Kürtaj Cinayet Değildir.

simpleplan

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
23 Şubat 2011
117
1
46
Ankara
Arkadaşlar, öncelikle geçen burada açılan konu hakkında; arkadaşa yapılan acımasız eleştirilere çok üzüldüğümü belirtmeliyim.
Açıkçası aramızda kimsenin kötü niyetli olduğunu düşünmüyorum. Hepimiz burda birbirimize yardım etmek için varız.
Bu yüzden bazı arkadaşların kürtaj konusunda kötü niyet değil "bilgi eksiklikleri" olduğunu düşünüyorum.
Ekşi sözlük te gezinirken bu konuyla ilgili bir cevap o kadar bilgilendirici ki bunu, burada paylaşmak istedim. Umarım, birbirimize anlayışta biraz yardımcı olur.
NOT: sözlükte yazanı tırnak içinde aşağıda paylaştım, yazarın yorumu ve yazış tarzı, üslubu bana ait değildir.

"587.hakkinda bazi yanlis algilarin oldugu operasyon. simdi kürtajin yasaklanmasi gerektigini savunanlar, kendilerini anne karnindaki bebegin mutlak koruyucusu olarak görüp, kutsal insan hayatinin vazgecilmezligi, yasam hakkindan filan dem vurup kürtaj yaptiran kadinlari cinayetle sucluyorlar ya bu baglamda kürtaji savunanlari da kadinin zevki icin, refah bir hayat sürmesi, dertsiz tasasiz olmasi icin bebegin pir pir eden minicik kalbini kaziyarak kopartarak öldüren, cinayet saksakcilari olarak gosteriyorlar.. ha iste.. azicik embriyoloji icin lütfen.
simdi neymis ne degilmis bir bakalim.
bir kere abuk subuk paylastiginiz resimlerin bir cogunun photoshoplu olmasini gectim, hamileligin en az 12. haftasina ait oldugunu biliyormusunuz? tabii ki hayir, nereden bileceksiniz.
simdi, hamilelik haftasi hesaplanirken son regl oldugunuz tarih baz alinir. buna karsin döllenme, bu tarihten iki hafta sonrasindan itibaren baslar, cunku yumurtanin olgunlasma suresi budur. yani hamilelik haftasiyla döllenme ve bebegin gelisim haftasi baska seylerdir. arada iki hafta var.kürtaj dusunulen bir cok hamilelik 5.-10. haftada sonlandirilir, bu da döllenmenin 3.8. haftasina tekabül eder. yani o sacma sapan resimleri bir unutun ilk once. yani hamileligin 10. haftasi (ve artik kürtajin yasal süresinin sonundaki) 8 haftalik 27 mm lik embriyo demektir, buna karsilik 6 haftalik embriyo yaklasik 12 mm dir.
peki embriyo nedir?
rahim mukozasina yerlesmis, (nidasyonu tamamlamis ki bu sure de döllenmeden itibaren 2 haftayi bulabilir) döllenmis yumurta hücresine zigot denir.
bundan sonraki 8-10 hafta boyunca embriyo adini alir. daha sonra ise fötus denir.
ceza hukuku acisindan hamilelik bu nidasyon ile baslar yani ertesi gun hapi gibi döllenmeden sonra yerlesmeyi engelleyen preparatlar kesinlike kürtaj kapsamina girmez.
yine ceza hukuku acisindan bir insanin hayati dogum sancilari ve rahim agzinin acilmasi ile baslar. bu da hamilelik boyunca gerceklesmesi muhtemel kazalar yüzünden annenin cinayet sucundan hüküm giymemesi,buna karsin, doktor ve ebelerin hatalarinin cezalandirilabilmesi icindir.
döllenmis yumurta konuyla alakasiz 14 gunden sonra rahim mukozasina yerlemesiyle beraber dikkatleri toplar. cunku artik embriyonal surec baslamistir. ilk kalp atislari yaklasik 23 gunden itibaren duyulur. 3.haftayla beraber organlarin yerleri sekil almaya baslar.döllenmenin 8.haftasinda henüz islevsel olmayan organlar olusmustur, mesela akciger ilk olarak 20. haftayla beraber devreye girer. bu sureden once yapay solunum cihaziyla beraber bile fötus yasamini devam ettiremez.
dördüncü haftayla beraber gelecek beyin, omurilik ve sinir hücleri olusacak olan sinir borusu gelismeye baslar. 33.gunden itibaren beynin ve omuriligin ayri gelisimi gozlenebilir.beyin hücrelerinin olusumu en cok 2.ve 5.ay arasinda gorulur ve dogum sonrasinda da devam eder.korteksin gelisimi 6.hafta, sinapslarin gelisimi 9.haftada baslar.bu baglamda kürtaj karsitlarinin beyin dalgalarinin 6.haftadan itibaren olculmeye baslandigi argümani sacma sapandir, bu degerler ilk olarak 6.ayla beraber olculebilir.
7.haftayla beraber emrbiyonun aci hissetmesi tezi de kesinlikle bilimsel degil. embriyonun bir seyler hissetmesi, algilayabilmesi icin korteks in gelismis olmasi ve minimal sinaps sayisina ulasilmis olmasi gerekir. bu da 24. haftadan once mümkün degil. aci ve bilinc icin thalamus ile korteks arasinda iletisim olmasi gerekir. bu da 24. haftadan once mümkün degil.

