Oğlum 6 aylık, yaklaşık 1 aydır azar azar başladım ek gıdalara.
Ancak paylaşmak istediğim bu değil, tarımla ilgilenenlerden yakinen biliyorum ki, artık meyve ağaçlarına dahi (sebzelerde ise korkunç boyutlarda) kimyasal ilaçlar ve hormonlar kullanılıyor. Hatta bu üretimleri yapanlar kendi yetiştirdikleri pazarladıkları bu ürünleri tüketmeyip evleri için ayrıca hormonsuz yetiştirip onlarla besleniyorlar. Neden böyle yaptıklarına gelince de o oldukça uzun ama kısaca özetlersek, geçimlerini sağlamak, diğer çiftçilerle yarışabilmek, kazanabilmek, maliyetleri düşürebilmek için. İlerde bu nedenle eciş bücüş ya da erken yaşta kanser vb rahatsızlıklarla tanışan bir nesille karşılaşmamız çok olası ne yazık ki. Artık çarşılardan pazarlardan aldığımız ürünler o eski ürünler değil, bize zamanında annelerimizin yedirdiği ürünlerde de değil. Evde kendi çabasıyla bebeklerine birşeyler hazırlayan ve yedirenleri takdir ediyorum ve çok imreniyorum da açıkcası, ancak kendi sebzemi meyvemi yetiştirmeden yada bildiğim komşularım ya da akrabalarımdan gelmeden bebeğime bu ürünleri yedirmem. Bu güne kadar da yedirmedim. Hatta bu konuda doktorumuza düşündüklerrimi ve yaptıklarımı anlattım, takdir etti. Kesinlikle aynı yöntemle devam etmemi önerdi, onlar da bebeklerini bu şekilde besliyorlarmış uzun uzun sohbet ettik.
Benim kullandıklarımda şöyle, sadece ama sadece organik ibareli olan meyve ve sebze püreleri (mümkünse meşeiinide seçiyorum), ev yapımı yoğurt (bebek sütüyle veya organik sütle mayalanmış- bu sütleri de sadece bebek yoğurdu yapımı için kullanıyorum), organik pekmez, organik kayısı kurusu ve bilimum organik ürünler (bulabildiğim kadarıyla tabi). Bizim tükettiğimiz ürünlerle de tanışacak elbette bebeğim, ama niyetim 1 yaşından önce değil. Anne sütü vasıtasıyla olan tanışmasını saymıyorum
Bütün bir evi organik ürünlerle doldurabilmek tabi ki mükemmel olurdu ama maddi olarak buna dayanmak oldukça zor takdir edersiniz.
Sizlerin de bu konuda yaptıklarını aldıklarını duymayı çok isterim hatta bu konuyla ilgili yeni ürünler ya da alternatifler buldukça buraya ekleyeceğim.
Hep sağlıklı olsun inşallah bebeklerimiz.