Bol ilgi ve sabırla düzelir diye düşünüyorum ama ben size diyeyim ergenliğe girmeden 3 4 yıla bu sorunu halletmezseniz çooooook başınız ağrır. Pedagog ile de görüştürebilirsinizÖnce ailem hakkında biraz bilgi vereyim.Biz 4 kardeşiz.Ailem küçüklüğümden beri hep sıkıntılı.Yani sürekli tartışma kavga icerisinde büyüdüm yeri geliyor küfürlü konusan bi babamiz vardi. ben 21 yaşındayım cokta önemsemiyorum bu durumu artik ama kardeslerim cok etkileniyor en çokta 10 yasindaki kardesim.Allaha şükür suan duruldular ama eski yasanan hersey insanda bi etki birakiyor aile icinde hepimiz cok asiyiz dik başlı falan cunku doyduk artik.Hepimizde ofkemize hakim olamiyoruz.Ben de mesela kucuklugumden biri icine kapanik biriyim.Simdi geleyim asıl meseleye :
Bu 10 yasındaki kardesim biz birsey soyledigimiz zaman yapmazdı bagirarak konusurdu arkadaslarini ısırırdı onlarla kavga eder okuldaki ogretmenleri cok sikayetciydi.Ogretmeni demisti ki rehabilitasyon merkezine götürün bizimkiler de götürdü diger arkadaslarindan birkac sene geriden geliyormus.Aslinda cok konuskan bazen öyle seyler söylerdi ki hani bilmedigimiz agzimiz acık dinlerdik.Cokta hiperaktif biri.Neyse kardesim merkeze gitti orada konusmuslar falan demisler ki bi kkb ye gosterin.Sonradan ogrendik ki kulakda duyma problemi varmış bi de burunda geniz eti.Ameliyat oldu duymama sorunu duzeldi istahsiz biriydi yeme icmesi düzeldi simdi sumo güreşçileri gibi masallah.Ama kendisinin bu şımarıklığı hepimizi yoruyor yeri geliyor konusuyoruz sonra yapmiyor bu sefer bagriyoruz.Dersleri var yap diyoruz yapmiyor anlamayinca yardimci oluyorum anlatiyorum en basit haliyle yok anlamıyor bi sure sonra sinirlenmeye basliyoruz.Okulda da smdi boyle cocuklar icin ders veriliyor okul sonrası o kursa gidiyor.Dersi anlamayan cocugun notlari iyi geliyor ama ogretmenleri durumu bildiği icin torpil mi geciriyor suphelenmiyor degilim.Bakımlı bir cocukta degil tirnaklarini kestirmiyor agliyor ellerini yikamaya üşenir esyalarini ortada birakir toplamaz guzellikle de anlatsak ayni.Ben bu cocugun bu durumda olmadina uzuluyorum.Arastirdim bu durumda olan cocuklar icin ne yapilir ama bi sonuc alamadim birde sorayim dedim. hiperaktif soz dinlemeyen herseye karsi cikan çocuğu olan ablalarim siz nasil başa çıkıyorsunuz.Ilerde anne olursam bi ailem olursa insallah siddet kavga gurultunun olmadigi bi yuvada buyuturum bende evlatlarımi olan bu cocuklara oluyor
Rehabilitasyon merkezi nededi ? Dokturlar bir teciz koydumu?
Bana göte dikateksiklik hyperaktife sendromu var .Buna göre de özel eğitimler ve ilaç terapisi gerekiyor(Ritalin,Medikinet).
Böyle çocuklar ileride şiddette ve malesef uyucturucuya eğimli oluyorlar .
Birde evde kesinlikle rutin gerekiyor .
Mesela sali günleri saat 5 oda toplanacak (bunu bir 1 2 sen beraber gösterek yaparsin),her banyoda sonra tirnaklar temizlenecek ,yemeğe oturmadan önce eller yikanacak,sabah yatakdan kalktikmi yatak yapilacak.
