Köpek Bakımı ve Beslenmesi

M e g

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2008
72.780
118.855
Köpek Bakımı ve Beslenmesi
"Yeni bir köpek dostunuz mu var? Bakımında eksikleriniz var mı? Genel sağlık kontrolünü nasıl yapacağınızı biliyor musunuz ?"

Tebrikler, yeni bir köpek sahibisiniz!

Öncelikle, evinizi “yavru köpeğe dayanıklı” hale getirmiş olmalısınız. Onun için yatak, tasma takımları, battaniye, oyuncaklar, yemek kapları gibi ihtiyaçlarını seçmek oldukça keyiflidir. Yeni oyuncunun size daha çok keyif vereceği kesindir. Ona da mutluluk ve uzun ve kaliteli bir yaşam sağlamak için iyi beslemelisiniz, güvende olması için dikkat etmelisiniz ve onun için sağlıklı bir ortam yaratmalısınız. Veteriner hekiminizde düzenli sağlık kontrollerini yaptırmalısınız.

Köpeğinizin Kısırlaştırılması

Pek çok veteriner hekim, kısırlaştırmanın sadece hayvan nüfusunu kontrol etmeye yaramadığını aynı zamanda onları daha dost canlısı ve birlikte yaşamayı kolaylaştırıcı etkisi olduğunu söylemektedir. Kısırlaştırılmış dişi köpekler daha rahatlamış, kısırlaştırılmış erkekler daha az gürültücü ve diğer erkek köpeklerle dalaşmaya daha az meyilli olurlar. Tüm bunların yanı sıra kısırlaştırma sağlık açısından da faydalıdır. Dişilerde üreme organları ve meme bezi kanseri riski en aza iner; erkeklerde ise prostat sorunlarının görülme sıklığını azaltmaktadır.

Dişi köpeklerde kısırlaştırma

Rahmin ve yumurtalıkların çıkarılmasıyla yapılmaktadır. Genellikle altı aydan sonra yapılmaktadır. Önemli cerrahi girişimlerden birisidir ve genel anestezi altında gerçekleştirilir. Pek çok zaman bir gece hospitalize edilmesi gerekebilir. Komplikasyonlar çok nadirdir ve tam iyileşme normalde iki hafta içinde tamamlanır.

Erkeklerin kısırlaştırılması

Bu operasyon da genel anestezi altında gerçekleştirilir ve testislerin çıkarılmasıyla yapılır. Genellikle erkek köpekler altı aylıkken yapılır. Bir gece hospitalize edilmesi gerekebilir ve tam iyileşme yedi günde tamamlanır.

Yavru köpeğinizin basit sağlık kontrolü

Yeni yavru köpeğinizi mümkün olan en kısa zamanda veteriner hekime götürmelisiniz. İlk ziyaretinizde çoğu zaman yapılacaklar şunlar olacaktır:

● Genel sağlık durumunun belirlenmesi amacıyla yapılacak bir genel muayene.

● Dış parazitler için kontrol. (pireler, keneler, bitler ve kulak uyuzu kontrolü)

● İç parazitler için kontrol. (kancalı kurtlar, yuvarlak kurtlar yönünden)
Mümkünse dışkı örneği götürmeniz kolaylık olacaktır. Kan testleri de yapılabilir.

● Yavru köpekler için bir aşılama programı çıkartılır.

● Veterinerinize köpeğinizin kısırlaştırılmasıyla ilgili sorular sorun. Gerekip gerekmediği ve ne zaman için tavsiye ettiğini öğrenin.

İlk sağlık kontrolü, veterinerinizin size vereceği bakım ve beslenmeyle ilgili tavsiyeler için köpeğiniz hakkında bilgiler verir. Ayrıca veteriner hekiminize sonradan ortaya çıkan sağlık sorunlarında köpeğinizin temel bilgilerini de verir. Böylece veteriner hekiminiz, köpeğinizin ömrü boyunca gelişimini takip edebilir sağlığını gözleyebilir ve yönetebilir.

Yeni köpeğinize evinde olduğunu hissettirin

Köpeğinize yemek yiyeceği, yatacağı, tuvaletini yapacağı yerleri göstermelisiniz. Evde ona yabancı olan sesleri ve görüntüleri incelemesi için fırsat tanımalısınız. Eğer evde küçük bir çocuk varsa onun yeni gelenin bir oyuncak olmadığını bildiğinden emin olmalısınız. Küçük çocuklara onun yaşayan bir canlı olduğunu nazik ve saygılı davranılmasını gerektiğini öğretmelisiniz.

Sekiz haftalık kadar küçük köpek yavruları özel dersler öğrenme kapasitesindedir ve eve geldiğinden itibaren basit itaat komutlarını öğrenmeye başlamalıdır. Veteriner hekiminiz en iyi öğretme yöntemlerini söyleyebilir ve bir eğitim okulu tavsiye edebilir. Sizin pozitif desteğinizle yavru köpeğiniz dersleri eğlenceli ve kolay bulacak ve dersleri kolayca hatırlayacaktır.

