Metroda Anons Skandalı ve Öpüşme Eylemi

Gareng

Guru
Kayıtlı Üye
8 Temmuz 2008
1.710
10
316
Diğer
Ankaralıları çıldırtan ahlak anonsu...

Ankara metrosunda yapılan anons, durakta bekleyen yolcuları şoke etti.

Kurtuluş metro durağında metro bekleyen yolculara “Sayın yolcularımız lütfen ahlâk kurallarına uygun hareket ediniz” anonsu yapıldı. Metro yetkilileri yolcuların tepkisine yol açan bu anonsu “Metronun kameralarında uygunsuz şekilde görülen gençler için uyarı yapılıyor” şeklinde savundu.

‘METRO KAMERALARININ İŞLEVİ AHLAK ÖLÇMEK Mİ?’

CHP Ankara Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Levent Gök, konuyu Meclis gündemine taşırken, “Metro kameralarının asıl işlevi ahlâk ölçümü müdür?” diye sordu.

Gök, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

1-Metro kameralarının asıl işlevi nedir? Güvenlik midir, yoksa ahlâk ölçümü müdür?

2-Güvenlikle ilgili bir sorun görüntülendiğinde ne yapılmaktadır? Güveni ihlal eden davranışın sonlandırılması anonsa konu olmakta mıdır?

3-İstasyonda araç bekleyen, oturan yurttaşların ahlâka uygun davranıp davranmadıklarını kim kararlaştırıyor? Böyle bir yetki ve görev var mıdır?

4-Böylesi durumlarda anons yapılması talimatını kim vermektedir? Metro görevlilerine verilmiş bir ‘ahlâk ölçüsü alma’ talimatı var mıdır?

5-Bu tutumun yurttaşları izleyerek fişleyen ve sindiren bir uygulamaya dönüşmesi olasılığına ve bunun doğuracağı tehlikelere karşı ne önlem almayı düşünüyorsunuz? .

///////

Ankara metrosunda yapılan “ahlak kurallarına uygun hareket edin” anonsuna tepkiler büyüyerek devam ediyor.

Hafta başında Kurtuluş metro durağında bekleyen yolculara “Sayın yolcularımız lütfen ahlâk kurallarına uygun hareket ediniz” anonsu yapılmasını protesto etmek isteyen Ankaralılar sosyal medyada organize olarak ‘Kurtuluş Metro’da Öpüşüyoruz’ kampanyası başlattı.
Bu amaçla Facebook’ta bir de sayfa açan eylemciler, 25 Mayıs Cumartesi akşam saat 18:30’da Kurtuluş Metro durağında öpüşerek durumu protesto edecek.

Metro yetkilileri yolcuların tepkisine yol açan bu anonsu “Metronun kameralarında uygunsuz şekilde görülen gençler için uyarı yapılıyor” şeklinde savunmuş, CHP Ankara Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Levent Gök de konuyu Meclis gündemine taşıyarak İçişleri Bakanı Muammer Güler’in cevaplaması istemiyle soru önergesi vermişti.

SEKS OTOBÜSÜ
İstanbul’da da 2011 Nisan ayında Taksim - Sarıyer seferini yapan İETT otobüsü şoförü ‘ahlaka aykırı’ davrandıklarını düşündüğü genç bir çifte "Otobüs seks yapma yeri değil" sözüyle çıkışmış, ardından başlayan kavgada gençlerden biri darp edilmişti. Bu olayın ardından da sosyal medyada organize olan gruplar otobüste ‘ahlaka aykırı’ davranma protestosu gerçekleştirmişti.

Alıntıdır.

Kendi yorumumu yazayım önce.

Toplum içinde, çiftlerin özeline giren şeyleri yaşamak doğru olmayabilir. Bazı insanlar bunlardan rahatsız oluyor olabilir. Lakin burada ne "özel" e girecek bir durum söz konusu ne de böyle bir anonsun yapılmasını gerektirecek bir durum. Ülkemizde ahlak kavramı çok dengesiz. Örneğin, bana göre ahlaksızlığın daniskası olan evlilik programları hala yayınlanabiliyorken, ülkemizde legal genelevler varken, tecavüz suçluları çok komik cezalar alıp bir de suç güya "kuyruk sallamış" olan kıza atılırken, birbirini seven iki insanın sevgisini göstermesi neden ahlaksızlık oluyor anlamış değilim. Hele de vazifesi sadece güvenliği sağlamak olan bir memurun, "ahlaka uygun davranın" gibi bir anons yapmaya kesinlikle hakkı yok.
İnsanların birbirine sevgisini göstermesi, çocukların birbirine sarılan öpen insanları görmesi, savaşları silahları kavgaları dövüşmeleri görmesinden daha tehlike değildir zannımca.

