• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Liseli ergen okul bırakma

yagmurunelleri22

Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
19 Ekim 2022
170
114
23
43
Benim en yakın arkadaşımın oğlu lise2 de. 11.sınıf. arkadaşım eşinden ayrıldı ama çocukları sık sık babasına gidiyor sürekli görüşüyor. Oğlu bugün demiş ki, okulu bırakacakmış.Çalışıp açıköğretimden liseyi bitirecekmiş. Arkadaşım çok üzülmüş ağlıyor yanımda.Oğlu çok çalışkandı. Arkadaş çevresi edindi. Sık sık dışarı çıkıyor bira içip geliyor. Arkadaşlarıyla geziyor. Nasıl söz geçirecek var nasıl okumaya ikna edecek çok zor.okulu sık sık ekiyor. Dedim ki onu kısıtlayın, sizden kurtulmak için üniv okumak istesin. Veya Ona de ki, tamam çalışırsın ileride ama ünb ortamını bir gör en azından o ortam için oku.

Benim en yakın arkadaşımın oğlu lise2 de. 11.sınıf. arkadaşım eşinden ayrıldı ama çocukları sık sık babasına gidiyor sürekli görüşüyor. Oğlu bugün demiş ki, okulu bırakacakmış.Çalışıp açıköğretimden liseyi bitirecekmiş. Arkadaşım çok üzülmüş ağlıyor yanımda.Oğlu çok çalışkandı. Arkadaş çevresi edindi. Sık sık dışarı çıkıyor bira içip geliyor. Arkadaşlarıyla geziyor. Nasıl söz geçirecek var nasıl okumaya ikna edecek çok zor.okulu sık sık ekiyor. Dedim ki onu kısıtlayın, sizden kurtulmak için üniv okumak istesin. Veya Ona de ki, tamam çalışırsın ileride ama ünb ortamını bir gör en azından o ortam için oku.

Çok geç kalmışlar kısıtlamak, sahip çıkmak için. Bu çocuğun çevresi değişmeden kendisi değişmez. Bağırsın, çağırsın, dövsün yine değişmez. İstediği kadar kısıtlasın, evden kaçar, ailesine düşman olur. Para vermeseler, para çalar. Ek olarak, inşallah sadece içki içiyordur. Büyük ihtimal sigarası vardır. Annesi evde gizlice eşyalarını karıştırsın. Öyle kısıtlamasın, kavga etmesin. Ama uyuşturucu konusunda uyarması gerekiyor.

İş bulsa nereden iş bulacak diye düşündüm şimdi. 18 yaşında olsaydı böyle tam zamanlı bir işe koyarlardı, burnu sürtünürdü. Bu yaşta sigortalı çalışamaz. Bulacağı işler güvenli olmaz.

Çevresini değiştirmek için okul değiştirip, taşınmayı düşünsün ailesi. Keşke böyle tüm gün evde oturup bilgisayarda oyun oynayan çocuk olsaymış, en azından ailesinin gözünün önünde olurdı.

Nerde calisacakmis o kadar kolay miymis calismak? Calismak istiyorsa part time bir is bulsunlar cocuga hem zorlugunu anlar calismanin. Ama okulunu birakmamasi icin saydigi sevdigi bir buyugu konussun nasihat etsin belki dinler.

Son düzenleme:
Tehdit eder gibi kısıtlarsa inat yapar daha da sıkıntılı olabilir. Alkol kullanması kötüymüş yanlış anlamadıysam çocuğu içiyor değil mi? Açıköğretime geçince kendisi daha iyi anlar örgün okumaktan çok daha zor olacağını bazı şeyleri yaşayıp görmesi lazım. Bende lisede okul değişikliği istemiştim annem kabul etmemişti çok kavga ettik bu konuda tabi ben meslek lisesinde 10. sınıfı bitirdiğim için 11. sınıfta geçişler sadece düz liseye oluyordu meslekten mesleğe geçemiyordun dersleri çoktan gördüğün için. Bi hocam sağolsun konuşmuştu ticaret lisesinin müdürü ile kendisi arkadaşıymış. Oda alttan görmediği tüm dersleri almak zorunda sınıfta kalma ihtimali çok yüksek bence gelmesin demiş ona rağmen tüm sorumlulukları kabul edip gittim çok şükür başarıyla tamamladımda. Haklıydı tabi adam iki senenin dersini ben bir senede bitirmeye çalıştım. Yani arkadaşınızın oğluda muhtemelen düşünmeden, duygusal hareket ediyor ama açıköğretimin ne kadar zor olduğunu içine girince görecektir. Örgünde hoca yazdırdığı birkaç yerleri sınavda sorarken aöf tüm kitabı soruyor zorluktan kastım bu. Onu da açıklasın kendisine. Yeni nesil aşırı fevri ve zorluğa sırtını çevirerek ilerliyor gerçekten zor işleri tabi burada aileninde ponçik yetiştirmesinden kaynaklanıyor biraz :) Benim aile sorunlarımı anlatsam dizi çıkar birkaç hocam biliyordu az çok onlar bile şaşırıyordu bana :D Şimdi anne babası ayrılan depresyona giriyor.

