• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Mimarlık mı sağlık sektörü mü ?

2000 iyi bir rakam mı?Hem bu dediğiniz rakam özel sektörde değil belediyede. Zaten çoğu mimar şu an devlete girmek için uğraşıyor .

Yzadıklarım aman mimarlık tü kaka sakın girmeyin demek için değildir.

"Genelde üniversiteye kapağı at gerisi gelir .""Diplomanı aldın mı tamamdır .Bir imza atıyorlar para alıyorlar." Mimarlık süper meslek , herkes süper kazanıyor , havası da çok diye düşünüp hayal kırıklığına uğramasın kimse diye yazdım.Yoksa yaşayın görün ...

Bölüm başkanımızın birinci sınıftayken bize yaptığı bölüme hoşgeldiniz konuşmasından bir cümle :" Size kan ter ve göz yaşından başka bir şey vaad etmiyorum." Mimarlığa bilerek gidin. Mimar oldunuz diye kimse taç takmayacak önünüze tonla para da yığmayacak. Uykusuz gecelere , 6 profesörün önünde girdiğiniz jürilere hazırlıklı olun. Çok büyük ihtimalle şu an evinizde tek bir mimarlık dergisi yoktur. Hemen tasarım dergisine abone olmakla başlayın. Teknik çizim kursu alın. Sanatsal çizim atölyelerine katılın ki atölye ortamını öğrenin .

Arkitera - Türkiye'nin Mimarlık Yayını

Mimarlık Forumu

Mimar maaşları nedir kim ne kadar alır.

mimarlar anlatiyor: aldığımız maaşları yayınlarsak... (önceki yazılara cevap)

Bulunduğunuz şehirdeki tüm çok amaçlı binaları gezin .

Tarihi eserleri inceleyin.

Çok çok çalışmayı göze alın.Sonuç konusunda kimse size garanti veremez.

Ama mimarlıkla doktorluğu karşılaştırırsak mimarlık okuyan rahat rahat psikolojisi bozulmadan 2 kere tıp okur. Sonuçta biri sattleri günleri para etmeyen bir mimar olur. Biri de 10 dk sı 90 tl eden bir doktor.

Evet Türkiyede de çok iyi kazanan mimarlar var.Yüzde olarak bakıp ortalama mimar kazancını referans almanız gerekir.

Her şeyin farkında olup öyle girin. Mimarlıkla hemşirelik zorluk açısından karşılaştırılamaz bile. Mimarlık mı tıp mı deseniz anlardım da ...

2000 iyi bir miktar demiyorum tabiki degil o şekilde başladı diyorum. Benim ideallerim şu Üniversteyi btirip yksek lisans yapmak dil geliştirmek bunlar okurkende olablir. Hersey bittikten snra dvlette veya özel sektörde bir kaç sne çalışp işi ögrenmek dha sonra büro acmak.. Tıp mimarlıktan dha zor ve onun hyalni kuramıyorum fkat hemşirelik kısa yoldan saglık sektörüne griş oldgu içn hemsrelk dyorum cevremdeki insanlar bir hemsirelik tuttrmuş gdiyor.

2000 iyi bir rakam mı?Hem bu dediğiniz rakam özel sektörde değil belediyede. Zaten çoğu mimar şu an devlete girmek için uğraşıyor .

Yzadıklarım aman mimarlık tü kaka sakın girmeyin demek için değildir.

"Genelde üniversiteye kapağı at gerisi gelir .""Diplomanı aldın mı tamamdır .Bir imza atıyorlar para alıyorlar." Mimarlık süper meslek , herkes süper kazanıyor , havası da çok diye düşünüp hayal kırıklığına uğramasın kimse diye yazdım.Yoksa yaşayın görün ...

Bölüm başkanımızın birinci sınıftayken bize yaptığı bölüme hoşgeldiniz konuşmasından bir cümle :" Size kan ter ve göz yaşından başka bir şey vaad etmiyorum." Mimarlığa bilerek gidin. Mimar oldunuz diye kimse taç takmayacak önünüze tonla para da yığmayacak. Uykusuz gecelere , 6 profesörün önünde girdiğiniz jürilere hazırlıklı olun. Çok büyük ihtimalle şu an evinizde tek bir mimarlık dergisi yoktur. Hemen tasarım dergisine abone olmakla başlayın. Teknik çizim kursu alın. Sanatsal çizim atölyelerine katılın ki atölye ortamını öğrenin .

