Kosgeb ve kadın girisimci destegi hakkında bilgisi olan var mı?

htclik07

Üye
Kayıtlı Üye
16 Mayıs 2015
509
143
53
Arkadaslar 24 yasındayım 2 çocugum var esim baskalarının yanında calısmama izin vermiyor çocuklarıda bırakcak kimsem yok zaten ama ben evde olmaktan çok sıkıldım bi yapmak istiyorum esim bebek giyim üzerine dukkan acma fikrimi onayladı ama elimizde yeteri kadar sermaya yok kosgeb hakkında bilgi sahibi yada kadın girisimcilere destek hakkinda bilgisi olan var mı hazır giyimi destekler mi kosgeb hibe alabilirmiyim kurslarına gitsem günlerdir arastırıyorum ama çıkamadım isin içinden bilen birileri varsa bi el atsın

Bilgim var faydalandım ama öyle KOSGEB sana hemen para vermiyor canım, sermayen olmak durumunda. Ve eğitimi aldıktan sonra KOSGEB'e kayıt yapman, proje sunman ve onların kabul etmesi gerek. Bu da en az 2-3 ay sürer. Sonra onlar ok verirse açılış masrafın ve işletme kurma maaliyetlerinin KDV hariç %70'ini öder. Şimdi süreç şöyle

1. Önce en yakın KOSGEB hizmet binasından başvuru yapman gerek.

2. Sonra onlar seni çağıracak ki bu 3-4 gün sonrada olabilir 3-4 ay sonra da şansına. Bu talebe, onların ne kadar zamanda yeni kurs açtığına ve şansına bağlı.

3. 9 günlük eğitimini alıyorsun

4. Eğitimden sonra dükkan vs kiralaman gerek tüm ama tüm işlemler eğitim aldıktan sonra olacak yani dükkanını tuttun sözleşme bile yapamazsın. Önce eğitim sonra işyeri işlemleri.

5. Muhasebeci bul ve iş yeri kurman için gerekli belgeleri ona teslim et. 2-3 güne şahıs firması kurmuş olursun. Bu ayakta yaptığın masraflar açılış masrafları ayağıdır; muhasebe masrafı, noter masrafı, esnaf kefalet kayıt, ruhsat vs vs 2500 gibi bir masraf tutar. KOSGEB bu masrafların da sonrada %70'ini öder.

6. Yeri kiraladın, sözleşme yaptın. Dükkanı tuttun içine masraf yaptın. İşte raf alımı, PC alımı, banko, manken, sepet, masa, sandalye vs vs tüm giderleri önce cebinden ödersin (Örn: 20 bin tl tuttu hepsi, bu 20 binin KDV'si %18'den 3600 yapar. Toplamda 23.600 diyelim dükkanındaki tüm kalemlerin toplamı, KOSGEB 'den onay alırsan 20 binin %70'ini alırsın yani 14 bin. KDV'ye karışmaz. Yani 23.600 tl'lik masrafın 8600'ü her halükarda cebinden çıkar 14 bin KOSGEB öder. Ama onuda dediğim gibi proje yazdın ilettin onayladılar kurula çıktın okeylendi, sonrada 3-6 hafta bekleyeceksin sonra sana verecekler o parayı. En kötü 5 ayı buluyor o parayı alman. Bu birazda KOSGEB çalışanlarına bağlı benim yaşadığım şehirdekiler çok iyilerdi ve çok yardım ettiler. Kimi yerlerde işi çok uzatıyorlarmış hatta red ediyorlarmış çoğunu.

Maks verdikleri de 15 bin yani istersen 100 bin tl masraf yap yine 15 bin verirlerki çocuk dükkanı için yapacağın maks masraf 10-15 bini geçmez. Alacağın parada hemen hemen bunun yarısı olur.

Açılış masrafı 2500 dedim ya onunda %70'ini alırsın ki onda da maks verilen 3 bin tl'dir. Ama dediğim gibi 2 bin-2500'ü buluyor.

Önemli nokta her işlemin faturalı olacak ve banka işlemleri dekontlu olacak. Örnek raf aldın, raf ödemesini ya sana ait bir kredi kartı ile yapacaksın (eşinin adına bile olamaz) ya da senin adına bir bankadan rafçıya havale/eft çıkaracak dekontu alıp bankada onaylatacaksın. Öyle elden para vereyim, kocamın kartıyla alayım yok. Herşey ispatlı dekontlu olmak zorunda. İspatlayamazsan o alımının parasını alamazsın. Mesela açılış masraflarında, esnaf kayıtta, ruhsatta, noter işleminde de makbuzların saklı olacak.

Yani velhasıl KOSGEB eğitimi alsanda cebinde en kötü 20 bin olacak iş kurman için, bir de mal alman gerek onun içinde 20 bin. Ancak öyle açarsın. Sonra KOSGEB'ten alacağın para lokum olur borçlarını ödersin ama başlangıcın için fayda etmez.

KOSGEB'e güvenip iş kurma yani, cebinde paran yoksa KOSGEB sana fayda etmez haa ama başvurur para alırsın ben memnunum açıkçası.

Son düzenleme:
Cok saol arkadasim verdigin bilgiler icin evet basta para almadıgimı biliyorum saolsunlar burdakilerde cok güzel anlattılar ödemeleri sen söylemesen haberim yoktu ama onlar uyarmamıslardı kayıt yaptırdım kosgebe kurs kasımdaymıs 30 kisi alıncakmıs fakat ben kayıt olan 82inci kisiydim belgeyi aldıktan sonra istedigin zaman dükkan acabilirsin deciler ama bakalım ilk önce kursa gidebilirsem gerisini sonra düsünürüm

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…