- 28 Ocak 2013
- 1.740
- 22
- 38
Kesinlikle isimlerin insanların huylarına ya da yaşamlarının bir kısmına sirayet ettiğini düşünenlerdenim.
Mesela ismi elif olanların çoğu bebekken çok hastalanıyorlar, zeynep'ler babalarına çok düşkün (zeyn değerli eb ise baba demek - zeyneb babasının kıymetlisi demektir) merve'ler çok hareketli, kıpır kıpır oluyorlar(benim gözlemim) vs vs...
Anne babanın çocuk üzerinde hakları olduğu kadar çocukların da anne babaları üzerinde hakları vardır. Bunlardan biri çocuklarına güzel ve faziletli isimler koymalarıdır.
Mahşerde her çocuk, kendisine konan ismiyle çağrılır arkadaşlar. Şayet çocuğumuzun ismini kötü manaya gelen, anlamsız yahut gayri müslim isimlerinden koymuş isek, mahşer halkı önünde utanan çocuk anne babasına şöyle seslenecektir; "Allah beni doğuştan Müslüman olarak dünyaya gönderdi, sen neden bana kötü manaya gelen ismi koydun?" Ve böylelikle isminden davacı olacaktır.
İsmin manasına Peygamber Efendimiz öylesine hassasiyet gösterirdi ki, kötü manaya gelen yabancı isimleri iyi manaya gelen Müslüman isimleriyle değiştirmiştir. Mesela, Uzza putun kulu manasına gelen Abduluzza'yı, Allah'ın kulu manasına gelen Abdullah ile; ateş parçası anlamına gelen cemre'yi de güzel kız manasına gelen cemile ile düzeltmiştir.
Dikkat edilmesi ve hassasiyet gösterilmesi gereken bir mesele bence, konu açan arkadaşa teşekkürler
rica ederim :) keske herkes sizin gibi düşünse etrafta çok absürt isimler duyuyoruz..merak ettim bende bilmedigim bu tarz isimler var mı diye..dünyaya birmelek getiriyoruz allahın bize gönderdıgı bır melek bu nedenle ona dinimize uygun bir isim olmasını isterim ben şahsen..herkesın tercıhı farklıdır saygıduyarım onada...