Metroda Anons Skandalı ve Öpüşme Eylemi

bir anımızı hatırlattı bu bana. yeni taşındığımız bir apartman, karşı komşumuz apartmanın yöneticisi, evli. yöneticinin karısı, beni heeerrrr gördüğünde, düşman düşman bakıyor, gün geliyor kapıyı yüzüme çarpıyor hatta beni görünce asansörün kapısını alelacele kapatıyor. düşmanca her türlü tavır mevcut kısaca. (bu arada bana çatmak için, köpeğimle gezerken takip ediyormuş, olur ya dışkısını almazsam sıçrayacak üstüme. çok şükür öyle bir fırsat vermem kimselere.

neyse, uzatmayayım, meğer nedeni, bizi evli değil sevgili sanmasıymış. evli değiller, utanmadan aynı evde yaşıyorlar babında. evli olduğumuz ortaya çıkınca, azıcık normale, insana dönmüştü.

Yapmayın yahu, nufüs cüzdanında İslam yazan %99 olarak hepimizin aynı ahlak anlayışına sahip değiliz, hatta eylemdekiler de %99'un içindelerdir muhtemelen istatistiklere göre. Doğar doğmaz nüfus memuru tarafından eklenen bir hane, ülkecek inançlarımızı, nelerden rahatsız olup, neleri kabullendiğimizi belirlemez. %99'un tavrı diye birşey yok yani :)

Öpüşme konusunda keskin yorumlar yapmıyorum, herkesin sınırları kendince belirlidir.. Ama işi tekbir sesinden sonra hiç hayırlı bir olay meydana gelmediye getirmeyiniz. Zira..
Tekbir sesinden sonra namaza başlanır benim dinimde..
Tekbir sesinden sonra kurban kesilir..
Peygamber efendimiz (SAV) Bedir de böyle başladı savaşa..
Bu yüzden sünnettir savaşta tekbir getirmek..
Sultan II. Mehmed tekbir sesleriyle fethetti İstanbul’u, o tekbirlerle aldı Fatih ünvanını
Şehitlerimiz tekbir sesleriyle Çanakkale geçilmez dedirtti
Demem o ki benim dinimde de Türk milletimin geçmişinde de tekbir sesinden sonra övündüğüm şeyler olmuştur..
Herkesin düşüncesi kendine.. Benim düşüncem de aynen budur..

Sap ile samanı karıştırmamalı... Bazen oluyor ki, hic hoş olmayan sevisme sahnelerini metroda, otobüste görebiliyoruz. Bunlar tabii ki hoş degil hele çoluk cocuğun olduğu yerlerde...
Bunun dışında ahlaklı olalım derken edep derken kime göre neye göre ahlak? Hangi kurallar bizlerin ahlağını temsil eder?
Gereksiz bir durum. Ve de boş bana göre... Bunlarla uğraşana kadar namus namus deyip öldürülen dövülen katledilen insanlara bakmalı... Onları sorgulamalı. Onlar kimin ahlağı, kimin düzeni peki?

bumudur budur.

Sokakta karısını döven erkeğe pek müdahale edilmez genelde ama öpüşen çiftlere hemen müdahale edilmesi gerekir çünkü biz değerleri olan bir toplumuz