Yaşlı köpeğiniz

- Köpeğinize yaşlılığı için özel bakıma başlamanın en iyi zamanı ne zamandır?

- Daha yavruyken!

Köpeğiniz yaşamına iyi bir beslenme ile başlarsa, düzenli egzersiz yaparsa, veteriner hekimle randevularına sadık kalırsa, mutlu bir ev yaşantısı varsa tüm bunlar ilerlemiş yaşlarında kaliteli bir yaşam sürmesinin altın anahtarlarıdır. Köpeğiniz yaşlandığında tıpkı insanlar gibi metabolizmasında değişimler görülür. Köpeğinizin davranış değişikliklerine dikkatinizi vermek sorunları erken fark etmenizi sağlayacaktır.

Köpeğiniz insana göre kaç yaşında?

6 AYLIK --- 10 YAŞ
8 AYLIK --- 13 YAŞ
10 AYLIK --- 14 YAŞ
12 AYLIK --- 15 YAŞ
18 AYLIK --- 20 YAŞ
2 YAŞ --- 23 YAŞ
3 YAŞ --- 26 YAŞ
4 YAŞ --- 32 YAŞ
5 YAŞ --- 36 YAŞ
6 YAŞ --- 40 YAŞ
7 YAŞ --- 44 YAŞ
8 YAŞ --- 48 YAŞ
9 YAŞ --- 52 YAŞ
10 YAŞ --- 56 YAŞ
11 YAŞ --- 60 YAŞ
12 YAŞ --- 64 YAŞ
13 YAŞ --- 68 YAŞ
14 YAŞ --- 72 YAŞ
15 YAŞ --- 76 YAŞ
16 YAŞ --- 80 YAŞ

NOT: BU KARŞILAŞTIRMA KÜÇÜK IRKLAR GÖZ ÖNÜNE ALINARAK YAPILMIŞTIR.


Yaşlılıkta sık görülen sorunlar

Şişmanlık büyük bir sağlık riskidir. Yaşlı köpeklerin hareketliliği azalmıştır. Öyleyse buna uygun olarak aldığı kalori miktarı azaltılmalıdır. Bu uygulama eklemlerine düşen basıncı azaltacak, kalp yetmezliği, böbrek ve karaciğer hastalıkları, sindirim sistemi hastalıklarına yakalanma riskini düşürecektir. Gıdasında lif oranı, yağ asitleri ve vitamin oranları artmalı sodyum, yağ ve protein oranı azaltılmalıdır.

Eklem yangıları, eklemlerde hafif tutukluktan eklem hareketsizliğine kadar değişik aralıktaki sorunlara yol açar. Egzersiz programı köpeğinizin kondisyonu kadar kas yoğunluğu ve gerginliğinin devamı için gereklidir.

Sıcak ve soğuğa dayanamama, yaşlılıkta ortaya çıkar çünkü yaşlılıkta köpeğinizin vücut ısısını kontrol eden hormonları eskisi gibi çalışmamaktadır. Yatağını ısıtıcıya daha yaklaştırın ve soğuk günlerde onu evde tutun.

Diş kaybı ve diş çürükleri, sadece çiğnemeyi zorlaştırmaz aynı zamanda bakteriyel hastalıklara ve tümörlere de hazırlayıcı etki yapar. Dişleri fırçalamak ve temiz tutmak bu riskleri en aza indirir.

Prostat büyümesi ve meme tümörleri, çoğu zaman kısırlaştırılmamış köpeklerde teşhis edilmektedir. Genel sağlık kontrollerinde prostat büyümesi ve meme tümörleri yönünden de kontrol ettirmelisiniz.

Yalnızlık endişesi, yaşlı köpeklerde daha çok görülmesinin sebebi artık köpeğiniz stresin üstesinden gelemiyor oluşudur. Saldırgan davranışlar, gürültü korkusu, artan havlamalar ve iniltiler huzursuz uyku belirtileridir. Medikal tedaviler ve davranış değiştirme yöntemleri çözümde anahtardır.

Deri ve tüy sorunları; Yaşlanmak demek, derinin esnekliğini yitirmesi ve daha kolay yaralanabilir hale gelmesi demektir. Tüyleri incelir ve matlaşır. Daha çok fırçalamak ve besinlerinde yağ asitlerini arttırmak çok zaman işe yarar.

Köpek hafıza sorunları; Kendini, karışıklık, yönünü şaşırma ve hareketliliğinin azalması gibi belirtilerle belli eder. Tıbbi uygulamalar bu konuların bazılarının çözebilmektedir.

Vet. Hekim N.Gürkan Gülanber

Alıntı..
 
X