Mevlana Haftası 2 - 9 Aralık

MEVLANA

Kemale ermek istersen
Yalvar Mevlana Mevlana
Gerçeği görmek istersen
Yalvar Mevlana Mevlana

Gerçek seven aşık odur
Gönüllere ışık odur
Merhamete beşik odur
Yalvar Mevlana Mevlana

Hoşgörü ilaçtır sana
Doldur da iç kana kana
Döne döne yana yana
Yalvar Mevlana Mevlana

İnsana kem gözle bakma
Kendini boş yere yakma
Duayı elden bırakma
Yalvar Mevlana Mevlana

Daim hakkı zikir eyle
Cömertliği fikir eyle
Her haline şükür eyle
Yalvar Mevlana Mevlana
...........


MEVLANA



Bir katre içinde solur dünyayı
Dolanır Acem’i bulur Konya’yı
Emine’ye yâren bilir Sonya’yı
Hakk’ı arayana kul der Mevlana
Gerçeği kendinde bul der Mevlana

Mecnunun gözünde elifi sönmez
Güllerin meftunu bahara kanmaz
Dikeni batsa da yolundan dönmez
Sevda, bulut bulut sel der Mevlana
Mevla’nın bağında gül der Mevlana

Doğruluğun yükü, bedenden ağır
Sözlerin kemine kulağı sağır
Ayakları yalın, sırtında yağır
Doru taya binen yel der Mevlana
Neye nefes veren dil der Mevlana


 
MEVLÂNA'NIN ESERLERİ

MESNEVİ

Mesnevî, klâsik doğu edebiyatında, bir şiir tarzının adıdır. Sözlük anlamıyla "İkişer, ikişerlik" demektir. Edebiyatta aynı vezinde ve her beyti kendi arasında ayrı ayrı kafiyeli nazım şekillerine Mesnevî adı verilmiştir.

Her beytin aynı vezinde fakat ayrı ayrı kafiyeli olması nedeniyle Mesnevî'de büyük bir yazma kolaylığı vardır. Bu nedenle uzun sürecek konular veya hikâyeler şiir yoluyla söylenilecekse, kafiye kolaylığı nedeniyle mesnevî tarzı seçilir. Bu suretle şiir, beyit beyit sürüp gider.

Mesnevî her ne kadar klâsik doğu'şiirinin bir şiir tarzı ise de "Mesnevî" denildiği zaman akla "Mevlâna'nın Mesnevî'si"gelir. Mevlâna Mesnevî'yi Çelebi Hüsameddin'in isteği üzerine yazmıştır. Kâtibi Hüsameddin Çelebi'nin söylediğine göre Mevlanâ, Mesnevî beyitlerini Meram'da gezerken,otururken, yürürken hatta semâ ederken söylermiş, Çelebi Hüsameddin de yazarmış.

Mesnevî'nin dili Farsça'dır. Halen Mevlâna Müzesi'nde teşhirde bulunan 1278 tarihli, elde bulunan en eski Mesnevî nüshasına göre, beyit sayısı 25618 dir.

Mesnevî'nin vezni : Fâ i lâ tün- Fâ i lâ tün - Fâ i lün'dür

Mevlâna 6 büyük cilt olan Mesnevî'sinde, tasavvufî fikir ve düşüncelerini, birbirine ulanmış hikayeler halinde anlatmaktadır.

DİVAN-I KEBİR

Dîvân, şairlerin şiirlerini topladıkları deftere denir. Dîvân-ı Kebîr "Büyük Defter" veya "Büyük Dîvân" manasına gelir. Mevlâna'nın çeşitli konularda söylediği şiirlerin tamamı bu divandadır. Dîvân-ı Kebîr'in dili de Farsça olmakla beraber, Dîvân-ı Kebîr içinde az sayıda Arapça, Türkçe ve Rumca şiir de yar almaktadır. Dîvân-ı Kebîr 21 küçük dîvân (Bahir) ile Rubâî Dîvânı'nın bir araya getirilmesiyle oluşmuştur. Dîvân-ı Kebîr'in beyit adedi 40.000 i aşmaktadır. Mevlâna, Dîvân-ı Kebîr'deki bazı şiirlerini Şems Mahlası ile yazdığı için bu dîvâna, Dîvân-ı Şems de denilmektedir. Dîvânda yer alan şiirler vezin ve kafiyeler göz önüne alınarak düzenlenmiştir.

