MEB tasarısı komisyondan geçti

SevdaLinka

Guru
Kayıtlı Üye
31 Temmuz 2013
10.529
3.626
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren kanun tasarısını kabul etti.

Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Tasarı'ya göre, kanun çerçevesinde yurtdışında eğitim alacak öğrencilerin seçimi, yazılı ve sözlü sınav şeklinde olacak. Yazılı sınav, Milli Eğitim Bakanlığı'nca veya düzenlenecek protokolle ÖSYM tarafından yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı yazılı sınav yerine kullanabilecek. Öğrencilerin seçiminde yazılı sınav ve sözlü sınav ile mezuniyet not ortalaması Bakanlıkça belirlenecek ağırlıklarla dikkate alınacak. Sözlü sınava çağrılan adaylar, bakanlıkça oluşturulacak komisyon tarafından değerlendirilecek. Adaylar, komisyon tarafından genel alan bilgisi konularına ilişkin bilgi düzeyi ve akademik çalışmalara yatkınlığı alanlarında belirtilen özelliklerin her biri için yirmişer puan üzerinden değerlendirilecek ve verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa geçirilecek. Bunun dışında sözlü sınavla ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılamayacak. Sözlü sınavın soru ve cevaplarının önceden hazırlanması zorunlu olmayacak.

İlgili kanun uyarınca mecburi hizmet karşılığı yurtdışına gönderilenler öğrenimlerini tamamladıktan sonra mecburi hizmet yükümlülüklerini yerine getirmek üzere, adlarına gönderildikleri kurumların ilgili kadrolarına atanacak. Milli Eğitim Bakanlığı adına yurtdışına gönderilenlerden gönderildikleri ülkede doktora öğrenimlerini tamamladıktan sonra mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmek üzere yurda dönenler Milli Eğitim Uzmanı kadrolarına atanacak.

Bu kişilerin yurtdışında lisansüstü eğitim amacıyla geçirdikleri sürelerin tamamı memuriyette geçmiş sayılacak, bu sürelerin her yılı bir kademe ilerlemesine ve her 3 yılı bir derece yükselmesine esas olacak.

-Aday öğretmenler

Aday öğretmenliğe atanabilmek için Devlet Memurları Kanunu'ndaki şartlara ek olarak, yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından mezun olma, Bakanlıkça ve ÖSYM tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olma şartları aranacak.

Aday öğretmenler, en az bir yıl fiilen çalışmak, performans değerlendirmesine göre başarılı olmak kaydıyla yazılı ve sözlü sınava girebilecek. Aday öğretmenler, bakanlıkça oluşturulacak komisyonca değerlendirilecek. Sınavda başarılı olanlar, öğretmen olarak atanacak, başarısız olanlar bir başka il veya ilçede görevlendirilecek, bir yıl içinde tekrar sınava girme hakkı tanınacak. Sınava girmeye hak kazanamayanlar ile üst üste iki defa sınavda başarılı olamayanlar aday öğretmen unvanını kaybedecek ve memuriyetle ilişiği kesilecek.

Akademik personele 3 yeni ceza

Öğretim elemanları, memur ve diğer personele uygulanabilecek disiplin cezaları uyarma, kınama, yönetim görevinden ayırma, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması, üniversite öğretim mesleğinden çıkarma ve kamu görevinden çıkarma olabilecek.

-25 yıl süreli irtifak hakkı

Hazine'ye ait taşınmazlar üzerinde eğitim tesisi yapılması amacıyla, dönüşüm programına dahil dershaneler lehine, bedelsiz olarak en fazla 25 yıl süreli irtifak hakkı tesis edilebilecek. İrtifak hakkı, ilk yıl için yatırım konusu taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinin binde 5'i tutarındaki bedel üzerinden olacak.

Birden fazla istekli olması halinde, bu bedelin dışında istekliler arasında bir defaya mahsus alınacak katılım payı üzerinden arttırma ihalesi yapılacak. İhale sonucunda en yüksek katılım payını teklif eden yatırımcı lehine irtifak hakkı tesis edilebilecek.

Aynı taşınmaz için birden fazla irtifak hakkı tesis talebi olması halinde, dönüşüm programına alınan dershanelerden gelen irtifak hakkı talepleri öncelikle değerlendirilecek.

Aynı ilde ve bir başka dershanenin şubesi niteliğinde olmaksızın faaliyet gösteren birden çok dershanenin kurucusunun biraraya gelerek kurdukları şirket tüzel kişiliklerince, aynı taşınmaz için müracaat edilmesi durumunda bunların başvuruları öncelikli olarak değerlendirilecek.

Mülkiyeti Hazine'ye ait ve bakanlığa tahsisli taşınmazlar üzerindeki okul binalarının tamamı veya bir kısmı ile bu binaların eklenti ve bütünleyici parçaları, eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere, pazarlık usulüyle 10 yıla kadar bakanlıkça kiraya verilebilecek.

Bakanlığa bağlı okul ve eğitim kurumlarında kiralanan kantin, salon, açık alan ve benzeri yerlere ilişkin kira sözleşmeleri, bakanlıkça belirlenen eğitim-öğretim dönemi sonu itibarıyla, fesih tarihinden önceki dönemlere ilişkin bedeller tahsil edilmek suretiyle ve tazminat alınmaksızın feshedilecek. Bu durumda, okul-aile birliği ve işleticiler tarafından hak ve tazminat talebinde bulunulamayacak.

Mili Savunma Bakanlığı'na tahsisli olarak akaryakıt ikmal ve NATO POL tesisleri işletmesi başkanlığınca kullanılan taşınmazlar ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı mülkiyetindeki taşınmazlar için Milli Savunma Bakanlığı'nın uygun görüşü aranacak.

- Kanundan dershane tanımı çıkarılıyor

Tasarıyla, Özel Öğretim Kurumları Kanunu'ndan "dershane" tanımı çıkarılıyor; bu şekilde Milli Eğitim Bakanlığı onayıyla ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması da imkan dışına çıkarılıyor.

"Okul" tanımı tasarıda, "Özel eğitim, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim ile bakanlıkça dönüşüm programına alınan kurumlardan 2018-2019 eğitim öğretim yılının sonuna kadar faaliyetleri devam eden ortaöğretim özel okulları" şeklinde yeniden yapılıyor.

"Çeşitli kurslar" tanımı değiştirilerek, bu kursların ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğinde olmamak kaydıyla; kişilerin sosyal, sanatsal, sportif, kültürel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, dil, yetenek ve deneyimlerini geliştirmek, isteklerine göre serbest zamanlarını değerlendirmek amacıyla faaliyet gösterebilecekleri hükme bağlanıyor.

Öğrenci etüt eğitim merkezleri, 12 yaş ve altındaki öğrencilere yönelik olarak faaliyet gösterecek şekilde yeniden düzenlenecek.

Bu düzenleme kapsamındaki ilkokul, ortaokul, lise ve özel eğitim okulları için 1 Eylül tarihinden sonra verilen kurum açma izinleri, ertesi eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olacak.

Her ne ad altında olursa olsun, eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen faaliyetler Milli Eğitim Bakanlığı'nın izin ve denetimine tabi olacak. Bu faaliyetleri yürütenler, özel öğretim kurumları için bu düzenlemede öngörülen kurallara uymakla yükümlü olacak.

-Dershane ve öğrenci etüt merkezleri, eğitim öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015'e kadar devam edebilecek, 2018/2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar özel okullara dönüşecek

- Talim ve Terbiye Kurulu üyeleri, müsteşar yardımcısı, genel müdür, inşaat ve emlak grup başkanı ve grup başkanı ile il müdürlerinin görevi, bu düzenlemenin yayımı tarihinde sona erecek

-Dershanelerdeki eğitim personeli, KPS şartı aranmaksızın, sözlü sınavda başarılı olmaları kaydıyla öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilecek

-Dönüşüm sürecinin bitiminde, dönüşme talebinde bulundukları örgün eğitim kurumunun gerekli şartları karşılayamayanların kurum açma izinleri iptal edilerek, faaliyetlerine son verilecek

Dershane ve öğrenci etüt merkezleri, eğitim öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015'e kadar devam edebilecek, 2018/2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar özel okullara dönüşecek.