Arkitera - Türkiye'nin Mimarlık Yayını

Mimarlık Forumu

Mimar maaşları nedir kim ne kadar alır.

mimarlar anlatiyor: aldığımız maaşları yayınlarsak... (önceki yazılara cevap)

Bulunduğunuz şehirdeki tüm çok amaçlı binaları gezin .

Tarihi eserleri inceleyin.

Çok çok çalışmayı göze alın.Sonuç konusunda kimse size garanti veremez.

Ama mimarlıkla doktorluğu karşılaştırırsak mimarlık okuyan rahat rahat psikolojisi bozulmadan 2 kere tıp okur. Sonuçta biri sattleri günleri para etmeyen bir mimar olur. Biri de 10 dk sı 90 tl eden bir doktor.

Evet Türkiyede de çok iyi kazanan mimarlar var.Yüzde olarak bakıp ortalama mimar kazancını referans almanız gerekir.

Her şeyin farkında olup öyle girin. Mimarlıkla hemşirelik zorluk açısından karşılaştırılamaz bile. Mimarlık mı tıp mı deseniz anlardım da ...

Yazdıklarınızda çok haklısınız fakat sadece kötü yönüyle degerlendirmişsiniz..

olympias bizi bizden iyi kimse anlayamaz canım.. burdaki arkadaşlar çok ağır bi tablo çizdiğimizi düşünebilir ama gerçekler ac ı maalesef..
ben de diğer başlıkta (kapanmış) paylaştıgımı buraya kopyalamak istiyorum.

ben devlette çalışıyorum kısmen diğer arkadaşlara göre daha rahatım ama mimarlık demek hep gerilim hep stres sıkıntı. adama tavanı ahşap kaplama yap dersin gider kafasına göre lambri döşer aradaki fiyat farkını almak ister vermezsen müdüre çıkar kaymakama valiye çıkar işini görür sen de benim burdaki vasfım ne diye düşünüp durursun. proje için 2 ay süre istersin kabul ederler 1 ay bitmeden millet vekili vali kim varsa sıkıştırmaya başlar müdür korkudan tepenize biner alelacele teslim eder ama sinir hastası olursun.kontrolu oldugunuz insaatta ustanın başına bişe gelir hop 21 yılla yargılanırsın. teröristler afla 1 senede cezaevinden cıkarlarken senin yaptıgın hakedişlerde en ufak bi sorun olursa 7 yılla suçlanırsın ve sucun yüzkızartıcı suç olur. velhasıl devlette de senden rütbeliler tarafından kukla gibi oynatılırsın ve en ufak olumsuzlukta tek suçlu ilan edilirsin.
okuldan hiç bahsetmek bile istemiyorum afakanlar basıyo beni :) 2 yıl oldu mezun olalı hala juriler bitirme projesi kabuslarımın hammaddesi. bilmiyorum ben cok sıkıntılı okudum okulu ağlayarak,sızlayarak.. insan üstü bi efor gerektiriyo gercekten. 1 hafta uyumadıgım günlerde işletme okuyan arkadasımla karsılaşmıştım "ayy bizim bölüm de cok zor sınavlara hiç çalışamıyorumm" demişti de yere yıkılasım gelmişti :) bize her gün sınav bunu yaşamayan bilemez o 1 hafta uyumadan yaptıgın maketi çizdiğin paftaları hoca acmadan yerle bir eder hiç bişe yapamazsın.
neyse puff iyi yönlerini de bi düşüneyim belki yazarım sonra :)

bu arada ben mezun olduktan 3 ay sonra bi mimarın yanına part time diye anlaşarak girmiştim. adam 6 ay beni full time çalıştırıp 600 lira maaş verdi. ben de sırf tecrübe olsun bişeler öğreniyim diye katlandım. gece 11 de çıkıodum nişanlım iş yerinde benim çıkışımı beklerdi, yanına gidip yarım saat ağlıyodum ki evdekiler ağladımı görüp işten çık diye baskı yapmasınlar diye, bi de eve gidip gece 3 e kadar falan çizim yapıyodum, ertesi gün de eğer bitiremediysem niye evde daha fazla çalışmadım diye patrondan azar işitiyodum :):) eyy gidi eyy maalesef çekmeyen bilemiyor arkadaşlar her zaman ki gibi davulun sesi uzaktan hoş geliyor.. valla 2 sene daha aynı tempoda okuyup doktor olmayı tercih ederdim en azından ilkokul mezunu bile olmayan ustalar tarafından kaale alınmazken,herkes tarafından el üstünde tutulma şerefine erişirdim..

olympias bizi bizden iyi kimse anlayamaz canım.. burdaki arkadaşlar çok ağır bi tablo çizdiğimizi düşünebilir ama gerçekler ac ı maalesef..

ben devlette çalışıyorum kısmen diğer arkadaşlara göre daha rahatım ama mimarlık demek hep gerilim hep stres sıkıntı. adama tavanı ahşap kaplama yap dersin gider kafasına göre lambri döşer aradaki fiyat farkını almak ister vermezsen müdüre çıkar kaymakama valiye çıkar işini görür sen de benim burdaki vasfım ne diye düşünüp durursun. proje için 2 ay süre istersin kabul ederler 1 ay bitmeden millet vekili vali kim varsa sıkıştırmaya başlar müdür korkudan tepenize biner alelacele teslim eder ama sinir hastası olursun.kontrolu oldugunuz insaatta ustanın başına bişe gelir hop 21 yılla yargılanırsın. teröristler afla 1 senede cezaevinden cıkarlarken senin yaptıgın hakedişlerde en ufak bi sorun olursa 7 yılla suçlanırsın ve sucun yüzkızartıcı suç olur. velhasıl devlette de senden rütbeliler tarafından kukla gibi oynatılırsın ve en ufak olumsuzlukta tek suçlu ilan edilirsin.
okuldan hiç bahsetmek bile istemiyorum afakanlar basıyo beni :) 2 yıl oldu mezun olalı hala juriler bitirme projesi kabuslarımın hammaddesi. bilmiyorum ben cok sıkıntılı okudum okulu ağlayarak,sızlayarak.. insan üstü bi efor gerektiriyo gercekten. 1 hafta uyumadıgım günlerde işletme okuyan arkadasımla karsılaşmıştım "ayy bizim bölüm de cok zor sınavlara hiç çalışamıyorumm" demişti de yere yıkılasım gelmişti :) bize her gün sınav bunu yaşamayan bilemez o 1 hafta uyumadan yaptıgın maketi çizdiğin paftaları hoca acmadan yerle bir eder hiç bişe yapamazsın.

bu arada ben mezun olduktan 3 ay sonra bi mimarın yanına part time diye anlaşarak girmiştim. adam 6 ay beni full time çalıştırıp 600 lira maaş verdi. ben de sırf tecrübe olsun bişeler öğreniyim diye katlandım. gece 11 de çıkıodum nişanlım iş yerinde benim çıkışımı beklerdi, yanına gidip yarım saat ağlıyodum ki evdekiler ağladımı görüp işten çık diye baskı yapmasınlar diye, bi de eve gidip gece 3 e kadar falan çizim yapıyodum, ertesi gün de eğer bitiremediysem niye evde daha fazla çalışmadım diye patrondan azar işitiyodum :):) eyy gidi eyy maalesef çekmeyen bilemiyor arkadaşlar her zaman ki gibi davulun sesi uzaktan hoş geliyor.. valla 2 sene daha aynı tempoda okuyup doktor olmayı tercih ederdim en azından ilkokul mezunu bile olmayan ustalar tarafından kaale alınmazken,herkes tarafından el üstünde tutulma şerefine erişirdim..

Yazıp yazıp bir türlü anlatamadıklarımı anlatmışsın. Aynen dediğin gibi. Çekmeyenin anlamayacağı bir durum. Verilen emeğe bakıyorsun çektiğin çileye bir de sonuca. Bürosu olan mimarlar da çok rahat değiller .10 da bürodan çıkıyorlar. Bir dahaki ay birden işler kötüye gidebilir , kriz çıkar işler birden kesiliverir. Eski patronum anlatırdı. 10:30 da evde oluyormuş. 4 yaşındaki oğlu ( o saate kadar uyumamış ) seni sevmiyorum diyormuş. Erkek mimar böyle. E kadın mimarın bunu yapması da mümkün değil.

Doktorluk da çok zor. Benim anlatmak istediğim çok iyi bir puan almak , üniversite kazanmak , diploma almak bunlar sonuç değil başlangıç. Puanlar ve üniversiteler üzerinden meslek seçmeyi bırakmalıyız artık. ODTÜ mimarlık okumuş biri olarak bunları yazıyorum ben. Mezun olurken tasarım hocasından " çok özgün bir tasarım yeteneğin var ben 5 büro değiştirdim sen 15 büro değiştir sakın pes etme " cümlesini duymuş biriyim. Ne söylesek boş. Meslekte 5 yıl geçirmeden söylediklerimizi anlamaları çok zor.