Embryo-Bilder, vergrössert linkteki son resim, 8 haftalik bir embriyonun buyutulmus halidir. turkiyede zaten hamilelik en gec bu asamada kürtajla son bulabilir. 3.,4, resim 6 ve 7 haftalik embriyonun halidir.
http://www.svss-uspda.ch/...s/fruchtsack_7_wochen.jpg
What does an early abortion look like?
bu resimlerin hic biri bir insana ait degil, bu resimler bir embriyoya ait. bir canli evet, ama cinayet eyleminin objesi olabilecek bir insan degil.
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/...begin_gelisimi.sw

yani hamileligin 10.haftasindan once gerceklestirilen kürtaj, cinayet degildir. cinayet icin bir insanin öldürülmesi gerekir. insanin olusmasini neye indirgerseniz ingirdeyin, bir embriyoya tam bir insan manasi yukleyemezsiniz. tibbin soyledigi budur. herkesin etik anlayisi farkli olabilir. sen diyebilirsin ki ben kürtaji kendi ahlakima sigdiramiyorum o zaman sen yaptirmazsin. ama bir baskasina katil damgasi yukleyemezsin. "

sevgili simpleplan size tamamıyle katılıyorum. kürtajın dini vicdani boyutu sadece yaptıranı ilgilendirir. kimse kimsenin ahlak bekçisi olamaz.maalesef bizim siyasetçilerimiz sadece din üzerinden prim yaptıklarından dolayı kürtaja karşı olduklarını söylüyolar. asıl amaç gündemi değiştirmek

insanlar kendileri kurtaj olmazlar ama baskalarının durumlarını bilmeden atıp tutmaları karsı tarafı suclamaları can sıkıcı hayır cocuk dogduktan sonra sanki kendileri bakacak hicbir kadın bebek aldırmak istemez ama buna mecburdur birilerini cinayetle suclayacaklarına sokakta onca evsiz cocugun neden o durumda oldugunu bi olcup tartsınlar onların gunahı ne bakılamayacak cocuklar dogmasın zaten olan onlara oluyor..

Kimsenin günahı ya da sevabı kimseyi ilgilendirmez..

Eğer sağlıkla ilgili bir sorun varsa en geç 10.haftaya kadar kürtaj bir çok ülkede de yasaldır zaten.
Amaç kesinlikle gündem değiştirmek.

bence bu konu çok tartışılır ama ben kürtajın yasaklanmasında bir sakınca görmüyorum millet bi yerlerine sahip çıkarsa böyle şeyler gündeme gelmez.birilerinin umurunda olsaydı hayatı elinden alınan o çocuk zamanın da tedbirli duyarlı davranılırdı

ilk kalp atışları 23. günden itibaren duyulur diyor değilmi ?
sizin yazınızda öyle yazıyor
e o zaman kalbi atan bir canlıyı öldürmek olmuyormu ?
herkesin düşüncesi kendine BENCE istenmeyen gebelikten dolayı kürtajın öldürmekten farkı yok.

bakamayacagını dusundugu cocugu dogurduktan sonra nolucak bunun sonrasının garantisini kim verecek peki..benim anlayamadıgım bu herkes tutturmus bi cinayet katil falan filan yahu dogurup dogurup cocukları bırakıyorlar ki kurtajada yasak gelirse iyiden iyiye cocuklar ortada kalıcak aklım almıyor cocukların gelecegini tam anlamıyla saglanıcaksa hicbir cocuk aldırılmasın ama yok boyle bir dunya..herseyden once dogum kontrol yontemleriyle ilgili calısmalar artsın..