Dersanedeki eğitim personeli, MEB'e atanacak

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edilen, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'ya göre, dershaneler ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde çalışan ve emeklilik, yaşlılık, malullük aylığı almayan eğitim personeli, gerekli şartları taşımaları halinde öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilecek. Atamalarda, KPS şartı aranmayacak, sözlü sınavda başarılı olmak yeterli sayılacak.

Kadro ve ihtiyaçlar dikkate alınmak suretiyle, belirlenen hizmet bölge ve hizmet alanlarında istihdam edilecek eğitim personeli, sağlık özrü hariç 4 yıl süreyle başka bir yere atanamayacak.

Bakanlıkta istihdam edilenleri, ayrıldıkları özel eğitim kurumlarından kıdem ve ihbar tazminatı talep edemeyecek.

-Özel okul öğrencileri için eğitim öğretim desteği

Özel ilkokul, özel ortaokul ve özel liselerde öğrenim gören öğrenciler için, resmi okullarda öğrenim gören bir öğrencinin okul türüne göre her kademede okulun öğrenim süresini aşmamak üzere, eğitim ve öğretim desteği verilebilecek.

Bu kapsamda eğitim ve öğretim desteğinden özel okul öncesi eğitim kurumlarından eğitim alanlar da 48-66 ay arasında olmak şartıyla en fazla bir eğitim öğretim yılı süresince yararlandırılabilecek.

Eğitim ve öğretim desteği, Bakanlıkça eğitim kademelerine göre her bir derslik için belirlenen asgari öğrenci sayısının üzerinde ve derslik başına belirlenen azami öğrenci sayısını geçmemek üzere verilebilecek.

Eğitim ve öğretim desteği; yörenin kalkınmada öncelik derecesi ve gelişmişlik durumu, öğrencinin ailesinin gelir düzeyi, eğitim bölgesinin öğrenci sayısı, desteklenen öğrenci ve öğrencinin gideceği okulun başarı seviyeleri ile öncelikli öğrenciler gibi ölçütler, ayrı ayrı veya birlikte dikkate alınarak verilebilecek.

-Dönüşüm süreci

Dönüşüm programı kapsamındaki kurumları, aynı amaç ve niteliklerinin korunması şartıyla devir alanlar, bu madde hükümlerinden bakanlığın izniyle yararlandırılabilecek.

Dönüşüm sürecinin bitiminde, dönüşme talebinde bulundukları örgün eğitim kurumunun taşıması gereken şartları karşılayamayanların kurum açma izinleri iptal edilerek faaliyetlerine son verilecek.

Bu durumdaki kurumlardan, teşvik uygulamaları kapsamında yararlandıkları eğitim ve öğretim desteği, istisna, muafiyet ve haklar ile diğer teşviklerin parasal tutarının, ilgili teşvikten yararlandırılma tarihinden itibaren hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte bir ay içerisinde ödenmesi yapılacak tebligatla ilgililerden istenecek.

-Dershaneler 1 Eylül 2015'e kadar devam edecek

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte faal olan dershaneler ile bu kanunla yapılan düzenlemelere göre gerekli dönüşümü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezleri, eğitim öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015'e kadar devam edebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Eylül 2015 tarihine kadar başvuranları, belirlenecek esaslara göre uygun görülmesi halinde öğretim kurumlarına dönüşüm programına alacak. Dönüşüm programına alınan kurumların, 2018-2019 eğitim öğretim yılının bitimine kadar mevzuatta öngörülen şartları karşılamaları kaydıyla dönüşebilecekleri okul ve diğer kurum türleri ile dönüşüm esas ve usulleri Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle düzenlenecek.

Özel okullarda görev yapan öğretmenlerin haftalık ders saati sayısının 30 saati geçemeyeceği hükmü ile özel okullarda yöneticilik ve eğitim öğretim hizmeti yapanlara, kıdemlerine göre dengi resmi okullarda ödenen aylık ile sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarlarından az ücret verilemeyeceği yönündeki hüküm yürürlükten kaldırılacak.

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ne verilen sınav faaliyetlerini yürütme görevi, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bırakılacak.

-Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı inceleme organı olacak

Tasarı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'na yönelik düzenlemeler de yapıyor. Başkanlık, bakanlığın karar organı yerine inceleme organı olacak.

