- 16 Ağustos 2010
- 292.916
- 602.617
- 43
Lazer Göz Ameliyatı
Lazer teknolojisi göz hastalıklarının tedavisinde uzun yıllardır kullanılmaktadır. Farklı göz hastalıkları için farklı lazer teknolojileri kullanılır. Halk arasında sıklıkla "lazerle gözlükten kurtulma" ameliyatı veya "göz çizdirme" olarak bilinen operasyonlar excimer lazer kullanılarak yapılan lazer göz tedavileridir.
Excimer lazer kullanılarak miyop (video), hipermetrop veya astigmat tedavisi (video) yapılabilir. Lasik, excimer lazer kullanılarak yapılan lazerle gözlük ve kontakt lenslerden kurtulma operasyonları arasında en sık uygulanan ve en konforlu tedavidir. Lasik operasyonunun bu kadar popüler olmasının nedeni tamamen ağrısız bir operasyon olması ve çok hızlı bir şekilde gözlüksüz görebilmeyi sağlamasıdır.
Lasik tedavisinde göz damla ile uyuşturulur ve gözün en dışındaki şeffaf doku olan kornea tabakasının yüzeyinden flep adı verilen ince bir tabaka kaldırılır, mevcut gözlük kusuru lazer ışını ile kornea tabakası yeniden şekillendirilerek düzeltilir ve flep tekrar eski yerine yerleştirilir. Operasyon sonrası bu bölge dikişsiz bir şekilde kendiliğinden iyileşir.
Lasik tekniğiyle yapılan lazer göz ameliyatı sonrasında gözlerde hafif bir batma - sulanma olabilir ve bu durum 2 – 3 saat kadar sürer. Operasyondan sonra enfeksiyondan korunmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için birkaç göz damlası kullanılması gerekmektedir. Rahat bir uykuyu takiben, başarılı lasik tedavisi geçiren hastalar, yıllar boyunca hasret kaldıkları "uyanınca etrafı gözlüsüz net görme" konforuna kavuşurlar. Lasik tedavisi sonrasında ertesi gün çalışabilir, okula gidebilir ve normal yaşantılarına dönebilirler.
Lazer göz ameliyatı (video) ile gözlükten kurtulma operasyonlarında diğer alternatif "Yüzey tedavisi" (PRK, LASEK) teknikleridir. Bu tekniklerde de kullanılan lazer yine aynı excimer lazerdir. Yüzey tedavilerinde lasik tedavisinden farklı olarak bir flep oluşturulmaz ve epitel hücrelerinin temizlenmesini takiben lazer tedavisi ile gerekli düzeltme direkt kornea yüzeyine yapılır. Bu teknik genellikle kornea dokusu ince olan hastalarda tercih edilir. Yüzey tedavileri, lasik tedavisinden farklı olarak bir - iki gün gözde ağrı yapabilir ve görme bulanıklığının düzelmesi birkaç hafta sürer.
Lazer göz ameliyatı olmak için uygun bir aday mıyım?
Lazer göz ameliyatı (video) ile başarılı sonuçlar elde edebilmek ve sorunsuz bir tedavi süreci geçirmek için bu tedavinin uygun adaylara yapılması gerekir. Bu tedavi için uygun adayın özellikleri şu şekilde özetlenebilir:
- Yaş: Lazer göz tedavisi için en uygun kişiler 18 – 55 yaş arasındaki kişilerdir. 18 yaşından küçüklerde göz gelişimini henüz tamamlamamıştır. Hem gözlük numaralarının değişme ihtimali hem de tedavinin başarısını etkileyebilecek genetik kornea hastalıklarının bu yaşlarda bulgu vermesi nedeniyle 18 yaşından önce lazer göz tedavisi yapılması uygun değildir. 55 yaşından sonra gözün doğal merceği sertleşerek Katarakt gelişimi başlayabilir, lazer göz ameliyatları (LASIK, PRK) katarakt gelişimini etkilemez ancak bu yaş hasta grubunda premium lens cerrahisi hem uzak hem de yakın gözlükten bağımsız bir hayat sağlaması açısından daha avantajlıdır.
- 40 yaşından büyük olanlar LASIK operasyonu sonrasında okumak için yakın gözlüğüne ihtiyaç duyabilirler. Yakın – uzak gözlükten kurtulma alternatiflerini doktorunuzla detaylı bir şekilde tartışın ve beklentilerinizi anlatın.
