• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Meltem Cumbul çeyiz hesabını hazmedemedi!

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.001
448
Kocaeli
Meltem Cumbul, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın son dönemde önem verdiği 'çeyiz hesabı' uygulamasını eleştirdi. Annesinin çeyizlerini satıp 13 yaşında kendisine dans dersi aldırdığını söyleyen Cumbul, Bakan Sema Ramazanoğlu'nun çeyiz ile ilgili sözlerine "Anam anladı, sen anlamadın" diye cevap verdi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, geçtiğimiz günlerde bir otelde düzenlenen Mutluluğa ve Geleceğe İlk İmza Çeyiz Hesabıisimli toplantıda konuştu. Ebeveynlere çocukları doğdukları zaman bir çeyiz hesabı açmalarını tavsiye eden Bakan Ramazanoğlu, "Eskiden bir gelenek vardır, özellikle bizim Ege'de şöyle bir deyim vardır, 'Kız beşikte, çeyiz sandıkta' Artık biz bunu değiştiriyoruz, 'çocuklarımız beşikte, çeyizlerimiz de hesapta' diyoruz. Annelere babalara sesleniyoruz, çocuğunuz doğduğunda bir çeyiz hesabı açtırın, o çeyiz hesabı çocuğunuz için bir kanaviçedir, danteldir, karşılığı aynı zamanda çocuğunuzun da geleceğidir" dedi.

Oyuncu Meltem Cumbul, çeyiz projesine ve Bakan Ramazanoğlu'nun proje ile ilgili söylediği sözlere Twitter'dan tepki gösterdi. Çeyize önem vermediğini belirten Meltem Cumbul, annesinin 13 yaşında çeyiz satıp kendisinin vals dersi alması için kullandığını anlattı ve Bakan Ramazanoğlu'na hitaben "Anam anladı sen anlamadın" dedi.

Meltem Cumbul'un çeyiz hesabını eleştiren tweetleri şöyle:

upload_2016-4-20_15-5-21.png

Kaynak: http://www.yenisafak.com/hayat/melt...ook-yenisafak&utm_campaign=facebook-yenisafak

Bu çeyiz hesabının karşılığı dantel, eşarp, pike seti değildir diye düşünüyorum. Yani sembolik birşey, çocuk o hesabı evlenirken kullansın diyedir. Sonuçta evlenirken birçok gider olacak, teminat açısından bu.

Çeyiz diyince akla 10 düzine dantel takımı, 40 adet nakışlı dantelli havlu, 50 adet iğne oyalı yazma mı geliyor akla, benim çeyizimde de var gereksiz bikaç şey ama çoğu gerekliydi ve kullandım yani. Kullanmadığımı da (özellikle bolca ayağıma olmayan patiği) hediye ettim. Kaynanam gelininin kendisi gibi 37-38 numara ayağa sahip olacağına o kadar derinden inanmış ki, bir tane bile 40 numara taraklı ayak için patik yapmamış. Hadi onu geçtim anamda yapmamış.

16 yaşımda falandım herhalde anneannemin babaannemin başladığı çeyizleri dağıtıp kullanmaya ve kullandırtmaya başladığımda. "Başka da çeyiz istemiyorum" demiştim ikisine de. :KK53:
Senelerce sandıklarda bekleyecek şeyler, ne gerek var? O kadar isteniyorsa kenara üç beş para atılır o sürede, evlenirken gerçekten ihtiyaç olan şey alınır.

27 yaş sınırı var.
Doğar doğmaz çocuk makinesi görülen kızlarımız için ideal.
Bu biriken paraları makro ekonomi için uzun vadeli finansal kaynak olarak kullanacaklarmış.
Paradan para kazansınlar :KK70: Kaynak lazım tabii. :KK45:

Bu çeyiz hesabının karşılığı dantel, eşarp, pike seti değildir diye düşünüyorum. Yani sembolik birşey, çocuk o hesabı evlenirken kullansın diyedir. Sonuçta evlenirken birçok gider olacak, teminat açısından bu.

Çeyiz diyince akla 10 düzine dantel takımı, 40 adet nakışlı dantelli havlu, 50 adet iğne oyalı yazma mı geliyor akla, benim çeyizimde de var gereksiz bikaç şey ama çoğu gerekliydi ve kullandım yani. Kullanmadığımı da (özellikle bolca ayağıma olmayan patiği) hediye ettim. Kaynanam gelininin kendisi gibi 37-38 numara ayağa sahip olacağına o kadar derinden inanmış ki, bir tane bile 40 numara taraklı ayak için patik yapmamış. Hadi onu geçtim anamda yapmamış.