Tasarıyla, Talim Terbiye Kurulu toplantısında, hizmet birimleri amirlerine oy kullanma hakkı da getiriliyor. Kurulda görüşülen konularla ilgili bakan onayıyla görevlendirilen ilgili birim amiri veya amirleri, kurul toplantısına katılacak ve oy kullanabilecek.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı ve üyesi, müsteşar yardımcısı, genel müdür, strateji geliştirme başkanı, inşaat ve emlak grup başkanı ve grup başkanı ile il müdürlerinin görevi, bu düzenlemenin yayımı tarihinde sona erecek.

-Yurtdışı teşkilatındaki atamalar

Yurtdışı teşkilatı kadrolarına sürekli görevle atanabilmek için atanılan tarih itibariyle en az bir yıldır bakanlıkta ya da üniversitelerde çalışmak; görevlendirmenin yapılacağı ülkenin resmi dilini veya Almanca, Fransızca ya da İngilizce'den birini bilme şartı aranacak.

Yurtdışı sürekli görev süresi 3 yıl olacak. Bu süre bir katına kadar uzatılabilecek. Bakanlık tarafından görevlendirilen öğretmenlerin yanında Avrupa ülkelerinde vatandaşlık hakkına ya da süresiz oturma ve çalışma iznine sahip, gerekli şartların taşıyanlar arasından Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu'nca mahallinde sözleşmeli statüde öğretmen istihdam edilecek.

İl Milli Eğitim Müdürü, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, İlçe Milli Eğitim Müdürü, İl ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü, Eğitim Denetmeni, Okul ve Kurum Müdürü, Müdür Başyardımcısı ve Müdür Yardımcısı olarak görev yapanların hizmet süresine veya isteğe bağlı yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecek.

Yurtiçi veya yurtdışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ülkelerle işbirliği anlaşması çerçevesinde kurulan, ulusal veya uluslararası proje yürüten okul ve kurumlar, Bakan onayı ile proje okulu olarak seçilen ve belirli eğitim reformu ve programlar uygulanan okul ve kurumlar ile Bakan onayıyla doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumlara yapılacak öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmeleri Bakan tarafından yapılacak.

Eğitim denetmenleri başkanlığında Maarif Müfettişi ve müfettiş yardımcıları istihdam edilecek

İl Milli Eğitim müdürlükleri bünyesinde oluşturulan Eğitim Denetmenleri Başkanlığı'nda Maarif Müfettişi ve müfettiş yardımcıları istihdam edilecek.

Yurtdışında ikamet eden vatandaşların talepleri ve Dışişleri Bakanlığı'nın teklifi doğrultusunda açılan, eğitim işbirliği ve ikili anlaşma olmaması nedeniyle kaynak aktarılamayan okulların ihtiyacı olan hizmet binası, eğitim araç ve gereçleri, donatım, bakım ve onarım, kefalet ücreti ve kira giderleri için genel bütçeden kaynak sağlanacak.

-Görevden alınacaklar

Tasarıda, bütçe ve personele ilişkin geçiş hükümleri de belirlendi. Buna göre, Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatında Talim ve Terbiye Kurulu üyesi, Müsteşar Yardımcısı, Genel Müdür, İnşaat ve Emlak Grup Başkanı ve Grup Başkanı kadrolarında bulunanlar ile Bakanlık taşra teşkilatında İl Müdürü, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü kadrolarında bulunanların görevleri, düzenlemenin yayımı tarihinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona erecek.

Talim ve Terbiye Kurulu üyesi, Müsteşar Yardımcısı ve Genel Müdür kadrolarında bulunanlar Bakanlık Müşaviri kadrolarına atanacak. Grup Başkanı ve il müdürü kadrolarında bulunanlar grup başkanı ve il müdürü kadrolarına; diğerleri ile şahsa bağlı şube müdürü kadrolarında bulunanlar ise eğitim uzmanı kadrolarına getirilecek.

Grup Başkanı ve il müdürü kadrolarına atananlar, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'ne bağlı hizmet içi eğitim enstitülerinde görevlendirilecek. Eğitim uzmanı kadrolarına atananlar, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında Bakan tarafından belirlenen birimlerde sürekli görevle istihdam edilecek.

