Kusurluluk şemasına sahip olan var mı?

Tabi ki benimki teşhis değil, kendim kitabı okuyup testleri yaptım. Ama çoğu fazlasıyla aşina geldi. :KK51:
Ben de kitabı baya okudum şuan boyun egicilik semasindayim. O semanın özelliklerini bile taşıyorum sanki. Bana da öyle geldi. Belki de her semadan biraz taşıyor olabiliriz.

Şemanızı tetikleyen bi olay yaşadınız. Bunu not olarak yazın bir tabloya. Mesela;

Durum: Bugün biri yüzüme garip garip baktı.
Duygu: Üzüldüm çünkü burnumun büyüklüğüne baktı diye düşündüm.
Tetikleyici: Küçükken annem bana "koca burunlu" derdi.
Davranış: Küfrettim ve ortamdan uzaklaştım.

Sonra bu duruma neden olabilecek farklı sebepleri yazın altına. Biri sizin yüzünüze neden bakmış olabilir başka?
Beni tanımış olabilir.
Beni tanıdığı birine benzetmiş olabilir.
Beni beğenmiş olabilir.
...

Sağlıklı davranış ne olurdu? Belki karşılık olarak gülümsemek, tanıdık biriyse herhangi bi sorun olup olmadığını sormak gibi gibi.

Bunu bi tablo gibi yaptığınızda benzer durumda başka ne tepkiler verebilirdiniz bunu da göreceğiniz için zamanla duygularınız ve davranışlarınız yeniden oluşmaya başlayacak. Ben temel örnek verdim ama tabii ilişkideki halinizde de bunu keşfedebilirsiniz. Kusurluluk şemasına sahip kişiler şemalarına teslim olup kendini reddedecek kişilerle ilişki kurabilir, şemalarından kaçınarak gerçek duygu ve düşüncelerini ifade etmekten kaçınabilir ve başkalarının ona yakınlaşmasına izin vermeyebilir veya şemalarını aşırı telafi ederek başkalarını aşırı derecede eleştirebilir. Bunları da gördüğünüz zaman elinizin altında bulunacak olan tabloya geçirin.

Ben de kitabı baya okudum şuan boyun egicilik semasindayim. O semanın özelliklerini bile taşıyorum sanki. Bana da öyle geldi. Belki de her semadan biraz taşıyor olabiliriz.
Çoğu şema var aslında. Terapi sırasında yapılan testlerde belli bi puanın üstüne çıkanlar üzerinde çalışılıyor. 🫶🏿

Zaten çoğu birbiriyle ilintili. Mesela kusurluluk şeması kendini yüksek standartlar şeması olarak da gösterebiliyor diyordu. O kusuru örtmek için mükemmeliyetçi olabiliyorsun. Ve sosyal izolasyonla da bağlantılı olabiliyormuş gibi gibi.

Peki kusurluluk semasıyla alakalı okuyabilecegim bir kitap vs var mı? Biraz daha bilgi edinmek istiyorum 😊
Ayrı ayrı kitaplar var mı hiç bilmiyorum çünkü şemalardan ziyade modlar daha etkili şema terapide, o yüzden şemaları ayrı ayrı ele almışlar mıdır bilemedim. Ama psikonet'in neredeyse her kitabında şemalara değiniliyor, Şema Terapide Ayırıcı Özellikler diye bi kitap var mesela daha detaylı inceliyor bunları. Ama eve gidince bi bakayım çok uzun anlatmadıysa hiç komple kitabı almayın ben size bölümleri atarım 🫶🏿

Ayrı ayrı kitaplar var mı hiç bilmiyorum çünkü şemalardan ziyade modlar daha etkili şema terapide, o yüzden şemaları ayrı ayrı ele almışlar mıdır bilemedim. Ama psikonet'in neredeyse her kitabında şemalara değiniliyor, Şema Terapide Ayırıcı Özellikler diye bi kitap var mesela daha detaylı inceliyor bunları. Ama eve gidince bi bakayım çok uzun anlatmadıysa hiç komple kitabı almayın ben size bölümleri atarım 🫶🏿
Tamamdir teşekkür ederim 😊 Size de zahmet olacak

X