• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

metre gram vs gibi ölçüleri anlamlandıramıyorum

Tecrübe ve kafadaki bir şekle/yere karşılık getirme gibi bir şey bu sanırım.
Tamam 30 gr zorlar da mesela bir kiloyu elinize aldığınızda "Bu bir kilo çeker" diyemiyor musunuz? Ya da yarım kilo?
Bir de gözle görülen bir şey uzaklık, metre de zaten adım gibi bir şey, 100 adım 100 metre işte boyunuza-adımınızı açmanıza göre onu filan cidden algılayamıyor musunuz?

Mukayese edebileceğiniz bir göz aşinalığı filan edinmeye çalışın, fincan-bardak filan ölçün derim. Bir de ağırlıkta yoğunluktur, moleküller arası boşluktur filan hepsi fark eder. Atıyorum aynı bardağa şeker koyarsınız 200 gram alır, su koyarsınız 250 gram/ml filan. Bunlar göz kararı ölçe ölçe alışacağınız şeyler.

Uzaklık da gözünüz aşina olur evinizle atıyorum market arası 100 adımdır dersiniz 100 metre bu uzaklığa tekabül ediyor filan anlamayacak bir zorluk yok. :/

Bir de bir Türk övünme biçimi olarak kendimi övmek isterim ki, pazarda "Bi kilo tartın, iki kilo tartın" diye poşeti doldurup uzattığımda genellikle tam gelir. Elime ne geçiyor bilmiyorum, elektronik tartı gibi bir özellik ekstra bi bka yaramıyor ama diğer alış veriş yapanların arasında kendimi cool hissettiriyor bana. :KK70:

Merhaba, öncelikle üniversite mezunu oldugumu belirteyim :) Ama günlük hayatta kullanılan ölçüleri asla anlayamıyorum. 200 metre sonra sola dönün derken ne kadar uzaklıkta oldugunu kestiremiyorum. yada bi tarif uygulayacagım mesela 30 gr yulaf ne kadar eder hiç anlamıyorum. anca bana 1 kaşık 10 kaşık demeleri lazım. Bunun kolay bi yolu var mı. Bu arada birbirinden alakasız 4 bölüm okuyorum ve onlardan alakasız bir işte çalışıyorum. İş başvurusunda ik cı bi psikolog bana tam teşhis olmasada hafif otizm olabilir dedi.. Yani rehber eksikliğim varmış. Birimleri anlayamamın bununla bi ilgisi olabilir diye düşündüm belirtmek istedim
al benden de okadar ?
ne alaka yaa.. kesinlikle bir alaka söz konusu değil. hakkaten bir çok insanda metre gr vs.. hesabı yok kestiremiyor bu yüzden hep demezler mi göz kararı... tüm ölçülerde bu böyle.

Bende okul hayatım boyunca hep başarılı bir öğrenci oldum ama analog saatleri okuyamıyorum. Günlük hayatta bir gün karşıma çıkacak biliyorum ama işte... Bu itirafta benden gelsin. :/

Tecrübe ve kafadaki bir şekle/yere karşılık getirme gibi bir şey bu sanırım.
Tamam 30 gr zorlar da mesela bir kiloyu elinize aldığınızda "Bu bir kilo çeker" diyemiyor musunuz? Ya da yarım kilo?
Bir de gözle görülen bir şey uzaklık, metre de zaten adım gibi bir şey, 100 adım 100 metre işte boyunuza-adımınızı açmanıza göre onu filan cidden algılayamıyor musunuz?

Mukayese edebileceğiniz bir göz aşinalığı filan edinmeye çalışın, fincan-bardak filan ölçün derim. Bir de ağırlıkta yoğunluktur, moleküller arası boşluktur filan hepsi fark eder. Atıyorum aynı bardağa şeker koyarsınız 200 gram alır, su koyarsınız 250 gram/ml filan. Bunlar göz kararı ölçe ölçe alışacağınız şeyler.

Uzaklık da gözünüz aşina olur evinizle atıyorum market arası 100 adımdır dersiniz 100 metre bu uzaklığa tekabül ediyor filan anlamayacak bir zorluk yok. :/

Bir de bir Türk övünme biçimi olarak kendimi övmek isterim ki, pazarda "Bi kilo tartın, iki kilo tartın" diye poşeti doldurup uzattığımda genellikle tam gelir. Elime ne geçiyor bilmiyorum, elektronik tartı gibi bir özellik ekstra bi bka yaramıyor ama diğer alış veriş yapanların arasında kendimi cool hissettiriyor bana. :KK70:
Bunu ben de yazmıştım. Galiba nedeni dokunsal olmam olabilir. Bir kpss kursundaki rehberlikçi sen dokunsalsın demişti. O zamana kadar bilmiyordum. Bakınca aynı benmiş. Sakız çiğneyerek ders çalışanlar. Masada oturamayanlar falan beni anlatıyor.