Nasıl yani öpüştüler,eylem yaptılar diye bildiğin bıçaklamışlar mı insanları? İnşallah hapislerde çürürler Allahın beyinsizleri nasıl sinirlendim ya.. Ben o tipleri öyle iyi bilirim ki ahlak bekçiliği yapıp yapıp sonra sevgilileriyle neler neler yaşarlar.. Düşünün el tutuşulmasını yasaklarlar ama kendileri tutmadık yer bırakmazlar Şaka bir yana bende ankarada 6 sene yaşadım yengenç gibi bende tatsız birkaç olay yaşadım..
Birinde kafede otururken sevgilimle gözlerimin içine bakıyordu sevgilim öyle dalıp gitmişiz,bakışıyoruz yani birden garson geldi "rahatsız olanlar var" dedi.. biz şok tabi hemen kalktık oradan neyden rahatsız oldularsa artık demek bunlar türk filmlerinin o meşhur bakışma sahnelerini de töbe töbeee diyerek değiştiriyorlardır.. Diğeride ankaralılar bilir aşıklar tepesinde bankta oturuyorduk yukardan kütt diye birşey düştü sevgilim kalktı baktı çünkü düşen şey bir eşyaydı ağaçtan falan düşmesine imkan yok.. Sevgilimi görmesiyle tehditler savrulması bir oldu.. "Seni şöyle yaparım böyle yaparım adam gibi durun" diye.. ki ben sevgilimin omzuna başımı koymuştum eleleydik olay budur.. oda "napıyomuşuzki biz" dedi "dediğimi yap" falan diye uzattı bu dangalak sevgilimde" biz bişey yapmıyoruz zaten" dedi sonra onlarda gitti ama sonra çok sinirlendik dedim niye "sana ne oluyo" falan demedin ki onlar belediyenin görevlendirdiği sivil bekçilermiş olaya bak.. belediye bu serserilere görev vermiş elele birini gördünüz mü istediğinizi yapın biz sizi kollarız tabi benim haberim yok bu uygulamadan o yüzden şaşırdım sevgilim neden açıklama yapmaya çalışıyor diye..
o tekbir getirenleride Allah bildiği gibi etsin bi takım elbise giyince kendilerini polat alemdar zannediyorlar.. bu insanlar dersten hocayı yaka paça çıkarıp kendi kurallarını bize anlatacak kadar da saygısız terbiyesizdir.. hala unutmam hocamız dışarıdan nasıl bağırıyordu "dinlemeyin onları çocuklar inanmayın" diye.. yazık..

Herkes görüşünü söylemekte özgür hanımlar, saygı duyarım ancak burada sokakta öpüşmek İslama uygun mudur değil midir onu tartışmıyoruz. Kendini ahlak polisi ilan etmiş şahısların davranışlarının doğruluğunu ve nedenlerini sorguluyoruz. Konuyu saptırmayalım lütfen. Evet %99'umuzun nüfus cüzdanında İslam yazıyor olabilir ancak hepimiz aynı şekilde yaşamıyoruz gördüğünüz gibi.
Bu konuyu açarken, gerçekten "Dinimizde...", "İslama göre...", "Müslüman bir ülke..." diye başlamayan cümlelerle yorumlar gelmesini beklemiştim. İçine dini inançları katmadan yorum yapabilmeyi beklemiştim. Bir kere de deyin ki "Çocukların gelişimi etkilenir"," Olan var olmayan var ben kıskanırım", ne bileyim "Dikkatim dağılıyor onlara bakacağım diye takılıp düştüm". Yok, olmuyor anlaşıldı.

Son düzenleme:
Bence öncelikle bu konuya yorum yapan tüm arkadaşların videoları tek tek özenle izlemesi gerekir.

Aaaaa öpüştüler diye mi dayak yediler ?

Nasıl yani sevgiden ve onun gösterilişinden bu kadar mı rahatsız bir toplum olduk demek için , iyi izlemek gerek.

Olayın çıkış sebebi olan 'ahlak anonsu' hangi durumda ve nasıl bir manzara karşısında yapılmıştır bilmiyorum , sadece masum bir öpüşme mi yoksa bir çoğumuzun asla yapmadığı ya da yapamayacağı başka bir görüntü mü ?

Neye istinaden yapıldıysa , sanırım yetki dışı bir anons bu .

Peki ya sonrası ?

Madem siz, anons yaptınıza karşılık yapılan eylem . Yani siz ordaysanız bizde buradayız gösterisi.

Ve yine karşılığında tekbir sesleri ile gelip ; anonsu protesto edenleri protesto edenler . Onlarda bizde buradayız derdinde .

Anonsa protesto hakkını eylemle kullananlar ve eyleme protesto hakkını tekbirle kullananlar . Sonrasında yaşananlar ise malumun ilanı!