- Gözlük dereceleri; miyoplarda (video) 8 dereceye, hipermetrop (video) ve astigmat (video) olanlarda ise 4 dereceye kadar olanlar lazer göz ameliyatı için uygun adaylardır. Daha yüksek numaralarda hem hastanın güvenliği hem de görsel başarı için göz içi lens implantasyon cerrahisi tercih edilmelidir.
- Lazer göz ameliyatları (LASIK, PRK, LASEK) gözün kornea (video) tabakasına uygulanmaktadır. Bu tabakanın kalınlığının planlanan tedavi için yeterli olması ve yüzey haritasının (kornea topografisi) düzgün olması önemlidir.
- Doğumsal veya genetik kornea hastalığı olanlara (kornea distrofileri gibi) LASIK operasyonu önerilmez.
- Bu tedavi gebeler ve emziren anneler için uygun değildir.
- Gözlük numaralarınızda son bir yılda bir değişim olmamalıdır.
- Aktif bir göz enfeksiyonunuz olmaması gerekir.
- Herpes (göz uçuğu) geçirmemiş olmalısınız. Lazer tedavisi herpes enfeksiyonunun nüks etmesine neden olabilir.
- Lazer göz operasyonunun olası risklerini doktorunuzla konuşmalı ve bu operasyonun görsel sonuçlarıyla ilgili gerçekçi beklentileriniz olmalıdır.
- Sjogren sendromu, romatoid artrit, lupus gibi romatizmal hastalıkları olanlar ve kuru göz sendromu olanlar lazer göz tedavisi için uygun aday değillerdir.
- Keratokonus (video), Katarakt (video), glokoma (video) ile bazı retina ve göz siniri hastalıkları bulunanlar lazer ile gözlükten kurtulma tedavileri için uygun aday değillerdir.
- Diabet (şeker hastalığı) lazer tedavisi sonrası iyileşme problemleri yaratabilir, bu nedenle şeker hastalığı olanlar LASIK tedavisi için uygun aday olmayabilirler.
- Daha önceden geçirilmiş göz ameliyatları ve göz yaralanmaları nedeniyle bazı hastalar lazer tedavisi için uygun olmayabilirler.
- Lazer göz tedavisi göz tembelliğini düzeltmez, sadece gözlükten kurtulmanızı sağlar. Bu nedenle gözlük kusuruna bağlı göz tembelliğiniz varsa gözlükle gördüğünüzden çok daha iyi bir görme beklememelisiniz.
Kişiye özel lazer göz tedavisinde gözdeki optik hatalar teleskopik merceklerle yüzlece ayrı noktadan (wavefront analizi) ölçülür ve bu ölçümler bilgisayar ortamında excimer lazere aktarılarak kişiye öze bir tedavi profili çıkartılır. Miyop, hipermetrop ve astigmatın ötesinde “yüksek düzey aberasyon” adı verilen bu optik hataların düzeltilmesi lazer tedavisi sonrası standard tedaviye göre daha kaliteli bir görüş sağlamaktadır.
Lazer göz tedavisinin riskleri nelerdir?
Lazer göz ameliyatları yaklaşık 20 yıldır başarıyla uygulanmaktadır. Bu tedaviden elde edilecek sonuç kullanılan teknoloji, gözünüzün yapısı ve operasyonu uygulayan cerrahın tecrübesiyle orantılı olarak farklılıklar gösterebilir.
- Lasik ve prk operasyonu uygulanmış gözlerde göz kuruluğu belirti ve bulguları olabilir. Lazer göz tedavisinden sonra her hasta yaklaşık 3 – 4 ay suni göz yaşı damlaları kullanmalıdır. Bu durum çok nadiren kalıcı olabilir.
- Lazer göz tedavisinde amaç gözlük ve kontakt lenslerden bağımsız bir hayata sahip olmaktır. Bazı hastalarda az veya fazla düzeltme nedeniyle bir miktar gözlük kusuru kalabilir. Kornea kalınlığının yeterli olduğu durumlarda bu gibi hastalara ikinci bir lazer tedavisi başarı ile uygulanabilir.
- Göz bebeği geniş olan hastaların lazer tedavisinden sonra bir süre ışıklarda dağılma ve yansıma gibi görsel şikayetleri olabilir. Bu şikayetler wavefront tedavisinden sonra daha az ortaya çıkmaktadır.