bence tepki koymak için gayet güzel bir eylem,
ah sevgilim olaydı da ben de gideydim
bu ne ya,o yasak bu yasak,şu edepsiz bu arsız...
Hadlerini aşıyolar
Size kendi yaşadığım iki küçük olaydan bahsedicem
birincisi ankara gençlik parkında,saat 11 suları
etraf gayet kalabalık,bende bankta sevgilimle şarkı söylüyorum,sessiz sessiz
Hani şarkı söylemekten ziyade birbirimize fısıldar gibi.Omzunda başım var,kulağıma şarkı söylüyo işte
pozisyon bu,asla öpüsmedir koklaşmadır,dizine uzanmadır falan,hiçbişey yok.Kendi halimizde takılıyoruz
Bir görevli geldi,bana nazik olmayan bi şekilde toparlanmam gerektiğini,banklara uzanmanın yasak olduğunu söyledi.
Bu olayın ertesi günü sevgilimi yolcu etmişim,bi kız arkadaşımla botanik parkı geziyoruz(ismini pek hatırlayamadım,keçiörende teleferiğin olduğu park işte) yorulduk,bi çardağın orada,uzandım kızın bacağına,resim falan çekerken
bi bekçi geldi bizi uayrdı " biraz edepli olalım hanımlar" diye.Yani benim kız arkadaşımın dizine uzanıp dinlenmem "edepsizlik"miş.
ki bunlar sadece basit birkaç örnek,kimbilir hergün nelerle karşılaşıyodur insanlar...
Resmen ahlak zabıtalığı yapıyorlar...
Yakında evine sevgilisi alan üniversitelilerin evini basarlarsa hiiiiiç şaşırmayacağım...

Yani metroda ne gibi ahlaksızlık yapabilir ki insanlar o kadar insanın içinde ? Herhalde sevişmiyorlardır metroda , bu haberi ilk duyduğumda biraz saflığım üzerimdeydi acaba kadınlara sarkıntılık eden tacizci falan varsa onları mı uyarmışlar diye geçirmiştim içimden de zaten sarkıntılık edeni uyarmaları değil güvenlik güçlerine teslim etmeleri gerekiyor. Anons kadar eylem de saçma bence ama.

çok güzel bir eylemdi ben bayıldım keşke ankara da olsaydım da ben de gitseydim.Kuduranlara inat forever öpüşmeeee

eylemden bir kare çok romantik

Eylem kanlı bitmiş maalesef. 10-15 kişilik bir grup "tekbir" sesleriyle metroya gelip engellemeye çalışmış.
1.Eylem neden engellenir? Karşı fikirdeysen sen de kendi eylemini yaparsın.
2. Bıçaklamak nedir yahu? Karşı fikirde olan insanları öldürme devri kapanmadı mı hala?

kurtuluş metrosunda 4 yıl boyunca az mı yolculuk ettim o durakta az mı bekledim ah ne öpüşmeler ne öpüşmeler gördüm

yani saçmalamanın en beteri olmuş bu olay artık,valla kaç yılım geçti oralarda kimsenin ahlak kurallarına aykırı bir davranışını görmedim.yakında hey gençler el ele tutuşmayın yan yana durmayın,birbirinizle konuşmayn gibi uyarılar da yapılırsa hiç şaşırmayacağım..

millet ahlak bekçiliğine soyunurken önce herkes kendi edebine sahip çıkabilse keşke!

Son düzenleme:

Benzer bir şeyi ben de yaşadım. Erkek arkadaşımla göl kenarındaki parklardan birinde oturuyorduk. Kalabalık bir yer baya insanlar mangal falan yapıyor her neyse. Bir ara hafif yana uzanıp erkek arkadaşımın göğsüne başımı koydum. Anam koymaz olaydım. Bekçinin biri geldi "burası aileye açık bir yer, düzgün oturun" dedi. Hayır senin beni rencide etmeye ne hakkın var? Sanki zina yapıyoruz tövbe tövbe. Aileye açıkmış, onlar nasıl aile oldular sanki.

hiç hoş değil bu gidişat...
onca kadın cinayetini parkta sevgilisiyle göz göze diz dize aşkla oturanlar değil nikahlı karısıyla hır gür yaşayanlar işliyorlar da haberleri yok...

hiç hoş değil bu gidişat...
onca kadın cinayetini parkta sevgilisiyle göz göze diz dize aşkla oturanlar değil nikahlı karısıyla hır gür yaşayanlar işliyorlar da haberleri yok...

Hayır bir de sarılmak, elele tutuşmak, öpüşmek kötü bir şeymiş gibi lanse ediliyor. Çocuklara sevgiyi öğretmek gerekirken, sevgiden uzak tutup kavgaları şiddeti küfürleri görmelerine müsade ediyoruz, bu içeriklerde dizileri filmleri rahatça izleyebiliyorlar. Film olayına hiç girmek istemiyorum zaten artık öpüşme sahnelerini bile kesiyorlar.
Öpüşmek cinsellik değildir bence sevgi gösterisidir, kimse de sokakta french kiss, dirty dance falan yapmıyor zaten.