Ne güzel yapmışlar helal olsun derken , bence bir kez daha izlenmeli o videolar. İki karı kocanın ya da sevgilinin eylem diye öpüşürken bile utandığı aşikar görüntüler ne kadar masumsa , iki öpüşen çift arasında duvarda kendine de yeni bir öpüşecek yer arayan çiftlerin duvar boyunca sıralanmaları , eş cinsel tercihlerin bu kadar aleni gövde gösterisi , hatta öpüşen erkek ve kadının ''şimdi tanıştık , eyleme katılmak için öpüşüyoruz '' röportajı !!!

Bunlar doğalsa neden günlük yaşantımızda sürekli görmüyoruz bu manzaraları , neden sokak oratsında şehvetle öpüşen bir hem cinsi görünce ister istemez bakıyoruz , demek ki toplum kuralları var . Bu eylemin başlangıcındaki metrodaki öpüşme bu kurallara ne kadar uygun değildi bilmiyorum ama eylemdeki görüntüleri yüzde kaçımız elimi kolumuzu sallaya sallya yaşıyoruz .Ben göremiyorum hiç ...

Tepki göstermek demek evet biraz mübalağa gerektirir ama bu kadar mı olmalı ???

Bence biz hep kaş yapalım derken göz çıkarma evresindeyiz . Bu eylemi yapanlar içinde geçerli , eylemi protesto için gelenler için de .
Bir yanlış varsa asıl burada bence , sınır bilmemekte!

Dini inançları katmadan yorum yaptığın için teşekkür ederim ablacım. Duymak istediğim bunlardı, karşı görüşlere de saygım var sonuçta. Peki ama bıçaklama olmalı mıydı? Neden sözümüzü geçiremediğimiz yerde şiddete başvuruyoruz? Ve neden "çoğunlukla" ahlak,namus gibi kavramların arkasına sığınanlar başvuruyor?

Oda bana göre süzme cahillik sorunu.
Bir olayı, eylemi, hareketi ''günah'' diye durdurmak isteyen kişi, daha fazla günaha girip insanı katlederek durdurmaya çalışması cahillikten başka bir şey değildir. Malesef toplumumuz her zaman uç noktalarda hem cahillikte hem ahlaksızlıkta!

Son düzenleme:

İnançlar/inançsızlıklar kişilerin hayatını şekillendirir , toplum kuralları ise birey olma kavramının gereğidir.

Yoksa bende kendi inançlarıma göre olayı yorumlarım elbette ama geçerliliği sadece benim gibi düşünenler ve inanlarla sınırlı kalır garengcim.

Soruna gelince ?

Cevabı tabii ki de hayır ; hem de, hem dini hem toplumsal kurallara göre , yani nereden bakarsan bak hayır.

2. sorunun cevabı da bana göre ; Neden biliyor musun ? Çünkü yanlış bilinenler var , onlara bu konuda icazet verildiği hissi ile cihad yaşayanlar var ama Allahın doğru yolu gösterme ve bilgilendirme (tebliğ) çağrısı ne yazık ki yanlış yorumlanarak, insanları başka bir günaha sürüklüyor.

Çoğunlukla demişsin , ona katılmam için elimde çok yeterli istatistik olması gerekir , bilemiyorum kim kimi hangi nedenle daha çok bıçaklıyor .Ama ahlak ve namus olgusu ile şiddete başvuranların sebebi bence bu yazdıklarım .

Son düzenleme:

şimdi arkadaşlarım bakınnn
öncelikle şunu yazayım
can dündar adında bir başlık var
oradada yazdığım gibi

zaten sorun çocuklar
elbete çocuğuma şavaşmayı değil sevgiyi öğreteceğim
elbette çocuğuma aşkı öğreteceğim
ama bu şekildemi
arkadaşların bazıları yazmış
neden karısın dövene bilmem neye tepki verilmiyor diye

gidin verin elinize ne geçerse kafasına indirin
sizin tutanmı var
ben böyle bişeyle karşılaşmadım
olaki karşılaşırsam
hiç bişey yapamazsam kadını tutar elinden alır çekerim götürmeye çalışırım ne bileyim gücümün yetiğini yaparım

taciz edilen bir kızmı var
siz gösterin olayı kapatmaya çalışanlara

elma ile armutu karıştırmayın diyorsunuz ama siz ezip marmelatmıdır nedir onu yapıyorsunuz o ikisinin

ahlak kuralları benim bildiğim tüm dinlerde aynıdır
farlkı olan varsa yazsın lütfen

anonsa gelince ben karşımda öpüşen olursa uyarmaya çalışırım
gerçi utanıp uyarabilirsem
en iyisini yapmışlar
ben uyarınca kavga çıkacak belki nahoş durumlar çıkacak ortaya

