Mahlep Nedir? Nerelerde Kullanılır?

mturkoglu3478

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Sahte Profil
Kayıtlı Üye
3 Eylül 2020
13
7
33
Kandil simidinin o gevrek ve ağızda dağılan hissi sizce nereden geliyor? Ya da pastaneden aldığınız tuzlu kurabiyelerin, poğaçaların nefis tadı? Elbette her ustanın kendi lezzet sırrı olmakla birlikte, bu soruya ortak bir cevap vermek de mümkün: Mahlep! Hamur işleri denilince adeta bir “gizli kahraman” olan mahlep istenirse tane halinde alınıp evde ezilerek kullanılabilir. Amatör aşçılar dilerlerse mahlepli tarifi yapmak için toz mahlep de kullanabilirler. Peki, mahlep nedir? Nerelerde kullanılır? Gelin makalemizde inceleyelim.

Mahlep Nedir?
Mahlep, Arapça kökenli bir sözcük. “Tatlı kokulu” veya “Hoş kokuların kralı” anlamına geliyor. Beyaz ve siyah olmak üzere iki cinsi bulunuyor. Pek çok başka nefis lezzeti de mutfaklarımıza bahşeden gülgiller familyasından. 10-15 santime kadar boylanabilen bitkisi kışın yapraklarınız dökerek çalı görünümü alsa da, tohumlar çiçek açtığında çok güzel bir görüntü de veriyor. Türkiye’de en yoğun olarak yetiştiği yerler, Çorum, Tokat, Amasya, Ordu, Erzurum ve Van şeklinde sıralanıyor. Bitkiye, farklı yörelerde keniro, yabani kiraz, meltem, kokulu, idris ağacı gibi farklı isimler verildiğini de görebilirsiniz.

Mahlep nerelerde kullanılır?
Mahlebin aroması gül benzeri, çiçeksi bir tat ile ile bademin kombinasyonu şeklinde tanımlanabilir. Doğu Akdeniz ve Ortadoğu mutfağında yaygın olarak kullanılıyor. En iyi bildiğimiz mahlep tarifleri ise elbette kandil simidi ve ülkemizde de yapılıp tüketilen Paskalya çöreği. Nefis tadının ve tariflere kattığı yumuşak dokunuşun yanı sıra, mahlebin bayatlığı geciktirme ve gevreklik verme özelliği de bulunuyor. Bu nedenle poğaça, tuzlu kurabiye, ekmek gibi hamur işlerine sıkça ekleniyor. Mahlebin çok bilinmeyen ancak nefis sonuç veren bir diğer kullanım alanı ise, un helvası tarifleri.

Mahlebin faydaları
Mahlep çok sayıda faydası olan bir şifa kaynağıdır. Yağ asitleri bakımından zengin yapısı, protein barındırması ve insan vücudu için gerekli minerallerin içinde yüksek oranda barındırması, onu özel kılar. Antidiyabetik özelliktedir. Enerji ve kuvvet verir. İdrar söktürücüdür. Nefes darlığı ve astıma iyi gelir. Karaciğerlere iyi geldiği düşünülür. Böbrek ağrılarını, karın ağrılarını hafifletir. İçeriğindeki kalsiyum sayesinde kemik gelişimine destek olur. Antioksidan olduğu bilinen mahlep, kalp ve damar rahatsızlıklarını önlemede yardımcı olabilir.

Tüm bu faydalarını bilmek güzel ancak mahlebi bizim için vazgeçilmez kılan elbette ki nefis lezzeti ve hamur işlerine kattığı o ipeksi nefis duygu.
 
Son düzenleyen: Moderatör: