• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Konuşurken Kaçınılması Gereken 10 Cümle

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.080
30.675
1.123
61
Konya
Konuşmayı seven biri olmamdan kaynaklansa gerek, okuduğum bir kitapta bu bölümü görünce dikkatimi çekti. Aslında konuşmak çok dikkat gerektiren bir konu olmasına rağmen, zaman zaman düşünmeden konuştuğumuz için zor durumlara düşeriz. Aslında iyi niyetle sorduğumuz bir soru veya kullandığımız bir cümle karşımızdaki şahıs tarafından tamamen farklı algılanıp can sıkıcı sonuçlara yol açabildiği gibi, sonrasında da kendimizi ifade etmek için harcadığımız uzun ve acılı süreci göz önüne alırsak aslında dilimize hakim olmanın ne büyük nimet olduğu konusunda sanırım hemfikiriz. İşte bu yazıda konuşurken asla kullanmamamız gereken 10 cümleden bahsedeceğim. Böylece belki gün içinde farketmeden de olsa kullanıp karşımızdaki kişinin canını sıkmaktan vazgeçebiliriz.

10. Sen zaten hep böyle yaparsın / Sen şöylesin / Sen böylesin

Sebep: Konuşmaya SEN diyerek başlamak ve karşı tarafı suçlayıcı konuşmak onun doğrudan savunmaya çekilmesine ve tartışmanın daha da çekilmez bir hale gelmesine neden olur.

Ne demelisiniz: “Bu akşam söz verdiğin saatte gelmemen beni hayal kırıklığına uğrattı. Bunun tekrar etmemesi için ne yapmamız gerekiyor?” Bu ifade karşı tarafı suçlamak yerine, onun yapmış olduğu bir hareket sonrasında bizim ne hissettiğimizi ortaya koyuyor. Ayrıca bu sorunun tekrar edip bizi daha fazla üzmemesi için sorunun çözümüne de yardımcı olma taraftarı olduğumuza işaret ederek, saldırga bir tavır yerine barışçıl bir ifade içeriyor.

9. Senin gibi biri halen nasıl bekar kalabiliyor?

Sebep: Bu cümle bir kompliman gibi gözükse de, karşıdaki kişi tarafından “Senin sorunun ne?” şeklinde algılanabilir.

Ne demelisiniz: “Biriyle görüşüyor musun?” Eğer kişi özel hayatı konusunda konuşmaktan kaçınan ketum biriyse, konuyu değiştirin ve daha fazla soru sorup başınıza iş açmayın!

8. Ondan kurtulduğuna sevindim, zaten hiç sevmemiştim.

Sebep: Geçmiş zaman içinde bir arada olduğunuz sırada o kişi hakkında etmiş olduğunuz güzel beyanatların koca bir palavra olduğunu farkeden arkadaşınızın, sizin fikirlerinize olan güveni temelinden sarsılacaktır.

Ne demelisiniz: “Senin beklentilerini karşılayacak birini bulacağından eminim” Böylece sohbetin odak noktasını gelecekteki kişiye yönlendirerek iyi dileklerinizi iletmiş ve geçmiş kişi hakkında da yorum yaparak zor duruma düşmemiş olursunuz.

7. O seni hak edecek biri değildi.

Sebep: Zamanında o adamı/kadını seçen kişi o olduğuna göre, onun yanlış seçimler yapan biri olduğunu ifade etmiş oluyorsunuz. Ayrıca tekrar bir araya gelirlerse, ne kadar utanacağınızı da aklınızdan çıkarmayın.

Ne demelisiniz: “O kaybeder” Böylece aynı düşünceyi onun seçimini eleştirmeden söylemiş olursunuz.

6. Şu anda konuşacak vaktim yok.

Sebep: Bu yüzyüze veya telefonda da olsa oldukça kaba bir ifade. Bu durumu daha yumuşak şekilde ifade etmek mümkün.

Ne demelisiniz: “Şu anda halletmem gereken bir iş var, onu bitirdikten sonra seni arasam olur mu?” Bu hem gayet kibar, hem de yeterince samimi bir açıklama olacaktır.
listemiste.com
5. Kulağa aptalca gelebilir ama bence…

Sebep: Fikirlerinizi daha karşı tarafa dahi söylemeden önce aptalca olabileceklerini belirtip karşı tarafın zihninde Bakalım ne saçmalayacak?” diye bir kanı oluşturmayın.

Ne demelisiniz: Aklınızdaki fikri evirip çevirmeden net bir şekilde ifade edin, bu daha özgüvenli biri olduğunuz hissini uyandıracaktır.

4. Bu benim görevim değil.

Sebep: Eğer işyerinde amiriniz sizden birşey istiyorsa, o sizin göreviniz olabilir. Bu gibi net ve sert ifadelerin astlar tarafından kullanılması amirleri rahatsız eder.

Ne demelisiniz: “Bunun şu anda benim öncelikli işim olduğundan emin değilim” Ardından da işyerinizdeki görev çerçevenizi ve sorumluluklarınızı amirinizle tartışarak gerçekten de üstünüze vazife olmayan bir işi yapmaktan kaçabilirsiniz.

3. Yaşına göre diri/genç gözüküyorsun.

Sebep: Bu gerçekten de çok kaba bir ifade. Senin yaşındaki moruklara oranla durumun iyi, en azından bir ayağın çukurda değil demekten farklı birşey değil.

Ne demelisiniz: “Harika görünüyorsun ” Yaşı falan karıştırmayın, kıyaslama yapmayın!

2. Oooo, çok kilo vermişsin.

Sebep: Yeni kilo veren biri için, eskiden şişko, çekici olmayan bir patates olduğunu anımsatıyorsunuz.

Ne demelisiniz: “Mükemmel görünüyorsun”. Daha fazla yorum yapmayın. Yok eğer illa yaptığı diyet veya spor hakkında bilgi istiyorsanız, kısaca “Sırrın nedir?” diye sormanız yeterli olacaktır.

1. Yorgun görünüyorsun.

Sebep: İyi gözükmediğini ima ediyorsunuz

Ne demelisiniz: “Herşey yolunda mı?” Yorgun görünüp görünmediği konusunda saptama yapmak size düşen birşey değil. O yüzden bunun yerine soru sorup ondan cevap vermesini beklemeniz daha akıllıca.

Back