Arkadaşlar sitede çok sayıda sokak kedisine bakıyorum, yazlık site ve benden başka kimse kalmadı. Yağmurlar ve soğukların ani bastırması ile kediler çok aç, sayıları da fazla. Bugün mama bitiverdi ve alamadım. Şu an da mamacıların hepsi kapalı. Çarşıya da uzağım. Yakında küçük bir bakkal var Bakkalda sadece köpek maması var. Tanelerini ufaltıp onlara versem yerler mi? Et suyu tableti eritip içine ekmek doğrayıp papara mı yapsam? (ama et suyu tabletinde çok tuz var) süte mi ekmek doğrasam? bakkaldan sosis salam alsam kediler çok fazla o yüzden yetemem. Kendim vejeteryan beslendiğim için evde et ürünü yok. Aklınıza başka ne geliyor? Bu hayvanlar perişan, belki 40 kadarlar sayamıyorum.
ChatGpt'ye sordum.
Kısa Vadeli Çözümler
1. Köpek Maması Kullanımı:
Eğer bakkalda köpek maması varsa, bunu küçük parçalara bölüp kedilere verebilirsiniz. Kediler köpek mamasını yemek konusunda genellikle çok isteksiz olmasa da, bu uzun süreli bir çözüm olmamalıdır çünkü kedilerin beslenme ihtiyaçları köpeklerinkinden farklıdır.
2. Papara Yapımı:
Et suyu tableti kullanabilirsiniz ancak çok az miktarda eklemeniz gerekiyor. Fazla tuz kediler için zararlıdır.
Et suyu tabletini ılık suyla karıştırarak ekmek veya makarna ile harmanlayabilirsiniz. Bu, geçici bir çözüm olabilir.
3. Makarnayı Kullanma:
Evinizde makarna veya pirinç varsa, bunları haşlayarak az miktarda sıvı yağ ile karıştırabilirsiniz. Bu karışıma varsa biraz peynir veya yoğurt ekleyebilirsiniz. Baharat eklememeye özen gösterin.
4. Süt ve Ekmek Konusu:
Süt genellikle kediler için zararlı olabilir, çünkü çoğu kedi laktozu sindiremez ve bu da ishal gibi sorunlara yol açabilir. Ancak çok az miktarda suyla inceltilmiş süt kullanabilirsiniz. Alternatif olarak sade ekmek vermeniz daha güvenli olur.
5. Bakkaldan Yumurtalı Çözüm:
Eğer bakkalda yumurta varsa, yumurtayı haşlayıp ezerek ekmek veya makarnaya karıştırabilirsiniz. Yumurtalar kediler için oldukça besleyicidir.
---
Uzun Vadeli Düşünceler
1. Yerel Destek Arayışı:
Sitedeki diğer sakinlerle veya yakın çevredeki hayvanseverlerle iletişime geçerek mama yardımı organize edebilirsiniz.
Sokak hayvanlarına yönelik yerel bir dernek veya belediye birimi varsa, onlardan destek isteyebilirsiniz.
2. Mama Stoğu Planı:
Gelecek kış koşulları için daha büyük miktarda mama stoğu yapmayı düşünebilirsiniz. Ekonomik büyük boy mamalar bu tür durumlar için kurtarıcı olabilir.
---
Son olarak, sokaktaki bu canlıların sizin gibi bir koruyucusu olması gerçekten değerli. Bu önerilerden hangisini uygulayabilirseniz, açlıklarını bir nebze hafifletebilirsiniz. Yardım etmek isteyen başkaları varsa, onlarla da iletişim kurarak birlikte çalışabilirsiniz.