• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

MS hastaları tatil için sonbaharı bekleyin!!

bigsize83

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2006
1.128
12
158
41
Dünyada milyonlarca insanın yakalandığı, kesin tedavisi olmayan MS hastalığının atakları sıcaklarda artıyor. Ülkemizde MS'le yaşamaya mahkum 35 bin hastanın bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, yaz aylarında MS hastalarını kesin bir dille uyarıyor: "Eylül ayından önce tatile çıkmayın. Yaz sıcaklarına dikkat edin. Hastaların, bu aylarda ülkenin güneyine tatile gitmesi MS ataklarını tetikler. Ataklar, yeni ve kalıcı sakatlıklara yol açabilir. Tatile sonbaharda çıkın." Kadıköy Universal Hospital'dan Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan ise MS hastalarının ailelerine şu önerilerde bulunuyor: "Sıcaklar, hastaların beyinlerinde yeni lezyonlara, alerjik reaksiyonlara yol açıyor. Bunlar da yeni ataklara davetiye çıkarıyor. İlkbahar da sıcakların başlaması nedeniyle tehlikeli bir mevsimdir. MS hastaları, klimalı, serin ya da gölgeli bir ortamı tercih etmelidir. Ayrıca hastalar stresten de uzak durmalılar. Stres, bağışıklık sistemini zayıflatır ve hastanın tekrar bir atak geçirmesine neden olabilir."
 
ALINTIDIR...

Stresin vücutta bulunan yüzlerce hormon ve enzimleri etkileyerek vücut dengesini altüst ettiğine dikkat çeken Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Sözüer, stres nedeniyle daha önce hiç mide rahatsızlığı olmayan insanlarda bile mide delinmesi vakalarının yaşandığını söyledi.

Hormon ve enzimlerin vücut içerisinde denge ve uyum içerisinde olduğunu; ancak stresin bu dengeyi altüst ettiğini anlatan Prof. Dr. Sözüer, “Aşırı stres durumunda bu hormonal dengede meydana gelen bazı değişiklikler vücudun çalışma sistemini olumsuz etkiliyor. Asit salgısını artırıyor veya azaltıyor. Aşırı salınan veya salınmayan hormonlar kan düzeyi üzerinde de etki sahibi oluyor. Kanın pıhtılaşması veya sulanmasını engelliyor. Bu durumda sistematik olarak çok düzenli bir şekilde çalışan insan vücudunda bozulmalara veya bazı hormonların fazla, bazılarının da az çalışmasına neden oluyor.” diye konuştu.

Manevi değerleri yüksek olan insanlarda stres ve sıkıntının neden olduğu sağlık sorunlarının daha az görüldüğünü deneyimleriyle tespit ettiklerini anlatan Sözüer, “Manevi değerleri yüksek, takva ehli insanlarda stresi karşılamak daha rahat ve kolay oluyor.” dedi. Sadece sırtüstü yatarak dinlenilemeyecğine dikkat çeken Sözüer, Günlük işlerden farklı bir iş yapılarak insan beyni ve vücudunu dinlendirir. Bu nedenle toplum yararına faaliyet gösteren derneklerle ilgilenilebilir veya sportif-müzikal etkinliklerde bulunulabilir. Türk toplumunda yaygın olan kahvehane alışkanlığı ise stres atma yeri değil, aksine stres depolama yeridir. Çünkü orada da kâğıt geldi, taş gelmedi gibi düşüncelerin stresi ağır basıyor. O nedenle kahvehaneler stres atma yeri olarak görülmemelidir.” dedi. Musa Özyürek, Kayseri
 
Back