MUHASEBECİ OLANLAR BAKABİLİR Mİ?

kackaloribu

Nirvana
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2016
6.965
30.811
548
31
Merhaba ,

Bugün yeniyıl maaşımızı aldık. İlk maaşımız (ocak ayı maaşı) net maaştan yatmıiş. Normalde zamlı maaş beklerken maaşlarımız ya düşmüş ya da genel olarak 50 tl gibi bir zam olmuş. Sorun şu ki; en kötü 300-400 lira zamlarımız vardı, muhasebe yetkilisinin dediği; net maaş yatırdık 3-4 ay sonra vergiye girince maaşlarınızı arttıracağız, o zaman yükselecek maaşınız. sonra yılsonuna doğru geri azalacak. yılsonu tüm maaşlarınız toplanınca 12 ye böldüğünüzde net maaş ortaya çıkacak. böyle bir sistem var mı? ocak ayından vergi dilimi için kesinti olur mu? bir saattir bu konu çözülmedi.

Muhasebeci degilim ama anlatilan sistem bana cok sacma geldi. Bizde ocakta zamli yatirilmadiysa subatta mutlaka ocagin zam farki ile beraber yatar maaslar. Ocak ayinda vergi diliminin ilk basamaginda olursunuz yani %15 vergi kesilir. Geliriniz 40.000 TL’ye ulastiginda 2. basamaktan vergi ödersiniz bu nedenle net maasinizda azalma olur.

Muhasebeci degilim ama anlatilan sistem bana cok sacma geldi. Bizde ocakta zamli yatirilmadiysa subatta mutlaka ocagin zam farki ile beraber yatar maaslar. Ocak ayinda vergi diliminin ilk basamaginda olursunuz yani %15 vergi kesilir. Geliriniz 40.000 TL’ye ulastiginda 2. basamaktan vergi ödersiniz bu nedenle net maasinizda azalma olur.
bizde saçma diyoruz ama anlatamadık nasıl çzöeriz bu işi acababilemedim

Valla burdan cıkan sonuc henüz zam yapılmamıs
Mart yada nisanda zam yapacaklar (ki bizim sirkette böyle yapıyor)

anlattığınızdan pek bişey anlamadım ama siz işe girerken net maaş üzerinden mi anlaştınız brüt maaş üzerinden mi?

Her şirket ocak ayında zam yapmak zorunda değil bilginiz olsun bizimki dedigim gibi nisan maasıyla görüyoruz zammı

Her şirket ocak ayında zam yapmak zorunda değil bilginiz olsun bizimki dedigim gibi nisan maasıyla görüyoruz zammı

Nisan ayında zam yapan çok şirket var ama onlarda da net maaş üzerinden sözleşme yapıldıysa vergi diliminden dolayı ocak maaşı yüksek yatar.

Zamli ödemeyi birkac ay sonra yapacaklarsa da o zamana kadar ki aylarin zam farklarini öderlerse sizin bir kaybiniz olmaz. Bunu sorun bence. Aksi halde magdur edilmis olursunuz.
kafamızda soru işareti soruyoruz hep bu dediğim kalıp cümle başka cevap yok.

net maaş yatırdık 3-4 ay sonra vergiye girince maaşlarınızı arttıracağız, o zaman yükselecek maaşınız. sonra yılsonuna doğru geri azalacak. yılsonu tüm maaşlarınız toplanınca 12 ye böldüğünüzde net maaş ortaya çıkacak.

başka cevap alamadık soruyoruz takılmış gibi bu cümle

Nisan ayında zam yapan çok şirket var ama onlarda da net maaş üzerinden sözleşme yapıldıysa vergi diliminden dolayı ocak maaşı yüksek yatar.
Ocak maaşı vergi kesintisi en düşük ana maaş oluyor ekstra verdikleri bişey değil yani
Vergi dilimine girene kadar ki nisan maasıyla birlikte hop mayıs haziranda giriyoruz kesintiler baslıyor

vergi diliminden dolayı böyle yatmış. onlarda öyle diyor ben bişe anlamadım

Vergi diliminden dolayı yüksek yatar.
Mesela şöyle, ocak maaşı 4700 civarı olsun, aralık maaşı 4000 civarı olur. Bir sonraki yıl eğer ocakta zam yapılmıyorsa yine 4700 olur ocakta zam yapılıyorsa zam oranında artar. Nisanda yapılıyorsa 4700 yatar ilk üç ay, sonra nisan zammıyla artar. Açık oldu mu kafanız daha mı çok karıştı bilemedim.

Ocak maaşı vergi kesintisi en düşük ana maaş oluyor ekstra verdikleri bişey değil yani
Vergi dilimine girene kadar ki nisan maasıyla birlikte hop mayıs haziranda giriyoruz kesintiler baslıyor

Tamam ben de onu diyorum. Hiç zam almadan çalıştığınızı düşünün ocak maaşı en yüksek maaş olmalı.

kafamızda soru işareti soruyoruz hep bu dediğim kalıp cümle başka cevap yok.

net maaş yatırdık 3-4 ay sonra vergiye girince maaşlarınızı arttıracağız, o zaman yükselecek maaşınız. sonra yılsonuna doğru geri azalacak. yılsonu tüm maaşlarınız toplanınca 12 ye böldüğünüzde net maaş ortaya çıkacak.

başka cevap alamadık soruyoruz takılmış gibi bu cümle
simdi netten baktim isverenlerin zam yapma zorunlulugu yokmus tabi is sözlesmenizde aksine bir hüküm yoksa. Dolayisiyla sözlesmede zam yapacagini belirtmediyse nisanda da zam yapmayabilir ve bir sey talep edemezsiniz. Bundan yeni haberim oldu. Bizim gibi yüksek enflasyon sorunu olan bir ülkede is kanunu buna göre düzenlenmeliydi. Ne yazik ki bu konuda isverenlerin insafina kalmisiz.

Back
X