Menopozda Beslenme

Rline

Guru
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
3.222
678
Menopozda Beslenme Nasıl Olmalıdır ?
Menopozda Beslenme Nedir ? Menopoz; Kadınlarda belli bir yaş aralığından sonra(45-55) östrojen üretiminin azalması, yumurtalıkların küçülmesi ve adet döngüsünün kesilmesidir.
Menopoz döneminde hormonsal düzensizliklere bağlı olarak vücutta birçok değişiklik meydana gelir.
  • Doğurganlık yeteneği kaybolur.
  • Vücut yağ oranı artar.
  • Karın bölgesinde yağlanma artar.
  • Metabolizma hızı yavaşlar.

Menopoz dönemi Dünya Sağlık Örgütü’nün sınıflandırmasına göre üç döneme ayrılır:
  • Premenopoz: İlk belirtilerin görüldüğü dönemden menopoza kadar geçen süreyi kapsar. Adetler düzensizleşir. Bu süreç birkaç ay ya da yıl sürebilir.
  • Menopoz: En son adet kanamasının görülmesidir.
  • Postmenopoz: Menopozdan yaşlılık dönemine kadar süren 6-8 yıllık süreyi kapsar. Bir kadının postmenopoz olabilmesi için 12 aydır adet görmüyor olması gereklidir.
Menopoz döneminde östrojen hormonu seviyesinin azalmasına bağlı olarak metabolizma hızında , kemik bileşiminde ve kolesterol seviyesinde değişiklik olur.
Menopozda Beslenme Nasıl Olmalıdır ?
Peki, östrojen hormonu nedir?
Östrojen hormonu; yumurtalıklarda salgılanır, rahim iç zarını gebeliğe hazırlar.
Eksikliğinde ve fazlalığında vücutta bir çok değişiklik görülür. Eksikliğinde; menopoz belirtileri de görülür bu nedenle menopoz döneminde östrojen seviyesinin belli düzeylerde tutulması önemlidir. Östrojen hormonu; kemik bileşiminin düzenlenmesinde, kolesterol oranının belli aralıkta tutulmasını sağlar.
Dolayısıyla menopoz döneminde östrojen hormonunun azalması ile; kolesterol seviyesi değişir ve böylece kalp-damar hastalıkları ortaya çıkar, kemik bileşiminin değişmesi ile de osteoporoz(kemik erimesi) görülür. Bu nedenle menopoz döneminde östrojen içeren doğal besinlerden beslenmek menopoz semptomlarını en aza indirir ve yaşam kalitesi artar.
Öyleyse, menopoz döneminde nasıl beslenilmeli?
Östrojen içeren besinlerin tüketilmesi bu dönemde oldukça önemlidir. Doğal östrojen içeren gıdalar fitoöstrojen olarak adlandırılır. Fitoöstrojenler vücutta östrojene benzer etki gösterirler. Kolesterol seviyesini ve kemik bileşimini olumlu yönde etkiler. Aynı zamanda antioksidan etkileri de vardır.

Menopozda Beslenme
Fitoöstrojenler; kuş üzümü, kuru üzüm, keten tohumu, ıspanak, maydanoz, soya ve soyadan yapılan tüm gıdalarda bulunur.
Menopoz döneminde vücuttaki kalsiyum seviyesi düşeceği için kalsiyum yönünden zengin gıdalar tüketilmelidir. Örneğin süt, peynir, badem, fasulye gibi.
Metabolizma hızı yavaşlayacağı için enerji bakımından düşük, tok tutucu özelliği yüksek gıdalardan beslenilmelidir. Örneğin; tahıllar, keten tohumu.
Şişkinlik ve ödem olacağı için bol bol su ve bitki çayları içilmelidir. Örneğin; ada çayı, ada çayı aynı zamanda sıcak basmalarında da etkili olur.
Yüksek posalı ürünler tüketilmelidir çünkü posa kolesterolü düşürür. Posa meyve ve sebzelerde bolca bulunur.

Ayrıca, yukarıda da belirtildiği gibi menopoz döneminde vücut yağ oranı artar. Bu nedenle menopoz döneminde beslenmenin yanı sıra fiziksel aktiviteye de önem verilmelidir.
Unutmamak gerekir ki menopoz doğal bir süreçtir, hastalık değildir. Menopoz cinsel hayatın da sonu değildir. Menopoz etkilerini en aza indirmek için sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteyi aksatmamak gerekir.
 
Son düzenleyen: Moderatör: