Merhaba arkadaşlar yine kafama takılan minnak bir konu var🙂

anonuyw

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
23 Ocak 2025
19
-6
1
23
İkinci dert konum olacak ama kalan dertlerimi sonra dökeceğim şimdilik son konum shsjs Şimdi beni vaktinde kuzenim düğününde kına gecesinde kuaföre götürmüştü.Diğer kuzenimi falan da götürmüştü zaten kuaför eşinin akrabasının bedavaya yapmış bizi damadın cebinden çıkmamış kuzenim kendi ağzıyla söyledi.Şimdi gelin kuaförüne benim bildiğim nedime ve kardeşleri gelir damat onları karşılar. Annem diyor ki gelin kuaförüne kuzenin seni götürdü yengende de götürüldü nedime ve ablam haricinde 2 kuzenimin de gelmesi gerektiğini kuaför masraflarının da nişanlımın karşılaması gerektiğini söyledi.Adet böyleymiş böyle olurmuş.Ben de karşı çıktım zaten onun 3 ablası var yeğenleri var birsürü bizim aramızda yaş farkı olduğu için benden büyük yeğeni var oldu onları da karşılasın.Ayrıca kuzenlerim alakasız kalıyor onları neden ödesin beni götüreni götürüp cebimden veririm nişanlıma sen öde demem ama diğer kuzenimi götürmek zorunda değilim kendileri öder dedim ve bunu söylediğimde hep bana annem tavır aldı.En son tamam ben veririm paralarını dedi ver dedim.Tabi ablamın da düğünüme gelip gelmeyeceği belli değil onu önceki başlıkta söylemiştim ablam gelmeyecek diye kuzenimi araya katmaya çalışabilir zaten ablan yok diye ama yine de kabul etmeyeceğim.Beni götüren kuzenimin parasını ben vereceğim nişanlıma sen ver demeyeceğim diğer kuzenime bir zorunluluğum yok.Ben mi yanlış düşünüyorum sizlerde nasıl oldu?

Son düzenleme:
Bu kadar kalabalık ise eve bir kuaför çağırıp hızlı fon masa topuz gibi şeyleri yaptırın, daha uyguna gelebilir... kimse de birsey demez.. siz kendiniz gelinbasi için kuaföre gidersiniz..

Bilemiyorum ne kadar yanlış ne kadar doğru ama ben kuzenimle kuaföre gitim ücreti kendimde ödemek istedim ama onlar ödedi aynı şekilde kuzenimde benle kuaföre geldi ucretinide eşim karşıladı bir kuaför masrafı sonuçta bedavaya da gelmiş olsa sonuçta ona eşlik etmişsiniz bence kendini yanlız bırakmak ne kadar doğru ablanız gelmicekse kuzeniniz size eşlik ede bilir okadar düğün herseyi yapicak kişi kuaför masrafınıda ödiye bilir bence yinede sizin özel gününüz siz nasıl isterseniz öyle yaparsınız mutluluklar

Sende o zaman gitmeseydin kuzeninin düğününde kuaföre. Hem gitmişsiin şimdide ben istemiyorum diyorsun.
O zaman o kadar büyük değildim . Şu an 23 yaşındayım o zaman 16-17 yaşındaydım. Şu anki aklım olsa gitmezdim . Ayrıca ben gönüllü kendim gitmek istemedim kuzenim herkesi topladı diğer kuzenim ve yengemi bile . Ve bedava olduğu için . Bizde de bedava olacak durum olsa ben de gönüllü götürürüm . Ama şimdi anlarsınız yani nişanlım o kadar kuaför masrafı olacak bir de araya kuzenlerimi nasıl sokayım hadi bir kuzenime gittim diye götürücem diğer kuzenimin de götürülmesi lazım. Nasıl diyeceğim nasil karşılanır zaten o kadar masraf var diye düşünüyorum.

yapacak bi şey yok vaktiyle o sizi götürmüş şimdi de siz onu götürmelisiniz. Kuaför masrafını nişanlınız değil siz ödeyin mahçup olmamak için. O kadarı ödeyecek durumum yok demeyin kına düğün evlilik işlerine girdiyseniz iki kuzeni kuaföre götürecek kadar paranız olmalı

