merhaba arkadaşlar, özellikle bu başlığı açmak adına siteye üye oldum . Defalarca yaşadığım süt kanalı tıkanıklığı ve mastit ile ilgili kendi tecrübelerimi paylaşmak istedim. 4,5 aylık bir bebeğim var ve bu süreçte en az 15/16 kere süt kanalı tıkanıklığı yaşadım bunun 4 seferinde hastaneye ve göğüs cerrahına gittim. Kendimde bir hekim olmama rağmen çaresiz kaldığım durumlarda doktorumun söylediği şeylerden uzaklaşıp internetten alternatif tedaviler aradım çünkü göğsümün neredeyse tamamının tıkandığı anlar oldu. Tamda bu sebeple internetten tedavi yöntemi araması yapan benim benzer durumumu yaşayan kişilerin nasıl acı çekebileceğini biliyorum. Umarım bir anneye bile olsa faydası dokunur.
Sıcak duş uygulaması, sıcak kompresi doktorum kesinlikle reddetti ve bebe yağı ile masaj önerdi.daha önce sıcak su uygulaması , ardından sağma, hatta bebeğin çene ucu tıkanıklık olan tarafa gelecek şekilde emzirme şeklinde önerilen herşeyi denedim. 2 defa antibiyotik tedavisi, hastane tipi pompa ile sağma vs vs de uyguladım. Hatta cok zor anlarımda ısıbandı kullanıp sağma bile yaptım. Ama göğsüme travma uygulamak dışında bişey elde edemedim.
Ancak bütün bu süreçte benim için en faydalı şey SOĞUK kompres uygulaması akabinde hemen emzirme oldu.soğuk komresi buz ile yapmadım. Dolapta bekleyen yani yaklaşık 8 derece olan eczanelerden temin edilebilen jel ANTİFRİZ poşet ile yaptım.bu şekilde tıkanıklığı defalarca 2 dakikada açma şansım oldu . Sıcak su uygulamasına dikkat etmek lazım. Zira sütü daha akışkan olan annelerde faydalı olabiliyor. Ancak çeşitli sebeplerle sütünüz kıvamlandı ise mastitin derecesini arttırıyor. Bu koşullarda damarların genişletilip sütün akışını arttırmaktansa daraltıp o bölgede yoğunluğu azaltmak ve akabinde sağmak/emzirmek daha faydalı benim fikrime göre.
Tekrar etmek isterim ki bu tamamen kişisel tecrübemdir. Göğüs cerrahı olan Doktorum sıcak ve soğuk uygulamayı doğru bulmadığını altını çizerek belirtmiştir. Yalnız hekimde olsam hasta olduğumda zaman zaman bireysel tecrübelerin daha anlamlı olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple belki burada birkaç kişiye faydası olabileceğini ve bu sancılı süreci atlatmasında faydalı olabileceğini düşündüğüm için bunpaylaşımı yapıyorum. Sevgiler