Biz rolmodel alabilecegi bir öğretmen bulduk bir dersten ders veriyor ek olarak rehberlik veriyor. Baya iyi geldi. 11. Sınıf kardeşim için diyorum. Erkek

Bu yaz benzinlikte işe girsin. Sabahın dördünde başlıyorlar bildiğim kadarıyla. Ya da markete sokun, ayakta akşama kadar kalsın. Lise mezunları böyle işlerde çalışıyor maalesef, kolay olmadığını tecrübe etsin. Yoksa söylenen sözler sıkıcı nasihatlerden öte değil gençlerin nazarında

Bence 1 sene dayanmaz calismaya zaten geri okuluna doner.. yani umarim doner. Yatmaya alisirsa o da zor tabii.. ama ben yaslari 13-14 olunca yavas yavas bir yerlerde yazlari vs calismalari taraftariyim. Boylece insan okumanin onemini ve ilerde okumus oldugu icin daha rahat islerde calisacagini anliyor..

Ben oyle yaptim 13 yasinda calismaya basladim her okul tatilinde calistim. Pisman miyim? Asla..

Gencecik cocuk icin cok uzgunum ancak burda sistemsel bir hata oldugunu dusunuyorum. Hangi ustun zekali bu sistemi getirdi bilmiyorum ama bu acik lise denilen seyin gencligin egitim almasina engel koyan buyuk bir dinamit.
Cocuklarini okutmak istemeyen ebeveynlerin okumak istemiyordu aciga aldik dedikleri, erken calisma ve evlilik hayatina yonelttikleri bir alan olmus durumda. Tabii burda durum baska ama yazmak istedim.
En azindan disardan boyle gorunuyor, uyusturucu kuryeligi, alkol, kimi cinsel tehditler gibi bircok kirli iliskiler bu acik lise mevzusundan oluyor.

Genclige bir gelecek borclular hem bugunu hem yarini yok ediyorlar. Acik lise olmasa bu genc bu teklifle gelemeyecek zorunlu egitimini oyle boyle tamamlayacak. Bu cocuk normal okuluna gidip sosyallesse tek hedefi sinavlarini verip bir ust sinifa gecmek olsa arada arkadaslariyla bir film izlese, oyun oynasa, flört etse, spor yapsa bunlara bulasir mi?
Diger turlu karsisina yasitlari cikmayacak ki.

açıköğretimin ne kadar zor olduğunu içine girince görecektir. Örgünde hoca yazdırdığı birkaç yerleri sınavda sorarken aöf tüm kitabı soruyor zorluktan kastım bu
Aölden mezun olmak gayet kolay. İlkokul seviyesinde resmen.

En azindan disardan boyle gorunuyor, uyusturucu kuryeligi, alkol, kimi cinsel tehditler gibi bircok kirli iliskiler bu acik lise mevzusundan oluyor.
Dalga mı geçiyorsunuz? Asıl, öğrenciler bu alışkanlıkları bazı liselerde kazanıyorlar. Eğitim zorunlu olunca iti, kopuğu hepsi öğrenci olmuş.

Aölden mezun olmak gayet kolay. İlkokul seviyesinde resmen.

Dalga mı geçiyorsunuz? Asıl, öğrenciler bu alışkanlıkları bazı liselerde kazanıyorlar. Eğitim zorunlu olunca iti, kopuğu hepsi öğrenci olmuş.
Okul disiplini kalmamis, her kurum gibi egitimin ve egitimcilerin ici bosaltilmis, bina dikip adina okul denilmis vs.
It kopuk dedikleriniz okullarda egitilmedikce sosyal ortamda kimlere musallat olacak, nasil egitim, ogretim gorecekler.
Her sey matematik, fen, edebiyat degil okul ayni zamanda topluma uyumlanma yeri.
Sizin benin yazdiklarimi anlayacak kapasitede oldugunuzu gormuyorum.

