kuranda geçen anlamlı kız ve erkek cocugu isimleri nelerdir???

Kesinlikle isimlerin insanların huylarına ya da yaşamlarının bir kısmına sirayet ettiğini düşünenlerdenim.
Mesela ismi elif olanların çoğu bebekken çok hastalanıyorlar, zeynep'ler babalarına çok düşkün (zeyn değerli eb ise baba demek - zeyneb babasının kıymetlisi demektir) merve'ler çok hareketli, kıpır kıpır oluyorlar(benim gözlemim) vs vs...

Anne babanın çocuk üzerinde hakları olduğu kadar çocukların da anne babaları üzerinde hakları vardır. Bunlardan biri çocuklarına güzel ve faziletli isimler koymalarıdır.

Mahşerde her çocuk, kendisine konan ismiyle çağrılır arkadaşlar. Şayet çocuğumuzun ismini kötü manaya gelen, anlamsız yahut gayri müslim isimlerinden koymuş isek, mahşer halkı önünde utanan çocuk anne babasına şöyle seslenecektir; "Allah beni doğuştan Müslüman olarak dünyaya gönderdi, sen neden bana kötü manaya gelen ismi koydun?" Ve böylelikle isminden davacı olacaktır.

İsmin manasına Peygamber Efendimiz öylesine hassasiyet gösterirdi ki, kötü manaya gelen yabancı isimleri iyi manaya gelen Müslüman isimleriyle değiştirmiştir. Mesela, Uzza putun kulu manasına gelen Abduluzza'yı, Allah'ın kulu manasına gelen Abdullah ile; ateş parçası anlamına gelen cemre'yi de güzel kız manasına gelen cemile ile düzeltmiştir.

Dikkat edilmesi ve hassasiyet gösterilmesi gereken bir mesele bence, konu açan arkadaşa teşekkürler :KK34:

rica ederim :) keske herkes sizin gibi düşünse etrafta çok absürt isimler duyuyoruz..merak ettim bende bilmedigim bu tarz isimler var mı diye..dünyaya birmelek getiriyoruz allahın bize gönderdıgı bır melek bu nedenle ona dinimize uygun bir isim olmasını isterim ben şahsen..herkesın tercıhı farklıdır saygıduyarım onada...

güzel bir konu olmuş..takip edeceğim.. zira isim konusunda bende hassasim.. güzel ve anlamli olmasi çok önemli.. sevgiler..

Bende isim soyleyim dedim sevdigim isimlerden

Kevser : Cennetteki irmak, maddi ve manevi cokluk

Tuba : Cennetteki agac , dallari mutluluk ,hos ,guzel

:) :) :)

Merhaba,
bende kızıma hamileyken çok isim arayışına girdim ve bir arkadaşında belirttiği gibi bir çok ismin nette yanlış lanse edildiğini gördüm.
Kızıma iki isim koymak niyetindeydi, kötü anlam taşımamasına özen göstererek hem kulağa hoş gelmesini hemde isimlerden birinin kuranı kerimde geçmesini istiyordum. Çok beğenerek ve içime sinerek koydum kızımın ismini YÜSRA İPEK.
Yüsra Kuran-ı Kerim de kolaylık anlamı taşıyor arapça kelime anlamı ise "sol yan" demek .
Kızımızı sol yanım diyerek seviyoruz.
Evladım adı gibi her şeyi ile kolay oldu, doğum hikayemi okursanız ne demek istediğimi anlarsınız.
Çok kolay bir hamilelik, doğum, lohusalık geçirdim.

ben değişik isimler olsun diye konulan kasıntı isimleri sevmiyorum,
dini bir anlamı olsa bile.
eğer dini bir isim istiyorsanız,hz.Hatice annemiz,hz.Aişe,hz.Rabia,hz.Zeynep,hz.Meryem...
zamanında hanımlara örnek olmuş,yol göstermiş peygamber hanımlar var bundan güzel mana mı olur?
çocuk ismini taşır,
ben nasipse Zeynep koyacağım,niyetlenerek.
farklı olsun diye bir derdim yok açıkçası,
zaten bir modadır gidiyor farklı isimler.
bizim çocuklarımızın zamanına şimdi farklı bulduğumuz bir çok isim sıradanlaşacak bu gidişle : ))