Ben beni götüren kuzenimin parasını anneme vereceğim ama diğer benimle gelmesini istediği kuzenimin parasını vermeyeceğim.Onu ekstra kendisi sokuyor sonuçta.Ama nişanlıma diyemem yani beni götüren kuzenimi de keşke vaktinde götürmeseymiş. Ben veririm o ayrı ama nişanlıma diyemem , anneme bunu dediğimde tavır alıyor işte.Neymiş adetmiş , olması gerekenmiş.Aynı kuaföre gelirler ama paralarını ödetmem ona diyorum kuaför biz ayarlarız diyip çıkıyor.Bana göre damada kuzenin parasının ödetilmesi saçmalık.Genelde böyle mi oluyor nasil oluyor aynı zamanda merak ettim ondan konuyu açtım

ne sacma salak adetler yaa
damat amele mi en masrafli aninda milletin sacini kaşını odesin.
ama şöyle bir şey var, madem damadin kuzenlerin sacinin parasini odemesini hos karşılamıyorsunuz ne halt etmeye siz zamaninda o kuafore gittiniz? gittiginizde biliyo muydunuz kuaförün para almayacagini?
hayir
siz bal gibi bedavaya abiye saci yaptirirken damat para ödüyor, hic demiyorsunuz "ay ne sacma damat enayi mi" diye. oturuyorsunuz koltuga. ama sira size gelince bana ne diyorsunuz.
iste bu ikiyuzluluk
ayrica ha damat odemis ha damadin babasi odemis ha odememis. ne onemi var ki? siz otururken damat oder diye oturdunuz o koltuga. bu apacik belli. hem o para dolayli olarak damattan cikti aslinda çünkü boyle para almayan kuafor akrabalar altin takmazlar. ama onlarin ya da cocugunun düğününde bu jesti hatirlar sen altin takarsin. usulü budur. yani aslinda hepten belese gelmemis.
sen nasil gittiysen zamaninda simdi nisanlin da acı acı odeyecek:) yapacak bir sey yok.
ben sehir disina gidip de arkadasim tarafından zorlanmadiysam ve öz ablam haric kimsenin kuaförüne gidip saçımı belese yaptirmadim mesela. o yüzden kafam rahat.
siz de gecmis donem kuafor parasi gibi düşünün. zaten altin takarlar gelmisken. hepten de zararda degilsiniz

Ben gittiğimde 16-17 yaşlarındaydım. Ayrıca kuzenim 2 kuzenimi ve yengemi bile götürdü hepimizi topladı yani . Ve o zamanlar bana nedimem sen olacaksın diyordu.Nedime sıfatıyla kuaföre gittim ve dediğim gibi yaşım da çok büyük değildi ayrıca kuaför de akrabası zaten tüm yakınlar da toplandı orda.Ben de nedimemi onu yapsam götürürüm ama benim nedimem arkadaşım. Vaktinde küçük de olsam gittim diye sırf kuzenimi götürür parasını da kendim veririm ama bunu anneme dediğimde sorun çıkıyor ayrıca o yetmiyormuş gibi diğer kuzenim de araya sokuluyor. Umarım anlıyorsunuzdur.

Ya kusura bakma 1 kisiyi ödememek icin amma bahane yaratıyorsun. O seni götürdüyse sen de pasa pasa götürüp nisanlın vermiyorsa kendi cebinden vereceksin bukadar nokta

e tamam da 16 yasinda olmaniz sonucu degistirdi mi? sizin 16 yasindaki kuzeniniz gelse kuafor "18 yas altina yuzde elli indirim yapiyorum" demiyor. sonucta o gun saçınıza o masayi topuzu yaptirdiniz cebinizden para cikti mi?
cikmadi
onemli olan o. kuafor para almamis, hesabi öpücükle halletmisler falan bundan size ne? siz para ödediniz mi? odemediniz.
simdi de tabii ki cagiracaksiniz.
diger kuzen icin bir sey diyemem ama bu kadinin parasini odemeniz lazim.
diger kuzen bonus olmus :)
onu istemezseniz cagirmazsiniz kuafore. annenizin hayatınıza karismasina / emrivaki yapmasina engel olun. agzi olan yorumda bulunmasin:)
kural belli aslinda. o kisi zamaninda senin kuafor parani odediyse sen de o kişinin kuafor parasini odersin. bak nedimen mesela. nisanlin onun yolak sacina dunya para odeyecek. o evlendiğinde hala yakin arkadassaniz senin sacini da onun odemesi beklenir.
ayni altin hikayesi gibi. aslinda kimse sana hediye vermez. o takar, zamani gelince sen takarsin. böyle seyler yani.
kendinizi doldurup strese sokmayin. o kuzenler de , nedimeniz de size altin takacak zaten.bir yerde yine kârdasin

Ya kusura bakma 1 kisiyi ödememek icin amma bahane yaratıyorsun. O seni götürdüyse sen de pasa pasa götürüp nisanlın vermiyorsa kendi cebinden vereceksin bukadar nokta
O 1 kişiyi veririm ama diğerini niye veriyim ? Ayrıca ben götüreni zaten vermek istediğimi ama sırf nişanlıma demek istemediğim için sorun yaratıldığını yazdım . Okuma anlamanıza hayran kaldım yani

size zamanında yapılanın bedelini bugün damat bey ödemek zorunda değil .
kendınız ödeyin

açtığınız iki konuda da damadın ne istediğinin ne yapacağının sizin için önemi yok .