Alıp Boğaziçi üniversitesine sonra Bilkent Sabancı Koç gibi yerlere götürecekler sosyal ortamı görmesi için. Bağcılar ortamından çıkarmaları gerek. Yurtdışına giden oraya yaşayan bu okullardan mezun insanların nasıl orada arkadaş çevresinin olduğunu, lise ortamından çok farklı olduğunu, üniversite hayatının önemini kavraması için. Lise hayatında önemli, evde oturup internette takılmaktan başka bir şey yapacağını sanmıyorum

Z kuşağı problemi. Lise öğretmeni olduğum için benzer talep ve girişimlerle çokça karşı karşıya kalıyorum.
Öğrenciler ne yazık ki mutsuz dahası umutsuz. Ülkede liyakat olmadığı için okuyarak bir yere gelemeyeceklerini düşünüyorlar. Kısa yoldan para kazanma ve "kapağı" yurt dışına atmayı hedefliyorlar. Bunun için elbette onları suçlayamayız. Sistem öğrenciyi ezip posasını çıkarma şeklinde ilerliyor. Hobisi olmayan,sinemaya konsere gidemeyen,1 gün sosyalleşmek için haftalık harçlığının neredeyse %75ini kullanmak zorunda kalan bir jenerasyona okumanın ve eğitimin önemini anlatmak çok zor. Öyle serzenişlerde bulunuyorlar ki bazen teselli etmek imkansızlaşıyor. Her seferinde Atatürk'ün "Bütün ümidim gençliktedir." sözünü hatırlatıyorum ama faydasız...
Açık öğretim çok sıkıntılı bir birim maalesef. Genellikle tembelliğe meylediyor çocuklar. Eğer cidden bir işe girip çalışacaksa bu sefer okul geri kalır. Evet devam sorunu yok ama müfredat aynı müfredat..
Allah doğru yoldan ayırmasın ne diyeyim. Gençlerin bu halini gördükçe içim acıyor

Gencecik cocuk icin cok uzgunum ancak burda sistemsel bir hata oldugunu dusunuyorum. Hangi ustun zekali bu sistemi getirdi bilmiyorum ama bu acik lise denilen seyin gencligin egitim almasina engel koyan buyuk bir dinamit.
Cocuklarini okutmak istemeyen ebeveynlerin okumak istemiyordu aciga aldik dedikleri, erken calisma ve evlilik hayatina yonelttikleri bir alan olmus durumda. Tabii burda durum baska ama yazmak istedim.

Genclige bir gelecek borclular hem bugunu hem yarini yok ediyorlar. Acik lise olmasa bu genc bu teklifle gelemeyecek zorunlu egitimini oyle boyle tamamlayacak. Bu cocuk normal okuluna gidip sosyallesse tek hedefi sinavlarini verip bir ust sinifa gecmek olsa arada arkadaslariyla bir film izlese, oyun oynasa, flört etse, spor yapsa bunlara bulasir mi?
Diger turlu karsisina yasitlari cikmayacak ki.
Bağlantınızı çözemedim alkol aöf ü birbirine nasıl bağdaştırdınız bilmiyorum ama bende aöfe karşıyım sebebi ise bi öğrenci gerçekten ezbere sistemle ilerliyor, konuyu bir öğretmen, öğrenci ortamında tartışıp yeri geldiğinde uygulamak çok farklı birde bilgisayardan ya da kitaptan tüm konuyu yalayıp yutmak zorunda kalmak çok can sıkıcı. Ben bilgisayarda ders çalışamam asla o yüzden her dönem kitap siparişi ettim ve baştan sona kadar yazılan her şeyi sormuşlardı. Örgünde hoca sadece yazdırdığı yerleri soruyordu. Ben son iki yılı bazı sebeplerden üniversitedeyken aöften tamamlamak zorunda kaldım. Bölümümde havacılık yönetimi olduğu için sanki Uzay Mühendisliği okuyormuşum gibi full matematik, Einstein formülleri, Finansal yönetim gibi derslerin formüllerini soru cevap kısmını internette bulamıyordum soru sorabileceğim bir hocada bulamadım. Sözde canlı ders var diyorlar canlı ders sadece iki derste vardı. Hoca bulucam diye ayrı uğraştım tüm kitabı ezberleyeceğim diye kafam gitti. Öğrenmekten ziyade mezun olayım düşünce yapısı oluşuyor bu sistemde. Zaten kariyer kapısı dahil bazı iş ilanlarında da aöf olduğu için kabul etmeyen yerler var sözleşmeli ya da kadrolu fark etmiyor. Ben bi öğrenciye katkısının bulunmadığını, kolayca mezun olacağını düşünenlerin başvurmak istediği bir sistem olduğunu düşündüğüm için karşıyım ve kesinlikle örgün okuduğum ve profesör hocalarla ders işlediğim için örgünün önüne hiçbir eğitim sistemi geçemez kanaatindeyim. Bi kere o hem gülüp hemde anlamadığımız konuyu sınıf ortamında çalışıp kafa yormak gibisi yok akılda kalıcı oluyor çalışmasan bile. Tabi kpss genelde çalışan bireyler için açılmış bir sistem aslında ama son zamanlarda artık çoğu kişinin okula gitmek istememesinden de öğrenci sayısı arttı. Birde bazı bölümlerin aöfte olmasına karşıyım Radyo televizyon gibi uygulama gerektiren bölümler uzaktan okunmamalı. Neyse çok uzun yazmışım fikrimi beyan etmek istedim :D

