Zencefili bilmiyorum.
Bazı bitkiler zararlı, mesela maydonoz zararlı hamileler tüketmemeli.Progesteron hormonunu düşürüyormuş.
Ben daha az evvel çıkardım zar zor ettiğim kahvaltı gidiverdi.Bebek beslememiyor diye çok üzülüyorum.
Ben maydonoz hakkında hiç böyle birşey duymadım.. Doktorumda söylemedi..Doktorumun bana gıdalarla ilgili en önemli tavsiyesi hazır meyve sularından uzak durmam, bol proteinli beslenmem ve su içmeyi ihmal etmememdi..
http://mustafaersoz.spaces.live.com/blog/cns!34306023D8D7BAAC!134.entry "Maydanoz yapraklarında bulunan apiol; vazodilator ve antipyretic özelliğe sahiptir. Lakin; hamile bayanların maydanozu tüketmeleri tehlikelidir. Çünkü apiol damar genişletici ve ateş düşürücü özelliğinin yanında düşük yaptırma (abortifacient) vasfına da sahiptir. Rusya’da muhteviyatının büyük bir kısmını maydanoz suyunun oluşturduğu Supetin isimli ürün; içerisindeki apiol’den dolayı doğum esnasında rahim kaslarının kasılmasını tetiklemek için kullanılmaktadır. Apiol aynı zamanda kalsiyum emilmesini engelleyici özelliğiyle de kalsiyum eksikliğine ve osteoporoza karşı da faydalı bir maddedir. Maydanoz da bulunup da düşük yaptıran diğer bir madde de β-bisabolene dir. Emenagog’dur(aybaşı olmayı kolaylaştırıcı=adet söktürücü) "
Hamilelikte biberiye, aloe vera, fesleğen, adaçayı içmek düşük riskini artırıyor. Zencefil bulantı gideriyor, ısırgan otu çayı ise sütü artırıyor. Halk arasında vücuttaki şişkinlik, ödem çözme, kabızlığın giderilmesi ve hatta kısırlık tedavisinde bile yaygın olarak kullanılan bitki çaylarının sanıldığı kadar masum olmadığı ortaya çıktı.
SAKAT DOĞUM RİSKİ
Özellikle bazı bitki çaylarının hamilelik döneminde kullanımı karında kasılmaları artırarak erken doğuma sebep olabiliyor. Sakat doğum, kanama ve düşük riskini artırıyor. Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Kağan Kocatepe, "Bitki çayları deyince hamilelikte bir kez daha düşünmek gerek. İsmi yabancı gelen bitki çaylarından, uzak durun. Marketlerde satılan çayları doktorunuza danışmadan kullanmayın" diyor. Tabii ki her bitki anne ve bebeğe zarar vermiyor: Zencefil gebelik bulantılarını gideriyor. Rezene çayının sakinleştirici etkisi var. Kuşburnu ve meyve çayları sıvı alımı için alternatif olabiliyor. Bebek doğduktan sonra, rezene ve ısırgan otu çayı ise sütü artırıyor.
ZARARLI BiTKiLER NELER?
Biberiye, oğulotu, kediotu, melisa yaprağı, ginseng, lavanta, Aloe vera, fesleğen, keten tohumu, yabanmersini, adaçayı, sinameki, karakafes otu, tan otu, sarı çiğdem, ökse otu, ada soğanı, ak diken kabuğu, melek otunun hamilelikte zararlı olduğu belirlendi. Öte yandan hamilelikte kalsiyum dengesini sağlamak için bol süt içmelisiniz. Ayrıca, meyve suları (taze sıkılmış portakal suyu) ve günde 2.5 litre su içmek şart.