- Lazer tedavisi kornea tabakasına uygulanmaktadır. Kornea tabakasının tedavi için uygun olmadığı olgularda lazer sonrası kornea ektazisi (incelme) ortaya çıkabilir. Bu durum gaz geçirgen kontakt lensler, uv ışın tedavisi, kornea içi halka uygulamaları ve kornea nakliyle tedavi edilir.
- Her cerrahi operasyon gibi lazer göz tedavisi sonrası da enfeksiyon riski vardır (gözün mikrop kapması). Bu riski en aza indirmek için tedavide kullanılan malzemelerin sterilizasyonuna çok dikkat edilmeli ve her malzeme tek bir hastaya kullanılıp imha edilmelidir.
Lazer göz tedavileri (Lasik, PRK, Lasek) yaklaşık 20 yıldır başarıyla uygulanmaktadır. Lasik dünyada en sık uygulanan elektif cerrahi prosedürlerden bir tanesidir.
Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi refraksiyon kusuru olan herkes gibi göz doktorları da gözlük veya kontakt lens takmakta ve lazer göz tedavisi olmaktadır.
AAO/ISRS (American Academy of Ophthalmology / International Society of Refractive Surgeons) tarafından yapılan en son araştırmaya göre(2009) , bu derneğe üye göz doktorlarının yaklaşık %25’i kendilerine lazer göz tedavisi yaptırmıştır. Bu oran normal popülasyonun yaklaşık 2- 3 katıdır.
AAO/ISRS derneği üyesi refraktif cerrahlardan biri olan Dr Barış Sönmez de miyop astigmat nedeniyle lazer göz ameliyatı olmuştur.
Göz içi lens ameliyatları, lasik operasyonuna bir alternatif midir?
Kornea kalınlığı ve göz yüzey haritası uygun olan kişilerde lazer göz ameliyatları oldukça güvenlidir. Tedavi edilecek miyop -8.00, hipermetrop +3.00 ve astigmatın -4.0 dereceden yüksek olduğu gözlerde fakik göz içi lensleri lazer tedavisine alternatif olarak uygulanabilir. Kornea kalınlığının yeterli olmadığı durumlarda ise düşük numaraların tedavisinde de fakik göz içi lensleri uygulanabilir.
Lazer göz ameliyatımı yapacak göz merkezi ve doktorumu nasıl seçmeliyim?
Lazer göz tedavisi olma kararı hayat konforunuz için vereceğiniz en önemli kararlardan birisidir. Bu tedavinin keyifli bir deneyim olması ve görsel açıdan başarılı bir sonuca ulaşması için doktorunuzu ve lazer göz merkezini seçerken bazı noktalara dikkat etmeniz faydalıdır:
- Lazer göz tedavisi olmayı seçeceğiniz göz merkezi yüksek ve güncel teknoloji sunmalı bunun yanında kullanılan cihazların bakım, kalibrasyon ve sterilizasyonunu uluslararası kalite standartlarından ödün vermeden yapmalıdır.
- Tedaviniz size özel olmalıdır; bu nedenle lazer tedavinizi yapacak doktorun tedaviden önce sizi detaylı bir şekilde değerlendirmesi, operasyonu şahsen gerçekleştirmesi ve tedavi sonrası kontrollerde takibinizi yapması gerekir.
- Yapılacak tedaviyle ilgili detaylı bilgi alın, riskleri öğrenin.
- Doktorunuzun tecrübesi çok önemlidir, ne kadar süredir lazer tedavisi uyguladığını öğrenmelisiniz.
- Doktorunuzun lazer göz tedavisi uygulamaları için uzmanlık sonrası üst ihtisas eğitimi almış olması ve hasta profilinin bu gruptan oluşması konuya ne kadar odaklandığını gösterir.
- Doktorunuza komplikasyon oranını ve bir komplikasyon gelişmesi halinde sizi tedavi edebilecek düzeyde kornea hastalıkları ve cerrahisi eğitimi alıp almadığını sorun.
- Ucuz lazer göz ameliyatı ve kampanyalar yerine ödeme kolaylıkları hakkında bilgi isteyin. Ucuz lazer göz tedavisi ucuz bir paraşüt gibidir. Gözünüze bir operasyon yapılacağını unutmayın.
- Kontrol muayenesi ve tetkiklerinizin verdiğiniz ücrete dahil olup olmadığını öğrenin..