Alişana kadar kontrol gerekli ,sabirli olmak gerekiyor.Kizmadan ceza vermeden yilmadan sürekli yapana kadar başini beklemelisin .
Annenden mutlaka testek almalisin .
Ogretmenler kaynastirma ogrencileri icin ayri sinav yaparlar daha basitlestirilmis kendi seviyelerinde o yuzden notlari yuksektir.Diger durum icin annen ve baban cok yazik etmis sizeÖnce ailem hakkında biraz bilgi vereyim.Biz 4 kardeşiz.Ailem küçüklüğümden beri hep sıkıntılı.Yani sürekli tartışma kavga icerisinde büyüdüm yeri geliyor küfürlü konusan bi babamiz vardi. ben 21 yaşındayım cokta önemsemiyorum bu durumu artik ama kardeslerim cok etkileniyor en çokta 10 yasindaki kardesim.Allaha şükür suan duruldular ama eski yasanan hersey insanda bi etki birakiyor aile icinde hepimiz cok asiyiz dik başlı falan cunku doyduk artik.Hepimizde ofkemize hakim olamiyoruz.Ben de mesela kucuklugumden biri icine kapanik biriyim.Simdi geleyim asıl meseleye :
Bu 10 yasındaki kardesim biz birsey soyledigimiz zaman yapmazdı bagirarak konusurdu arkadaslarini ısırırdı onlarla kavga eder okuldaki ogretmenleri cok sikayetciydi.Ogretmeni demisti ki rehabilitasyon merkezine götürün bizimkiler de götürdü diger arkadaslarindan birkac sene geriden geliyormus.Aslinda cok konuskan bazen öyle seyler söylerdi ki hani bilmedigimiz agzimiz acık dinlerdik.Cokta hiperaktif biri.Neyse kardesim merkeze gitti orada konusmuslar falan demisler ki bi kkb ye gosterin.Sonradan ogrendik ki kulakda duyma problemi varmış bi de burunda geniz eti.Ameliyat oldu duymama sorunu duzeldi istahsiz biriydi yeme icmesi düzeldi simdi sumo güreşçileri gibi masallah.Ama kendisinin bu şımarıklığı hepimizi yoruyor yeri geliyor konusuyoruz sonra yapmiyor bu sefer bagriyoruz.Dersleri var yap diyoruz yapmiyor anlamayinca yardimci oluyorum anlatiyorum en basit haliyle yok anlamıyor bi sure sonra sinirlenmeye basliyoruz.Okulda da smdi boyle cocuklar icin ders veriliyor okul sonrası o kursa gidiyor.Dersi anlamayan cocugun notlari iyi geliyor ama ogretmenleri durumu bildiği icin torpil mi geciriyor suphelenmiyor degilim.Bakımlı bir cocukta degil tirnaklarini kestirmiyor agliyor ellerini yikamaya üşenir esyalarini ortada birakir toplamaz guzellikle de anlatsak ayni.Ben bu cocugun bu durumda olmadina uzuluyorum.Arastirdim bu durumda olan cocuklar icin ne yapilir ama bi sonuc alamadim birde sorayim dedim. hiperaktif soz dinlemeyen herseye karsi cikan çocuğu olan ablalarim siz nasil başa çıkıyorsunuz.Ilerde anne olursam bi ailem olursa insallah siddet kavga gurultunun olmadigi bi yuvada buyuturum bende evlatlarımi olan bu cocuklara oluyor
Azcık hareketli çocuğa ritalin dayanıp küçüklükten itibaren beyin kimyasını etkileyen ilaçlarla haşır neşir edildikleri için uyuşturucuya eğimli olmasın o çocuklar?
Okula başlama zamanı mutlaka kbb kontrollerinin yapılması gerekiyor çocukların. Uzun süre duyma problemi yaşadığı ve bu durum farkedilmediği için yaşıtlarından daha agresif ve hem akademik hem sosyal anlamda geride olması normal bu çocuğun. Geriye dönük sıkı bir eğitim planıyla toparlar.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?