MİMARIM VE MAAŞIM...

lovefairy

The Legend Of The Blue Sea
Kayıtlı Üye
26 Ağustos 2012
4.939
1.226
Herkese merhabalar sevgili kadınlar kulübü :)

Ben İstanbul'un yazlık bir beldesinde, yapılaşmanın hızlı bölgelerinden birinde yaşıyorum.
Özel bir ofiste mimar olarak çalışıyorum. Bulunduğum ofiste 2. yılımı tamamladım. İlk işim. 4-5 ay gibi kısa bir sürede tüm işi öğrendim ve şuanda tüm dosyaların proje çizimleri, müşteri ilişkileri, belediye ve kurum takipleri, ruhsat dosyalarını tek başıma yürütüyorum. Tahsilatları dahi kendim yapıyorum. İnsan ilişkilerim kuvvetlidir müşterilerimizle çok iyi ilgilenirim. Ofiste de enerjik, neşeli ve çalışkan olduğumu düşünüyorum.

İşe ilk başladığımda asgari ücret 2300 TL idi ve 3500 Tl maaş ile başlamıştım. Bir sonraki yıl maaşım 6000 TL oldu. Temmuz zammı ile birlikte devlet memurları %30, belediye çalışanlarımız %80 zam aldı. Fakat benim maaşım 6.000 TL'den ancak 7.500 TL'ye çıkarıldı. Hak ettiğimin asla bu olduğunu düşünmüyorum ve bu konuda detaylı bir konuşma yaptık. Fakat hakkımı alamıyorum. Sizce bu ücretler normal mi? Nasıl bir yol izleyebilirim. İşime konsantre olamıyorum. Geçim sıkıntısı çok huzursuz ediyor. Herkese iyi akşamlar... :)

Güncelleme =

Herkese yorumları, yönlendirmeleri, tavsiyeleri için çok çok çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız... :) İşverenim ile tekrar görüşme yaptık. Kafasında bu konuyu tartıyormuş sanırım çünkü iki dakikalık bir konuşma ile durumumu anlatıp, 10.000 TL ödeme istediğimi söyledim. Geçen seferki konuşmamızı değerlendirdiğini ve 9.500 TL maaş verebileceğini söyledi. Kabul ettim, kendisine teşekkür ettim. Şuan çok mutluyum. Ama bu stres bana güzel bir ders oldu. Kendimi daha fazla geliştireceğim... Çok daha azimli olacağım. Öğrenilecek ne varsa öğreneceğim. :)

Son düzenleme:

Ben İstanbul'un yazlık bir beldesinde, yapılaşmanın hızlı bölgelerinden birinde yaşıyorum.
Özel bir ofiste mimar olarak çalışıyorum. Bulunduğum ofiste 2. yılımı tamamladım. İlk işim. 4-5 ay gibi kısa bir sürede tüm işi öğrendim ve şuanda tüm dosyaların proje çizimleri, müşteri ilişkileri, belediye ve kurum takipleri, ruhsat dosyalarını tek başıma yürütüyorum. Tahsilatları dahi kendim yapıyorum. İnsan ilişkilerim kuvvetlidir müşterilerimizle çok iyi ilgilenirim. Ofiste de enerjik, neşeli ve çalışkan olduğumu düşünüyorum.

İşe ilk başladığımda asgari ücret 2300 TL idi ve 3500 Tl maaş ile başlamıştım. Bir sonraki yıl maaşım 6000 TL oldu. Temmuz zammı ile birlikte devlet memurları %30, belediye çalışanlarımız %80 zam aldı. Fakat benim maaşım 6.000 TL'den ancak 7.500 TL'ye çıkarıldı. Hak ettiğimin asla bu olduğunu düşünmüyorum ve bu konuda detaylı bir konuşma yaptık. Fakat hakkımı alamıyorum. Sizce bu ücretler normal mi? Nasıl bir yol izleyebilirim. İşime konsantre olamıyorum. Geçim sıkıntısı çok huzursuz ediyor. Herkese iyi akşamlar... :)
vasıflı iyi bir meslek sahibi bir insan olduğunuz için ben az buldum maaşınızı.10.000 olmalı en az.bdv deki başka konudaki üyeye asgari ücret verebilir normal dediysem size de maaşınız yaptığınız işe ve eğitiminize göre az diyorum.