Damat beye sordunuz mu müsait misin kuaför öder misin falan die. Adam müsaitim derse âdet varsa gidin yapılın çıkın adamı da laak die kuaförde onca insanın ödemesiyle zorunluymuş gibi karşılaştırmayın.

Belki o adam kuzenlerınızın ücretinizi ödemeyi gereksiz bulacak.

Haklısınız zaten ben de beni götüren kuzenimi götürüp cebimden vermeyi düşünüyorum ama nişanlıma yüklemek istemiyorum.Diğer kuzenimin parasını vermem ama o beni ilgilendirmez annem illa istiyorsa kendisi verir.Nişanlıma kalkıp diyemem. Ama sırf ödetemem ona dediğim için sorun yaratılıyor biz hallederiz diyip gard alınıyor.Annem tavır alıyor ben öderim diyor. Ben sırf o zamanlar göturüldüm diye nişanlıma yıkmak zorunda değilim.Aşırı da saçma adetler böyle bir şey var mı diye merak ettiğim için soruyu açtım ama yanlış anlaşıldı ya da ben yanlış yazdım başta detaylı yazmadığım yüzeysel geçtiğim için.Soruyu da düzenleyeceğim oluyorsa.

Kuzen dediğin kim ya kardeşim gibi nolacak yani bir kişiden :)
cidden saat 3 de bumu sorun ya kuzenımı sevmesem dayım amcam her ne haltımın kızıysa onların hatrına öderim onların hatrı yoksa Annemın babamın yegenı canı cıgeri der öderim siz az önce kendı yegenlerınız için düğünü iptal ediyordunuz şimdi annenizin yeğeni için maşallah size kalbınızın ekmegı sizi çok ileri taşımaz haberınız olsun .

Ben kuaföre tek başıma gittim. Annem kv ile kendi kuaförüne gitti. (Çok uzak başka bir şehirden buraya kız isteme hariç ikinci defa gelmişlerdi). Kim ödedi bilmiyorum. Bu devirde bu adetler saçma geliyor bana.

Bu dediklerinizi yaşasam nişanlıma annemin böyle böyle adetleri var, bu bana saçma geliyor. X kuzenimi ben ödiycem y’yi annem ödiycek derdim. Senin de haberin olsun derdim. Nişanlım ikisini de öderdi muhtemelen.

Ben annemin yeğeni için nerde düğün iptali yapıyorum? Evet ben gece 3te bu soruyu sordum ama siz de gece 3te bu soruyu cevaplıyorsunuz insanın aralarda boşlukları oluyor demek ki .

boyle adetler var mi diye soruyorsaniz var tabii ki. zaten zamaninda siz de gidip olduğunu görmüşsünüz.
bence kafaya takmayin, cok da dillendirmeyin kredi kartindan odeyin gitsin. dugunde bir suru ikiyuz lira takılacak, onlardan odersiniz.
boyle zamanlarda alinganlik, küslük vs cok olur. ayni kuafore gelip de parasini annenizin ödediğini görürse (ki anneniz cok saglikli psikolojiye sahip birine benzemiyo kendi bile yakinmak icin söyleyebilir) o kuzen kesin bozulur, alinir. belki normalde ceyrek takacaksa "benim parami odemeyen insana bu bile cok" der yuz lira takar siz odeyin, uzun vadede kârli olursunuz. nasil ki gittigimiz düz nikahta gram takiyorsak yemekli yerde utanip ceyrek takiyorsak siz kuaforu oderseniz o kuzen de esek degilse bunu görür uygun bir sey takar.

adetlerin sacmaligina gelirsek bence de sacma, o konuda hemfikirim.
ama senin is arkadaslarinin, kuzeninin, halanin, komşunun sirf sen sevgilinle ayni evde yasamaya baslayacaksin diye bu ekonomik krizde 3200e gram, 5200e ceyrek takmasi sence mantikli mi? onlara ne ki senin evliliğinden?
ama iste yazisiz kurallar vardir, bunlar gelenekleri olusturur sistem bir sekilde isler.
simdi sen "ne sacma kuzenimin sacini niye nisanlim odesin" dersin, onlar "ne sacma kuzenim halvete girecekse niye ben altin takayım" der, düğününde kimse sana bir sey takmadan full zararla evine gidersin adetler- toplumsal baskilar boyle zamanlar icin var. toplum seni zorluyor ki yapıyorsun. yoksa kişilerin keyfine kalsa kimse kimseye ceyrek gram altin bile takmaz.
aslinda bugun elestirdigini düşündüğün adetler olmasa günün sonunda en cok zararı yine sen yasayacaksin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…