• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

MUHASEBECİ OLANLAR BAKABİLİR Mİ?

Vergi diliminden dolayı yüksek yatar.
Mesela şöyle, ocak maaşı 4700 civarı olsun, aralık maaşı 4000 civarı olur. Bir sonraki yıl eğer ocakta zam yapılmıyorsa yine 4700 olur ocakta zam yapılıyorsa zam oranında artar. Nisanda yapılıyorsa 4700 yatar ilk üç ay, sonra nisan zammıyla artar. Açık oldu mu kafanız daha mı çok karıştı bilemedim.
yok gayet net bende bundan bahsediyorum.

ama geçen yıl ocak maaşınız 4700 bu yıl ocak maaşınız 4750 ise ve size 600 lira zam yaptım diyosa zam bunun neresinde bize bunu açıklayamıyolar

simdi netten baktim isverenlerin zam yapma zorunlulugu yokmus tabi is sözlesmenizde aksine bir hüküm yoksa. Dolayisiyla sözlesmede zam yapacagini belirtmediyse nisanda da zam yapmayabilir ve bir sey talep edemezsiniz. Bundan yeni haberim oldu. Bizim gibi yüksek enflasyon sorunu olan bir ülkede is kanunu buna göre düzenlenmeliydi. Ne yazik ki bu konuda isverenlerin insafina kalmisiz.
yok zam yapmadık dese iyi tamam ama bu ay maaşınız zamlı diyor. bana 600 lira zam yapmış güya ama 50 tl geçen ocakla bu ocak farkı. bunu diyince de vergi diliminden diyor. iyi de bu ay vergi dilimi yok diyoruz. yıla yayıyolarmuş maaşı. 2019 ocaktan 2019 aralık ayına kadar aldığımız maaşı toplayıp 12 ye bölünce ben 600 lira zammı her ay almış gibi olacakmışım. kafamız iyice karıştı bişe anlamadım valla.

yok gayet net bende bundan bahsediyorum.

ama geçen yıl ocak maaşınız 4700 bu yıl ocak maaşınız 4750 ise ve size 600 lira zam yaptım diyosa zam bunun neresinde bize bunu açıklayamıyolar

Zam yok, bir açık bulmuş ordan yürüyorlar muhtemelen. Bordronuzla bir avukata başvurun bence, iş mahkemesine kadar gidebilecek bir durum.

Merhaba ,

Bugün yeniyıl maaşımızı aldık. İlk maaşımız (ocak ayı maaşı) net maaştan yatmıiş. Normalde zamlı maaş beklerken maaşlarımız ya düşmüş ya da genel olarak 50 tl gibi bir zam olmuş. Sorun şu ki; en kötü 300-400 lira zamlarımız vardı, muhasebe yetkilisinin dediği; net maaş yatırdık 3-4 ay sonra vergiye girince maaşlarınızı arttıracağız, o zaman yükselecek maaşınız. sonra yılsonuna doğru geri azalacak. yılsonu tüm maaşlarınız toplanınca 12 ye böldüğünüzde net maaş ortaya çıkacak. böyle bir sistem var mı? ocak ayından vergi dilimi için kesinti olur mu? bir saattir bu konu çözülmedi.

Merhabalar,
İşim gereği cevap yazmak istedim. Normal de bir çok şirket yeni yıl zammını şubat ayına yansıtır. Ocak maaşı zamlı alınmış olur. Yalnız bu seneyi geçen seneden ayıran en büyük fark asgari ücrete %26 gibi yüksek bir zammın yapılmış olmasıdır. Bundan dolayı şirketler şuan da 2020 tl altında maaş veremeyecekleri için normalde de daha yüksek alan kişilerin zam durumlarını birazcık ortadan kaldırmak ya da daha az zam yapmak için bu vergi dilimi olayını söylerler. Kısacası yapılacak zam sizin için daha düşük olacaktır. Zaten normalde de ocak maaşında vergi kesintisi en az, yıl sonuna doğru dilime girdikçe oran artar. En basit tabirle ( kaba olmasın) şirketiniz sizi zam konusunda oyalıyor.

