi borclu hissediyorum. Belki burada yazdiklarimizi okumayacak Prof. Dr. Aziz Sancak ama ben bunu bir borc bilirim, paylasmayi, kutlamayi ...

olivia olivia , bak ona da cevabım var, kimse bunları aşağılama gibi görmesin veya hor görmek değil maksadım ama öyle dar alanlara sıkıştırmışız ki düşüncelerimizi, artık sadece kalıplaşmış şeyler üzerine fikir yürütüp konuşuyoruz.

Forumda Bilim ve Teknik kısmında kaç üye aktif? Bu bölümde partiler ve magazin haberleri dışında kaç konuya kafa yoruyoruz?

TV'yi açtığımızda kaçımız gerçekten düşündürücü, faydalı programları seyrediyor?
Hep bize verileni alıyoruz, verilenden fazlası olması ilgimizi çekmiyor.
Bu konu ilgi Çekmez ama Profesör hangi partiye oy veriyor Başlıklı bir topik gayet dikkat çekicidir;)

Sükürler olsun Mune Mune , inan benim actigim topik altinda, piril piril genc üye arkadaslarim var. Yazdiklarini ve yorumlarini okumak öyle zevkliki. Inanilmaz zeki ve ayaklari üzerinde duran üyeler. Ve inanmayacaksin sadece benim topikda yaziyorlar.
Biz orada bilim, sanat, müzik, spor herseyi cok güzel paylasiyor ve konusuyoruz. Aramizda gercek bir sevgi ve saygi var, yani kimse orada : aaaa acaba havami atiyor simdi diye düsünmüyor, yani ben tatillerimden anlatirim, birisi gittigi sinemadan, birisi okudugu kitapdan, derken bu böyle devam ediyor.
Hep motive ediyoruz birbirimizi, hayatin güzelliklerinden.
Birde o kadar faydali seyler ögreniyoruzki birbirimizden, gercekten kendimizi cok mutlu hissediyoruz o topikde.
Forumda Bilim ve Teknik kısmında kaç üye aktif? Bu bölümde partiler ve magazin haberleri dışında kaç konuya kafa yoruyoruz?
Cok dogru. Yinede pes etmeyecegiz, umutla gelecegimize bakacagiz. Herkes zekasiyla orantili yasarmis. Dilerim herkes bu hayatin sundugu imkanlardan ve mutluluklarindan faydalanir.

Back
X