• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Menopoz mu Hamilelik mi? Belirtileri Karşılaştırma

Hamilelik ve menopozda, birbirine benzer semptomlardan söz etmek mümkündür. Söz konusu 40 yaş üstü bir kadın olduğunda ise, hamilelik ile menopoz arasındaki farkı söylemek daha zor olabilir. Belirtileri anlamak, hamile mi yoksa menopoza girmek üzere mi olduğunuzu anlamanıza yardımcı olacaktır.
menopoz-mu-hamilelik-mi-belirtiler.jpg

Menopoz ve Gebelik Belirtileri​


Hamilelik ve menopoza hazırlanırken, vücudun yaşayabileceği pek çok semptom vardır. Hamile bir kadının yaşayacağı semptomlar, başka bir hamile kadında daha farklı olabilir. Benzer bir şekilde, menopoz belirtileri de kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir ve belirtiler, zamanla da değişebilir. Aşağıda, menopoz öncesi dönemde ve hamilelikte yaşayabileceğiniz bazı genel belirtileri bulabilirsiniz:

menepoz-ve-hamilelikte-gorulen-belirtiler.jpg

Hem hamilelikte hem de menopozda görülen belirtiler

  • Adet döngüsünde değişimler
Gebeliğe hazırlanan ya da menopoz öncesi dönemde olan kadınlar, vücutlarında yaşanan hormonal değişimler nedeniyle, adet döngülerinde kaymalar fark edecektir. Adet gecikmesi, hamileliğin bir işaretidir, ancak menopoz başlangıcı anlamına da gelebilir.

Kan akışındaki değişimler, lekelenmeler, adet dönemlerinin daha uzun ya da daha kısa sürmesi, düzensiz adet kanaması belirtileridir. Adet düzensizliğinin, başka bir durumu gösterebileceğini hatırlamak önemlidir. Konuyla ilgili endişeleriniz varsa doktorunuza konuşun.

menopoz_gebelik_belirtileri.jpg

  • Uyku problemleri ve yorgunluk
Hem uyku problemleri hem yorgunluk, hamilelikte ve menopoz öncesi dönemde ortaya çıkabilir. Hamilelikte yorgunluğa ya da uykulu hissetmenize neden olan şey, vücudunuzda artan progesteron hormonu seviyeleridir. Menopoz öncesi dönemde, normal zamanlardan daha yorgun hissetmenize neden olabilecek uyku problemleri yaşamanız daha olasıdır.
  • Duygu durumu değişiklikleri
Vücutta yaşanan hormonal değişimler, hamilelikte ve menopoz öncesi dönemde duygu durumlarında dalgalanmalara neden olabilir.

Hamilelik ile birlikte, ruh hali değişiklikleri, alışılmadık derecede duygusal ve tuhaf hissetmenize neden olabilir. Menopoz öncesi dönemde bu değişiklikler, huysuzluk, sinirlilik ya da artan depresyon riski olarak gösterilebilir.

menopoz_mu_hamilelik_mi.jpg
  • Baş ağrısı
Baş ağrısı, hem hamilelikte hem de menopoz öncesi dönemde ortaya çıkan semptomlardan biridir. Her iki durumda da, hormonlardaki değişiklikler baş ağrılarına neden olur. Menopoz öncesi dönemde, östrojen kaybı baş ağrısına neden olabilir. Hamilelik sırasında ise, hormon seviyelerindeki artış, baş ağrısının daha fazla hissedilmesine neden olabilir. Baş ağrılarına; uyku problemleri, stres ve vücutta su kaybı da neden olabilir.
  • Kilo artışı
Kilo artışı, hamileliğin ilk dönemlerinde yavaş yavaş olur. Bebeğiniz büyüdükçe, karnınız da belirgin bir şekilde büyümeye başlar. Uzmanlar, hamile kadınların 15 kilodan fazla almamalarını önerir. Ancak, beslenme şekliniz ve diğer faktörler, fazladan kilo almanıza neden olabilir.

Menopoz sırasında, metabolizma hızınız yavaşlar. Bu da, sağlıklı bir kiloyu korumanızı zorlaştırır. Bununla birlikte, vücutta yaşanan hormonal değişimler de karın bölgesinde kilo artışına neden olabilir.
menopoz-hamilelik-sik-tuvalete-cikma.jpg
  • Tuvalete çıkma ile ilgili sorunlar
Hamilelik ile birlikte, artık daha fazla tuvalete çıktığınızı görebilirsiniz. Kandaki artış, böbreklerin mesaneye daha fazla sıvı işlemesine neden olur.
Bununla birlikte, menopoz döneminde doku tonu kaybı, mesanenin kontrolünü kaybetmenize neden olabilir.
  • Libidoda artış /azalma
Hormonal değişimler, hem hamilelik döneminde hem de menopozda, cinsel dürtüde değişimlere neden olabilir. Menopoz ile birlikte, libidoda azalma görülmesi ihtimali daha yüksektir. Hamilelikte ise libido, bazı kadınlarda artabilir, bazılarında azalabilir.
  • Şişkinlik ve kramp
Hamileliğin başlarından itibaren şişkinlik ve kramp görülebilir. Vücuttaki hormon seviyelerindeki değişimler de şişkinliğe neden olabilir. Menopoz öncesi dönemde de bu semptomlar görülebilir.
  • Sıcak basmaları ve gece terlemeleri
Sıcak basmaları ve terlemeler, genellikle menopoz ile ilişkilidir. Ancak, aynı zamanda hamileliğin erken dönem belirtilerinden biri de olabilir.