2 yıllık bir mimar için normal. :kahve:
Bu mimarlik maaslari cok fazla değişkenlik gosteriyor sanirim.Cevremde bir kac mimar var.Biri tecrubeli odtu mimarlık mezunu ,yasi da var arkadasimin ama parlak görünmüyor durumu anlattigi ve görüldüğü üzere.Bir diger arkadasim siradan bir üninin mimarlik mezunu,digerinden daha kucuk yasi ama öyle bir kazanıyor ki ,yildizi parladı resmen.Son 10 yildir cok cok iyi bir hayati var.Bu işin piyasasi degiskenlik gösteriyor anladigim kadari ile.

vasıflı iyi bir meslek sahibi bir insan olduğunuz için ben az buldum maaşınızı.10.000 olmalı en az.bdv deki başka konudaki üyeye asgari ücret verebilir normal dediysem size de maaşınız yaptığınız işe ve eğitiminize göre az diyorum.
Aslında sırf eğitim de değil. Yani eğitimi almış olmanın yanı sıra piyasayı da hızlı bir şekilde kavradığımı düşünüyorum. Gerek tasarımsal olarak gerek sunum olarak ofise kattığım şeyler olduğuna yürekten inanıyorum. Karşılığını alamamak çok üzüyor. Diğer taraftan meslektaşlarım da aynı şartlarda. Ne yapmalı bilemiyorum...

Bu mimarlik maaslari cok fazla değişkenlik gosteriyor sanirim.Cevremde bir kac mimar var.Biri tecrubeli odtu mimarlık mezunu ,yasi da var arkadasimin ama parlak görünmüyor durumu anlattigi ve görüldüğü üzere.Bir diger arkadasim siradan bir üninin mimarlik mezunu,digerinden daha kucuk yasi ama öyle bir kazanıyor ki ,yildizi parladı resmen.Son 10 yildir cok cok iyi bir hayati var.Bu işin piyasasi degiskenlik gösteriyor anladigim kadari ile.
Evet biraz şans işi ama cv'ni de geliştirmek gerekiyor, deneyim gerekiyor yüksek maaş için.

Kaç yıllık deneyimi olan mimar - inşaat mühendisi insanlar 10-12 maaş alıyorlar İstanbul'daki büyük tanınmış şirketlerde. Ondan bana normal geldi konu sahibinin biraz sabretmesi lazım.

2 yıllık bir mimar için normal. :kahve:
Yorumunuza saygı duyuyorum fakat vasıfsız işçi 5500 TL asgari alır iken, yeni başlayan bir mimarın en az 7000 ile başlaması gerektiğini düşünüyorum ben. Haksız mıyım? Sizin çevrenizde tanıdığınız mimar var mı? Bizim için biraz komik rakamlar kalıyor... Bir proje 30-40 bin TLden aşağı çizilmiyor. Ofisteki tek mimar olarak tüm çizim ve takip işlemlerini yapıyorum.
Bilemiyorum belki de 2 yıllık bir mimar olarak ücret normal. Fakat iş yükümün fazlalığı ve aşırı sorumluluktan dolayı da böyle hissediyor olabilirim.

Aslında sırf eğitim de değil. Yani eğitimi almış olmanın yanı sıra piyasayı da hızlı bir şekilde kavradığımı düşünüyorum. Gerek tasarımsal olarak gerek sunum olarak ofise kattığım şeyler olduğuna yürekten inanıyorum. Karşılığını alamamak çok üzüyor. Diğer taraftan meslektaşlarım da aynı şartlarda. Ne yapmalı bilemiyorum...
ocak ayında asgari ücret 7500 olur zaten.size asgari ücret verecek değiller ya?2 sene az bir zaman değil.iş motivenizde fazlasıyla var.tekrar konuşun işverenlerinizle derim ben.

Yorumunuza saygı duyuyorum fakat vasıfsız işçi 5500 TL asgari alır iken, yeni başlayan bir mimarın en az 7000 ile başlaması gerektiğini düşünüyorum ben. Haksız mıyım? Sizin çevrenizde tanıdığınız mimar var mı? Bizim için biraz komik rakamlar kalıyor... Bir proje 30-40 bin TLden aşağı çizilmiyor. Ofisteki tek mimar olarak tüm çizim ve takip işlemlerini yapıyorum.
Bilemiyorum belki de 2 yıllık bir mimar olarak ücret normal. Fakat iş yükümün fazlalığı ve aşırı sorumluluktan dolayı da böyle hissediyor olabilirim.
Ben zaten hak etmediğinize sonuna kadar katılıyorum ama piyasa için normal diyorum. Ve evet tanıdıklarım var.

İç Anadolu şehrinde üretimdeki adam min. 6bin alırken, İstanbul gibi bir yerde mimar vasıflı birinin 7500 alması akıl kârı değil.
Başka işlere mi baksanız?
Birkaç ofis görüşmek için çağırdılar fakat küçük bir yerde yaşıyoruz. Hem duyulmasını istemiyorum (iş yerime sadakatimden şüphe edilmemesi adına) , hem de işimi ve müşterilerimi gerçekten çok seviyorum. İşe gelirken inanılmaz bir mutlulukla geliyorum. Kendi iş yerim gibi. Her şeyi ben yönetiyorum, tüm müşterilerle iletişimdeyim. Belediye, iski, tapu, kadastro, tüm kurumlarla ilişkilerim gün geçtikçe sağlamlaşıyor. Belki de konfor alanımdan çıkmak istemiyorumdur, bilemiyorum...