Mimarlık eğitim sürecinin zorluklarını anlatmış arkadaşlar. Ben de 10 yıllık bir mimar olarak kendi fikirlerimi söyleyeyeim sana.
Yeni mezunken maaşlar baya kötütür. İlerleyen yıllarda, iyi firmalarda uzun süre çalışarak gayet yüksek maaşlar alabilirsin. Özellikle yurt dışına çıkarsan, şantiyelerde yüksek rakamlara ama yorucu iş hayatıyla karşılarsın. Tercih meselesi tabi. Zorlu bir meslek...Yine de sanırım bir daha şansım olsa mimar olurdum.

Kızlar cok kararsızım yardım edin.. bu sne 12. snıfa gectim ideallermde mimarlık var bir kaç senedir. Fakat karsılastıgım insanlar saglık sektörüne yönel hemşirelik gibi diyorlar iş alanı bitmez diyorlar. Şimdi diyeceksiniz ki puanını bile henüz bilmiyorsun ama az cok kendimi biliyorum ve eger mimarlıga puanım yetmezse özel okuma gibi bir sansımda var.. Özel okuyuncada calısmaya basladıgımda Geliri özel okuduguma değsin istiyorum.. Fikirlerinizi alabilir miyim

ikisi de çok farklı alanlar.
öncelikle sen neye ilgilisin onu bulmalısın. gelecekte neyle ilgilenmek istiyorsun . proje ve tasarım mı yoksa insanlarla mı
yada hemşireliği kaldırabilecek misin onun verdiği psikolojiye dayanabilecek misin. ben şahsen bu sene tercih yaparken hiç sağlık sektöründe birşey yazmadım. mimarlık ve elektrk elektronik yazdım çünkü ben kendmi tanıyorum ne iğne yapabilirim ne yaraya bakabilirim ne de insanların o sorunlarını çekebilirim. ben el becerim ve hayal dünyamla geleceimi kurmak istiyorum dedim kendi kendme.
sağlık sektörü ölmeyen sektör eğer yapabileceksen bi bayan için de gayet iyi nöbetleri filan da oluyor ama ölmeyen meslek yani sağlık sektörü.
üniversitelerin internet sitelerine girmelisin. okutulan derslere bakmalısın. araştırmalısın yani ben ne göreceğim ünide diye.çünkü çok alakasız meslekler yani. önce kendini tanı meslek sonradan gelir zaten .. ve alanında da en iyileri olduktan sonra da sırtın yere gelmez. her meslekte böyledir. aranan kişi olmalısın yani.
ama mimarlık çok zorlu bi meslekmiş arastırmalarıma göre konuştuğuum mimarlara göre. ama dünyaya bir daha gelsem yine mimar olmak isterdim diyorlar.
sen de hangi mesleği seçersen seç sen de bu cğmleyi kurabilmelisin bence ..
şahsi fikirlerim bu başarılar diliyorum :71:

Bende mimarlık istiyordum hep. Sırf mimarlık için şimdi tekrar sınava gireceğim. Arkadaşlar iyi ya da kötü bir takım yorumlarda bulunmuşlar. Bende onların dediklerini daha önce de etraftan da duymuştum. Ancak ben de zorluklarla uğraşmayı seven birisiyim.Ne bileyim sanki içimde hırs varken hepsinin üstesinden gelebilecekmişim gibi geliyor bana. Dayanabilseydim evet ben bu mesleği yapabilseydim desem tıp bile düşünebilirdim şahsen. Hakkımızda hayırlısı olsun canım sana da bana da başarılar yolumuz açık olsun ... :)

Bende mimarlık istiyordum hep. Sırf mimarlık için şimdi tekrar sınava gireceğim. Arkadaşlar iyi ya da kötü bir takım yorumlarda bulunmuşlar. Bende onların dediklerini daha önce de etraftan da duymuştum. Ancak ben de zorluklarla uğraşmayı seven birisiyim.Ne bileyim sanki içimde hırs varken hepsinin üstesinden gelebilecekmişim gibi geliyor bana. Dayanabilseydim evet ben bu mesleği yapabilseydim desem tıp bile düşünebilirdim şahsen. Hakkımızda hayırlısı olsun canım sana da bana da başarılar yolumuz açık olsun ... :)

Hayırlısı olsun basarılar canım :)

Bende kardeşim için araştırıyorum,anlaşılan pek iç açıcı değil,ama türkiye şartları her meslekte böyle okuyana değer yok maalesef.yanlış tercih yapmasını istemiyorum...

Back