Sıcak basması sırasında bir kadın, terlemeye ve yüzünün kızarmasına neden olabilecek hızlı bir ısı akışı hisseder. Ayrıca, uyku sırasında da aşırı terlenebilir. Bu da, gece boyunca kadının uyandırabilir ve gün içerisinde daha yorgun hissetmesine neden olabilir.

Hamileliğe Özgü Belirtiler

  • Hassas ve şişmiş göğüsler
Hamileliğin başlarında, bir kadın göğüslerinde ağrı ve hassasiyet hissedebilir. Vücut, yaşanan hormonal değişimlere uyum sağladıkça, yaşadığı rahatsızlık hissi de azalacaktır.

menopoz-perinepoz-hamilelik.jpg

  • Kusma ve mide bulantısı
Daha çok sabahları görülen mide bulantıları, hamileliğin en yaygın erken dönem belirtilerinden biridir. “Sabah bulantısı “ olarak da bilinse de, mide bulantıları gün içerisinde herhangi bir saatte ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, bazı kadınlarda hamilelik boyunca asla bulantı ya da kusma ihtiyacı görülmeyebilir.
  • Kabızlık
Hamilelik ile birlikte vücudun yaşadığı değişimlerden biri de sindirim sistemindeki yavaşlamadır. Sindirim sistemindeki bu yavaşlama, kabızlık probleminin ortaya çıkmasına neden olabilir. Kabızlık, herkeste görülebilir; ancak, menopoz ile ilişkilendirilen bir semptom değildir.
  • Gıda hassasiyeti
Tat alma ve bazı gıdalara olan istek/isteksizliğiniz, hamilelik ile birlikte değişebilir. Bu dönemde, en sevdiğiniz yiyecekleri yemeyi bırakabilir ya da yıllardır aklınıza gelmeyen yiyecekleri yemeye başlayabilirsiniz. Bununla birlikte, belirli yiyecekleri yedikten ya da belirli kokuları kokladıktan sonra mide bulantısı ya da kusma isteği hissedebilirsiniz.

Menopoza Özgü Belirtiler

menopoz-belirtileri-nelerdir.jpg

  • Kemik kütlesinde azalma
Menopoz öncesi dönemde ve menopozdaki düşük östrojen seviyeleri, kemik yoğunluğu kaybına neden olabilir. Bu da, kemik erimesi riskini arttırır. Kemik kütlesi, hamilelikten etkilenmez.
  • Doğurganlıkta azalma
Yumurtlama, menopoz öncesi dönemde düzensiz hale gelir ve bu da hamile kalma şansınızı azaltır. Bununla birlikte, hala adet kanamalarınız varsa, hala hamile kalabilirsiniz.
  • Vajinal kuruluk
Vücuttaki östrojen seviyeleri azaldığı için, cinsellik acı verici hale gelebilir. Ayrıca, cinsel ilişki sonrasında kanama da meydana gelebilir.
  • Kolesterol seviyelerinde değişimler ve kalp hastalığı riskinde artış
Vücutta östrojen kaybı, “kötü kolesterol” olarak bilinen LDL kolesterol seviyelerinde bir artışa neden olabilir. Bununla birlikte, “iyi kolesterol” olarak bilinen HDL kolesterol seviyelerinde bir azalmaya yol açabilir. Kolesterol seviyelerindeki bu değişimler, kalp hastalığı riskini arttırmaktadır.

Hamilelik, Menopoz ve Yaş

perimenopoz_hamilelik.jpg
Günümüzde, artık daha fazla kadın ilerleyen yaşlarda çocuk sahibi olmaktadır. 1970’li yılların ortalarından bu yana, bir kadının ilk çocuğunu dünyaya getirme yaşı artış gösterdi ve 35-44 yaş aralığında doğum yapan kadınlar arttı. Doğum oranları, 45 yaş üstü kadınlar için de arttı.

Ayrıca, bu yaş aralığında doğum oranları, 2015 yılında %5 artmıştır. Aynı zamanda, pek çok kadın, menopoz belirtilerini 45-55 yaş aralığında yaşamaya başlamıştır. Dünya genelinde, “perimenopoz” için ortalama yaş 51 olarak belirtilmektedir. Bununla birlikte, hala adet görmeye devam ediyorsanız, hamilelik için hala şansınız vardır.
 

Benzer Konular

Back