Merhabalar,
İşim gereği cevap yazmak istedim. Normal de bir çok şirket yeni yıl zammını şubat ayına yansıtır. Ocak maaşı zamlı alınmış olur. Yalnız bu seneyi geçen seneden ayıran en büyük fark asgari ücrete %26 gibi yüksek bir zammın yapılmış olmasıdır. Bundan dolayı şirketler şuan da 2020 tl altında maaş veremeyecekleri için normalde de daha yüksek alan kişilerin zam durumlarını birazcık ortadan kaldırmak ya da daha az zam yapmak için bu vergi dilimi olayını söylerler. Kısacası yapılacak zam sizin için daha düşük olacaktır. Zaten normalde de ocak maaşında vergi kesintisi en az, yıl sonuna doğru dilime girdikçe oran artar. En basit tabirle ( kaba olmasın) şirketiniz sizi zam konusunda oyalıyor.
işte bu yüzden buraya yazdım sanki çok normal bi olay gibi maaşınız zamlı diyip böyle yapmaları can sıkıcı. bakalım nasıl sonuçlanacak 1 saat içinde genel açıklama yapılacakmş maaş sistemi ile ilgili. zam varmış ama yıla yayılmışş..

işte bu yüzden buraya yazdım sanki çok normal bi olay gibi maaşınız zamlı diyip böyle yapmaları can sıkıcı. bakalım nasıl sonuçlanacak 1 saat içinde genel açıklama yapılacakmş maaş sistemi ile ilgili. zam varmış ama yıla yayılmışş..

Yalnız şuna dikkat edin,
Hiç birinizin maaşı 2020 tl altında olmasın
Eğer beklediğiniz zammı yapmazlar ise AGİ nizi elden isteyin. Çoğu şirket AGİ nin üstüne yatıyor. Normal de maaş+ AGİ olması gerekirken bizim ülke de AGİ maaş dahil gösteriliyor.

17 yillik muhasebeci ve mali müşavirim. Sizi aydınlatmaya çalışayım. Adamlar buyuk saçmalamış. Maas ya net verilir ya da brüt. Siz net üzerinden anlaşmışsınız. Vergi dilimleri sizi değil, işvereni ilgilendirir bu durumda. 3.000 tl alıyorsanız ve 600 tl zam yapıldıysa 12 ay boyunca 3.600 almalısınız.
Brüt üzerinden alıyor olsaydınız ilk ay 3.600 tl vermeliydi ve yılın 2.yarısında bu rakam 100 tl civarı düşerdi. Vergi dilimi maasi gittikçe düşürür, yukseltmez.
Ya işi bilmiyor muhasebeci, ya da sizi uyutmaya çalışıyor. Hakkınızı arayın.

arkadaşlar genel olarak yorum yapanlara teşekkür ederim hesaplama hatası olduğu için böyle olmuş. düzeltme yapılacak. açıklama yapıldı.

Merhaba ,Bugün yeniyıl maaşımızı aldık. İlk maaşımız (ocak ayı maaşı) net maaştan yatmıiş. Normalde zamlı maaş beklerken maaşlarımız ya düşmüş ya da genel olarak 50 tl gibi bir zam olmuş. Sorun şu ki; en kötü 300-400 lira zamlarımız vardı, muhasebe yetkilisinin dediği; net maaş yatırdık 3-4 ay sonra vergiye girince maaşlarınızı arttıracağız, o zaman yükselecek maaşınız. sonra yılsonuna doğru geri azalacak. yılsonu tüm maaşlarınız toplanınca 12 ye böldüğünüzde net maaş ortaya çıkacak. böyle bir sistem var mı? ocak ayından vergi dilimi için kesinti olur mu? bir saattir bu konu çözülmedi.

