Yaz aylarında meyve miktarının artması mevsim meyvelerinden serinletici tatlılar ve içecekler yapmaya da imkan sağlıyor.
Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez bir içeceği olan komposto; elma, kayısı, vişne, şeftali, erik, kiraz, ayva, vişne, çilek, kızılcık gibi pek çok meyveden yapılabilir. Komposto vitamin içerikli, enerji veren bir tatlıdır.
Komposto nasıl yapılır?
Kompostosunu yapacağınız kiraz, vişne, armut gibi yaş ve yumuşak meyveleri öncelikle güzelce temizleyin. Ardından şeker ilave ettiğiniz kaynak suya atıp şurup haline getirin.
Ayva, elma, armut gibi sert meyveleri ise kompostosunu yapmadan önce pişirmek gerekir. Sonra üzerine su ve şeker ilave edilip kaynatmalısınız.
Kayısı, erik, kızılcık, üzüm, incir gibi kuru meyveler ise ölçüyle kaynatılmalıdır. Yumuşayıncaya kadar kaynatılmalı, ardından şeker ilave edilmelidir.
Komposto nasıl saklanmalıdır?
Hazırladığınız kompostoyu kavanozlara koyun. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Oda sıcaklığında ve kuru bir ortamda muhafaza edin.
Komposto çok sıcak ya da çok soğuk yerlerde yerlerde saklanmamalıdır. Aksi durumumda donar ya da fazla ısınır ve tadı değişir.
Komposto yapmak üzere çeşitli meyveleri de derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Tüm meyveleri bir pişirimlik olacak şekilde buzdolabı poşetlerine koyup ağzını hava almayacak şekilde kapatın.
Komposto yapımının püf noktaları
Komposto yapacağınız meyveler taze olmalıdır.
Kompostonuzu çeşitli baharatlarla tatlandırabilirsiniz. Kayısı, şeftali, elma gibi kompostolara tarçın katılabilir.
Şeftali kompostosuna badem katabilirsiniz.