Kanun yürürlüğe girdiği tarihte Milli Eğitim Başdenetçisi, Milli Eğitim Denetçisi ve İl Eğitim Denetmeni kadrolarında bulunanlar Maarif Müfettişi, Milli Eğitim Denetçi Yardımcısı ve İl Eğitim Denetmen Yardımcısı kadrolarında bulunanlar ise Maarif Müfettiş Yardımcısı kadrolarına atanacak.

Önergeyle, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı ve Strateji Geliştirme Başkanı'nın görevlerine devam etmesi sağlandı. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü, görevleri sona erecek kadrolar arasına eklendi

GÖREVİ SONA ERECEKLER ARASINA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜR YARDIMCSI VE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLERİ DE EKLENDİ

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşülen tasarıya eklenen önergeyle Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı ve Strateji Geliştirme Başkanı'nın görevlerine devam etmesi sağlandı. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü, görevleri sona erecek kadrolar arasına eklendi.

Komisyonda, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Tasarı'nın görüşmeleri sürüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı ile Strateji Geliştirme Başkanı tasarı kanunlaşıp yürürlüğe girdiğinde görevleri sona ererken, önergeyle bu kişilerin görevde kalması sağlandı.

Önergeyle, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü kadrolarında bulunanların görevlerine son verilmesi eklendi.



Anadolu Ajansı
 
Yahu zaten öğretmen almıyorlar, atamıyorlar şimdi atamayı alımı daha da zorlaştırıyorlar. Resmen " Afrika'da doğsaydım da açlıktan ölseydim. " düşüncesini düşündürür duruma düşürdüler. Lanet olsun.
 
Her şey torpil ve para oldu sayelerinde... Bugün üç sendika eylem yaptık (Eğitim sen, Türk eğitim sen ve Eğitim iş). Halk tasarının farkında bile değilmiş onu fark ettim... Kaset maset derken arada kaynadı bu konu...
 
O kadar çalışıp 3 sınavı da geçip kpssyi kazanacagız üstüne mülakat yapılacak ondan geçemeyince şutlanacağız
 

Vazgeçtim artık öğretmenlikten.


Evet malesef kimsenin umrunda değil...

O kadar çalışıp 3 sınavı da geçip kpssyi kazanacagız üstüne mülakat yapılacak ondan geçemeyince şutlanacağız

Sorma ya...
 
Şutlanmamak için " inşallah maaşallah hayırlısı allah razı olsun" laflarını üst üste sıralamak mı gerek, yoksa arkası sağlam dayılar mı gerek karar veremedim...
 
Şutlanmamak için " inşallah maaşallah hayırlısı allah razı olsun" laflarını üst üste sıralamak mı gerek, yoksa arkası sağlam dayılar mı gerek karar veremedim...

duamızı zaten edeceğiz de diğer konuya yorum atarsam banlanırım

bakmayın böyle umrumda değilmiş gibi yazdıgıma neler çektim ben bu kpssden
 
Ben de bilmiyorum. Tek bildiğim artık öğretmenlik hayal bana...

Başka bakanlıklara başvurmak, polis olmak (istemeye istemeye de olsa) veyahut zabıtalık vs gibi belediye işlerine başvurmaktan başka çare bırakmadılar. Ben 7 yıla yakındır çalışıyorum ama yeni mezun arkadaşlara çok üzülüyorum... Hele hele lisedeki öğrencilerime ayrı bir üzülüyorum. Özel sağlık meslek liseleri yüzünden hakkıyla okulunu kazanmış öğrencilerim stres içerisinde. Adını soyadını zor yazan insanları sağlık çalışanı yapacaklar. Hepimize geçmiş olsun
 

insanları zerre sevmeyen bir tanıdığımda sırf ataması var diye tonla para döktü özel okula. hastalara acıyorum
zaten bu millet bu yüzden bu hale geldi
 
insanları zerre sevmeyen bir tanıdığımda sırf ataması var diye tonla para döktü özel okula. hastalara acıyorum
zaten bu millet bu yüzden bu hale geldi

Bu özel sağlık mesleklere gidenler zaten devlete atanamayacak, çünkü devlettekiler kpss'de yine onları geçecekler... özel sektöre eeyvallah diyecek özeldekiler, az maaş çok çalışma ve bilgisizlik hüküm sürecek....
 