Merhaba,
bende kızıma hamileyken çok isim arayışına girdim ve bir arkadaşında belirttiği gibi bir çok ismin nette yanlış lanse edildiğini gördüm.
Kızıma iki isim koymak niyetindeydi, kötü anlam taşımamasına özen göstererek hem kulağa hoş gelmesini hemde isimlerden birinin kuranı kerimde geçmesini istiyordum. Çok beğenerek ve içime sinerek koydum kızımın ismini YÜSRA İPEK.
Yüsra Kuran-ı Kerim de kolaylık anlamı taşıyor arapça kelime anlamı ise "sol yan" demek .
Kızımızı sol yanım diyerek seviyoruz.
Evladım adı gibi her şeyi ile kolay oldu, doğum hikayemi okursanız ne demek istediğimi anlarsınız.
Çok kolay bir hamilelik, doğum, lohusalık geçirdim.

çok anlamlı güzel isimmiş...ismiyle adıyla hayırlı bır evlat olur ınsallah kuzucuk :))

ben değişik isimler olsun diye konulan kasıntı isimleri sevmiyorum,
dini bir anlamı olsa bile.
eğer dini bir isim istiyorsanız,hz.Hatice annemiz,hz.Aişe,hz.Rabia,hz.Zeynep,hz.Meryem...
zamanında hanımlara örnek olmuş,yol göstermiş peygamber hanımlar var bundan güzel mana mı olur?
çocuk ismini taşır,
ben nasipse Zeynep koyacağım,niyetlenerek.
farklı olsun diye bir derdim yok açıkçası,
zaten bir modadır gidiyor farklı isimler.
bizim çocuklarımızın zamanına şimdi farklı bulduğumuz bir çok isim sıradanlaşacak bu gidişle : ))

benım favorım de zeynep ya cok begenıyorum cokda anlamlı....cok sacma ısımler duyuorum ya ılerde bu ısımler dede anneanne baba olacaklar düşünsene ne komık olacak :)) moda diye koydukları ısımler aslında sıradanlastı bıle herkeste aynı ısımlerı duyuoruz..anne babanın cocuguna düzgün isim koyması gereklı dini anlamı da olması gerekıyor en onemlısı...buna karsı cıkan arkadaslarıda arastırmaya davet edıyorum cocugumuzun ısmınde bıle dını yükümlülügümüz var...

benım favorım de zeynep ya cok begenıyorum cokda anlamlı....cok sacma ısımler duyuorum ya ılerde bu ısımler dede anneanne baba olacaklar düşünsene ne komık olacak :)) moda diye koydukları ısımler aslında sıradanlastı bıle herkeste aynı ısımlerı duyuoruz..anne babanın cocuguna düzgün isim koyması gereklı dini anlamı da olması gerekıyor en onemlısı...buna karsı cıkan arkadaslarıda arastırmaya davet edıyorum cocugumuzun ısmınde bıle dını yükümlülügümüz var...

şu ileride dede nine olacaklar muhabbeti benim de aklıma çok gelir :KK1:
hele böyle su, naz, orçun, vs. diye duyduğum çocukları gözümde hemen büyütür,
dede, nine olduklarında çok komik olacak gerçekten derim :KK1:
herkesin kendi tercihi tabiiki..
aynı şekilde küçücük çocuğa vasfiye, nuriye gibi ismler koymak da :KK1:
ortayı bulmak lazım galiba :nazar:

isim önerisi olarak;
erva- efendimizin(s.a.v) halası
sevde- hanımlarından
hafsa- aynı şekilde hanımlarından
beyza- beyaz.
yakın zamanda dyduğum ve bana ilginç gelen bir isim var;
minel.. manasını öğrenme şerefine nail olamadım. araştırma fırsatım da olmadı

erkek çocuklarında sade isimler hoşuma gidiyor benim,
ali mesela.. ne güzel. mehmet, yusuf, ...

isim önerisi olarak;
erva- efendimizin(s.a.v) halası
sevde- hanımlarından
hafsa- aynı şekilde hanımlarından
beyza- beyaz.
yakın zamanda dyduğum ve bana ilginç gelen bir isim var;
minel.. manasını öğrenme şerefine nail olamadım. araştırma fırsatım da olmadı

erkek çocuklarında sade isimler hoşuma gidiyor benim,
ali mesela.. ne güzel. mehmet, yusuf, ...

