Uzmanlar, gözlerinde 6 derece ve üzerinde miyopi hastalığı olan hamile kadınlarda normal doğumda retina yırtığı görülme riskinin arttığını söyledi.
Göz Hastalıkları ve Retina Uzmanı Prof. Dr. Selim Doğanay, miyopi hastalığı olan hamile kadınların sezaryen ile doğum yapmaları konusunda uyarılarda bulundu. Ikınmaya bağlı doğum, kabızlık tarzı zorlamaların ters basınç etkileri sebebiyle 6 ve üzeri miyop hastalarda sıkıntı yaşanabileceğini kaydeden Prof Doğanay, şunları söyledi:
“Özellikle doğum aşamasındaki kadın hastalar doğum öncesi kadın doğum doktorunun da yönlendirmesi ile mutlaka bir göz doktoruna görünmeli. Yüksek miyop hastalarında retina yırtığının görülme riski daha fazla. Bunun bazı sebepleri var. Normalde miyopi dediğimiz hastalık, gözün ön arka uzunluğunun yüksek olmasına bağlıdır. Ön arka çap uzun olduğu için retina dediğimiz gözün sinir tabakasında bir gerilme meydana geliyor. Özellikle 6 numaranın üzerinde, bu tür olgularda retina yırtığı gelişme riski normal popülasyona göre daha yüksek. En çok risk altında olan grup, özellikle gebelerdir. Çünkü ıkınmanın, kabızlığın yüksek miyopik olgularda göğüs kafesinin üst tarafındaki basıncı artırarak, bu gerilmiş ve incelmiş retina alanlarında yırtınmanın olduğunu biliyoruz. Özellikle gebelikte, normal doğum yapacaklar olanlar, yüksek miyopluk varsa yüksek risk altında olabilir”
Yüksek miyopinin gözün yapısı ile ilgili olduğuna işaret eden Prof Dr.Doğanay, “Bu durum retina tabakalarında gerilme ve incelme alanlarının oluşmasına sebebiyet verir. Özellikle bu gözlerin retina ön kısmında doğuştan bazı dejenerasyonlar da vardır. Bu dejenerasyonlarda da normal retinalara göre daha fazla yırtılma riski vardır. Göğüs bölgesinden kafa bölgesine ters yönlü basınç sonucu bu gerilmiş ve incelmiş alanlarda retina yırtıkları oluşabilir. Bu sebeple lazerde gözdeki numara sıfırlansa bile gözün korneasının en tepe noktası ile görme merkezi arasındaki mesafe değişmeyeceği için özellikle daha önceden lazer yaptırmış ve sıfırlamış hastaların doktorlarının hasta öyküsüne önem vermesi gerekir. Toplumumuzun yüzde 40’ının refraksiyon kusuru olması sebebiyle anne adaylarının bebekleri kadar kendilerini de düşünmeleri ve doğum öncesi göz hastalıkları uzmanına görünmeleri oldukça önemlidir” diye konuştu.