özel üniversitedekilerde sağlık okuyanlarda mı öyle olacak?
 
Son düzenleme:


duamızı zaten edeceğiz de diğer konuya yorum atarsam banlanırım

bakmayın böyle umrumda değilmiş gibi yazdıgıma neler çektim ben bu kpssden

Çok çektik çook...


İnsan neye üzüleceğini şaşırıyor artık,sinirden gülüyorum ben artık.Daha kötü ne olabilir dedikçe daha da beteri geliyor.
 
Moralinizi bozmayın. Artık eskisi gibi sınava hazırlan puanını al ve yerleş devri bitti. Herkes bu durumda. Şu ülkede dersini çalışıp gönül rahatlığıyla tercih yapma olayı kalmadı. Herkes tedirgin. Çünkü çalıştın aldın puanını, acaba kadro açılacak mı? açılmazsa bir sene daha hazırlan. açıldı diyelim acaba beni alırlar mı?

Zaten hayata 5-0 yenilmiş halde geliyoruz. Ömrümüzün sonuna kadar engellerle karşılaşacağız. Bari moralimizi bozmayalım.

Ben eylüle kadar kpss konuları bitirip eylülde özel sektörde bölümümle alakasız bir yerde çalışacağım. Artık ne iş olursa gireceğim. Akşamları da soru çözeceğim. Diyelim o sene yerleşemedim diğer sene yine deneyeceğim. her sene sınavlara girmeye devam edeceğim. Bu sene olmazsa öbür sene öbür sene birinden birinde muhakkak olacak. Er ya da geç.

Ama hiç olmazsa bu süreçte evde bunalıma girmiş olmam. Ne bileyim sigortam işler. Kendime yatırım yaparım. Siz moralinizi bozmayın. Ömrünüzü kısaltmayaın. Umudunuzu kaybetmeyin.
 
Son düzenleme:

tebrik ederim seni :) Sanirim Tr de normal bir insan olarak yasayabilmek icin boyle dusunmek lazim :). Cok uzuluyorum sizlerin hallerine. Bide delimiymisim neymisim, Tr ye donsem mi diye dusunuyordum burdaki isi gucu birakip.

Hey Allam yaa.
 

Ne güzel yazmışsın,elleriniz dert görmesin. Dediğiniz gibi yapacağız artık olmazsa.
 
tebrik ederim seni :) Sanirim Tr de normal bir insan olarak yasayabilmek icin boyle dusunmek lazim :). Cok uzuluyorum sizlerin hallerine. Bide delimiymisim neymisim, Tr ye donsem mi diye dusunuyordum burdaki isi gucu birakip.

Hey Allam yaa.

Dönme tabii ki. Türkiye'de öss sınavından en alt barajı bile geçemeyen kuzenim şu an Almanya'da bilgisayar mühendisliğini bitirmek üzere 3-5 ayım kaldı ders kredilerimin bitmesine diyor. Onun parası vardı Almanya'ya gitti kurtuldu. Çünkü ülkemizdeki bir insanın aşması gereken ilk sınav össyi bile geçemeyen biri şu an orada mühendis olmak üzere. Düşünsene burada kalsaydı. En az 2-3 yıl öss sınavı için uğraşacaktı. Kazanınca 4 sene okuyup mezun olduktan sonra yeniden sınavlara hazırlanacaktı. Eee kpss öss den daha zor. Ona da hazırlanırdı kazansa bile atamasının çıkmasını beklerdi toplamda kayıp en az 3 sene daha.

18 yaşında başlıyor maraton. 18+3 sene hazırlanacak+4 sene okuyacak+3 sene kpss ile geçecek = en iyi ihtimalle 28 yaşında anca çalışmaya başlayacak. Ama burada çok iyimser oldum. Yani şanslıysa 28 de başlar çalışmaya.

Ama kuzen 18 de gitti oraya hemen başladı mühendisliğe en geç 23 yaşında sinirsiz stressiz başlayacak işine gücüne. Yani en az 5 senesi cebinde

Hayatını yaşamaya bak Ama canın macera istiyorsa tabi buyur
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…