Bugün ahlaka aykırı davranmayın diye anons yaparlar,yarın İran'daki gibi ahlak polisleri peydahlanır,öbür gün öpüşmeye kalkanları recm ederler.Bu gidişat bunu gösteriyor.Bugünkü eylemde çıkan olaylardan belli zaten.İnsanlar nefret dolu,kimsenin kendinden farklı olana saygısı yok.

Gayet güzel bir eylem olmuş, özellikle katılımcı kitlenin sadece norm dışı sayılabilecek genç gruplardan oluşmaması, orta yaşlı toplumda kabul görme olasılığı daha yüksek çiftlerin de bulunması, öpüşmenin toplumun genel ahlakına uymayan, çok marjinal bir olay olmadığını kanıtlama konusunda etkili olmalı.

katılıyorum,öpüşmek kötü birşeymiş gibi lanse ediliyo.
eminim ki sokak ortasında sevgilimden dayak yesem lütfedip gelmezler ama öpüşürken görseler koşa koşa gelirler böyleleri...
Ahlakmış...
kime göre neye göre o ahlak?
Bana göre de kendi yaptıkları ahlaksızlık,saygısızlık

Bu kadar ileri gider mi bilemiyorum ama bu yıllardır olan bir şey ne yazık ki. Bizim toplumumuz ek iş olarak namus bekçiliğini bellemiş. Başkasının işlediği günahın kendilerinden sorulacağına inanıyorlar galiba. Ayrıca namus nedir ve neden sadece kadını ilgilendiren durumlarda hortlayan bir kavramdır onu da anlamış değilim.

İşler Türkiye'de artık böyle işlemeye başladı maalesef. Klasik olcak ama, bir adam karısını sokak ortasında döver ve hatta öldürür kimse sesini çıkarmaz, ama iş masum bir öpücüğe geldiği herkes ahlak zabıtası kesilir.
Bunlar başlangıç bayanlar. İçki yasağı, Parkı'da yada herhangi bir yerde el ele gezme yasağı. Yakında kıyafet yasağı gelir. Etek boyları, kollar, dekolteler vs... Diye gider.
Ha bunun adını soracak olursanız, akepe usulü "ileri demokrasidir", " herkese özgürlükdür" artık ne derseniz.

tekbir sesinden sonra, hiç hayırlı bir olay meydana gelmemiştir, dikkat ettiniz mi?

madımakta da tekbirle yaktılar, geçen hafta suriyeli videosu vardı (düşman!!!ının kalbini çıkarıp ısıran) o da tekbir çığırtıyordu ve en son da ankara... ahmet hak kısa ve güzel yazmış;

“Ahlak kurallarına uygun hareket ediniz” denilince...
Senin, benim, onun...
Yani hepimizin aklına sadece ve sadece...
Çilli ve mahcup bir oğlanın elinden tutan kız ya da ürkek bir kızı öpmeye kalkan dağınık saçlı oğlan gelir.
Neden?

*

Çünkü biz...
Hırsızlık yapmayı...
Yalan söylemeyi...
Dalavere çevirmeyi...
Açgözlülük sergilemeyi...
Dedikodu ve gıybetin dibini bulmayı...
Haksızlıklara imza atmayı...
İftiralar yağdırmayı...
Kindar olmayı...
Küfür etmeyi...
Çamur atmayı...
İkiyüzlülüklerle dolu bir hayat sürmeyi...
İntikam almayı...
Falan ahlaksızlık olarak görmeyiz.

*

Bizim toplumumuzda ahlak...
Kızın oğlanın elini tuttuğu yerde başlar, oğlanın kızın yanağına öpücük kondurduğu yerde de biter.
Ahmet Hakan

Bir de bu var.

bu arada, benim zeka küpü arkadaşım ilan vermişti "ankara eylemi için kalıcı/geçici eleman aranmaktadır" diye

benim arkadaşım, olacak o kadar

normalde sevgilimle sarmaş dolaş yurumekten hoşlanmam sevmiyorum cok samimi yurumeyi yolda opusup koklasmamda ama ben yolda sevgilisiyle opuseni gordugumde yuzumü onlara dikip vay terbiyesiz ahlaksız diyipde bakmam acıkcası opusmek kotu birseyde degildirki ustelik insanların kendi yapmadıkları seyleri baskaları yapınca neden rahatsızlık duyarlar..ben opusmeye sevgi aşk gozuyle bakıyorum aşk filmlerinde sokakta prkta bahcede insanların ortasında opusen ciftleri gorunce ay ne duygusal diye gecirmiyormuyuz icimizden yani en azından ben boyle dusunuyorum yada cidden bi cok iyi niyetliyiz cinsellik turkiyede ne kadar on plandaymıs aslında ele ele tutussan bile millet kafasında nasıl senaryolar uretiyomus oyle vah vah

Son düzenleme:

bu kadar ileri zaten gördüğümüz gibi herkes gönüllü ahlak polisi bu memlekette.ve kendi fikirlerine uymayan insanlara zarar vermekten de çekinmiyorlar hiçbir şekilde.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…