özgürlük özgürlük özgürlük
görüyoruz özgürlükleri
müge anlıyı öyle hegün izlemem
ama kanal geçerken hep görüyorum
ölü bulundu.....ölü bulundu..........ölü bulundu..........
ne kadar canım yanıyor
ama demiyorumki ben ona o herzeleri yemeseydin
üzülüyorum
keşke diyorum ailesi sahip çıkabilseydi
keşke çekirdekten başlayıp ahlakı ..edebi terbieyi öğretbilseydi insanlara ne kadar güvenmesi erektiğini bilseydi
öpüşüyor koklaşıyor(sevgisine engel olamıyor doğal bir tepkiya)
ya olmadık yerlerde kürtaj oluyor
ya aldıramıyor kaçıyor
sonra araki bulasın nerde ........
yazık değilmi
işte özgürlük adına rahat yaşayanları görüp
yapmaya çalışıyorlar
aman herkes yapıyor nasıl olsa biz yapsak ne olur düşüncesie giriyorlar 13-15 yaşındaki ergenliğe girmek üzere olan gençler

ha bu sözümden çıkıp öpüşmek ayıp değildir demeyin

ayıp demiyorum öpüşcen tabi doğa kanunu
ha ben inancım gereği nikahım olandan başkasını öpmem
o ayrı
ama canım öpüşeşim geldi savaşı değil sevgiyi gösterecem diyede ulu orta öpüşemem ya

evime gelir öperim kocamı
ha annemin yanında yiğenimin yanında sarılırım da

ha birde
evlilik cüzdanımı boynuma takacam diyor arkadaşın biri
taksanda farkedermi yapışacanmı dudaklarına kocanın

çocuğunununkinede
babasısır yazacam

sonra parkta edebli oun demişler
acaba biz niye karşılaşmıyoruz
ben eşimin omzuna başımı koyarım
çünkü çok yorulurum büyük şehre gidince kafamı tutamam
uyaran olmadı
elini tutarım uyaran olmadı

yolda çocuk görsem severim öperim
babamı görsem elini öper sarılırım
bir tepki görmedim
tepki neye göre kime göre acaba

ben görmek istemiyorum kardeşim dudak dudağa yapışanları
kucağına oturup sarmaş dolaş olanları
kavga edenleri
karısı-çocuğunu vb.dövenleri

bu toplumun kurallarına uyulacak arkadaşşşş
gidin evinizde barkınızda ne yapıyorsanız yapın
en fazla 15 dk sürer
bir yer bulmak ama sevginiz kaçmasın bol bol gösterin
zaten kimse engelleyemez yapmak isteyeni
engelleyebileyeceğimiz
engellemeye çalıştığımız ulu orta yapılması
anonsa gelice iyide yapmışlar
bence bu da bi nevi güvenliktir
gençlerin güvenliği ahlakın yozlaşmasından koruyorlar

Kime göre, neye göre ahlak?
İranda'da pantolonla dışarıda gezmek yasaklanmıştı bir ara...

Avrupa'yı ele alacak olursak, bu öpüşme mevzuları onlara göre çok normal, insanlar sokakta istediği gibi davranıyor...
Ahlak; toplumdan topluma değişen bir kavramdır bunu unutmayalım, ona göre yapalım yorumumuzu.
Hemen ayetlere, hadislere çekersek o zaman bizim sevgilimizle el ele tutuşmamız bile yasak..
O zaman herkes cehennemlik...
Elmayla, armudu birbirine karıştırmadan düşünmek lazım.