Sevde ismi benim de çok hoşuma gidiyor.. Peygamber Efendimiz' in hanımlarından birinin ismi olması da ayrıca bir anlam kazandırıyor. Sevde denildiğinde narin hanım hanımcık bir bayan tasavvur ediyorum hayalimde :) Nasip olur da bir kızım olursa koymayı düşündüğüm isimlerden biri...

Minel ismini ben de merak ettim.

Sevde ismi benim de çok hoşuma gidiyor.. Peygamber Efendimiz' in hanımlarından birinin ismi olması da ayrıca bir anlam kazandırıyor. Sevde denildiğinde narin hanım hanımcık bir bayan tasavvur ediyorum hayalimde :) Nasip olur da bir kızım olursa koymayı düşündüğüm isimlerden biri...

Minel ismini ben de merak ettim.

sevde benim de zihnimde senin tarif ettiğin gibi :)
hafsa onun aksine, daha sert ve güçlü görünen bir kadın gibi geliyor.
hz. hafsa da öyleymiş ya evladını şehid vermiş ağlayana kızmış, neden ağlıyorsunuz diye :KK69:

yahşi cazibede barış vardı,
dede kılığına giriyordu,simgeyle tanıştığında da ismim berk diyodu,
o saf simge bile dedi:''berk diye dede mi olur yaa'' diye :KK53:
şimdikilerde öyle olacak :KK53:
bide telaffuzlarıda zor zaten,
ismin anlaşılır olmasıda önemli.

sevde yıllardır beğendiğim bi isimdi evlendikten sonra dahada hoşuma gitmeye başladı ortada bi bebek yok ama çok ısınmış durumdayımbu isme eşimide alıştırdım :)

şu ileride dede nine olacaklar muhabbeti benim de aklıma çok gelir :KK1:
hele böyle su, naz, orçun, vs. diye duyduğum çocukları gözümde hemen büyütür,
dede, nine olduklarında çok komik olacak gerçekten derim :KK1:
herkesin kendi tercihi tabiiki..
aynı şekilde küçücük çocuğa vasfiye, nuriye gibi ismler koymak da :KK1:
ortayı bulmak lazım galiba :nazar:

aynen ya her yasta kullanılacak ısımler olmalı bencede ...naz nıne :KK70: orcun dede :KK70: asırı kacmazsak aslında cok guzel ısımler varda abartma huyundan vazgecmıyoruz heralde bu konuda :KK70:

yahşi cazibede barış vardı,
dede kılığına giriyordu,simgeyle tanıştığında da ismim berk diyodu,
o saf simge bile dedi:''berk diye dede mi olur yaa'' diye :KK53:
şimdikilerde öyle olacak :KK53:
bide telaffuzlarıda zor zaten,
ismin anlaşılır olmasıda önemli.

hem teleffuzları zor hemde bırcogunun anlamı bıle yok canımmm özenti milletiz vesselam vazgecmıyoruz abuk sabuk seylere uymaktan :))

sevde benim de zihnimde senin tarif ettiğin gibi :)
hafsa onun aksine, daha sert ve güçlü görünen bir kadın gibi geliyor.
hz. hafsa da öyleymiş ya evladını şehid vermiş ağlayana kızmış, neden ağlıyorsunuz diye :KK69:

arastırınca cok guzel örneklerr var canımmm böyle maalesef kı bu konuda cok cahılız acıp okumuyoruz bılmıyoruz...

BERA_ : güçlü cesur sahabelerden bırının ısmı.BUGUN BUNU ÖGRENDIM :)

X