Ben zaten hak etmediğinize sonuna kadar katılıyorum ama piyasa için normal diyorum. Ve evet tanıdıklarım var.
alım gücümüz o kadar düştü ki çoğumuz aynı durumdayız haketmediğimiz maaşları alıyoruz.eşim mesela.yüzlerce milyonluk ihalelerle ilgilenip 16 bin alıyor ayda normal mi?25 yıl üstü de iş tecrübesi var.geçen özel okul çalışanı öğretmenler ayaklandı.almanyada saatlik ücret 10 euro imiş 12 ye çıkacakmış .günde 80 euro kazanıyor en fakiri.başka da sözüm yok. :KK12:

Evet biraz şans işi ama cv'ni de geliştirmek gerekiyor, deneyim gerekiyor yüksek maaş için.

Kaç yıllık deneyimi olan mimar - inşaat mühendisi insanlar 10-12 maaş alıyorlar İstanbul'daki büyük tanınmış şirketlerde. Ondan bana normal geldi konu sahibinin biraz sabretmesi lazım.
Tabii konu sahibi cok yeni daha.Benim arkadaslar 40 üstü.Sanirim biraz da iş baglayici bir zeka gerektiyor.Yani o yildizi parlayan arkadas cok vizyon sahibi normalde de,cok sosyal ,organize yetenegi inanilmazz gelişmiştir şaşar kalirsiniz nasil yapti bunu diye. Digeri de o kadar naif,o kadar ince ruhlu,pek sosyallesmeyi sevmeyen ama gercekten isini iyi yapan biri.Yillardir bu mimarlik işinde disaridan gözlemledigim kadariyla ; iletisim becerisi cok yuksek,kıvrak zekâlı insanlarin iyi kazandigi.Baska mimar tanımıyorum ama bu ikisinden bunu cikardim kendi adima.Yoksa mimarligin m sini bilmem.

Evet o kadar haklısınız ki. Ne üniversiteye, ne alınan eğitime bağlı değil. Tamamen okul sonrası piyasadaki iş imkanlarınız, bağlantılarınız, azminiz başarınızı ve kazancınızı belirliyor. Açıkçası özel sektör bu meslek için özellikle, çok çok zor. Belediyedeki meslektaşlarımız 13-14 binden aşağı almıyorlar -ki bence hak ettiğimiz rakamlar bunlar. Dışarıdan bir iş alıp fason proje çizdiğimde 4-5 günlük emeğim ile 5-6 bin lira ücret alabiliyorum. Ama maaşlı çalışıp, ayda 3-4 proje çıkarttığım ofisten oran olarak çok düşük bir ücret alabiliyorum. Ki sadece proje çizimi de değil. Müşteri ilişkileri, proje yöneticiliği.... Gerçekten incelikleri olan ve çok titiz yapılması gereken bir iş olduğunu düşünüyorum.

ocak ayında asgari ücret 7500 olur zaten.size asgari ücret verecek değiller ya?2 sene az bir zaman değil.iş motivenizde fazlasıyla var.tekrar konuşun işverenlerinizle derim ben.
Çok teşekkür ederim. Nasıl bir konuşma yapmalıyım?
Ekonominin zorluğundan bahsettim fakat üzerinde hiçbir tesiri olmadı. Kardeşimi yurda yazdırdım sadece aylık 3800 TL onu ödediğimi anlattım. Kendi zorluklarını anlattı iş verenim. Aylardır iyi bir yerde balık yiyemediğini, 3000 TL'lik bir nike ayakkabı alırken bile düşündüğünü, kızının ve oğlunun kolej taksitleri için arsa sattığını, kızını tenise yazdıramadığını vs... Yani bir şey diyemedim sonrasında.

Yanlış anlamayın ama elimi sallasam mimara mühendise çarptığım bir ülkede 2 yıllık mimarın maaşı ancak okadar olur
Anca kendi işinizi yapar kendinizin reklamını çok iyi yaparsınız ozaman büyük paralar kazanırsınız
Şuan sizin yaptığınız işten patronunuz kazanıyor, tabii en az 10 bin gibi bir rakam ödese iyi olur. Tekrar konuşun ama malesef senden çok var demesinide göze alın. Çünkü durum bu.
Mimar tanıdıklarım var bu ara hem özelde hem devletde hemde kendi ofisi olanlar. En çok devletdekiler ve kendi işini yapanlar kazanıyor. Eleman olanlar sizin durumunuzda

X