Onkoloji - Kanser ve Türevleri Meme kanserine karşı 4 ipucu!

SHADOWGIRL

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
7 Ağustos 2007
928
24
Günümüzde kanser en korkulan hastalıklardan biri. En yaygın kanser çeşitleri arasında da, özellikle kadınları tehdit eden meme kanserini saymak mümkün. Sağlıklı beslenmek, egzersiz, düzenli kontroller, stresten uzak durmak sizi kansere karşı koruyan maddelerin önde gelenlerinden.

İşte sizi meme kanserine karşı koruyacak, küçük ama önemli 4 ipucu:

Hızlı diyetlerden vazgeçin

Hızlı diyetler, verdiğiniz kiloları çok kolay geri almanıza neden olduğu gibi, beslenmenizdeki dengesizlik, vücudunuzun da dengesini bozar. Dengeli bir beslenme sizi kansere karşı da koruyacaktır. Ayrıca her kilo alıp verdiğinizde vücudunuzda, özellikle göğüslerinizde bir daha yok olmayacak çizik ve çatlaklar oluşabilir. Bu da sağlıksız olması bir yana, estetik görünümünüze de zarar verir.

Genlerinize dikkat!

Eğer ailenizde ya da yakın akrabalarınızda prostat, yumurtalık kanseri, meme kanseri gibi hormonel kanser vakaları yaşanmışsa, bu sizin de risk altında olabileceğinizi gösterir. Bu durumda özellikle yaşınız ilerledikçe, kontrollerinizi sıklaştırmalı, herhangi bir tehlikeye karşı erken önlem almalısınız.

Hareket edin!

Egzersiz yapmaya vaktiniz yok ya da başlamayı hep ileri bir tarihe erteliyorsunuz değil mi? İnanın bu yalnızca sizin sorununuz değil. Eğer düzenli olarak spor yapamıyorsanız bile, en azından günde 10-15 dakika yürümeye, asansör yerine merdiven kullanmaya çalışın. Bunlar bile meme kanseri riskinizi azaltacaktır. Üstelik güzel ve zinde bir vücut da cabası.

Güneş kremi kullanın!

Güneş kremi sizi cilt hastalıklarına karşı korurken, güneşin kanser oluşumunu tetikleyen zararlı etkilerinden de uzak tutar. Güneşlenirken, özellikle göğüslerinizin üst bölümünü de kremlemeyi ihmal etmeyin.
 
meme kanseriyle mücadelede diğer bir önemli nokta da kendi kendine meme muayenesi yapmaktır. bunu her kadın kendisine uygulayabilir, erken teşhiste çok önemli bir adımdır.a.s.


Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM)

Amerikan Kanser Birliği, kendi kendine meme muayenesine (KKMM) 20 yaşında başlanması gerektiğini ve aynı zaman da hemşirelerin kadınları KKMM konusunda eğitmekten sorumlu olduğunu belirtmektedir.

Meme kanserlerinin yaklaşık %90′ı hastaların kendi tarafından belirlenmektedir. Bu nedenle 20 yaşın üzerindeki kadınlarda klinik meme muayenesi ile desteklenen kendi kendine meme muayenesi meme kanserinin erken tanısında önemli yöntemlerdendir. KKMM kolay, herkes tarafından uygulanabilen ve maliyeti olmayan bir tarama yöntemdir.

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

KKMM’nin ayın herhangi bir gününde yapılmaması gerekir. Menstruasyonu devam eden kişilerde; menstruasyonun ilk gününden sonraki 5., 6., ve 7. günler kendi kendine meme muayenesi için en uygun dönemdir. Diğer zamanlarda memede; adete hazırlık nedeniyle oluşan değişiklikler yanılgılara yol açabilir. Menapoz ve hamilelik döneminde olanlarda ise ayın belirlenen bir gününde kendi kendine meme muayenesi yapılabilir.

KKMM gözlem yaparak muayene ve elle muayene olmak üzere iki basamakta gerçekleştirilir.

Gözlem Yaparak KKMM
Belden yukarısı çıplak ve kollar yanda olacak şekilde bir aynanın önünde ayakta durulur ve daha sonra kollar kaldırılarak eller başın arkasına konur.

Memelerin birinde anormal büyüme olması,
Bir memenin diğerinden anormal şekilde sarkık olması ,
Meme üzerinde kızarıklık, renk değişikliği, yara olması,
Meme cildinde buruşukluk, gözenekler olması (portakal kabuğunda olduğu gibi),
Meme ucunda çukurlaşma, renk değişikliği olması ,
İki meme ucunun farklı yönlere dönük olması ,
Meme üzerinde ya da koltukaltında şişlikler olması,
Kolun dirsekten yukarı kısmında anormal şişlik olması .
Eller bele konur ve iki meme birbirine yaklaştırılmak isteniyormuş gibi göğüs kasları sıkıştırılır. Kasları sıkıştırıldığında memelerde içe çökme ve meme uçlarında farklı yönlere dönme olup olmadığını kontrol edilir. Öne doğru iyice eğik pozisyonda her iki memenin aynı şekilde aşağıya sarkıp sarkmadığına bakılır.
Elle KKMM

Elle muayene için öncelikle muayene edilecek bölgenin belirlenmesi gerekir. Muayene edilecek bölge yatay olarak göğüs kemiğinin ortasından koltukaltının orta hattına kadardır. Dikey olarak ise köprücük kemiği ile meme altının birkaç santimetre alt kısmının arasında kalan bölgedir.

Elle muayenede elin işaret, orta ve yüzük parmaklarının iç kısımları kullanılır. Memenin elle muayenesine ayakta durur pozisyonda başlanır. Sol memenin muayenesi için sol kol başın üzerine kaldırılır. Sağ elin orta üç parmağının iç yüzü ile muayene edilir. Aynı işlem sağ meme içinde tekrarlanır ve sonra sırtüstü yatar pozisyonda memeler tekrar muayene edilir.

Daha sonraya muayeneye yatar pozisyonda devam edilir. Sırtüstü uzanılır ve muayene edilecek memenin olduğu taraftaki sırtın altına ince bir yastık yerleştirilir ve aynı taraftaki kol başın altına konur . Bitişik olarak parmak uçlarının iç kısımları ile önce dairesel, sonra dikey ve son olarak da dıştan meme ucuna doğru hareketlerle bastırarak memenin her yeri muayene edilir. Hareketler sırasında parmaklar memeden hiç kaldırmadan meme üzerinde kayıyormuş gibi hareket ettirilir. Böylece memenin her yeri muayene edilmiş olur

Parmaklarla meme sertlik, ağrı ve kitle (tümör, yumru) yönünden kontrol edilir. Aynı parmaklarla koltuk altında şişlik olup olmadığına bakılır. Yastık aksi tarafa konarak tüm işlemler diğer meme için tekrar edilir.

Meme başı parmak uçlarının arasına alınarak nazikçe sıkılır ve akıntı gelip gelmediğine bakılır. Kişi muayenenin elle yapılması gereken bölümünü banyoda da yapabilir. Sıcak su kasların gevşemesini sağlar. Ayrıca su ve sabun parmakların kayganlığını artırarak muayeneyi kolaylaştırır. Banyoda yapılmayan elle muayenelerde kayganlığı sağlamak için losyon kullanılabilir. Muayene süresi her meme için en az 5 dakika olmalıdır.
 
X