işin siyasi boyutu beni hiçbirşekilde ilgilendirmiyor.ama hamileliğin 5. haftasından itibaren bebeğin kalp atımı duyulabiliyor,görülebiliyor.kalp atım ritmi,sesi; bir yetişkinin kalp ritmi ile aynı olan bebeğe embriyo diyip te onu önemsiz bir varlıkmış gibi düşünemicem.o gelişimini henüz tamamlamamış bir canlı....insanlar ya adam gibi korunsunlar.ya da yaptıkları hataların sonuçlarına katlansınlar.annenin ve bebeğin sağlığını tehdit eden bir durum olmadığı sürece gebelikler keyfi sonlandırılmamalı....keyfi kürtaja sonuna kadar karşıyım.

haklısınız kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir, çocuk istemeyen korunmalı evet, ancak doğum kontrol hapları bile %100 korumuyor. farzedin ki kadın bebek istemiyor ve hapla korunuyor. ama yine de hamile kaldı. doğurmaya büyütmeye imkanı yok, zaten istememiş ki korunmuş...ya da kondom yırtılmış, spiral kaymış. olmuyor mu oluyor hepsi. ne olacak o zaman, bir yerine de sahip çıkmış kadın... yine de olmuş bebek.hayat sürprizlerle dolu...
ben kürtajın günah olduğuna inanıyorum evet, ama birey buna karar verebilmeli. içki haram, sigara mekruh, şans oyunları, haksız kazanç haram müslümanlıkta. hadi o zaman yasaklasınlar, neden kimse sesini çıkarmıyor?! kar var çünkü, rant kapısı hepsi...
kimse kimseyi kandırmasın, bunlar terör belasından kurtulamayan, vatandaşına kısıtlı sosyal imkan sunabilen, hala açlık sınırında insanların yaşadığı bir ülkede devletin el atacağı son konudur bu.
haa bir de 4 hafta olacakmış üst sınır. hafta sayılmasına son adet gününden başlanıyor. 28 günde adet gören kadın, günüm geçti test yapayım dediğinde 4+1de oluyor, yani 5. hafta içinde...yani resmen saçmalıyorlar. bir aklı selim çıkıp da bu komedi olur diyemiyor. daha neler göreceğiz kim bilir.
bu işi dinle imanla karıştırmasınlar, Allahıma bin şükür müslümanım, namazımda niyazımdayım. ama bu konu dinle karıştırılacak konu değil. günah kürtaj yaptıran kadının boynuna...
doğursun da yetiştirme yurdunda mı büyütsün, ya da devletin doktoru kürtaj yapmasın da mahalledeki ebe mi düşürtsün çocuğu, kanamadan kadın mı ölsün...
bunlar basit mevzular değil hanımlar. padişah buyruğu gibi olmaz. doktorlar konuşmalı...
Rabbim isteyene evlat nasip etsin, istemeyeni de zorda bırakmasın...

evet kurtaj cinayettr
saglik nedenlerinden dolayi yani olmasi gereken kanun cercevesinde aciklanmistir zaten bu baglamda gebelik sonlandirilir
ancak sen keyfi yatip kalkacaksin sonuclarini kaldiramyacagin zevklerin pesinde kosacaksin
sonra bastiracaksin parayi aldiracaksin yok oyle yagma..
ama bunu tartismak cok sacma geliyor bana
bunu tartismasi gerekenler psikologlar ve doktorlar olmalidir..

Ah şu yazılanları dehşetle okuyorum
Bir insan nasıl olurda keyfi bir şekilde bir cana kıyar
Üstelik o can senden bir parça cinayet değilde ne peki bu
Tüylerim diken diken oluyo küretaj kelimesini duyduğum an
Rızkı veren ALlah'tır bakamam edemem deyip aldıranlara yazık çok yazık!!!