Öyledir elbette ama adının çeyiz hesabı oluşundan memnun olmadım şahsen, birde yaş sınırı nedir?
Belki benim kızım üniversiteyi 22'sinde kazanacak, 26'sında mezun olacak, sonra kariyer yapacağım diyecek, belki bir işyeri açmak isteyecek ve 30 yaşından sonra evlenmek isteyecek?

Neden çeyiz hesabı? Bir birey kadın olsun erkek olsun, hele de üniversite okumuşsa, mezun olup işi atıldığında zaten yaşı 24-25'i buluyor, biriyle tanışsa 2-3 ayda evlenecek hali yok, bir flört dönemi olacak, eee yaş oldu 27 zaten.

Şu olsa desteklerim, gençler için yatırım hesabı açılsa, öyle çeyiz meyiz gibi isimlendirerek değil, isteyen evlilik için kullanır, isteyen geleceğine yatırım amaçlı kullanır.

Kız beşikte, çeyiz sandıkta devirleri çoktan geçti, o benim zamanımdaymış, annem harıl harıl dantel örerdi, hamam havlularının etrafı bile bir karış danteldi, dantelin eni ne kadar geniş olursa o kadar Mutlu hissederdi kendini, yok yani bana da ördü ne oldu? Örme gözlerine yazık dedim dinletemedim, sermedim hiçbirini, kim uğraşacak onun yıkaması, kolalayıp ütülemesiyle.

Kızımında çeyizi yok, büyüklerin hatıra diye ördükleri, aldıkları hariç hiçbirşey yapmadım, gereksiz çünkü, ilerde evlenirse huzurlu olsun yeter, dantel mutluluk getirmiyor, sermese de olur.

yaş sınırı sanırım max. yani en geç 27'sinde evlenecekler için geçerli,bence saçma olmuş sınırlandırılması

ayrıca tabiiki ismi çeyiz diye patik-havlu hesabı değil. Burada ne konular okuyoruz evlenirken her şeyi kendimiz yaptık hala borç ödüyoruz vs vs diye,amaç birikime yönlendirmek. Aynı zorunlu Bes' de olacağı gibi

Öyledir elbette ama adının çeyiz hesabı oluşundan memnun olmadım şahsen, birde yaş sınırı nedir?
Belki benim kızım üniversiteyi 22'sinde kazanacak, 26'sında mezun olacak, sonra kariyer yapacağım diyecek, belki bir işyeri açmak isteyecek ve 30 yaşından sonra evlenmek isteyecek?

Neden çeyiz hesabı? Bir birey kadın olsun erkek olsun, hele de üniversite okumuşsa, mezun olup işi atıldığında zaten yaşı 24-25'i buluyor, biriyle tanışsa 2-3 ayda evlenecek hali yok, bir flört dönemi olacak, eee yaş oldu 27 zaten.

Şu olsa desteklerim, gençler için yatırım hesabı açılsa, öyle çeyiz meyiz gibi isimlendirerek değil, isteyen evlilik için kullanır, isteyen geleceğine yatırım amaçlı kullanır.

Kız beşikte, çeyiz sandıkta devirleri çoktan geçti, o benim zamanımdaymış, annem harıl harıl dantel örerdi, hamam havlularının etrafı bile bir karış danteldi, dantelin eni ne kadar geniş olursa o kadar Mutlu hissederdi kendini, yok yani bana da ördü ne oldu? Örme gözlerine yazık dedim dinletemedim, sermedim hiçbirini, kim uğraşacak onun yıkaması, kolalayıp ütülemesiyle.

Kızımında çeyizi yok, büyüklerin hatıra diye ördükleri, aldıkları hariç hiçbirşey yapmadım, gereksiz çünkü, ilerde evlenirse huzurlu olsun yeter, dantel mutluluk getirmiyor, sermese de olur.

Ben yaş vs kısmına konuşmadım ama annemin dediğine göre bu çeyiz yardımı Akparti öncesinde de yapılıyormuş, özellikle yetimlere falan. Adının çeyiz yardımı olma sebebi de zannımca düğün için olması. Adı düğün yardımı da olabilirdi bilmiyorum. Ama çeyiz yardımı deyince benim aklıma dantel falan gelmedi. Bu parayı gidip dantel alsınlar diye verdiklerini düşünmüyorum sadece.

