Benim de makarna bağımlılığım var. Hem de çok uç noktada. 3 gün üst üste yemesem ortalığı kırıp dökerim. Gerginliğimin sebebinin makarna olduğunu da herkes anlar. Annem pek makarna pişirmezdi çocukluğumda. O yüzden gidip komşulara pişirtirdim. Beni gören makarna suyunu koyardı ocağa. 30 yaşımı geçtim, hala aynıyım. Allaha şükrediyorum böyle bir nimet verdiği için.
Hastalıktan dolayı obeziteyi ucundan tutturup, eğilemez hale gelince bütün karbonhidratları çıkardım devreden. 2 kaşık yulaf kepeği dışında protein ve sebze yedim sadece. Önceden ekmek bile yemezdim, makarna benim ekmeğimdi çünkü. Hiçbir şey koymadı ama makarnayı hayatımdan çıkarmak ölüm gibi geldi. Yine de iradeli biri olduğumdan sabrettim 8 ay. Kiloları verdim vermesine ama artık nasıl bir strese girdiysem saçlarım avuç avuç döküldü, her yerimi sulu kabarcıklar kapladı. Böyle olmayacak deyip diyetime makarnayı ekledim ve haftada 2 gün yemeye başladım. Cildim direkt düzeldi, tabii moralim de.
O olay bana bir ders oldu. Ondan sonra yaptığım hiçbir diyette makarnayı tamamen çıkarmadım listemden. Zaten en çok sevdiğin şeyi ömür boyu yememek, düşününce çok saçma. Hele de makarna gibi vitaminli ve çok kalorili olmayan bir yiyecekse. Baklavaya böreğe düşkünler ne yapsın? Onların işi daha zor. Hele bir arkadaşım var ki her gün hamburger yiyor. Bir gün yemese aç kalacak sanki. Bir de niye kilo veremiyorum diyor.
Birlikte diyet yapmaya başladığımızda hep günün sonunda hamburger yiyor dayanamayıp.
Lafı çok uzattım farkındayım. Ama özetle demek istediğim, makarna konusunda kendinize işkence edip strese girerseniz daha fazla zarar görürsünüz. Madem bağımlısınız, o zaman benim uyguladığım taktikleri uygulayabilirsiniz. Mesela kıymalı makarna yemek gibi. Kıyma protein olduğu ve tok tuttuğu için, bol kıymalı makarna yerseniz daha çabuk doyarsınız. Eğer makarnayı çok kaçırırsanız bunu telafi etmek için evin içinde deli danalar gibi dolanıp kendinize iş icat edebilirsiniz. Veya fırsatınız varsa sporla telafi edebilirsiniz. Şahsen makarna yememektense spor yapmayı tercih ederim her zaman.
Makarnanın yanında ayran içmek de güzel bir taktik. Ayran insanı tıkadığı için yarı yarıya daha az yemeni bile sağlayabiliyor.
Konu makarna olunca coştum, aman yarabbi.