3-4 Ay sonra vergi dilimine girince elinize yine aynı maaş yatacak. Maaşları arttıracağız dediği brüt maaşlar.
Lakin net maaş anlaşmalarında maaşlar azalmaz sabit kalır, brüt yükselerek devam eder. Böylesi bir sistemde zararınız olmaz.
Brüt maaş anlaşmalarında vergi dilimleriniz arttıkça net maaşınız düşer. Gerçek maaşınızı bulmanız için de sene sonunda net maaş toplamınızın ortalamasını almanız gerekir.

17 yillik muhasebeci ve mali müşavirim. Sizi aydınlatmaya çalışayım. Adamlar buyuk saçmalamış. Maas ya net verilir ya da brüt. Siz net üzerinden anlaşmışsınız. Vergi dilimleri sizi değil, işvereni ilgilendirir bu durumda. 3.000 tl alıyorsanız ve 600 tl zam yapıldıysa 12 ay boyunca 3.600 almalısınız.
Brüt üzerinden alıyor olsaydınız ilk ay 3.600 tl vermeliydi ve yılın 2.yarısında bu rakam 100 tl civarı düşerdi. Vergi dilimi maasi gittikçe düşürür, yukseltmez.
Ya işi bilmiyor muhasebeci, ya da sizi uyutmaya çalışıyor. Hakkınızı arayın.
cevabınız için çok sağolun şimdi açıklama yapıldı yanlışlık olmuş. net maaşa zam yapmamışlar hesaplarken böyle dediler. tekrar ek maaş yatırılacak.

2017 yılında zorunlu bes kapsamına girip ayrılanlar 2019 ocakta tekrar zorunlu bes kapsamına giriyor. Minimum brüt maaşın %3 ü oranında kesinti yapılmış olabilir. İlgisi var mı?

Şirketiniz net maaştan brüt maaşa geçecek olabilir. Bizim başımıza gelmişti.
Olay şöyle gerçekleşti.
Misal geçmiş yıl maaş 2000 liraydı. Bu yıl alacağımız zamlı maaş net 2500 tl olacaktı.
Zamlar martta yapılırdı. Ocak- Mart arası yine 2000 aldık.
Fakat Mart maaşında ilk üç ayın 500 er tl'lik farkı eklendi.
Yani Mart ayında aldığımız maaş normalde 2500 olacakken 500 er maaş farklarını düştükten sonra bile 2500 tlden fazla yattı.
Misal 3000 tl + 500 er tl. Aralık ayına gelene kadar vergi dilimine girdikçe 2900 , 2800 ,2700 gibi düşüyor.
Brütten ödemelerde aralık ayında maaşlar düşük olur. Bu örnekte aralık ayı 2500 den düşük olacaktır.
Fakat burada olay şu. Siz ocaktan itibaren aldığınız tüm net maaşları toplayıp 12 ye bölünce elinize zamlı olarak almanız gereken 2500 tl rakamını bulacaksınız. Anlatmaya çalıştıkları muhtemelen bu.
Yıl toplamına bakıldığında sizin elinize geçecek maaş olarak kaybınız olmayacak.
Uyarmak istediğim bir nokta var bundan sonraki yıllarda maaş zamlarınızın pazarlığını yaparken dikkat edin.
Brütten maaş uygulamasında vergi dilimi sene başında yüksek olan maaşı yıl sonunda düşürür.

net maaş yatırdık 3-4 ay sonra vergiye girince maaşlarınızı arttıracağız, o zaman yükselecek maaşınız. sonra yılsonuna doğru geri azalacak. yılsonu tüm maaşlarınız toplanınca 12 ye böldüğünüzde net maaş ortaya çıkacak.

Her patronun hayalinde ki Muhasebeci
Kraldan çok kralcı olanlar,
Ben bankacıyım ama tabi ki her çalışan kadar vakıfım vergi dilimlerinin kapsamlarına
Aksine en yüksek maaş ocak da yansır çalışana

Back
X