• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Metroda Anons Skandalı ve Öpüşme Eylemi

Aşırı baskılar her zaman aşırı tepkiler doğurur.İstanbul'daki İranlı turistlere hiç denk geldiniz mi bilmem.Ben Taksim'de mağazalarda çok gördüm.Denedikleri seçtikleri kıyafetleri görseniz ben bu halimle giymeye cesaret edemem.Kendi ülkelerinde yaşadıkları baskılar onları o şekilde aşırı giyinmeye yönlendiriyor çünkü.Üniversitedeki arkadaşlarım da aynı şekildeydi.Baskıcı olmayan rahat ailelerde büyüyenler belki çoğunluğun ahlak kurallarına aykırı yaşıyordu ama bilinçliydiler kendilerine ya da başkalarına bir zararları olmadı.Ama doğudan gelmiş aşırı muhafazakar bir aileden arkadaşım vardı ki kızın kaç erkekle birlikte olduğunu,kaç kere kürtaj yaptırdığını sayamadım bile.Dediğim gibi baskı her zaman insanları aşırıya yönlendirir.Biz bu yüzden baskıcı tutumlara karşıyız.

o bahsettiğiniz arkadaşınızın o şekilde davranmasının sebebi
doğudan gelmiş aşırı muhafazakar biri olması olamaz
onun kendine saygısı yokmuş

Herkes görüşünü söylemekte özgür hanımlar, saygı duyarım ancak burada sokakta öpüşmek İslama uygun mudur değil midir onu tartışmıyoruz. Kendini ahlak polisi ilan etmiş şahısların davranışlarının doğruluğunu ve nedenlerini sorguluyoruz. Konuyu saptırmayalım lütfen. Evet %99'umuzun nüfus cüzdanında İslam yazıyor olabilir ancak hepimiz aynı şekilde yaşamıyoruz gördüğünüz gibi.
Bu konuyu açarken, gerçekten "Dinimizde...", "İslama göre...", "Müslüman bir ülke..." diye başlamayan cümlelerle yorumlar gelmesini beklemiştim. İçine dini inançları katmadan yorum yapabilmeyi beklemiştim. Bir kere de deyin ki "Çocukların gelişimi etkilenir"," Olan var olmayan var ben kıskanırım", ne bileyim "Dikkatim dağılıyor onlara bakacağım diye takılıp düştüm". Yok, olmuyor anlaşıldı.

iyi de herkes bir konuyu kendi doğrularına göre değerlendirir
kiminin önceliği dindir, ahlaktır, kimi sosyal açıdan bakar, kiminin aklına ilk kendi evladı gelir

burda tepki verenler olmuş öpüşme mevzusuna
toplum içinde öpüşmeyi uygun görmüyorsa kalkıp buna tepki verecektir
belki o da kendini sizin deyiminizle ahlak polisi olarak görüyordur

kendi ahlak polisi sandığından yada başka bir sebepten ötürü
bir olayı protesto edenleri, protesto edenler olabilir
tabi herkes söylediği sözün ve yaptığı eylemin ayarını bilmeli

o bahsettiğiniz arkadaşınızın o şekilde davranmasının sebebi
doğudan gelmiş aşırı muhafazakar biri olması olamaz
onun kendine saygısı yokmuş

onun öyle olmasının sebebi ailesinden ve çevresinden çok fazla baskı görüp,üniversite için o çevreden ayrıldığında ve o baskıdan kurtulduğunda ne yapacağını şaşırıp sudan çıkmış balığa dönmesiydi

Son düzenleme:
onun öyle olmasının sebebi ailesinden ve çevresinden çok fazla baskı görüp,üniversite için o çevreden ayrıldığında ve o baskıdan kurtulduğunda ne yapacağını şaşırıp sudan çıkmış balığa dönmesiydi

ben de onu diyorum işte
kendine saygısı olsaydı
kendini o durumlara düşürmezdi

defalarca kürtaj da olmakta ne demek
bence o baskı görmese de yapardı o eziyeti kendine

ben de onu diyorum işte
kendine saygısı olsaydı
kendini o durumlara düşürmezdi

defalarca kürtaj da olmakta ne demek
bence o baskı görmese de yapardı o eziyeti kendine

hayır işte o kadar baskı görüp ezildiği için,hiç saygı görmediği için kendisine saygı duymayı öğrenemedi hiçbir zaman

Son düzenleme:
iyi de herkes bir konuyu kendi doğrularına göre değerlendirir
kiminin önceliği dindir, ahlaktır, kimi sosyal açıdan bakar, kiminin aklına ilk kendi evladı gelir

burda tepki verenler olmuş öpüşme mevzusuna
toplum içinde öpüşmeyi uygun görmüyorsa kalkıp buna tepki verecektir
belki o da kendini sizin deyiminizle ahlak polisi olarak görüyordur

kendi ahlak polisi sandığından yada başka bir sebepten ötürü
bir olayı protesto edenleri, protesto edenler olabilir
tabi herkes söylediği sözün ve yaptığı eylemin ayarını bilmeli

Herkesin önceliği farklıdır evet ama böyle bir konu eğer toplumu ilgilendiriyorsa öznel önceliklerle değerlendirilmemeli. Dini inanç Allahla kul arasındadır, toplumu ilgilendiren bir şey tartışılıyorsa sosyal ve toplumsal açıdan bakılmalıdır. Kim dinen neye inanıyor, nasıl inanıyor bilemezsiniz ki. Ben karşıt düşüncede olanları eleştirmedim, bu şekilde karşı çıkılmasını eleştirdim. Sizin inandığınız gibi inanmayan birine "ama dinimizde böyle" demeniz oldukça saçma olur.

Aşırı baskılar her zaman aşırı tepkiler doğurur.İstanbul'daki İranlı turistlere hiç denk geldiniz mi bilmem.Ben Taksim'de mağazalarda çok gördüm.Denedikleri seçtikleri kıyafetleri görseniz ben bu halimle giymeye cesaret edemem.Kendi ülkelerinde yaşadıkları baskılar onları o şekilde aşırı giyinmeye yönlendiriyor çünkü.Üniversitedeki arkadaşlarım da aynı şekildeydi.Baskıcı olmayan rahat ailelerde büyüyenler belki çoğunluğun ahlak kurallarına aykırı yaşıyordu ama bilinçliydiler kendilerine ya da başkalarına bir zararları olmadı.Ama doğudan gelmiş aşırı muhafazakar bir aileden arkadaşım vardı ki kızın kaç erkekle birlikte olduğunu,kaç kere kürtaj yaptırdığını sayamadım bile.Dediğim gibi baskı her zaman insanları aşırıya yönlendirir.Biz bu yüzden baskıcı tutumlara karşıyız.

Yasaklar her zaman cazip gelir insanlara. Bir şeyin serbest olduğunu bilirseniz aklınıza bile gelmez, nasılsa ne zaman istersem yapabilirim dersiniz. Ama yasak olduğu anda, fırsat kollarsınız ve anını yakaladığınızda fırsat bu fırsat deyip yapmaya kalkarsınız. O yüzden zaten çocuklara doğruları ve yanlışları öğretip serbest bırakmak gerekir. Bu ayrı bir konu ama. Benim bu habere verdiğim tepkinin sebebi hiç alakası olmayan, sokakta gördüğü insana müdahale etme hakkını kendinde gören insanlar. Hadi burası Türkiye, toplumumuzun ahlak değerleri falan deyip çıktılar işin içinde, başka bir ülkeye gittikleri zaman ne yapıyor bu insanlar? Oradakileri de mi uyarıyorlar? Sonuçta aynı şey rahatsız olacaksa ondan da olacak.

birincisi kimse kimsenin ahlak bekçiliğini yapamaz. yani birilerini şöyle yap böyle dur diye uyarmak anlamsız. herkesin ahlak standardı çok farklı. bana ayıp görünen şey başkasına görünmeyebilir veya başkasının ayıp olarak karşıladığı bi durum beni rahatsız etmeyebilir.
ikincisi arkadaşlar şu anda yaşadığımız toplum çok çeşitli herkesin tek tip olmasını da bekleyemeyiz.
işte meselede tam burada başlıyo 'denge'.
evet alenen öpüşmek kimine ahlaksızca veya rahatsız edici gelmeyebilir ama kimide bunu rahatsız edici ve ahlaksız buluyor bildiğiniz üzere. bu durumda tıpkı öpüşenler rahatsız edilmek istemediği gibi çevredeki insanlarda bunu kendileri veya çocukları görmekten rahatsız olabilir. sebebi ne olursa olsun herkesin kendince haklı sebepleri vardır. herkesin doğrusu başka.
bu durumda birbirimizin hassasiyetlerine dikkat etmeliyiz. karşımızdakine rahatsızlık vermemeliyiz tıpkı bizde aynı şeyi beklediğimiz gibi.
özetle birilerine şunu bunu yapma diyemeyiz ama dengelememiz lazım bu durumu bi şekilde

Back