Ama yaş sınırı, yardım şekli tartışılır tabi.

eğitim hesabı açılsa da çocuk eğitimini aldıktan işini eline aldıktan sonra çeyizi halletse olmuyor mu ? çeyiz parasını her zaman telafi edebilirsin ama eğitimin bir zamanı var.

Ben yaş vs kısmına konuşmadım ama annemin dediğine göre bu çeyiz yardımı Akparti öncesinde de yapılıyormuş, özellikle yetimlere falan. Adının çeyiz yardımı olma sebebi de zannımca düğün için olması. Adı düğün yardımı da olabilirdi bilmiyorum. Ama çeyiz yardımı deyince benim aklıma dantel falan gelmedi. Bu parayı gidip dantel alsınlar diye verdiklerini düşünmüyorum sadece.

Ama yaş sınırı, yardım şekli tartışılır tabi.
Çeyiz yardımı ne zamandır var biliyorum dersem yalan olur, annen öyle diyorsa biliyordur mutlaka ama sonuçta ben parti bazlı demiyorum, çeyiz hesabı oluşuna tepkim, belli bir yönlendirme oluyor adı çeyiz vs olunca.
Yatırım hesabı denebilir mesela, gençler bu hesabı eğitim, geleceklerine yatırım, sermaye ya da evleneceklerse evlilik masrafı olarak kullanabilmeli.

Çeyiz denirse şartı olur büyük ihtimal, evleniyor olacağını ispat gerektirir, başka bir amaç için kullanamaz, oysa belki yurtdışında eğitime gidecek bu çocuk.
Ki çeyiz yardımı kız çocuklarına yapılıyor zannediyorum, erkek çocukları ne yapacak? O yüzden genel bir isimle gençlerin istedikleri bir alanda kullanacakları bir birikim olması çok daha akla yatkın.

bir evladın en iyi çeyizi iyi eğitimi saygısı öngörüsü hassasiyetidir
sandığın içi değil kafasının içidir aile ve sosyal politikalar bakanı sandığın içinden çıkamamıştır

Çeyiz önemli. Beş çocuk daha da önemli. 27 yaş sınırı da ideal, daha geç olursa yapamaz beş çocuğu mazallah.

Ebeveynlere çocukları doğdukları zaman bir çeyiz hesabı açmalarını tavsiye eden Bakan Ramazanoğlu, "Eskiden bir gelenek vardır, özellikle bizim Ege'de şöyle bir deyim vardır, 'Kız beşikte, çeyiz sandıkta' Artık biz bunu değiştiriyoruz, 'çocuklarımız beşikte, çeyizlerimiz de hesapta' diyoruz. Annelere babalara sesleniyoruz, çocuğunuz doğduğunda bir çeyiz hesabı açtırın, o çeyiz hesabı çocuğunuz için bir kanaviçedir, danteldir, karşılığı aynı zamanda çocuğunuzun da geleceğidir" dedi.
Naftalin kokan düşünceler

Bir ailenin çocuğuna yapacağı en büyük güzellik onu hayata hazırlamak. Vahşi dünyamızda şuan eğitim meslek edinmek bir çok şeyi elde etmeye ön ayak oluyor. Eğitimini tamamlayıp meslek sahibi olan evlat zaten kendi çeyizini kendi yapar. Burada amaç destek falan değil.

Son düzenleyen: Moderatör:
valla meltemcim cumbulcum, beni anne de senin anne kafasındaymış.
gerçi vals dersi aldırmadı bana ama, şöyle demişti;

- kızlarım isterseniz ben size çok güzel çeyizler hazırlarım, evlenirken size şatafatlı bir düğün de yaparım. Ama bunları tercih ederseniz sizi okutamam, bu kadar maddi gücüm yok.
Yok anne biz kendi düğünümüzü kendi çeyizimizi yaparız derseniz, sizi üniversiteden mezun olana kadar öyle ya da böyle okuturum.

Sözünü de tuttu kadın, bizden maddi durumu çok daha iyi olanlar çeyiz düzerken, annem ve babam 3 kızlarını da üni mezunu yaptılar :KK73:

Back