Arkadaşlar konu girişinde de okuduysanız kesinlikle siyasi ya da başka amaçlardan bir fikri savunmuyorum.
Farkındaysanız, kendi düşüncemi de belirtmedim çünkü ben bu durumun bireyin kendi kararı olduğunu düşünüyor ve genelleme yapmıyorum.
Kendimi insanları yargılayacak kadar büyük görmüyorum.
Rica ediyorum GRUPLAŞMALAR olmasın ya da "cinayettir!" ya da "yaptırılabilir!" gibi düşüncelerimizi YAZMAYALIM.
Ben kimsenin fikrini sormuyorum. Herkesin fikri kendine. SİZE DE SONUNA KADAR SAYGI DUYUYORUM.
Bu benim sözlükte gördüğüm yararlı olabilceğini düşündüğüm bir bilgi. Ve sizlerle bir bilgiyi paylaştım.
Burada tartışma ortamı olursa eğer rica ediyorum; konum silinsin.

küretajın çok güzel bişey olduğunu kimse söylemiyor zaten..günahı yapanları ilgilendirir,aynı haram yemek yalan söylemek gibi o da bi günah..bunun devlet adamları tarafından tartışılması çok garip...

benimde anlayamadigim ,Allaha inanan bir insanin bu ise nasil kalkistigi,bir sürü mazeret sunuluyor,maddi manevi her neyse her ne sebepse,yahu bu cani sana veren kim,sen kendinmi yaptin saniyorsun bu cocugu ,senin o kötü sartlarini seni yaratan bilmiyormu senin gecim derdin oldugunu veya cok cocugunun oldugunu veya esinle problemlerin oldugungu hasa bilmiyormu yaratan,veriyorsa demekki var bir bildigi,hasa sen ondan dahami iyi biliyorsun da bahanelerin arkasina siginipda böyle bir seye kalkisiyosun..

aklim almiyor benim bir türlü,helede bir annenin bunu yapabilmesini

konu sahibi arkadasim yazmissin tartismayin diye amacim tartismak degil ama bunlar uzun süredir icimde yazdim rahatladim kusura bakma :)

''cinayettir'' demeyelim.''yaptırılabilir'' de demeyelim.peki siz söyleyin ne diyelim!!!....ne için açtınız bu konuyu!!!...
bir bilgi paylaştınız hem de yorumlara açık bir forumda...
o halde bu konu her türlü yoruma açıktır.ayrıca faydalı dediğiniz bilgi herkesin kendi düşünceleri ile birtakım sözcüklerin anlamlarını yazdıkları sıradan sanal bir siteden alınmış,kime ait olduğu bile belli olmayan,birkaç yarım yamalak bilimsel veri içeren bir bilgi.

yorum almak istemiyorsanız,site yöneticilerine başvurursunuz konunuz kapanır...

evet tamda bu
aynı şeyleri düşündümde yazıya dökemedim

madem kurtaja hayır madem kurtaj cinayet ozaman fakirlikten kırılan cocuklarına bir cikolatayı bırakın ekmek alamayan ailelere yardım edilmesi lazım kökten bunu cozmeleri lazım biz iyi durumdayız bizden cok kotu durumda yasayan aileler var bakın internet elimizin altında istedigimiz herseye ulasabiliyoruz ne kadar guzel Allaha sukur evimiz barkımız var sıcacık yasıyoruz ya olmayanlar ya soguktan usuyen cocuklar ya egitimini tamamlayamayan cocuklar ya dilenen cocuklar ya tinerci cocuklar bunlara cozum lazım insanlara maddi olanak sunmak gerekiyor..gunah demekle Allah rızkını verir demekle olmuyor maalesef Allah akıl fikir vermis bizlere onu kullanmak lazım en basta

Son düzenleme:

size katılıyorum, ben de Rabbime inanıyorum ve asla yapamam. ama bu konu devlet tarafından yasaklanabilecek birşey mi? yani bu ülkede gayrimüslüm de var, ya da inanmayanlar da var. "günah" kavramı olmayanlar da var. eğer inanç ve ibadet özgürlüğü varsa, insanlara bu opsiyonda sunulmalı. isteyen kullanır... benim savunduğum konu budur. ben,şahsen, kürtaj cinayettir, değildir, günahdır, değildir kısmında değilim. devlet tarafından yasaklanabilir mi kısmındayım. bence yasaklanamaz. şuan zaten 10 hafta ile sınırlı. bıraksalardı kalsaydı bence...

ne yalan söyliyim bu tarafindan bakmadim ben :) ama haklisniz benim gercekten icim sizladigi icn direk vicdan boyutundan görüyorum olayi ama yasaklanmasi sonucunda yasal olmayan yollara basvurulacagi asikar kaldiki bunu yapmak isteyen insan kendi yöntemlerini bile kullanabilri Allah korusun

düsüncelerine katilmkal birlikte diyorumki bu akli kürtaj yaparak degil dogacak olan cocugmuza nasil iyi bakariz diye düsünerek kullanaliim diyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…