MEKTUBAT

Mevlâna'nın başta Selçuklu Hükümdarlarına ve devrin ileri gelenlerin.e nasihat için, kendisinden sorulan ve halli istenilen diıü ve ilmi konularda ise açıklayıcı bilgiler vermek için yazdığı 147 adet mektuptur. Mevlâna bu mektuplarında, edebî mektup yazma kaidelerine uymamış, aynen konuştuğu gibi yazmıştır. Mektuplarında "kulunuz, bendeniz" gibi kelimelere hiç yer vermemiştir. Hitaplarında mevki ve memuriyet adları müstesna, mektup yazdığı kişinin aklına, inancına ve yaptığı iyi işlere göre kendisine hangi hitap tarzı yakışıyorsa o sözlerle ve o vasıflârla hitap etmiştir.

Fİ Hİ MA Fİ H

Fîhi Mâ Fih "Onun içindeki içindedir" manasına gelmektedir.. Bu eser Mevlâna'nın çeşitli meclislerde yaptığı sohbetlerin, oğlu Sultan Veled tarafından toplanması ile meydana gelmiştir. 61 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerden bir kısmı, Selçuklu Veziri Süleyman Pervane'ye hitaben kaleme alınmıştır. Eserde bazı siyasi olaylara da temas edilmesi yönünden, bu eser aynı zamanda tarihi bir kaynak olarak da kabul edilmektedir. Eserde cennet ve cehennem, dünya ve âhiret, mürşit ve mürîd, aşk ve semâ gibi konular işlenmiştir.

MECÂLİS-İ SEB'A

(Yedi Meclis) Mecâlis-i Seb'a, adından da anlaşılacağı üzere Mevlâna'nın yedi meclisi'nin, yedi vaazı'nın not edilmesinden meydana gelmiştir. Mevlâna'nın vaazları, Çelebi Hüsameddin veya oğlu Sultan Veled tarafından not edilmiş, ancak özüne dokunulmamak kaydı ile eklentiler yapılmıştır. Eserin düzenlemesi yapıldıktan sonra Mevlâna'nın tashihinden geçmiş olması kuvvetle muhtemeldir. Şiiri amaç değil, fikirlerini söylemede bir araç olarak kabul eden Mevlâna, yedi meclisinde şerh ettiği Hadis'lerin konuları bakımından tasnifi şöyledir :

1. Doğru yoldan ayrılmış toplumların hangi yolla kurtulacağı.
2. Suçtan kurtuluş. Akıl yolu ile gafletten uyanış.
3. İnanç'daki kudret.
4. Tövbe edip doğru yolu bulanlar Allah'ın sevgili kulları olurlar.
5. Bilginin değeri.
6. Gaflete dalış.
7. Aklın önemi.

Bu yedi meclis'de, asıl şerh edilen hadislerle beraber, 41 Hadis daha geçmektedir. Mevlâna tarafından seçilen her Hadis içtimaidir. Mevlâna yedi meclisinde her bölüme "Hamd ü sena" ve "Münacaat" ile başlamakta, açıklanacak konuları ve tasavvufî görüşlerini hikaye ve şiirlerle cazip hale getirmektedir. Bu yol Mesnevî'nin yazılışında da aynen kullanılmıştır.

 
Son düzenleme:
Validen başkana 'Şeb-i Aruz' teşekkürü

Konya Valisi Ahmet Kayhan, Mevlana Kültür Merkezi’nin kısa sürede tamamlanarak Şeb-i Aruz törenlerine yetiştirilmesinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e teşekkür belgesi verdi.
İl Genel Meclis üyelerinin de katıldığı törende konuşan Konya Valisi Ahmet Kayhan, yıllardır tamamlanamayan Mevlana Kültür Merkezi’nin bu yıl tamamlanarak hizmete girdiğini belirterek, "Bu merkezin yapımında Başbakanımızın büyük katkısı olmuştur. Geçen sene verdiği emirle inşaat hızlanmış ancak bir süre sonra inşaat durmuştu. Sayın Tahir Akyürek inşaatı Büyükşehir Belediyesi adına devralmış ve 90 gün gibi kısa bir sürede Mevlana Kültür Merkezi’ni tamamlamayı başarmıştır. Kendisini tebrik ederim" dedi.
Yeni çıkan Özel İdare Yasası nedeniyle İl Genel Meclis Başkanlığı’nı devredeceğini de ekleyen Vali Kayhan, "Bu Teşekkür Belgesi’ni vermek İl Genel Meclis Başkanı olarak son kararımdı. 29 Mart’ta İl Genel Meclisi tarafından seçilecek yeni başkana yetkilerimi devredeceğim" şeklinde konuştu.
Konya Büşükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise aldığı bu belgenin kendisi için çok önemli olduğunu ifade ederek, "Bu belge hayatımda aldığım en anlamlı belgedir. Mevlana Hazretleri ile ilgili böyle bir merkezi tamamlamanın gururu ve sevinci içindeyim. Bu merkezin tamamlanmasında sayın Valimizin katkısı da büyüktür. Ayrıca İl Genel Meclisi’nin oy birliği ile aldığı bu karar Konya meseleleri ve projelerine gösterdikleri ilginin de bir göstergesidir" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Ahmet Kayhan, Başkan Tahir Akyürek’e Teşekkür Belgesi’ni takdim etti.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Mart 2005 05:04
Güncelleme :29 Mart 2005 Salı 12:03​



Alıntı
 
şu anektodu cok severim...

iralı sair şirazi diyor ki;
Aşka uçma, kanatların yanar!
bunun üzerine Mevlana'nın cevabı şu oluyor;
Aşka uçmadıktan sonra o kanatlar niye var....
?

nur içinde yatsın, dünyaya ilahi sevgiyi ogreten, bir çok gayrimuslim akademisyenin islama ısınmasına hatta musluman olmasına vesile olan bu yüce Hak dostu....
 
Günaydınlarrrrrrrr..........
Şeb-i Aruz törenine katıldınızmı? Katıldıysanız nasıldı duygularınızı öğrenmek isterim arkadaşlar... Çektiyseniz fotoğraflarınıda paylaşırmısınız?...




 
ben katılmadım ama katılmak çok istiyoruma.s uzun zamandır!semazenlerin gösterilerini izlemiştim:smiley-cool: çok güzel o ilahi müzikle birlikte başka bir dünyadan gibiler!geçenlerde eşimin bir arkadaşı eşimle irtibat kurmuş mevlevi ve bu konuyla ilgili çalışmaları var a.sfırsat bulursak izleyeceğiz inşallah.
 
dün trt 1 den birazcık seğrettim benim içimi dinlendiriyo ney sesi o semazenler
 
Ney,semazen adeta hayattan alıp götürür beni , her bir nagmesinde neler gizli...

Dara düştükçe dinler hep kendimi bulurum....
Mevlanın şu sözleride hep aklımdadır;

Kardeşim,
sen düşünceden ibaretsin
Geriye kalan et kemiksin

Gül düşün gülistan olursun
Diken düşünür dikenlik olursun
 
Mevlana okumak, onun sözleriyle yaşamk, içime huzur veriyor!!!
Allah sevgisini en güzel anlatan, içimize işleten Mevlana!!!
 

İslamiyete bundan güzel katkı ,bundan güzle bağlılık örneği olur mu dimi..Bundan güzel Peygamberimizi (s.a.v) anlamış bir kul olabilir mi ..gerçekten hepinizie çok çok teşekkürler , daha önce hiç görmediğim yazılarını gördüm ,kitaplarını öğrendim ....emeğinize sağlık..a.s.
 
mevlana hazretleri ne kadar mübarek bir insanmış.onun değeri hiç bir şeyle ölçülemez.ben çok istiyorum.konyaya gidip mevlana hazretlerinin türbesini ziyaret etmek.inşallah bana da kısmet olur.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…