30 gram yulafın ne kadar ettiğini bilmemeniz çok normal. 30 gram yulafla 30 gram un, 30 gram şeker vs aynı hacimde olmaz, çünkü aynı yoğunlukta değiller.
Alışveriş yaparken sürekli aldığınız şeylerin miktarına aşina olabilirsiniz ancak. 500 gram peynir ne büyüklükte bilirsiniz mesela.

Uzun mesafeleri ben de tahmin edemiyorum, üstelik işim ölçülerle. Ama küçük ölçüleri bilirim, milimlik farkları ayırt ederim, gözümle santimetre ölçerim.
Uzak mesafe de alışkanlıkla ilgili bence.
Yani 200 metrenin nereye vardığını hiç görmediyseniz 100 metreyi de tahmin edememeniz normal bence.
Biraz alıştırma yaparsanız tahmin etmeniz kolaylaşır.

Merhaba, öncelikle üniversite mezunu oldugumu belirteyim :) Ama günlük hayatta kullanılan ölçüleri asla anlayamıyorum. 200 metre sonra sola dönün derken ne kadar uzaklıkta oldugunu kestiremiyorum. yada bi tarif uygulayacagım mesela 30 gr yulaf ne kadar eder hiç anlamıyorum. anca bana 1 kaşık 10 kaşık demeleri lazım. Bunun kolay bi yolu var mı. Bu arada birbirinden alakasız 4 bölüm okuyorum ve onlardan alakasız bir işte çalışıyorum. İş başvurusunda ik cı bi psikolog bana tam teşhis olmasada hafif otizm olabilir dedi.. Yani rehber eksikliğim varmış. Birimleri anlayamamın bununla bi ilgisi olabilir diye düşündüm belirtmek istedim

Bende de yön kavramı hiç yok. Sağımı solumu normalde biliyorum ama yol tarifinde ya da biri sol sağ ile bir soru sorarsa ya da anlatırsa beynim eror veriyor. Araba kullanırken bazen zorluğunu yaşıyorum.

Ya biz çocukken bir şeyi beceremeyince ya da dalgınlıkla bir şeyi yanlış yapınca "yemin ederim geri zekalı bu çocuk" der geçerlerdi. Şimdi Allah esirgesin ufacık beceriksizlikte bırakın çocukları, koca insanlara hafif otizm gibi abuk teşhisler koyuyorlar.

Mesela ben çocukken rahmetli dedem bir gün beni kasaptan et almaya yolladı. Yer yön bulma konusunda adeta bir ebleh olduğum için de kayboldum ahsjsjjs. Neyse bir şekilde evi buldum ama elimde et yok. Canımı zor kurtarmışım eti mi düşüncem. Uzaktan fark ettim ki dedem apartmanın önünde kulaklarından buhar çıkarak beni bekliyor. Ya tokat yiycem ya azar ahsjsjjs. Yaklaşmadım tabi o kadar da salak değilim. Uzakta bir yerde durdum. "gel gel bir şey yapmıycam" dedi rahmetli. "I ıh gelmem" dedim. Yapacak biliyorum ahsjsjjs. Ben garip kaybolmuşum ödüm bokuma karışmış kaç saat beni dayağa çağırıyor, yemezler anacım. Neyse koşa koşa yanından sıvıştım yukarı çıktım banyoya kapattım kendimi ahsjsjs. Ardımdan "geri zekalı bu valla aptal aptal" dedi. Yalnız bir daha da kaybolmadım orada. Korku algımı açtı ajsjs. Şimdiki dedeler olsa otistik derlerdi kesin.

hah tek numunelik ben değilmişim çok sevindim konuya :KK53:
ben mühendislik mezunuyum bi de tam utanç konusu :KK53:
metre kilometre litre gram cart curt zerre anlamam
bi de ben yönleri de asla bilmem
harita olarak kuzeyi güneyi bilirim ama şuan dururken kuzeyim nereye güneyim nere hiç çözemem
Ben eşit ağırlık mezunu Dış ticaretçiyim. Bana 108 cm de sana çizerim :D şöyle başladı, elimi ölçtüm tam açtığımda bir gün. Baş parmakla serçe arası 22 cm. Sonra herşeyi öyle ölçmeye başladım. Sonra kafamda lazer metre gibi birşey oluştu yıllar içinde. Şimdi odaya bakayım metrekaresini söylerim :D

Back
X