Bugün,8 Eylül Cumartesi, 13:00'de, Okuluma Dokunma Platformu'nun çağrısıyla Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen 300'ü aşkın kişi Taksim Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş sırasında da sayıları önemli ölçüde artan kitle, "Eğitim hakkıma, okuluma dokunma", "Hastaneme, evime, okuluma dokunma", "İnsanlığın onuru rantçıları yenecek", "kurtuluş yok tek başına; ya hep beraber; ya hiç birimiz", "direne direne kazanacağız" gibi sloganlar eşliğinde taksim meydanına ulaştı. Burada, platform adına aşağıda ve ekte bulacağınız basın bildirisi okundu. Altı Nokta Körler Derneği, Engelliler Konfederasyonu, Fiziksel Engelliler Federasyonu, Halkevleri, İmece, TTB, TMMOB, İHD gibi kuruluş temsilcilerinin de katıldığı gösteri basın açıklaması okunduktan sonra sonlandı.
EĞİTİM HAKKIMA, OKULUMA DOKUNMA!
Para odaklı ve partizan bir yaklaşımla hazırlanıp kentliye dayatılan projelerle kentin sosyal ve tarihi dokusunu tahrip eden, kentliyi karar süreçlerinden dışlayan, politika geliştirirken kentlinin gereksinimlerinden çok para odaklı sistemin ihtiyaçlarını gözeten, yoksulları ve sakatları sadakaya bağlayarak kendine bağımlı kılan anlayışla başımız dertte.
Evet, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden söz ediyoruz. Belediye 30 Mayıs’da, Emirgan Altı Nokta Körler Rehabilitasyon Merkezi’nin 7 gün içinde boşaltılmasını isteyen bir tebligat gönderdi.
O gün bugündür, bu merkezin ve para ettiği için boşaltılmak istenen arazinin toplumsal değerini çeşitli etkinliklerle anlattık. İmza kampanyamızla, İnternette ve alanlarda yüz bine yakın insana ulaştık. Onlarca sanatçı, aydın, akademisyen, sendika, dernek ve insiyatif feryadımızı duydu ve mücadelemizi sahiplendi. Bugün burada, mücadelemizin başından beri söylediğimizi, ulaştığımız on binlerce insan adına tekrarlıyoruz:
“EĞİTİM HAKKIMA, OKULUMA DOKUNMA!”
Biz, boşaltılması istenen arazinin 1970’te İstanbul belediyesi tarafından tahsis edildiğini, 33 yıldır hizmet veren okulun kuruluşu ve çalışmalarını sürdürmesinde onlarca kurum ve yüzbinlerce insanın katkı sunduğunu, o arazide kurulu kompleksin eğitim ve sağlık alanında yeri doldurulmaz kamusal hizmetler verdiğini ve bu merkezin yaşaması adına sunulan emeğin, rant hırsına kapılmış bir Belediye Başkanı tarafından heba edilmesi için verilmediğini biliyoruz. İşte bu yüzden tekrarlıyoruz:
“EĞİTİM HAKKIMA, OKULUMA DOKUNMA!”
Biz, ülke nüfusunun %1’ine yakın bir kesiminin görme engelli olduğunu, ülkemizde körlerin eğitim ve istihdam olanaklarının çok kısıtlı olduğunu, Altı Nokta Körler Rehabilitasyon Merkezi’nin Türkiye’deki iki rehabilitasyon merkezinden biri olduğunu biliyoruz ve diyoruz ki:
“EĞİTİM HAKKIMA, OKULUMA DOKUNMA!”
Biz, merkezin tüm yurttan gelen kursiyerlere yatılı hizmet verdiğini, bu merkezden şimdiye kadar 2000 civarında görme engellinin yararlandığını, onca insanın bu merkez yardımıyla, kör olmaktan kaynaklı travmadan kurtulduğunu, kör olarak yaşamayı öğrendiğini, iş bulup çalışabildiğini, kısaca yaşama yeniden tutunabildiğini biliyoruz ve tekrarlıyoruz:
“EĞİTİM HAKKIMA, OKULUMA DOKUNMA!”
Biz, bulunduğu çevrede “körler okulu” olarak bilinen merkezin emirgan semtinin bir parçası olduğunu, merkezin sosyal alandan izole olmayan, şehir merkezinde, ulaşım araçlarına yakın bir konumda olmasının orada verilen eğitimler açısından önemli olduğunu biliyoruz ve tekrarlıyoruz:
“EĞİTİM HAKKIMA, OKULUMA DOKUNMA!”
Biz, 1970’de, Altı Nokta Körler Derneği ile Büyükşehir Belediyesi arasında 30 yıllığına yapılan sözleşmenin yenilenmesini ve tahliyesi istenen arazinin Altı Nokta Körler Rehabilitasyon Merkezi’nin arazisi olarak kalmasını talep ediyoruz.
Okuluma Dokunma platformu olarak; tüm toplumsal ve siyasi özneleri mücadelemize omuz vermeye; bu hizmetlerin verilmesinde emeği geçenleri ve bu hizmetten yararlananları, kendilerine ait olana sahip çıkmaya; İstanbul Belediyesini de, kendi yarattığı sorunu çözmeye çağırıyoruz