Bağlantınızı çözemedim alkol aöf ü birbirine nasıl bağdaştırdınız bilmiyorum ama bende aöfe karşıyım sebebi ise bi öğrenci gerçekten ezbere sistemle ilerliyor, konuyu bir öğretmen, öğrenci ortamında tartışıp yeri geldiğinde uygulamak çok farklı birde bilgisayardan ya da kitaptan tüm konuyu yalayıp yutmak zorunda kalmak çok can sıkıcı. Ben bilgisayarda ders çalışamam asla o yüzden her dönem kitap siparişi ettim ve baştan sona kadar yazılan her şeyi sormuşlardı. Örgünde hoca sadece yazdırdığı yerleri soruyordu. Ben son iki yılı bazı sebeplerden üniversitedeyken aöften tamamlamak zorunda kaldım. Bölümümde havacılık yönetimi olduğu için sanki Uzay Mühendisliği okuyormuşum gibi full matematik, Einstein formülleri, Finansal yönetim gibi derslerin formüllerini soru cevap kısmını internette bulamıyordum soru sorabileceğim bir hocada bulamadım. Sözde canlı ders var diyorlar canlı ders sadece iki derste vardı. Hoca bulucam diye ayrı uğraştım tüm kitabı ezberleyeceğim diye kafam gitti. Öğrenmekten ziyade mezun olayım düşünce yapısı oluşuyor bu sistemde. Zaten kariyer kapısı dahil bazı iş ilanlarında da aöf olduğu için kabul etmeyen yerler var sözleşmeli ya da kadrolu fark etmiyor. Ben bi öğrenciye katkısının bulunmadığını, kolayca mezun olacağını düşünenlerin başvurmak istediği bir sistem olduğunu düşündüğüm için karşıyım ve kesinlikle örgün okuduğum ve profesör hocalarla ders işlediğim için örgünün önüne hiçbir eğitim sistemi geçemez kanaatindeyim. Bi kere o hem gülüp hemde anlamadığımız konuyu sınıf ortamında çalışıp kafa yormak gibisi yok akılda kalıcı oluyor çalışmasan bile. Tabi kpss genelde çalışan bireyler için açılmış bir sistem aslında ama son zamanlarda artık çoğu kişinin okula gitmek istememesinden de öğrenci sayısı arttı. Birde bazı bölümlerin aöfte olmasına karşıyım Radyo televizyon gibi uygulama gerektiren bölümler uzaktan okunmamalı. Neyse çok uzun yazmışım fikrimi beyan etmek istedim :KK70:
Ben de bu konu ozelinde aslinda sistemdeki yanlisligin ogrenciler uzerindeki etkisine deginmek istedim.
Egitim sisteminin 4+4+4 olmasi, aciktan okumanin getirilmesi sanki herkes okuyacak egitim, ogretim gormeyen kalmayacak gibi bir algi olustursa da temelde öyle degil, gördük olmadi.
Zorunluluk kalkinca evlere kapanan gencecik cocuklarin enerjilerini baska kötü seylere kanalize ettigini gördük zaten bu kusak bizler gibi degil.
Ailelerin de birden cok cocugu varsa yitip gidiyorlar. En azindan okulda yasitlariyla birlikte olurlar, sokaktaki ne yaptigi belli olmayan tiplerden uzakta olurlar. Ödev yapma, sinava sözlüye hazirlanma bir disiplin saglar. Ben okurken kötülükler yok mu vardi, kürtaj olan kizlar vardi müdür yardimcimiz gece kulubunden cocuklari toplardi bunlar bir elin parmagini gecmez, alinan disiplin cezalari caydirici olurdu.
Simdikilerin hem umudu yok hem de kaybedecek bir seyleri, bu gencler ne yapsin? Nasil hayatta kalsin ellerinden gelecegi alinan gencler, nasilsa torpil var, nasilsa saibe var diye herkes umudunu askiya aldi.
Edit: imla

Kimse düşünmüyor ama bu çocuk için bahsetmiyorum ama ciddi anlamda zaanatkar kalmadı ülkede. Bakırcı kalaycı el yapımı çanta ayakkabı, tamirci dokumacı terzi gibi bir milyon tane farklı eskiden güvenilir iyi gelir getiren işler vardı. Artık hazıra yöneldik ama şu an her şey kalitesiz. Eski dönemde okutulan şu köy enstitüsü derslerini insanlara ortaokuldan itibaren öğretmek gerek diye düşünüyorum. Köylerdeki insanlara bunları öğretip kendi kendine yeten köyler ve köylüler yapılmalı. Siyasetçileri politikayı birilerini bırakıp biz bir şeyler yapmalıyız. Tohumundan kullanılan gübreye her şey değişmeli. Aracı ortadan kalkıp direk köylülerden alım olsa, insani doğal üretim olsa köyler boşalmaz, üretim zayi olmaz, herkes üniversiteye koşup işsiz kalmazdı diye düşünüyorum

Oğlunu alsın ve bir üniversite kampüsüne soksun...Önceden arastırabılır ya da okulun rehber öğretmeniylede yapılabılır..Özendirme ya da kamçılamak isteniyorsa bence bu çok güzel bir yöntem..

Lise de bizi özel üniversitelere gezilere götürdüler şimdi yok mu acaba böyle birşey rehber öğretmenle görüşülsün bu ve buna benzer vakaalarda bence caydırıcı olabılir..

Bizim ağzımızın suları akmıştı..Sabancı Üniversitesine gittik,Koç,Kıbrıs...Ve buralarda konaklamada yapmıştık...Bursla buralarda okuma avantajları ve yaşam şartlarına ben sanmıyorum ki çalışkan olup hemde kafasının çelinemeyeceğini...

Okul disiplini kalmamis, her kurum gibi egitimin ve egitimcilerin ici bosaltilmis, bina dikip adina okul denilmis vs.
It kopuk dedikleriniz okullarda egitilmedikce sosyal ortamda kimlere musallat olacak, nasil egitim, ogretim gorecekler.
Her sey matematik, fen, edebiyat degil okul ayni zamanda topluma uyumlanma yeri.
Sizin benin yazdiklarimi anlayacak kapasitede oldugunuzu gormuyorum.
Siz okulda bu tip çocukların bir şey öğrenebileceğini mi sanıyorsunuz? Kahkaha atarım buna. O it kopuklar asla düzelmiyor. İstisna onbinde birdir. Aksine başkalarını yoldan çıkarıyor.

Muhiti kötü yerde öğretmenlik yaptım. Kafamdan sallamıyorum bir şeyleri. En iyisi o tiplileri sınıfta bırakmak. Ben bazıları için çok uğraştım AÖL'e geçmesinler diye ama keşke en başta geçselermiş. Sonra, sınıfta kalıp okuldan atıldılar da sınıflara huzur geldi. Eğitim seviyesi arttı okulun çünkü ders işlenebilirliği arttı.

Sevgilerle,
Kapasitesiz Ordinary.

Bende üni okumak istemedigimde annem beni fabrikaya göndermisti 4 günden sonra pes ettim tamam üni okucam diye bu konuya cok katiydi. Okumucaksam belese yasamak yok öyle derdi

Back
X