Türkiye ne yazık ki, gelişmekte olan bir ülke olduğu için ufak, masum bir buseyi bile dallandırıp budaklandırmaya meyilli..
O yüzden eylemi sonuna kadar destekliyorum.
Keşke ben de Ankara'da yaşasaydım da sevgilimle gidebilseydim...
Mahalle baskısı denilen olay yüzünden nice kadın mağdur oluyor biraz bunları da düşünmek lazım.
Sokakta beni döven kocama, kalkıp kimse bir şey demiyorken, orda bankta masumca sevgilisini öpen gence yapılan muameleye kusura bakmayın eylem de yaparım, tepki de gösteririm kimse kusura bakmasın....

ben sadece şunu merak ediyorum

çocuğunu döven,karısına ulu orta kötü davranan,hırsızlık yapan, milletin kızına yada eşine sanki hakkı varmış gibi göz dikip hatta el uzatan, saygısızca konuşan ve benzeri davranan insanlar uyarılmıyorsa iki genç neden uyarılıyor? ahlaksızlık sadece öpüşmek midir?

Boyutlar önemli değil mi hiç ?

İyice boyutsuzlaşmak mı lazım medeni olmak için ?

Masumca el ele tutuşmayı ya da öpücüğü savunurken ve buna karşı söylemi protesto ederken , sokak ortasında duvara dizile dizile kendinden geçmek , birbirini hiç tanımayan iki kişinin sırf eylem var diye oracıkta öpüşmesi , farklı cinsel tercihlerin gün içinde yapamadıklarını orada eylem var diye göz önünde yaşamaları ... Bunlar normal mi ?

Normal = Ne ? Neye göre ? Kime göre ? polemiğine girmeye gerek var mı ? Çırılçıplak gezmekte normal değil o da kime , neye göre değil mi?

İran ya da İsviçre , her ülke kendi normaline göre yaşıyorken , Türkiye ' de bundan sıyrılma çabası neden ? Kültür reddine girmez mi bu ?

Şimdi son günlerde moda bir söylem var , '' normalleştirme '' çabası diye . O zaman herkes kendine doğru ya da masum geleni normalleştirebilir mi?

Sınır dedim bir önceki yorumumda , yine diyorum . Çok hassas nokta ve çok önemli.

Zaten olayın başlangıcındaki masum öpücük değil bence tartışılan , buna yapılan anons neticesinde gelen eylemin şekli ve yine aynı dozda eyleme oluşan tepkinin sınırı aşması .

Nereye geldik....? Yine sınır bilmezliğe

İnsanlar sevgiden ne kadar da ürküyor.... Ufak bir öpücük, sarılmak, el ele tutuşmak korkutuyor bazılarını...

Aşırı baskılar her zaman aşırı tepkiler doğurur.İstanbul'daki İranlı turistlere hiç denk geldiniz mi bilmem.Ben Taksim'de mağazalarda çok gördüm.Denedikleri seçtikleri kıyafetleri görseniz ben bu halimle giymeye cesaret edemem.Kendi ülkelerinde yaşadıkları baskılar onları o şekilde aşırı giyinmeye yönlendiriyor çünkü.Üniversitedeki arkadaşlarım da aynı şekildeydi.Baskıcı olmayan rahat ailelerde büyüyenler belki çoğunluğun ahlak kurallarına aykırı yaşıyordu ama bilinçliydiler kendilerine ya da başkalarına bir zararları olmadı.Ama doğudan gelmiş aşırı muhafazakar bir aileden arkadaşım vardı ki kızın kaç erkekle birlikte olduğunu,kaç kere kürtaj yaptırdığını sayamadım bile.Dediğim gibi baskı her zaman insanları aşırıya yönlendirir.Biz bu yüzden baskıcı tutumlara karşıyız.

bu bahsettiğiniz şeyler yanlış zaten
bunlara kim doğru diyor ki
bunları neden buradaki konu ile karşılaştırma yapıyorsunuz anlamıyorum

yanlışları konulara ayırmak, onlar uyarılmıyor bunlar uyarılıyor tarzındaki yorumlar yapmak bana anlamlı gelmiyor
yanlış neyse düzeltmeye çalışmak insanlık görevimizdir

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…